PDA

Zobacz pełną wersję : Filtry barwne do SBXXX

przemyslawcioch
02-01-2013, 12:27
Witam wszystkich.

Od dawna korzystam wyłącznie z filtrów barwnych dołączonych do zestawu w sb900.
Po lekturze książki (którą serdecznie polecam - jedna z niewielu z których nauczyłem się czegoś nowego) "Z pamiętnika Lampy błyskowej" zauważyłem że nie wykorzystuję potęcjału który drzemie w filtrach barwnych.

Szczególnie wychodząc na ulicę (Polskie realia różnią się od opisywanych przez Nowojorskich fotografów) doskwiera mi pomarańczowa poświata lamp ulicznych i "alejkowych" aby ją zredukować muszę przenieść się w skrajne rejony balansu bieli. Przy błysku "białym" twarz wychodzi wręcz niebieska. Sytuacje poprawiają zdublowane filtry ciepłe, ale to nadal za mało.

Szukam filtrów które to zmienią.
Macie jakieś doświadczenia z innymi filtrami które można dokupić?

Zestaw nikon SJ-3 wydaje się bardzo solidny, ale jednocześnie bardzo drogi jak na kilka kawałków plastiku
http://fotozakupy.pl/akcesoria-lamp-blysk-/nikon-sj-3-filtry-barwne-do-sb-900,9877s

Cokin przebija ceną, ale co z jakością? martwi mnie też sposób mocowania. Holder nikona jest bardzo wygodny i stabilny. Czy filtry z sb900 będą pasować do sb800 którą mam zamiar dokupić jako 2 lampę ?
http://fotozakupy.pl/akcesoria-lamp-blysk-/nikon-sj-3-filtry-barwne-do-sb-900,9877s

adolfik9501
02-01-2013, 14:51
Zestaw Cokina (i inne podobne) mocujesz na rzepy (w zestawie), gumkę recepturkę, czy co tam sobie wymyślisz.
Filtry z SB900 nie pasują do SB800.

Można ewentualnie poszukać filtrów w arkuszach i samemu sobie wyciąć pasujące pod daną lampę, ale nie wiem czy jeszcze Cokin je oferuje.

markB
02-01-2013, 16:48
Cokin już chyba nie, ale Lee produkuje plastikowe arkusze folii w różnych kolorach na lampy studyjne. Można kupić próbnik folii Lee, ale IMO to się nie opłaca, bo większości kolorów i tak nie wykorzystasz, a zapłacić trzeba więcej niż za folie Nikona. Pojedyncze arkusze folii Lee (51 x 63 cm, do przycinania) to wydatek nieco ponad 20 zł.

bogdi64
02-01-2013, 17:53
ja zobaczysz, że "kręcą film" podejdź do oświetleniowców i za pifko dostaniesz ścinki folii ;), ewentualnie bym musiał poszukać i za jakąś drobną opłatą może bym coś jeszcze skompletował (kiedyś wystawiałem takie "zestawy") - tu na giełdzie

jacek_wozniak
02-01-2013, 18:53
http://www.teatrum.com.pl/teatrum2//p,CTO-FULL,87,4806.htm tutaj arkusz 50x60cm kosztuje 17zł, a rolka 1.22m x 7.5m 390zł, mają różnych producentów i różniste kolory, ceny wysyłają na maila, jak pytasz się o konkretny produkt. zamówiłem sobie dwa arkusze właśnie (1/4CTO i 1/2CTO) i czekam na info o cenie przesyłki
będę wycinał sobie z nich filtry na lampę i mocował na rzepy do opaski rzepowej na lampie
mam zestaw rosco strobist, ale te wilftry są na tyle krótkie, ze na rzep ledwo się mieszczą na sb600, a na sb 25 już tylko na taśmę :)

przemyslawcioch
02-01-2013, 19:40
dzięki za info ;) Ale wydaje mi się że jeśli chodzi o różnorodność to zdecydowanie lepiej cokin wypada. Cena niska.
Ja bedę mocował tylko pod 800 i 900 więc to nie problem.