Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Film poklatkowy w studio

Witam, mam pytanie czy ktoś robił kiedyś film poklatkowy w studio (film zrobiony z bardzo dużej ilości zdjęć w trybie seryjnym ), zamierzam się do tego tematu tylko nie wiem czy Lampa błyskowa tak szybko nadąży błyskać i czy ewentualnie nie grozi to przegrzaniem ( Quantuum pt200)
    http://marekbielecki.pl/
    D610 , N 28 1.8, N 50 1.8 , N 85 1.8, T 16-28 2.8

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Czas ładowania lampy studyjnej, to od 0,1 do 1,5s ( dane z pamięci) w zależności od mocy błysku; więc na galopującego ślimaka wystarczy.

Domyślnie

Jaka częstotliwość błysków jest ci potrzebna?
    Jak duża to bym się bał. Lampa ci padnie (o ile w ogóle nadązy sie ładować z tą częstotliwością co chcesz). Seria PT to nie jest wół roboczy. I nie dam głowy za idealną powtarzalnośc mocy błysku.
    Ile błysków będziesz potrzebował na film? 30 kl/s x ile minut?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Chodziło mi o około 1000 zdjęć , film około 6 kl/s. Ale jednak zdecydowałem się na światło ciągłe , boje się że lampa nie wytrzyma i ta powtarzalność oraz czas ładowania .
    http://marekbielecki.pl/
    D610 , N 28 1.8, N 50 1.8 , N 85 1.8, T 16-28 2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majora Zobacz posta
    film około 6 kl/s..
    Próbowałeś choc przez sekundę zrobić tak serią zdjęcia lampą PT200?
    Sam byś już znał wtedy odpowiedź.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Brałem udział w robieniu filmu poklatkowego (u nas był to film kukiełkowy), zrezygnowaliśmy na starcie z lamp błyskowych z uwagi na powtarzalność oświetlenia. Na 100% producenci lamp nie zakładają takiej powtarzalności o jaką Ci chodzi. My użyliśmy żarówek świetlówkowych chyba nawet z identycznym zestawem. Niestety te lampki także migają i to właśnie ja miałem później ostrą jazdę z postprodukcją. Nie robiliśmy co prawda zdjęć w trybie seryjnym bo u nas sporo roboty było z samą animacją, więc dziennie produkowaliśmy około 48 klatek. Generalnie najlepiej spisują się halogeny (nas by zagryzły rachunki za prąd) albo profesjonalne filmowe lampy do światła stałego (piekielnie drogie).
    Wypijmy za blendy...

Domyślnie

"dobre" lampy błyskowe mają bardzo dużą powtarzalność, ale to musi być "wysoka półka", możesz używać wszystkich żarowych źródeł światła (również zwykłych zakazanych żarówek ) - przecież nie potrzebne ci są bardzo krótkie czasy, mogą też być ledy ale tylko zasilane "bateryjnie", świetlówki migają, chyba, że zainwestujesz w KINOFLO
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Uprawnienia umieszczania postów