Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie D7000 Balans Bieli

Wczoraj napadało śniegu, to i chciałem sobie porobić zdjęcia nocne.
    I napotkałem problem z ustawieniem balansu bieli.
    Wciskam WB, wypełniam kadr śniegiem, wciskam spust i za każdym razem mam No Good.
    Przy przyświeceniu lampą jest już Good, ale dlaczego nie chce ustawić bez lampy?
    Zaznaczam, że jest w miarę jasno, śnieg oświetlony lampami z parkingu supermarketu.

Domyślnie

Rób w RAW,będzie tobie łatwiej.
    D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wmakorski Zobacz posta
    Wciskam WB, wypełniam kadr śniegiem, wciskam spust i za każdym razem mam No Good.
    Przy przyświeceniu lampą jest już Good, ale dlaczego nie chce ustawić bez lampy?
    Zaznaczam, że jest w miarę jasno, śnieg oświetlony lampami z parkingu supermarketu.
    Albo jest za ciemno, albo za duże różnie w temperaturze barwowej w kadrze, albo temperatura barwowa jest poza zakresem w którym dobiera wartości.
    Z tego co zauważyłem zakres to ok 3500-8000K czyli tak jak dla auto.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

RAWy, jesli musza byc JPEGi a nie chce ustawic automatycznie, to WB Manual i troche metoda prob i bledow z podgladem na wyswietlaczu.
    Fuji: X100, X-Pro1, X-T2

Domyślnie

Robię RAWy ale wolałbym od razu zdjęcie poprawne zrobić a nie potem się bujać w CR.
    A co sądzicie? Czy jak ten śnieg będzie błyśnięty lampą, to będzie ten balans podobny jakby udało się jednak ustawić bez lampy?

Domyślnie

Robię RAWy ale wolałbym od razu zdjęcie poprawne zrobić a nie potem się bujać w CR.
    A co sądzicie? Czy jak ten śnieg będzie błyśnięty lampą, to będzie ten balans podobny jakby udało się jednak ustawić bez lampy?
    Kolory będą zupełnie inne. Mieszane światło (w tym wypadku latarnie i lampa blyskowa) zawsze tak się kończy. Jeśli nie możesz robić tylko na zastanym i musisz do świętach lampa to to wb na lampę żeby główna część zdjęć miała poprawny kolor. Bez psa i poprawianie wb lokalnego w rawach się nie obejdzie.
    Fuji: X100, X-Pro1, X-T2

Domyślnie

Dzięki Czyli muszę robić tak, żeby jednak WB wyszedł w jakiś sposób. Spróbuję popracować z kartką białą zamiast śniegu, może zadziała.

Domyślnie

Ustawionych +1ev. Moze wtedy snieg nie będzie szary ...

redi078
    Gość

Domyślnie

popatrz w ustawieniach może masz coś włączone

Uprawnienia umieszczania postów