Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Lightbulb Filtry barwne do SBXXX

Witam wszystkich.

Od dawna korzystam wyłącznie z filtrów barwnych dołączonych do zestawu w sb900.
    Po lekturze książki (którą serdecznie polecam - jedna z niewielu z których nauczyłem się czegoś nowego) "Z pamiętnika Lampy błyskowej" zauważyłem że nie wykorzystuję potęcjału który drzemie w filtrach barwnych.

Szczególnie wychodząc na ulicę (Polskie realia różnią się od opisywanych przez Nowojorskich fotografów) doskwiera mi pomarańczowa poświata lamp ulicznych i "alejkowych" aby ją zredukować muszę przenieść się w skrajne rejony balansu bieli. Przy błysku "białym" twarz wychodzi wręcz niebieska. Sytuacje poprawiają zdublowane filtry ciepłe, ale to nadal za mało.

Szukam filtrów które to zmienią.
    Macie jakieś doświadczenia z innymi filtrami które można dokupić?

Zestaw nikon SJ-3 wydaje się bardzo solidny, ale jednocześnie bardzo drogi jak na kilka kawałków plastiku
    http://fotozakupy.pl/akcesoria-lamp-...o-sb-900,9877s

Cokin przebija ceną, ale co z jakością? martwi mnie też sposób mocowania. Holder nikona jest bardzo wygodny i stabilny. Czy filtry z sb900 będą pasować do sb800 którą mam zamiar dokupić jako 2 lampę ?
    http://fotozakupy.pl/akcesoria-lamp-...o-sb-900,9877s
    F60 | D90 | D700 | Tokina 11-16mm/N 35mm 2.0/Sigma 50mm 1.4/ N 85mm 1.8 | SB-900

Domyślnie

Zestaw Cokina (i inne podobne) mocujesz na rzepy (w zestawie), gumkę recepturkę, czy co tam sobie wymyślisz.
    Filtry z SB900 nie pasują do SB800.

Można ewentualnie poszukać filtrów w arkuszach i samemu sobie wyciąć pasujące pod daną lampę, ale nie wiem czy jeszcze Cokin je oferuje.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Cokin już chyba nie, ale Lee produkuje plastikowe arkusze folii w różnych kolorach na lampy studyjne. Można kupić próbnik folii Lee, ale IMO to się nie opłaca, bo większości kolorów i tak nie wykorzystasz, a zapłacić trzeba więcej niż za folie Nikona. Pojedyncze arkusze folii Lee (51 x 63 cm, do przycinania) to wydatek nieco ponad 20 zł.

Domyślnie

ja zobaczysz, że "kręcą film" podejdź do oświetleniowców i za pifko dostaniesz ścinki folii , ewentualnie bym musiał poszukać i za jakąś drobną opłatą może bym coś jeszcze skompletował (kiedyś wystawiałem takie "zestawy") - tu na giełdzie
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

http://www.teatrum.com.pl/teatrum2//...LL,87,4806.htm tutaj arkusz 50x60cm kosztuje 17zł, a rolka 1.22m x 7.5m 390zł, mają różnych producentów i różniste kolory, ceny wysyłają na maila, jak pytasz się o konkretny produkt. zamówiłem sobie dwa arkusze właśnie (1/4CTO i 1/2CTO) i czekam na info o cenie przesyłki
    będę wycinał sobie z nich filtry na lampę i mocował na rzepy do opaski rzepowej na lampie
    mam zestaw rosco strobist, ale te wilftry są na tyle krótkie, ze na rzep ledwo się mieszczą na sb600, a na sb 25 już tylko na taśmę

Domyślnie

dzięki za info Ale wydaje mi się że jeśli chodzi o różnorodność to zdecydowanie lepiej cokin wypada. Cena niska.
    Ja bedę mocował tylko pod 800 i 900 więc to nie problem.
    F60 | D90 | D700 | Tokina 11-16mm/N 35mm 2.0/Sigma 50mm 1.4/ N 85mm 1.8 | SB-900

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów