Zobacz pełną wersję : Manfrotto 055XProB + 055 RC4
Witam
Chcialem kupic w miare sensowny statyw z glowica kulowa pod D700 z roznymi szklami (od fisheye do 70-200) i wstepnie zdecydowalem sie na tytulowy zestaw. Troche poczytalem na forum i jak zwykle opinie sie roznia. Zaczalem wiec watpic czy wydac +/- 1300zl na Manfrotto, czy np. Triopo GT-3230X8C + Sirui K-20X za 1000zl. Czy jest duza roznica w jakosci?
Pozdrawiam
Boomerang
06-01-2013, 12:43
Manfrotto.
Będziesz zadowolony.
krispike
06-01-2013, 13:10
Ja mam zestaw Manfrotto 055X Pro + 498RC4. Statyw jest rewelacyjny. Bradze dobrze sprawdza się w terenie. Natomiast głowica już niekoniecznie...
Czyli rozumiem, ze dodatkowe 300zl w tym przypadku robi roznice? Bede wdziczny jesli wypowiedza sie uzytkownicy sprzetu Triopo/Sirui.
Od roku używam głowicy kulowej Sirui K-20X. Sprawuje się bardzo dobrze.Wykonanie pierwsza klasa.
J.P
patefonik
11-01-2013, 11:49
Ja mam zestaw Manfrotto 055X Pro + 498RC4. Statyw jest rewelacyjny. Bradze dobrze sprawdza się w terenie. Natomiast głowica już niekoniecznie...
Przepraszam, a co nie tak z głowicą? Sam myślę właśnie o identycznym zestawie ...
Masz jakiegoś innego "typa" który z 055 sprawdzałby się lepiej?
krispike
11-01-2013, 12:18
Przepraszam, a co nie tak z głowicą?
Po pierwsze denerwuje mnie w tej głowicy podwójna blokada. Fakt bezpieczeństwo puchy i tele ważna sprawa, ale to zabezpieczenie tak specyficznie się przycina...
Natomiast w przypadku teleobiektywu (w mnie tylko 300mm), kadrując, prawie zawsze muszę trochę podnosić wyżej w pionie, gdyż bo zablokowaniu minimalnie opada. Nie wiem, czy zrozumiale tą "wadę" opisałem, ale tak właśnie się dzieje. Jeszcze gorzej jest z przypiętym gripem. Trochę to utrudnia kadrowanie, co wymusza ciągłe korygowanie, ale z czasem da się przyzwyczaić. W końcu tych zdjęć ze statywu nie robię aż tak wiele...
Natomiast jak już się skadruje i zablokuje to wszystko stoi b. pewnie, nawet przy dużym wietrze.
patefonik
13-01-2013, 11:09
Dzięki, zwrócę na to uwage przy ewentualnym zakupie.
statyw jest bardzo dobry (ale nie jest lekki). używam z głowicą 496RC2. zastosowanie głównie do nocnych zdjęć lotniczych. w 100% spełnia swoje zadanie. z doświadczenia dodam, dokup od razu drugą płytkę do głowicy, aby nie zmieniać pomiędzy puszką, a np. tele. zaoszczędzisz czasu i zdrowia (szczególnie na mrozie) :D
Dziekuje za odpowiedzi. Zestaw Manfrotto 055 zamowiony, za dwa dni bede go testowal.