Zobacz pełną wersję : Film poklatkowy w studio
Witam, mam pytanie czy ktoś robił kiedyś film poklatkowy w studio (film zrobiony z bardzo dużej ilości zdjęć w trybie seryjnym ), zamierzam się do tego tematu tylko nie wiem czy Lampa błyskowa tak szybko nadąży błyskać i czy ewentualnie nie grozi to przegrzaniem ( Quantuum pt200)
Art Erie
10-01-2013, 00:34
Czas ładowania lampy studyjnej, to od 0,1 do 1,5s ( dane z pamięci) w zależności od mocy błysku; więc na galopującego ślimaka wystarczy.
Jaka częstotliwość błysków jest ci potrzebna?
Jak duża to bym się bał. Lampa ci padnie (o ile w ogóle nadązy sie ładować z tą częstotliwością co chcesz). Seria PT to nie jest wół roboczy. I nie dam głowy za idealną powtarzalnośc mocy błysku.
Ile błysków będziesz potrzebował na film? 30 kl/s x ile minut?
Chodziło mi o około 1000 zdjęć , film około 6 kl/s. Ale jednak zdecydowałem się na światło ciągłe , boje się że lampa nie wytrzyma i ta powtarzalność oraz czas ładowania .
film około 6 kl/s..Próbowałeś choc przez sekundę zrobić tak serią zdjęcia lampą PT200?
Sam byś już znał wtedy odpowiedź.
Brałem udział w robieniu filmu poklatkowego (u nas był to film kukiełkowy), zrezygnowaliśmy na starcie z lamp błyskowych z uwagi na powtarzalność oświetlenia. Na 100% producenci lamp nie zakładają takiej powtarzalności o jaką Ci chodzi. My użyliśmy żarówek świetlówkowych chyba nawet z identycznym zestawem (http://allegro.pl/2x-425w-5500k-swiatlo-ciagle-parasolko-softbox-i2951583636.html). Niestety te lampki także migają i to właśnie ja miałem później ostrą jazdę z postprodukcją. Nie robiliśmy co prawda zdjęć w trybie seryjnym bo u nas sporo roboty było z samą animacją, więc dziennie produkowaliśmy około 48 klatek. Generalnie najlepiej spisują się halogeny (nas by zagryzły rachunki za prąd) albo profesjonalne filmowe lampy do światła stałego (piekielnie drogie).
marszull
25-01-2013, 21:06
najlepiej wypozyczyc oswietlenie filmowe
"dobre" lampy błyskowe mają bardzo dużą powtarzalność, ale to musi być "wysoka półka", możesz używać wszystkich żarowych źródeł światła (również zwykłych zakazanych żarówek ;)) - przecież nie potrzebne ci są bardzo krótkie czasy, mogą też być ledy ale tylko zasilane "bateryjnie", świetlówki migają, chyba, że zainwestujesz w KINOFLO