Zobacz pełną wersję : D300 - EN-EL3e akumalator
Witam forumowiczów,
poszukuję akumulatora do mojego d300, jest wiele zamienników jak i podróbek, na allegro znalazłem coś takiego (podobno oryginały):
http://allegro.pl/oryginalna-nowa-bateria-nikon-en-el3e-en-el-3e-i2898495056.html
Czy możecie potwierdzić że są to oryginalne akumulatory, bądź czy może ktoś polecić sklep gdzie kupić w miarę tanio oryginalny akku bez ryzyka ?
Ewentualnie rozważam zakup jakiegoś zamiennika, czytałem że Hahnel jest w miarę ok, ale kosztuje 140 zł, i nie wiem czy w tej cenie nie lepiej kupić oryginał.
Poszukuje 2 sztuki akumulatora.
wasilewk
06-01-2013, 20:33
czytałem że Hahnel jest w miarę ok, ale kosztuje 140 zł, i nie wiem czy w tej cenie nie lepiej kupić oryginał.
Optymista !
P.S.
Dobrze, że D300 nie sprawdza procesora, bo D700 już by się nie dał uruchomić z tego Hahnela.
fotomedia
06-01-2013, 21:11
Witam! Ja do D300s kupiłem zamiennik ze sklepu fotoamigo.pl koszt około 45zł. Sprawuje się bardzo ok, przewidywalnie. Trzyma ok. 90% tego co dobry oryginał. Uważam, że warto.
@botang
Rzuć okiem w to, bo warto:
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/45132#EN-EL3e
Choć hologram wygląda na prawidłowy, to całość wydaje się być podróbką.
Mówię "wydaje się być", bo ciężko stwierdzić coś z tych zdjęć.
Teraz nie ma nic na alledrogo, ale tym się nie martw.
Cały czas się zdarzają oryginalne używki. Ja polecam taki właśnie wybór.
Nie spiesz się, nawet na naszej giełdzie co jakiś czas oferują się osoby ze sprzedażą oryginałów.
Zdrówka.
hipcio_stg
07-01-2013, 10:58
To oryginał w dobrej cenie. Nie ma tylko informacji o opakowaniu. Najważniejsze, że ma tłoczenie numerka obok styczników. Żadne przeze mnie spotykane podróbki tego nie miały.
Optymista !
P.S.
Dobrze, że D300 nie sprawdza procesora, bo D700 już by się nie dał uruchomić z tego Hahnela.
A to ciekawostka. Posiadam D300s i D700 oba pracują na Hahnelu bez jakichkolwiek problemów. Żadnych spadków napięcia czy czegokolwiek. I naprawdę nigdy nie wiem co mam w danym momencie w aparacie - oryginał czy Hahnela. To dobry zamiennik. Moim skromnym zdaniem oczywiście.
wasilewk
07-01-2013, 19:56
A to ciekawostka. Posiadam D300s i D700 oba pracują na Hahnelu bez jakichkolwiek problemów. Żadnych spadków napięcia czy czegokolwiek. I naprawdę nigdy nie wiem co mam w danym momencie w aparacie - oryginał czy Hahnela. To dobry zamiennik. Moim skromnym zdaniem oczywiście.
Teraz już za późno i nie znajdę posta, w którym opisywałem szczegółowo swój przypadek. A szkoda, bo nie lubię się powtarzać i jeszcze przeczytać: " aa, no chyba że tak".
Nawet ja umiem uruchomić swój D700 z akumulatora polimerowego, tylko co z tego ? Nikt w serwisie nie umiał mi powiedzieć jak długo pociągnie mój aparat przy używaniu akumulatora bez procesora - dlatego wolałem nie ryzykować. (D80 nie zgłaszał problemów, więc w nim przez 2 lata działał akumulator polimerowy za 49zł 4000mAH). Do aparatu za ok. 7tys. nie szkoda mi kupić akumulatora za 200zł ( oszczędzając 100zł na 4 lata) - nerwy mam spokojniejsze. I wcale to nie znaczy, że zabraniam innym tak robić --> nie moja kasa !
Pzdr.
Witam forumowiczów,
poszukuję akumulatora do mojego d300, jest wiele zamienników jak i podróbek, na allegro znalazłem coś takiego (podobno oryginały):
http://allegro.pl/oryginalna-nowa-bateria-nikon-en-el3e-en-el-3e-i2898495056.html
Czy możecie potwierdzić że są to oryginalne akumulatory, bądź czy może ktoś polecić sklep gdzie kupić w miarę tanio oryginalny akku bez ryzyka ?
Mogę potwierdzić że ten akumulator który zalinkowałeś jest oryginalny, miesiąc temu kupowałem u tego sprzedawcy TEN (http://allegro.pl/oryginalna-nowa-bateria-nikon-en-el3e-en-el-3e-i2829436692.html) akumulator i jest w 100% oryginalny, wtedy jeszcze cena była niższa.
Czy Twoje "potwierdzenie" oparte jest na rzetelnej analizie/konsultacji/poradzie, czy też wynika z wiary, że za 89 złotych można w Polsce kupić oryginalną baterię?
Były już na rynku "oryginalne" (tyle, że na rynek np. chiński) gripy do D300:
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/49724/~/uwa%E5%BCaj-na-podrabiane-akcesoria-do-aparat%E3%B3w-cyfrowych-nikon#MB-D10
Czy Twoje "potwierdzenie" oparte jest na rzetelnej analizie/konsultacji/poradzie, czy też wynika z wiary, że za 89 złotych można w Polsce kupić oryginalną baterię?
Były już na rynku "oryginalne" (tyle, że na rynek np. chiński) gripy do D300:
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/49724/~/uwa%E5%BCaj-na-podrabiane-akcesoria-do-aparat%E3%B3w-cyfrowych-nikon#MB-D10
To że kupiłem oryginalny akumulator za 89 zł nie wynika z wiary, potrafię odróżnić podróbkę, na stronie Nikona są podane szczegółowe informacje o podrabianych akumulatorach oraz jak je odróżnić.
Ponadto rok wcześniej przy zakupie oryginalnego EN-EL9e otrzymałem podróbkę oryginału, zbyt łatwo można odróżnić podróbkę od oryginału.
Akumulatory które sprzedaje ten sprzedawca są bez kartonowego opakowania, pochodzą z zestawów z aparatem, sprzedaje również ładowarki do tych akumulatorów, taką odpowiedź otrzymałem gdy przed zakupem kontaktowałem się telefonicznie ze sprzedającym.
Podobnie jak Ty nie wierzyłem że za takie pieniądze można kupić oryginał.
TUTAJ (http://img9.imageshack.us/img9/1684/enel3eh.jpg) jest zdjęcie akumulatora który kupiłem, pion po lewej kupiony na aukcji, po prawej oryginał zakupiony z nowym aparatem.
enthropia
07-01-2013, 23:44
Na zdjęciach z aukcji jest oryginał, ale czy taki akumulator dostaniesz...
Mnie się już niestety zdarzyło kupić "oryginalny i w pudełku", za 120 zł, a to co przyszło było podróbką.
Drugi raz nie ryzykowałem, kupiłem w sklepie, i w konsekwencji zamiast zaoszczędzić dopłaciłem do interesu.
Jeszcze słowo o Hahnelu. Przecież to nie jest tania bateria za 30 - 40 pln, tylko kosztuje 140 pln. Nadal jednak znacznie taniej niż oryginalna. Sprzedawana jest oficjalnie w sieci sklepów handlujących Nikonem. Swoje kupowałem w AB Foto. Czy nie ma procesora? Nie wiem, w sklepie twierdzili, że ma, a przyznam, że nie wiem jak to sprzwdzić. Aparat normalnie podaje stan naładowania baterii i jej zużycia, więc jakoś się z tą baterią komunikuje.
wasilewk
08-01-2013, 19:57
Jeszcze słowo o Hahnelu. Przecież to nie jest tania bateria za 30 - 40 pln, tylko kosztuje 140 pln. Nadal jednak znacznie taniej niż oryginalna. Sprzedawana jest oficjalnie w sieci sklepów handlujących Nikonem. Swoje kupowałem w AB Foto. Czy nie ma procesora? Nie wiem, w sklepie twierdzili, że ma, a przyznam, że nie wiem jak to sprzwdzić. Aparat normalnie podaje stan naładowania baterii i jej zużycia, więc jakoś się z tą baterią komunikuje.
Podejrzewam, że nasze zdanie ma dla Ciebie zbyt małą wagę. W takim razie zapytaj w serwisie na Łopuszańskiej.
Ja osobiście nie sądzę, żeby nikonowskie zabezpieczenie oryginału za 200zł było takie, że zamiennik za 100zł omija je i równie dobrze współpracuje z aparatem.
Pzdr.
Podejrzewam, że nasze zdanie ma dla Ciebie zbyt małą wagę. W takim razie zapytaj w serwisie na Łopuszańskiej.
Pzdr.
Ja się pytam, więc nic nie podejrzewaj. Poza tym to chyba tylko Twoje zdanie. Twierdziłeś między innymi, że to jest akumulator polimerowy. A tak nie jest. Jest to tak samo litowo-jonowy, jak oryginał. AB foto i FJ mają wyłaczność w naszym kraju na sprzedaż Nikona. A przynajmniej wszystkiego co ten nam tu przyśle, bo oczywiście MM itd. też sprzedają całkiem oficjalnie, ale część asortymentu ... ale nie o tym tu mowa. Chodzi mi o to, że oficjalny sprzedawca sprzętu Nikon nie sprzedawałby chyba czegoś, co miałoby zniszczyć ten sprzęt ? A serwis na Łopuszańskiej ... twierdzi np, że to użytkownicy D800 sami swoim niechlujstwem brudzą matryce, więc wiesz ... nie są obiektywni :) Pzdr.
wasilewk
08-01-2013, 20:48
Twierdziłeś między innymi, że to jest akumulator polimerowy.
Nie jesteś dostatecznie dokładny, wyciągasz pohopne wnioski -> byle świadczyły za Twoją tezą.
Ja rzeczywiście używałem polimerowego ale nie w przypadku D700 a tylko D80 --> sprawował się świetnie.
Podróbka, z której D700 nie dawał się (przynajmniej stardartowo) uruchomić była litowo-jonowa.
Czy to AB Foto czy nawet sam Nikon PL - wszyscy mają większe lub mniejsze problemy z podróbkami EN-EL3e - problem polega na tym, że te podróbki są produkowane w tym samym miejscu co oryginały.
Pzdr.
Hej, ja tu nie szukam kłótni :) Ok może źle odczytałem Twoją uwagę o polimerowych akumulatorkach. Ale , ale ...chodzi mi o to, że Hahnel nie jest podróbką nikonowskiego akumulatora. Jest tak samo akumulatorem typu EN-El 3e innego niezależnego producenta. Tak samo jak paluszki AA produkują i te firmy i inne. Oczywiście koledzy tu wskazywali na nieznanego pochodzenia podróbki Nikona noszące oznakowania Nikon itd, tylko jakoś nie tak jak powinny. Ale podróbka, a zamiennik to jednak dwie rózne rzeczy. Ja powtórzę. Korzystam oczywiście z oryginałów, ale mam także dwie Hahnela i nie widzę różnicy, więc jeśli ktoś mnie zapyta, to powiem kupuj !
Pzdr :)
wasilewk
08-01-2013, 21:06
Hej, ja tu nie szukam kłótni :) Ok może źle odczytałem Twoją uwagę o polimerowych akumulatorkach. Ale , ale ...chodzi mi o to, że Hahnel nie jest podróbką nikonowskiego akumulatora. Jest tak samo akumulatorem typu EN-El 3e innego niezależnego producenta. Tak samo jak paluszki AA produkują i te firmy i inne. Oczywiście koledzy tu wskazywali na nieznanego pochodzenia podróbki Nikona noszące oznakowania Nikon itd, tylko jakoś nie tak jak powinny. Ale podróbka, a zamiennik to jednak dwie rózne rzeczy. Ja powtórzę. Korzystam oczywiście z oryginałów, ale mam także dwie Hahnela i nie widzę różnicy, więc jeśli ktoś mnie zapyta, to powiem kupuj !
Pzdr :)
Ok., przepraszam.
Moje odmienne zdanie co do podróbek (polegające na tym, że ja ich nie polecam do D700) wynika z 5-cio letniego doświadczenia - czyli nie tak długiego. Dlatego nie musi byc wyrocznią - mogę nie mieć racji. Jednak powtórzę:
Nie po to Nikon w nowym firmware aparatów sprawdza oryginalność procesora w akumulatorze, żeby zamiennik Hahnela bezproblemowo mógł to zabezpieczenia ominąć.
Są aparaty, które tego nie sprawdzają, ale nowsze konstrukcje (wg mojej wiedzy) nie dają się uruchomić bez pokazania błędów na akumulatorach nienikonowskich.
Pzdr.
Ok., przepraszam.
Nie po to Nikon w nowym firmware aparatów sprawdza oryginalność procesora w akumulatorze, żeby zamiennik Hahnela bezproblemowo mógł to zabezpieczenia ominąć.
Pzdr.
OK, ale mój D700 jest stosunkowo nowy, mam go kilka miesięcy ... może pół roku. Pewnie ma już "nowy" firmware ... bo chwilę później D700 stał się niedostępny (jako nowy) na półkach sklepowych. A nie mam najmniejszych problemów używając tego nieszczęsnego Hahnela, więc może ten zamiennik (bo nie podróbka) nie jest jednak zły i trzyma jakieś tam właściwe Nikonom parametry ? A kupiłem je, bo akurat w AB Foto nie mieli oryginałów i polecali właśnie te. A poza tym pytanie zasadnicze w wątku dotyczy D300 ha ha ha :)
wasilewk
08-01-2013, 21:23
... A kupiłem je, bo akurat w AB Foto nie mieli oryginałów i polecali właśnie te. A poza tym pytanie zasadnicze w wątku dotyczy D300 ha ha ha :)
Skoro polecili, to ja zgłupiałem... Po prostu mój aparat zgłaszał problemy przy uruchamianiu (po którejś próbie dawał się uruchomić) i bałem się, że może nie wyjdzie mu to na zdrowie --> dlatego mam 2 oryginały (jeden starszy od D80 i drugi nowszy od D700) a D80 sprzedałem z zamiennikiem (choc on również na polimerowym pracował poprawnie).
D300 jest starszym aparatem, który wg wiedzy z tego Forum, nie sprawdza oryginalności akumulatora tak dokładnie jak nowsze typy lustrzanek.
Pzdr.
Czy to AB Foto czy nawet sam Nikon PL - wszyscy mają większe lub mniejsze problemy z podróbkami EN-EL3e - problem polega na tym, że te podróbki są produkowane w tym samym miejscu co oryginały.
To czy podróbki oryginałów produkowane są w tym samym miejscu tego nie wiem, napewno w Chinach.
Różnica w jakości wykonania podróbki oryginału od prawdziwego oryginału jest widoczna gołym okiem, chodzi o wygląd zewnętrzny:
- odlew plastiku oraz łączenie dwóch połówek akumulatora.
- styki zasilające lekko odstają, większe szczeliny przy plastiku.
- naklejka, inny odcień czasami inna czcionka, nierówno naklejona.
- hologram podrabiany ma inny odcień, minimalnie większy, brak czterech nacięć.
- na pudełku okrągły hologram w oryginale również posiada cztery nacięcia których podróbka nie ma.
Nie ma większego problemu aby rozpoznać oryginał od podróbki, tym bardziej gdy mamy go w ręce i możemy porównać oba.
Problemem jest gdy kupujemy przez internet i nie możemy tego zobaczyć a sprzedawcy w opisach piszą że to oryginał a w rzeczywistości w większości przypadków to podróbki.
Poniżej zalinkowałem cztery akumulatory ze znanego serwisu, rozpiętość cenowa znaczna, dwa jest oryginalne i dwie podróbki.
Ktoś spyta, jaką mam pewność że dostanę to co na zdjęciu, żadnej, zanim kupisz zadaj pytanie sprzedającemu, upewnij się, uzgodnij szczegóły zwrotu w przypadku niezgodności towaru z opisem, taka jest moja praktyka.
podróbka 1 (http://allegro.pl/nikon-en-el3e-akumulator-oryginalny-japan-hologram-i2915826306.html) 2 (http://allegro.pl/akumulator-nikon-en-el3e-oryginal-i2925237299.html)
oryginał 1 (http://allegro.pl/oryginalny-akumulator-nikon-en-el3e-i2912323508.html) 2 (http://allegro.pl/nowy-oryginalny-akumulator-nikon-en-el3e-en-el3e-i2922367460.html)
enthropia
09-01-2013, 15:17
podróbka 1 (http://allegro.pl/nikon-en-el3e-akumulator-oryginalny-japan-hologram-i2915826306.html) 2 (http://allegro.pl/akumulator-nikon-en-el3e-oryginal-i2925237299.html)
No niech ich świnia powącha... coraz "lepsze" te podróbki robią.
Najbardziej wkurzają mnie ci sprzedawcy z allegro, którzy doskonale wiedzą, że sprzedają szmelc, ale zarzekają się, że to oryginały.
No i wkurzające jest, że nic w zasadzie nie można z tym zrobić, bo szanowne alledrogo na to nie reaguje...
Kiedyś zwróciłem taką podróbkę sprzedawcy, udowodniłem mu że nie jest to oryginał, zwrócił kasę łącznie z kosztami wysyłki w obie strony.
Sądziłem że wycofa ze sprzedaży te podróbki lub zmieni opis, skądże, nadal sprzedawał je jako oryginały.
Kiedyś zwróciłem taką podróbkę sprzedawcy, udowodniłem mu że nie jest to oryginał, zwrócił kasę łącznie z kosztami wysyłki w obie strony.
Sądziłem że wycofa ze sprzedaży te podróbki lub zmieni opis, skądże, nadal sprzedawał je jako oryginały.
No to miałeś szczęście. Może dlatego, że sprzedawca bał się dodatkowych kłopotów, a poza tym potrafiłeś udowodnić oszustwo. A ilu jest takich co nie potrafią tego zrobić ? Obejrzałem te baterie zaznaczone przez Ciebie jako podróbki i przyznam, że sam też bym się pewnie nabrał cholera. Dlatego uważam, że kupować takie rzeczy tylko w sklepie. Oryginał lub świadomie zamiennik. Tak jak ten Hanhel o którym tyle czasu była tu mowa. Ale i w jego przypadku mamy 2 lata gwarancji, więc w razie czego, zawsze można wymienić.
Przecież widać na pierwszy rzut oka na zdjęcie, że to podróbka. Tak na szybko:
Nr 1 - brak nacięć na hologramie
- czcionka nie ta na naklejce
- brak numeracji obok styków
Nr 2 - zdjęcie w folii świadczy, że gość wie co sprzedaje.
Jeśli prześledziłeś temat ze strony nikona o podróbkach to zauważysz to od razu następnym razem.