Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Cisza ...
ostrytux
05-01-2013, 01:31
...
Zima jakaś taka nijaka w tym roku ;) wspominam wiec ubiegłoroczną zimę w Tatrach!
Przyznam ze fota ujrzała świtało dzienne dzięki Koledze jarekf34 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=31177) :)
Twoje Erupcje sprawiły że musiałem wrócić w Tatry!
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/tatrybw09-1.jpg
źródło (http://michalostrowski.com.pl/upload/tatrybw09.jpg)
Pozdrawiam serdecznie!
jarekf34
05-01-2013, 09:43
Twoje Erupcje sprawiły że musiałem wrócić w Tatry!
No to się cieszę, że zmotywowałem do grzebnięcia w szufladzie ;):)
Zdjęcie do bardzo przyjemnych należy, BW takie jakiego jeszcze nie potrafię. Całość git.
Czy to jest szlak od Wierchów do Kondrackiej Kopy?? Mam coś podobnego tylko z dłuższej ogniskowej, niestety bez takiej fajowej pierzynki jak u Ciebie :(
Pozdrawiam.
Piękne, majestatyczne...
Świetne BW jak zawsze
Cudne, zatrzymuje na dłużej i przywraca wspomnienia... (Chyba przez BW)
Romano H.
05-01-2013, 12:08
Michał, fajnie popatrzeć ! Podobuje się !
maniak666
05-01-2013, 14:02
Klasa. I kadr i BW.
No właśnie... BW.
Może i Ty Michale pomyślisz o jakimś tutku...?
Wielu wdzięcznych by się znalazło.
...
Właśnie... i ja, i ja!
krzysztofz24
05-01-2013, 19:28
Widok znany i lubiany. Przynajmniej ja go bardzo lubie, bo mam stamtad wiele swoich naj fot. postacie ludzkie na dole swietnie oddaja skale, taki smaczek ktory bardzo lubie. podoba ni sie tez detalicznosc zdjecia, faktura sniegu swietnie wyszla.
Co do BW to zdecydowanie sie wylamie.(choc sam go przewaznie nie robie;-)). Przesadzone z kontrastem. Tez uwazam ze to zdjecie raczej lepiej bedzie wygladac w mocniejszej wersji niz delikatnej ale nie az tak.
Na dobra sprawe praktycznie prawiew w kazdym miejscu w cieniach jest jakis detal, w swiatlach juz mniej gdzieniegdzie...ale te dosyc glebokie cienie i jasnosci w kadrze razem mi nie graja. Za kontrastowo.
Podsumowujac, dobry fot. Tez bym go widzial w mocnej obrobce, ale nie az tak.
P.S A co do zimy to chyba cos sie ruszylo, bo wczorajszej nocy praktycznie caly czas w Tatrach padal snieg. Doskonale to bylo widac na kamerach TOPR-u. Jak ten chojaczek przed schroniskiem przy Moku coraz bardziej zapadany:-). Niech popada, sie ulezy, przemrozi i jakis mrozny wyz najlepiej:|:twisted:
Bartekkw
05-01-2013, 20:48
Klasa BW Michale. Jest BDB
ostrytux
06-01-2013, 00:04
Co do BW to zdecydowanie sie wylamie.(choc sam go przewaznie nie robie;-)). Przesadzone z kontrastem. Tez uwazam ze to zdjecie raczej lepiej bedzie wygladac w mocniejszej wersji niz delikatnej ale nie az tak.
Na dobra sprawe praktycznie prawiew w kazdym miejscu w cieniach jest jakis detal, w swiatlach juz mniej gdzieniegdzie...ale te dosyc glebokie cienie i jasnosci w kadrze razem mi nie graja. Za kontrastowo.
Jasna sprawa, pamiętam że już kiedyś mówiłeś że tego typu czernie i biele nie bardzo Ci pasują, szanują to bardzo!
Niemniej jeśli nie widzisz detali w światłach to albo monitor do wymiany albo masz nie skalibrowany sprzęt :)
krzysztofz24
06-01-2013, 00:29
(........)
Niemniej jeśli nie widzisz detali w światłach to albo monitor do wymiany albo masz nie skalibrowany sprzęt :)
Michal z calym szacunkiem, blagam bez takich tekstow:-). Jakby tego JPG teoretycznie wrzucic na lcd aparatu i dac kontrole przepalen, to by gdzieniegdzie zamrygal;-).
Co do tych jasnych parti i detalu w nich, to na pewno gdzieniegdzie jest przepal na kanale R.
A bedzie i pare miejsc (zaznaczam ze tylko pare) gdzie bedzie przepal na 3 kanalach prawdopodobnie albo sie nardzo zblizy do tych wartosci.
Chcesz mocne BW, prosze bardzo. Sa rozne szkoly i gusta. Od smoly do delikatnych szarosci.
Dla mnie zestawienie cieni ze swiatlami na tym zdjeciu jest za mocne i tyle.
Tez bym to widzial w mocnej obrobce, ale nie az takiej.
Ale jesli tobie tak pasuje to twoja wola jako autora i juz. Nie zamierzam ci narzucac swoich upodoban.
Mozemy pozostac przy swoich upodobaniach i nie wymieniac sobie monitorow;-).
Nie musi być widać, i tak kadr jest świetny...
ostrytux
06-01-2013, 00:36
Ale jesli tobie tak pasuje to twoja wola jako autora i juz. Nie zamierzam ci narzucac swoich upodoban.
Mozemy pozostac przy swoich upodobaniach i nie wymieniac sobie monitorow;-).
Jasna sprawa :)
W takim razie masz nie monitor tylko kanały do wymiany ;)
krzysztofz24
06-01-2013, 00:57
Jasna sprawa :)
W takim razie masz nie monitor tylko kanały do wymiany ;)
Kanaly to mi pare lat temu w dolnej 6-tce wymieniali:-);-):-);-).
jarekf34
06-01-2013, 01:31
Już się jeden znalazł :)
Napewno kolejna moja Erupcja byłaby ciekawsza :):)
Nikonozaur
06-01-2013, 01:47
No i co tu dużo gadać, jest klasa. Od BW zaczynając... Duży format, ściana, palce lizać.
BW extra . A calosc bez zastrzezen tylko sciana .
Jestem bardzo na tak. Fotografia robi wrażenie, a dobra konwersja dopełnia całości.
Pablo 77
07-01-2013, 09:33
Już tu na pewno byłem,ale wracam bo warto :)
Wzorowa cisza ;)
Kadr i BW jak zawsze na wysokim poziomie
jacekz40
09-01-2013, 15:01
Rozumiem odbiór tego zdjęcia przez Krzysztofa i nie ma tu co nawet zwalać winy na monitory. Każdy ogląda na innym a ja jestem szczęśliwy, bo nie mam full wypas monitora z najwyższej półki, przeciętniak seryjny, bez kalibracji nie oszukuje, nie kłamie, kolorów nie fałszuje...samo szczęście :) widzę to co powinienem widzieć :D
A widzę mocną konwersję, mocne czernie i biele, widzę szczegóły, śnieg tu i ówdzie świeci naturalnie, bo odbija słońce i... ogólnie dobre, mocne zdjęcie po całości. Taka to oto wizja autora. Krzysiek pewnie zrobiłby inaczej, ja jak trochę znam siebie ;) zrobiłbym w szarościach czyli jeszcze inaczej...ale to wszystko to już tylko "ręka" autora - nawet nie oko, bo oko było na innym etapie.
Może ostry nieświadomie ale w/g mnie wystylizował coś ala lata 70-te :) Tak mnie się to skojarzyło.