Zobacz pełną wersję : Tablet graficzny Wacom Intuos4 S oraz Intuos5 Touch S.
Wojteksw
05-01-2013, 14:09
Witam
Mam pytanie do użytkowników tabletów graficznych Intuos4 S oraz Intuos5 Touch S. Chciałbym wybrać jeden z tych tabletów. Z tego co przeczytałem w specyfikacjach do 4S dodawany jest Adobe Photoshop® Elements 7 Windows, a do 5 Touch S Adobe Photoshop® Elements 10 Windows, czy po zakupie tabletu mogę pobrać najnowszą wersję oprogramowania na podstawie otrzymanego kodu np. Elements 11. Cena Intuos4 S jest 770zł. a Intuos5 Touch S 837 zł.
Chętnie kupiłbym tablet z możliwością zainstalowania PS Elements 11, wersję 7 i 10 mam.
Co ma nowszego Intuos5 Touch S w porównaniu do 4S. jak się na tych wersjach pracuje.
Może kilka słów napiszą Czornyj, Stig jako biegli w tych sprawach.
Od nowego roku (01.01.2013) można upgradować tylko o jedną wersję - czyli do 11 możesz tylko z 10-tki. Wcześniejszych nie można.
Piotrek_86KRK
06-01-2013, 13:40
Zastanów się czy nie warto odłożyć trochę więcej grosza i zainwestować w wersje M lub o jeszcze większej powierzchni roboczej.
Przy ciągłym użytkowaniu 4s po paru miesiącach dojdziesz do wniosku, ze czasem brakuje tych paru cm.
A co do różnic to dla mnie osobiście I5s od I4s rożni się tylko zmiana z "klikających" klawiszy na dotykowe ;)
Jak na razie Wacom aktualizuje sterowniki na bieżąco do 4s i pod PS CS6 wszytko śmiga prawidłowo.
Jakiego byś nie wybrał i tak będziesz bardzo zadowolony, kupując go nie wierzyłem ze taka pierdoła możne tak ułatwić życie ;)
Jeszcze jedna ważna sprawa - od razu zainwestuj w rękawiczkę dedykowana do tabletów wacoma, możne i śmiesznie to wygląda ale w znacznym stopniu ułatwia prace.
Wojteksw
06-01-2013, 16:42
Tablet będzie używany amatorsko, a więc nie chcę przepłacać. Co do powierzchni roboczej to nie potrzebuję dużej, do obecnej chwili używałem Wacom Bamboo - MTE-450 i była wystarczająca wielkość, niestety tablet zarekwirował syn i ja pozostałem z myszką. O rękawiczkach nie słyszałem podaj linka do tego wynalazku, nie kupię ale jestem ciekawy jak to wygląda.
Od kilku miesięcy używam Inuosa5 S Touch + WiFi - rewelasją!!! Wcześniej używałem Intuosa 3, w miedzyczasie testowałem 4, ale 5-tka rozłożyła mnie na łopatki swoją zajebiaszczą zajebiaszczością, a mysz przez nią całkowicie zdechła (z 3-ką używałem jej jeszcze do wiązania ścieżek w Illku).
Tu moje ostatnie zleconko - 15 min. na obróbkę jednego zdjęcia pod format B1, na tym tablecie można uprawiać rajdowy retusz:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=219621
Piotrek_86KRK
06-01-2013, 19:00
Co do rękawiczki to ja posiadam model na jeden palec.
http://www.transit.pl/tablety-glowna/akcesoria-wacom/akces-wacom-uniwersal/rekawiczka-smudgeguard2-do-tabletu.html
Pierdoła i to dosyć droga, ale jeżeli używasz wacoma w sposób ciągły (3-4h na dobe) to po pewnym czasie ekran dotykowy(pole robocze) zaczyna byc dosyc mocno porysowane, wytarte przez wewnetrzna część dłoni (przynajmniej moje). W związku z tym po wymianie foli zakupiłem rękawiczkę i jak na razie rys brak.
Teraz zostało tylko uzbierać kasę na cintiq'a ;)
A co do WIFI to musi byc duze ulatwienie bo mnie czasami krew zalewa jak nie mogw pracowac w wygodnej pozycji ;)
Rękawiczka przydaje się przy rysowaniu na Cintiqach i większych tabletach, gdzie więcej operuje się z łokcia. Do retuszu zawsze używałem małych tabletów (ArtPadII->Graphire->Intuos3 S->Intuos5 S Touch), obsługuję je oszczędnymi gestami palców i nadgarstka, więc nie ma problemów z wycieraniem. Inna sprawa, że o ile Intuś3 miał pancerną, śliską powierzchnię, o tyle Intek4 był bardziej papierowo-szorstki i nb. strasznie szamał końcówki. W 5-tce powierzchnia jest gdzieś między 3 a 4, więc powinno być lepiej.
Wojteksw
06-01-2013, 21:20
Jeżeli powierzchnia robocza w 5-tce będzie takiej samej jakości jak w posiadanym Bamboo - MTE-450, to będzie dla mnie wystarczające. Po okresie używania 2 lat (amatorsko) nie posiada żadnych rys. Raczej będę skłaniał się do Intuos5 S Touch, poczekam trochę może będzie z PSE 11. Wtedy sprzedam posiadany PSE 10 i będę miał PSE 11.
Rękawiczka nie przypadła mi do gustu.
Odświeżę trochę wątek.
Przyszedł na mnie czas, żeby poważnie zastanowić się nad jakiś tabletem - lenistwo i wygoda zwyciężyły :)
Co do modelu jestem raczej zdecydowany na WACOM Intuos5.
Pytania mam takie:
Posiadam 22" monitor i zastanawiam się czy S będzie wystarczająco precyzyjny czy może lepiej M?
Jak jest z trwałością powierzchni i końcówek do pióra?
Pozdrawiam
Spokojnie S'ka do obróbki zdjęć wystarczy - chyba, że chcesz coś rysować...
mskowronski
07-03-2013, 20:35
Witam, używam intuosa5 S od paru miesięcy. Pracuję na nim w photoshopie CS5. W ostatnim czasie miałem sporo postaci do wycięcia z tła i w tej pracy intuos jest świetny, wszystko znacznie szybciej się wykonuje niż myszką, a do tego o wiele bardziej precyzyjnie. Wielkość S w zupełności wystarcza, nawet jeśli trzeba czasem coś narysować. Mój monitor też ma 22" (EIZO 2243 SW) i nie odczuwam w ogóle aby brakowało mi miejsca na tablecie.
Mimo, że tablet graficzny to rewelacyjne narzędzie, to jednak nie nadaje się do wszystkiego. Zazwyczaj gdy wychodzę z photoshopa to zaczynam używać myszki. Często jest ona bardziej precyzyjna jeśli trzeba coś po prostu kliknąć (np. przemieszczanie się między stronami w internecie).
Tablet ma możliwość sterowania dotykiem palców, ale ta funkcja jakoś nie przypadła mi do gustu.
Poza piórem używam także klawiszy dotykowych i kółka dotykowego. W klawiszach mam najczęściej przydatne skróty z PS-a. Kółka używam do powiększania obrazu oraz do jego obracania (przydatne podczas malowania maski).
Ogólnie uważam, że tablet to bardzo dobra inwestycja.
Mam nadzieję, że trochę pomogłem :)
Pozdrawiam
Dzięki panowie za pomoc.
Zakup już przesądzony, pozostaje mi przekonać moją połówkę :)
A panowie jak z trwałością? Szybkość ścierania się wkładów i zużycia powierzchni ?
Pozdrawiam Mirek
Ja zawodowo nie pracuję na tablecie, więc jak z trwałością to do końca nie wiem. Podobno jest lepiej niz w 4 pod względem ścierania rysika i powierzchni tabletu. Czasem pracuję na tablecie 8 godzin dziennie, czasem przez tydzień nie tykam, wiec trudno mi ocenić dokładnie ile godzin średnio go używam. Tym niemniej na powierzchnię roboczą swojego I 5 nakleiłem twardą folię (taśma dwustronna na rogach), a jako rysika używam wykałaczki :). Wygląda jak wygląda (folia jest lekko zmatowiona), grunt ze działa.
Dobra, nie śmiejcie się.
Nie używam zestawu do precyzyjnego rysowania tylko do retuszu i jakiejś wielkiej zmiany in minus w pracy urządzenia nie obserwuję. Nadal jest precyzyjne i czułe, a po pół roku używania wygląda jak wyjęte z pudełka (to dotyczy także końcówek). Wykałaczki zmieniałem może 2 razy od początku.
czepił bym się za to klawiszy Express, moim zdaniem są kiepsko zróżnicowane, pracują niepotrzebnie ze zbyt duzym oporem (wolałbym bardziej "dotykowe") - ale może jeszcze się nie przyzwyczaiłem
Swojego Intusia5 używam już kilka miechów po kilka godzin dziennie, często b. forsownej pracy i zupełnie bez myszy. Śladu zużycia nie mogę się dopatrzyć, więc mz. szkoda sobie zawracać głowy cudowaniem i foliami.
mskowronski
08-03-2013, 07:54
To prawda, klawisze express chodzą zbyt ciężko - zbyt głęboko trzeba je wciskać, żeby zareagowały. Ale to jedyna wada :)
Dzięki panowie z pomoc i cenne uwagi, zachwyty ze strony "profesjonalnych" testerów to jedno.
A najbardziej wartościowe są opinie użytkowników.
Pozdrawiam Mirek
ThomasVoland
14-03-2013, 21:01
Czornyj jak długo ci bateria trzyma? Moim zdaniem ten zestaw bezprzewodowy jest fajny, ale pod tym względem to jakaś parodia. Klawiaturę raz na kilka miesięcy naładuję, myszkę co tydzień i wydaje mi się to bardzo często, bo poprzednia też kilka miesięcy trzymała. A Intuos trzyma mi bardzo krótko (używam go jakieś pół roku).
Co do wielkości to do retuszu będę zawsze polecał S, chyba że na dwa wielkie monitory, wtedy można by pomyśleć nad M. Ja mam przypisane do tabletu ok. 3000 px szerokości i jest w sam raz. Praca na większym to trochę strata czasu mi się wydaje, bo każdy ruch trzeba robić mocniejszy, ew. pracować na mniejszym powiększeniu, ale to się nie sprawdza jak ma być precyzyjnie. W każdym razie do normalnych ludzi zdecydowanie S. Chyba że mowa o rysowaniu, wtedy to i M wielu będzie za mały.
ja używam, amatorsko, Intuosa 4M i dla mnie zupełnie wystarczający, mam monitor 24". Wybrałem ten, bo poczytałem trochę na forach :) i wyszło, że to "najlepszy" rozmiar - nie za duży i nie za mały. I tak z doświadczenia (po roku już) wydaje mi się, że mniejszy nie byłby tak wygodny.
ale ostatnio bawiłem się na Wacom Cintiq 24HD Touch i urządzenie mnie urzekło (poza ceną...) - ktoś może obrabiał już na tym zdjęcia ? bo bawiłem się tylko w rysowanie / nie miałem zdjęcia pod ręką, a komputer nie był podpięty do internetu.
"Odgrzebuję" temat w związku z planowanym zakupem tabletu.
Czy warto dopłacać do wersji Intuos Pro? W sklepie Wacom'a jest teraz promocja na wersję Intuos5 Touch L. Cena w miarę atrakcyjna. Wersja Pro w tym rozmiarze (cena ze zniżką edukacyjną) jest o 270 zł droższa.
Czy wersja Pro robi aż taką różnicę? Pozdrawiam :)
Nie mialem nigdy w rekach poprzednich wersji Wacomow ale mam Intuosa Pro M od 2 tygodni, jedyne co mi przychodzi do glowy to - megagadzet! Wifi w komplecie, piorko zapitala jak maly meserszmit, takich kut@sow jak teraz to nawet w zeszytach kolegow ze szkoly nie rysowalem... :twisted: ;) Dzien zajelo mi przestawienie sie z myszki (ktorej uzywam ~23 lata) na piorko, ale teraz nawet obsluga suwakow to nie problem (a Wacoma nie uzywam 10h dziennie tylko kolo godziny). Nie wiem czy zmienili cos sprzetowo, moze Pro to po prostu zwyklak z Wifi w pudle, ale roznica w cenie jest tak mala (przynajmniej u mnie), ze nie ma sensu patrzec na starszego brata ;)
Naprawde potrzebujesz L? Juz M zajmuje pol biurka, a do obrobki zdjec wystarczy S ;) Przy L bedziesz mial po tygodniu bica jak Pudzian bo tyle trzeba sie namachac ;)
Zdecydowałem się na M-kę w wersji Pro. Rozmiar idealny. Ostro "działam".
Komfort pracy bez porównania. Pzdr i dzięki Shaolin za sugestie :)