Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
    lukomat
    Gość

Domyślnie Manfrotto 055XProB + 055 RC4

Witam
    Chcialem kupic w miare sensowny statyw z glowica kulowa pod D700 z roznymi szklami (od fisheye do 70-200) i wstepnie zdecydowalem sie na tytulowy zestaw. Troche poczytalem na forum i jak zwykle opinie sie roznia. Zaczalem wiec watpic czy wydac +/- 1300zl na Manfrotto, czy np. Triopo GT-3230X8C + Sirui K-20X za 1000zl. Czy jest duza roznica w jakosci?
    Pozdrawiam

Oszczędny w słowach Awatar Boomerang
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Manfrotto.
    Będziesz zadowolony.
    DX

Oszczędny w słowach Awatar krispike
    Miasto
    Lubelszczyzna

Domyślnie

Ja mam zestaw Manfrotto 055X Pro + 498RC4. Statyw jest rewelacyjny. Bradze dobrze sprawdza się w terenie. Natomiast głowica już niekoniecznie...
    |D50|D300s|N18-70|N50/1.8|T17-50/2.8VC|SB-800|MF055XPro|
    "Wszystko, na co patrzysz w Twoim otoczeniu, powinno Cię cieszyć. A wszystko, co widzisz... to światło"

lukomat
    Gość

Domyślnie

Czyli rozumiem, ze dodatkowe 300zl w tym przypadku robi roznice? Bede wdziczny jesli wypowiedza sie uzytkownicy sprzetu Triopo/Sirui.

Domyślnie

Od roku używam głowicy kulowej Sirui K-20X. Sprawuje się bardzo dobrze.Wykonanie pierwsza klasa.
    J.P
    D810 N20-35/2,8 AF-D; N50/1,4 AiS; SB-800

Cytat Zamieszczone przez krispike Zobacz posta
    Ja mam zestaw Manfrotto 055X Pro + 498RC4. Statyw jest rewelacyjny. Bradze dobrze sprawdza się w terenie. Natomiast głowica już niekoniecznie...
    Przepraszam, a co nie tak z głowicą? Sam myślę właśnie o identycznym zestawie ...
    Masz jakiegoś innego "typa" który z 055 sprawdzałby się lepiej?

Oszczędny w słowach Awatar krispike
    Miasto
    Lubelszczyzna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patefonik Zobacz posta
    Przepraszam, a co nie tak z głowicą?
    Po pierwsze denerwuje mnie w tej głowicy podwójna blokada. Fakt bezpieczeństwo puchy i tele ważna sprawa, ale to zabezpieczenie tak specyficznie się przycina...
    Natomiast w przypadku teleobiektywu (w mnie tylko 300mm), kadrując, prawie zawsze muszę trochę podnosić wyżej w pionie, gdyż bo zablokowaniu minimalnie opada. Nie wiem, czy zrozumiale tą "wadę" opisałem, ale tak właśnie się dzieje. Jeszcze gorzej jest z przypiętym gripem. Trochę to utrudnia kadrowanie, co wymusza ciągłe korygowanie, ale z czasem da się przyzwyczaić. W końcu tych zdjęć ze statywu nie robię aż tak wiele...
    Natomiast jak już się skadruje i zablokuje to wszystko stoi b. pewnie, nawet przy dużym wietrze.
    |D50|D300s|N18-70|N50/1.8|T17-50/2.8VC|SB-800|MF055XPro|
    "Wszystko, na co patrzysz w Twoim otoczeniu, powinno Cię cieszyć. A wszystko, co widzisz... to światło"

Domyślnie

Dzięki, zwrócę na to uwage przy ewentualnym zakupie.

Domyślnie

statyw jest bardzo dobry (ale nie jest lekki). używam z głowicą 496RC2. zastosowanie głównie do nocnych zdjęć lotniczych. w 100% spełnia swoje zadanie. z doświadczenia dodam, dokup od razu drugą płytkę do głowicy, aby nie zmieniać pomiędzy puszką, a np. tele. zaoszczędzisz czasu i zdrowia (szczególnie na mrozie)
    pozdrawiam - Maciek
    moje zdjęcia lotnicze na JP: http://www.jetphotos.net/showphotos.php?userid=30932

lukomat
    Gość

Domyślnie

Dziekuje za odpowiedzi. Zestaw Manfrotto 055 zamowiony, za dwa dni bede go testowal.

Uprawnienia umieszczania postów