PDA

Zobacz pełną wersję : SB-700 a SB-900

przemty
31-12-2012, 15:33
Jestem amatorem który fotografuje w ramach hobby.
Chciałbym (mam nadzieję) pójść trochę do przodu i dokupić sobie lampę zewnętrzną. Wolałbym coś systemowego dlatego swój wzrok skierowałem w kierunku SB-700 jako lampie w moim odczuciu dla osób takich jak ja.
Ale czytam trochę o niej i jest wiele osób podpisujących się jako amatorzy które oceniają tą lampę jako "za słabą"
Dlatego stoję przed wyborem SB-700 a SB-900?
Jaka jest Wasza opinia na temat 700-tki w zestawieniu z tym co mam w stopce?

Nie kryję, że różnica w cenie też jest dla mnie ważna i dodatkowo lampa którą kupię nie będzie szybko wymieniana.

jkowal
31-12-2012, 15:39
Dla jednych słaba, a dla innych wystarczy.
Mam SB-700 i nic nie mogę jej zarzucić.
Fajne są też Metz, ale dotykowy wyświetlacz to porażka (52AF-1).

Kartofelinder
31-12-2012, 15:45
Mam obie te lampki więc chyba mogę doradzić. Różnice siły wychodzą chyba tylko w strobingu, przy dość dużym udziale słońca. Nie są one jednak aż tak duże i margines jaki daje SB-900 jest niewielki.

Gdybym miał kupić tylko jedną z nich, to byłaby to sb-700. Mniesza, szybsza w obsłudze, wygodniejsza, lżejsza. Póki jest na aparacie jest dla mnie lepszym rozwiązaniem. Poza sankami nie ma to już większego znaczenia więc dlaczego by nie skorzystać z większej mocy? Chyba dlatego SB-900 mam 3 sztuki, a 700 tylko jedną ;)

LordRamzes
31-12-2012, 16:03
do amatorskiego użytku w zupełności sb 700 sb 900 troche przerost formy nad treścią :) ciężki klamot i duży a mocą sie nie przejmuj wystarczy sb700

sokolnik
31-12-2012, 17:10
polecam SB700, mała, prosta w obsłudze, nie grzeje się, jedynie brak wskaźnika poziomu baterii wkurza, ale mam 2 komplety anellopów i to jest rozwiązanie tego problemu :)

Zom53
31-12-2012, 17:13
A ja bym polecił SB 800. Przez pięć lat używałem SB 22s ( liczba 28, automatyka własna).Chciałem kupić coś bardziej nowoczesnego i kupiłem pół roku temu SB 700 i się zawiodłem. Liczba 32, ale z powodu TTL BL trzeba wprowadzać prawie w każdy przypadku kompensację +0,3 do + 0,7. No i wtedy moc lampy spada i robi się podobna do SB 22s. Ponadto nie można włączyć samego TTL (chyba że w pomiarze punktowym) ani trybu A.
Nie mówię już o tym miniprzełączniku,który zaprojektowano chyba na palce niemowlaka.
W tym miesiącu zakupiłem SB 800 i to jest to o co mi chodziło. Oczywiście lampa używana ale w super stanie,jak ze sklepu. Ta lampa ma wszystko to co potrzebuje zaawansowany amator ( liczba 38,dostępne wszystkie tryby pracy ) .Wymiary i masa prawie identyczne jak SB700.
Nie piszę tu o przydatności do strobingu bo nie mam w tym doświadczenia ale z porównania samych danych technicznych wynika wyższość SB 800 nad SB 700.

markB
31-12-2012, 17:33
Ale trzeba też pamiętać o niższości SB 800 w obsłudze. Nieźle trzeba się nagmerać, żeby ustawić niektóre parametry. Tak więc kolejny głos za SB700. A BTW - SB900 też nie ma wskaźnika poziomu baterii (albo go przeoczyłem przez cztery lata uzywania!).

Desperados
31-12-2012, 19:34
Też stałem przed takim wyborem ii... wybrałem SB-900 ponieważ używana SB-900 to koszt 900/1000 zł a SB-700 nowa też około 1000 zł więc różnica w cenie jest niewielka.
Wybrałem SB-900 ponieważ to już jest sprawdzona konstrukcja a to, że jest większa i cięższa wcale mi nie przeszkadza wręcz odwrotnie ponieważ wolę jak aparat jest cięższy, jestem amatorem nie jakiś profesjonalistą więc nie trzymam aparatu prze 5h :D

LordRamzes
01-01-2013, 08:47
Też stałem przed takim wyborem ii... wybrałem SB-900 ponieważ używana SB-900 to koszt 900/1000 zł a SB-700 nowa też około 1000 zł więc różnica w cenie jest niewielka.
Wybrałem SB-900 ponieważ to już jest sprawdzona konstrukcja a to, że jest większa i cięższa wcale mi nie przeszkadza wręcz odwrotnie ponieważ wolę jak aparat jest cięższy, jestem amatorem nie jakiś profesjonalistą więc nie trzymam aparatu prze 5h :D

na początku każdy amator chce się pokazać z długim tele i dużą lampą a potem kończy na nexie :) bo rozumie ,że to wygodniejsze na wycieczki , wykorzystujesz w 100% sb 900??? sb 700 jest też sprawdzoną konstrukcją a do sb 900można mieć wiele zastrzeżeń :)

wasilewk
01-01-2013, 10:11
sb 700 jest też sprawdzoną konstrukcją a do sb 900można mieć wiele zastrzeżeń :smile:

???

W nowym roku tak śmiałe, moim zdaniem, bez pokrycia, wnioski.

To, czego brakuje mojej SB-900 w stosunku do SB-700, tego nawet ta (http://image.ceneo.pl/data/products/233131/7feb2368-1799-405c-9c9d-a42b781f3c66_product.jpg) nieposiada.

Pzdr. noworocznie.

przemty
01-01-2013, 10:15
Wyczytałem jeszcze, że SB 700 nie posiada funkcji strobingu. Podejrzewam, że jest to coś powiązane ze stroboskopem czyli wieloma blyskami ale jakby ktoś mi mógł wytłumaczyć dokładniej co to za funkcja, co ona daje i czy jej brak to duża "wada" to byłbym wdzięczny.

GonzoG
01-01-2013, 14:56
Tryb strobo / multi czy jak to inaczej zwą, to nic innego jak stroboskop - ustawiasz moc, ilość błysków i częstotliwość. Brak jakiegokolwiek pomiaru błysku.

Czy brak to wada - nie, bo jak ci będzie potrzebne, to kupujesz yongnuo za 200zł, która to ma - zawsze to druga lampa, a kosztuje mniej niż różnica w cenie między SB-900/910, a SB-700.
Większą wadą SB-700 jest brak normalnego trybu CLS Master.

przemty
01-01-2013, 15:01
Większą wadą SB-700 jest brak normalnego trybu CLS Master.

skoro nie jest on "normalny", to jaki ten CLS jest ?

GonzoG
01-01-2013, 16:06
skoro nie jest on "normalny", to jaki ten CLS jest ?
Nie CLS a CLS Master - czyli kontroler - ma mniejszą funkcjonalność niż to co jest w puszkach.
Np. brak możliwości ustawienia trybów (M, TTL) dla grup - wybierasz jeden dla wszystkich (lampa w sankach i grupy A i B). Czyli nie możesz zrobić tak, aby użyć lampy na aparacie w TTL, a zdalnych w z manualnym ustawieniem.

przemty
01-01-2013, 16:24
No to już wszystko jasne...

MaciekW
01-01-2013, 16:57
???

W nowym roku tak śmiałe, moim zdaniem, bez pokrycia, wnioski.

Jesteś moim ulubionym fanbojem Nikona na tym forum, wiesz? :)

SB-900 jest gorsza od SB-700 przynajmniej w trzech aspektach:

- przegrzewa się znacznie szybciej (zdarzyło mi się dwa razy na reportażu i raz podczas sesji z lampami odpalanymi zdalnie)

- prowokuje problemy z AF przy wspomaganiu z lampy (u mnie na obu obiektywach BF w tej konfiguracji)

- jest wielka i ciężka i może przez to spowodować uszkodzenie gorącej stopki (ten problem u mnie nie występuje, ale jest dość szeroko (zresztą wszystkie te trzy problemy są) opisany na forum, wystarczy poszukać.

Reasumując - teraz mi się już nie opłaca wymieniać jednej na drugą, ale następna jaką dokupię, to na pewno nie będzie już SB-900.

wasilewk
01-01-2013, 17:08
Ja swoją przegrzałem raz: specjalnie, żeby sprawdzić działanie wyłącznika. Jak potrzebuję walić seriami przez 2 godz. to zabieram dwie 800-ki.
Na koncercie w ciemnym kościele używam przeważnie N80-200 włąśnie z SB-900 --> odległość mierzy jak trzeba - sam obiektyw bez lampy ma lekki FF.
Jak się popracuje z zawodową lampą, to potem SB-900 jest jak piórko i nie ma ciężkiej szyny --> tak więc ta 'maleńka' SB-700 już nie jest takim rarytasem.

Oczywiście, że pozostaje sprawa sanek w D700. Dlatego na dłuższą robotę lepiej brać tego wszystkomającego Metza.

Na obecną chwilę: nie żałuję zakupu SB-900 - zrobiłbym to jeszcze raz (ale nie SB-700).

Pzdr.

LordRamzes
01-01-2013, 21:33

- przegrzewa się znacznie szybciej (zdarzyło mi się dwa razy na reportażu i raz podczas sesji z lampami odpalanymi zdalnie)

- prowokuje problemy z AF przy wspomaganiu z lampy (u mnie na obu obiektywach BF w tej konfiguracji)

- jest wielka i ciężka i może przez to spowodować uszkodzenie gorącej stopki (ten problem u mnie nie występuje, ale jest dość szeroko (zresztą wszystkie te trzy problemy są) opisany na forum, wystarczy poszukać.

Reasumując - teraz mi się już nie opłaca wymieniać jednej na drugą, ale następna jaką dokupię, to na pewno nie będzie już SB-900.

dokładnie Kolega napisał ;-) niestety dla zwykłego amatora sb to kawał cegły :) i przerost formy nad treścią na wycieczki nieraz pasuje coś doświetlić ale wozic taki klocek :) nie nie :-) ab 700 troszkę mniejsza jak to mówią grosz do grosza jeśli chodzi o wymiary :-) , predzej czy później każdy kto podróżuje każdy to doceni

Michał44
11-01-2013, 17:24
Tryb strobo / multi czy jak to inaczej zwą, to nic innego jak stroboskop - ustawiasz moc, ilość błysków i częstotliwość. Brak jakiegokolwiek pomiaru błysku.

[...]

Przepraszam za "nieprofesjonalne" pytanie - a do czego można użyć takiego wielokrotnego błyskania?

GonzoG
11-01-2013, 17:26
np. do naswietlenia jednej osoby wiele razy na jednym zdjęciu.
oczywiście w różnych pozach lub miejscach.

adolfik9501
11-01-2013, 21:20
Przepraszam za "nieprofesjonalne" pytanie - a do czego można użyć takiego wielokrotnego błyskania?

Tutaj masz to pokazane co i jak :http://www.youtube.com/watch?v=g4fK3yvJLZM (https://www.youtube.com/watch?v=g4fK3yvJLZM)

przemty
15-01-2013, 13:34
Wcześniej wyjaśniliście mi co lepiej wybrać z pary SB-700 i SB-900.
Ale tak teraz pomyślałem czy aby lepszym rozwiązaniem nie byłoby kupienie SB-800 - jak to już ktoś wcześniej polecał (oczywiście wiem, że tylko używka wchodzi w grę).
Co bedzie lepszym rozwiązaniem SB-700 czy SB-800 ?.
Tak dla przypomnienia; lampa dla typowego fotoamatora z zastosowaniem na ładnych kilka lat.

GonzoG
15-01-2013, 13:43
Co bedzie lepszym rozwiązaniem SB-700 czy SB-800 ?.

SB-800. Trudniejsza i wolniejsza w obsłudze, ale lepsza.

sokolnik
15-01-2013, 15:10
Sb-700 - szybka i prosta obsługa (czytelny duży ekran), może brakować mocy, ale tylko w bardzo ciemnych miejscach, lub przy wysokim suficie (odbicie światła), dla amatora super wybór, mala, zgrabna lekka :)

przemty
15-01-2013, 15:12
a przy mocnym słońcu gdy swieci ono od tyły fotografowanego obiektu to jak się sprawuje ?

sokolnik
15-01-2013, 15:16
nie wiem dokładnie, ale w ostrym słońcu to może jakieś lampy studyjne były by lepsze a nie małe błyskotki ?

przemty
15-01-2013, 15:39
studyjnych to mi nie potrzeba, tak tylko mnie zaciekawiło jak w takich warunkach sb-700 sprawuje się

GonzoG
15-01-2013, 15:42
a przy mocnym słońcu gdy swieci ono od tyły fotografowanego obiektu to jak się sprawuje ?

Zależy z jakiej odległości i przez co chcesz błyskać.
Goła SB-700 starczy nawet 1-2m...
SB-800 może 1.5-3m...
przy ogniskowej ok 50mm i czasie 1/8000s...

Jak potrzebujesz w takich warunkach lampy reporterskiej, to zostaje już tylko Metz 76...

przemty
15-01-2013, 15:46
Jak potrzebujesz w takich warunkach lampy reporterskiej, to zostaje już tylko Metz 76...

Nie posuwajmy się aż tak daleko
To ma być pierwsza lampa w życiu dlatego interesuje mnie każdy aspekt z nią związany:-)

GonzoG
15-01-2013, 16:13
Nie posuwajmy się aż tak daleko
To ma być pierwsza lampa w życiu dlatego interesuje mnie każdy aspekt z nią związany:-)

W pełnym słońcu w lecie może i Metz 76 nie dać rady. Z wykorzystaniem synchro z krótkimi czasami zasięg większości lamp spada do 1-1.5m. Uwzględniając, że nie zawsze potrzeba nam tyle światła to można to pomnożyć x1.4 góra x2.

Przykład dla Metz 50, która jest mocniejsza od SB-700, ISO 100, f/2.8
16mm, 1/8000 - 0.7m
1/4000 - 1m

50mm, 1/8000 - 1.1m
1/4000 - 1.6m

50mm, f/1.8, 1/8000 - 1.8m
1/4000 - 2.5m

są to wartości, które podaje lampa.
z korektą -1 EV odległości pomnożyć x1.4, -2EV - x2.

Badol
15-01-2013, 17:10
przemty - nie kombinuj jak przysłowiowy koń pod górę ;)
Kup SB700 - Nowa = gwarancja. Bardzo przyjemna w obsłudze, nie słychać o jakiś wadach produkcyjnych itd. Do twoich potrzeb spokojnie wystarczy.
Ja używam i jestem zadowolony. Na brak mocy nie narzekam a jak rzeczywiście jest mało to tak naprawdę 800/900 też już wiele więcej nie da i trzeba się posiłkować studyjną.

MirtaX
15-01-2013, 20:04
Również jestem za SB700, o wiele bardziej poręczniejsza i w porównaniu do sb900 nie występuje problem z przegrzewaniem, który podczas zdjęć może pojawić się w najmniej spodziewanym momencie(oczywiście możesz kontrolować temperaturę na wyświetlaczu, ale czasami po prostu są sytuacje gdzie potrzeba lampy, a Ty musisz czekać, aż ostygnie). Moc lampy sb900 jest większa, ale musisz sobie postawić pytanie, czy potrzebujesz takiej mocy. Pozdrawiam.

przemty
15-01-2013, 20:14
Również jestem za SB700,

Moc lampy sb900 jest większa, ale musisz sobie postawić pytanie, czy potrzebujesz takiej mocy. Pozdrawiam.

Też już przekonuję się do 700-tki

A co do pytania, cieżko jest na nie odpowiedzieć gdy nigdy wcześniej nie robiło się zdjęć z lampą i nie wie się z czym to się je...

MirtaX
15-01-2013, 20:22
Zawsze możesz ewentualnie wymienić ją na sb900, aczkolwiek myślę, że nie będzie takiej potrzeby.

15-01-2013, 20:52
Również jestem za SB700, o wiele bardziej poręczniejsza i w porównaniu do sb900 nie występuje problem z przegrzewaniem, który podczas zdjęć może pojawić się w najmniej spodziewanym momencie(oczywiście możesz kontrolować temperaturę na wyświetlaczu, ale czasami po prostu są sytuacje gdzie potrzeba lampy, a Ty musisz czekać, aż ostygnie). Moc lampy sb900 jest większa, ale musisz sobie postawić pytanie, czy potrzebujesz takiej mocy. Pozdrawiam.

nagminne przegrzewanie się lampy sb900 to nadużycie i lekka przesada przekazywana z forum na forum, z wątku na watek , kopiowana przez osoby nie mające nigdy sb900 w ręce nie pisząc już o jej użytkowaniu.
Lampa owszem potrafi zapiszczeć z przegrzania ale tylko w sytuacji gdy damy jej tak po tyłku że innej możliwości nie ma. w normalnym zawodowym użyciu nie mam takich problemów a wierzcie mi seria błyśnięć bardzo często leci i zero problemów. Problem jest ale marginalny gdy dajemy sabince ostro w tyłek. Brak umiejętności używania lampy można załatwić wyłączając ostrzeżenie przed przegrzaniem.

MirtaX
15-01-2013, 21:19
nagminne przegrzewanie się lampy sb900 to nadużycie i lekka przesada przekazywana z forum na forum, z wątku na watek , kopiowana przez osoby nie mające nigdy sb900 w ręce nie pisząc już o jej użytkowaniu.
Lampa owszem potrafi zapiszczeć z przegrzania ale tylko w sytuacji gdy damy jej tak po tyłku że innej możliwości nie ma. w normalnym zawodowym użyciu nie mam takich problemów a wierzcie mi seria błyśnięć bardzo często leci i zero problemów. Problem jest ale marginalny gdy dajemy sabince ostro w tyłek. Brak umiejętności używania lampy można załatwić wyłączając ostrzeżenie przed przegrzaniem.

Przepraszam Cie bardzo, ale to, że nie posiadam lampy nie znaczy, że nie korzystałem z niej. Może nie mam, aż takiego doświadczenia jak Ty, ale niejednokrotnie korzystałem z sb900, wystarczy sprawdzać temperaturę, aby uniknąć tego problemu, ale czasami po prostu można o tym zapomnieć. Ponadto nie napisałem, że przegrzewanie następuje notorycznie, tylko, że może pojawić się w mało spodziewanym momencie. Wyłączenie blokady termicznej jest rozwiązaniem, ale nie sądzę, aby to był dobry pomysł w przypadku posiadania tylko i wyłącznie jednej lampy, tym bardziej, że autor nie posiadał wcześniej lampy błyskowej i nie będzie miał odruchu sprawdzania temperatury za każdym razem. Każdy ma swoje zdanie, ale to nie powód, aby sugerować komuś, że zna lampę tylko od strony teoretycznej i opinii innych użytkowników. Pozdrawiam.

fotoon
15-01-2013, 22:40
Kupiłem SB800 używaną w cenie SB900 używanej, miałem nadzieję, że starsza lampajest zgrabniejsza, lżejsza, poręczniejsza i bardziej ergonomiczna przez to. O ile z pierwszymi arguentami można się zgodzić, to 'guzikologia' SB800 mi osobiście trochę nie leży. Nie, że jest zła, ale jest jakby z "poprzedniej epoki". Sb900/700 pod tym względem deklasują większość lamp błyskowych. Dlatego jako pierwszą lampę poleciłbym SB700. I tak dla zrównoważenia planów podniesiesz ISO, więc przez to zyskasz na mocy lampy.

bogdi64
15-01-2013, 23:11
Też już przekonuję się do 700-tki

A co do pytania, cieżko jest na nie odpowiedzieć gdy nigdy wcześniej nie robiło się zdjęć z lampą i nie wie się z czym to się je...

to może na początek SB600, na niej się nauczysz (za niewielkie pieniądze), jeśli "zasmakujesz" to następnym krokiem będzie SB700, w duecie może wiele zdziałać, a SB600 z D200 dogaduje się wspaniale

dorjan
16-01-2013, 02:40
W pełnym słońcu w lecie może i Metz 76 nie dać rady. Z wykorzystaniem synchro z krótkimi czasami zasięg większości lamp spada do 1-1.5m.1

Metz 76MZ-5 w cyfrowym systemie Nikon nie synchronizuje z krótkimi czasami w żadnym trybie automatycznym (iTTL, iTTL BL, A). Natomiast Sabinki pomimo posiadania takiego trybu w specyfikacjach, są tak nieefektywne, że przy 1/8000s i tak niczego nie doświetlą, a SB-700 teoretycznie na 24mm ma LP=2 (słownie : dwa).

Gadżetów i funkcji w SB-700 jest pod dostatkiem, tylko mocy brak. Cała ta lampka to niedorobiony systemowy gadżet, ale jak widać niektórym wystarcza. Zauważcie, że ISO w D200 zaczyna się od 100 i do tego korpusu ta lampka jest słabiutka.

Pozdrawiam.

Borat1979
16-01-2013, 03:41
to może na początek SB600, na niej się nauczysz (za niewielkie pieniądze), jeśli "zasmakujesz" to następnym krokiem będzie SB700, w duecie może wiele zdziałać, a SB600 z D200 dogaduje się wspaniale
Za używkę SB-600 trzeba zapłacić powyżej 600 zł i nie masz gwarancji oraz pewności co do stanu zużycia palnika. Za ok 1000 zł masz nówkę SB700 z gwarancją. Jaki jest sens kupować, żeby potem zmieniać?

Osobiście wolę lampę Nissin Di866 Mk II, nie dość, że mocniejsza to jeszcze stówę taniej.

przemty
16-01-2013, 08:42
Zauważcie, że ISO w D200 zaczyna się od 100 i do tego korpusu ta lampka jest słabiutka.

Pozdrawiam.

No właśnie. D200 z racji wieku ma swoje "wady" i zastanawiałem jak nowa 700-tka będzie z nim współpracować. Czy tak jak pisze kolega dorjan do tego body jest ona "słabiutka" ?.

przemty
16-01-2013, 17:28
Temat zakończony, zamówione SB-700

16-01-2013, 19:43

Reasumując - teraz mi się już nie opłaca wymieniać jednej na drugą, ale następna jaką dokupię, to na pewno nie będzie już SB-900 .

uważasz że siatka z sb-700 nie powoduje błędów af w szkłach? w przeciwieństwie do sb900 ?
Skąd takie wnioski? sprawdzałeś?

Desperados
16-01-2013, 19:54
@przemty i dobrze zrobiłeś :) ja kupiłem używaną SB-900 i doszedłem do wniosku, że taka lampa nie jest mi potrzebna.. w zupełności by mi wystarczyła SB-700.
Okej sb-700 jest słabsza od sb-900 ale komu jest potrzebna aż taka moc ? Piszecie wszyscy ze może zabraknąć mocy w sb-700 ale początkującemu !? wątpie..
w 100% będę mógł się wypowiedzieć oczywiście po dłuższym używaniu a nie po tygodniu :D 2 lutego mam 100dniówkę więc zobaczymy jak się spisze :)

przemty
17-01-2013, 16:03
Lampa dziś dotarła do mnie i jak narazie to jestem w siódmym niebie. O ile miałem wcześniej wątpliwości czy wogóle kupować lampę, to teraz wiem, że były to dobrze wydane pieniądze.

Trochę martwi mnie jedynie delikatny luz palnika wokół pionowej osi obrotu (lewo/prawo). Co prawda znalazłem temat na forum w którym niby ludzie stwierdzają, że "ten typ tak ma" ale czy faktycznie jest to kwestia niedopracowania tego modelu czy tylko danego egzemplarza?

sokolnik
17-01-2013, 16:18
Lampa dziś dotarła do mnie i jak narazie to jestem w siódmym niebie. O ile miałem wcześniej wątpliwości czy wogóle kupować lampę, to teraz wiem, że były to dobrze wydane pieniądze.

Trochę martwi mnie jedynie delikatny luz palnika wokół pionowej osi obrotu (lewo/prawo). Co prawda znalazłem temat na forum w którym niby ludzie stwierdzają, że "ten typ tak ma" ale czy faktycznie jest to kwestia niedopracowania tego modelu czy tylko danego egzemplarza?

też mam delikatny luz. Po co się przejmować? :) lampa ma dawać światło i się nie rozpaść po jakimś czasie. Moja działa pięknie :)
robić zdjęcia, świecić mocno i się nie przejmować :) ten typ tak ma

przemty
17-01-2013, 16:29
też mam delikatny luz. Po co się przejmować? :) lampa ma dawać światło i się nie rozpaść po jakimś czasie. Moja działa pięknie :)
robić zdjęcia, świecić mocno i się nie przejmować :) ten typ tak ma

Nie przejmuję się zbytnio tym
Jedynie wolałem się upewnić;-)

Badol
17-01-2013, 16:30
każdy Nikon tak ma ze względu na to dziwne mocowanie - niestety... Znacznie lepsze mz. jest to z metza gdzie lampę dokręca się do sanek - nic nie lata, nie ma nawet minimalnego luzu. Fakt, nikona wypniesz/zapniesz szybciej ale metz trzyma się "pewniej".

sokolnik
17-01-2013, 16:36
podobnie niektórzy naprawiają to kombinerkami lub młotkiem :)
ja nie polecam :)

przemty
17-01-2013, 16:37
każdy Nikon tak ma ze względu na to dziwne mocowanie - niestety... .

to, że luz w sankach jest to nawet nie wspominam

mi chodziło o luz w samej lampie w osi obrotu palnika

sokolnik
17-01-2013, 17:01
to, że luz w sankach jest to nawet nie wspominam

mi chodziło o luz w samej lampie w osi obrotu palnika

a to też mam :) he tzn SB700 ma :P

driver_2002
18-01-2013, 22:32
Witam, sorki że się podpinam pod temat ale mam pytanie o SB 910, a nigdzie nie znalazłem tego.
Pożyczyłem z pracy ów lampkę podpiołem do body i "wale po oczch" w mieszkaniu wszystkim domownikom.
Strzeliłem może ze 40 fotek testując różne ustawienia i kiedy żona wrzasnęła że za chwilę oślepnie aku (GP 2700)
też skapitulowały. Po skontaktowaniu się z kolegą który opiekuje się sprzętem stwerdził że to normalka.
Stąd moje pytanie: czy SB 910 jest faktycznie tak prądożerna czy mamy wadliwy sprzęt?

Davit
18-01-2013, 22:34
nie zdarzyło się mi podczas zleceń gdzie błyskam 6-9 godzin podczas reportażu abym wymieniał baterie na nowe.
używam na prawdę rożnych nawet RAVER i różnicy w długości działania nie widzę. Pisze o sb900

puciek
18-01-2013, 22:35
Nie, ale GP2700 są kiepskie i nie trzymają dobrze napięcia.

driver_2002
18-01-2013, 22:37

Coś w tym jest bo w pracy te używamy GP2700

fotoon
18-01-2013, 22:42
Może dodatkowo jakiś tryb P albo Auto wybrał sobie ISO 100, f/7,1 i 1/200s, akku były słabe i kaput lampa.

GonzoG
18-01-2013, 22:52

GP 2700 i Sanyo 2700 - zachowują się tak samo.
Aku z Lidla 2000mAh działają dłużej.

driver_2002
18-01-2013, 22:55
Przejżałem foty i tak: większość to ISO 800-1600 f/4-5.6 1/30s co do aku to ładowane do oporu 3 dni wcześniej.

puciek
18-01-2013, 23:02
Ja miałem GP2700 - niby fajne ale na Sunpaku PZ40X dwie ładowały lampę po 18 sekundach, a dwie po 9-ciu. Poza tym szybko sie rozładowywały.

przemty
19-01-2013, 13:07
No to emocje po za kupie już opadły. I pierwsza rzecz która wpadła mi w oko. Sposób włączenia trybu REMOTE, MASTER ktoś chyba wogóle nie przemyślał albo miał dłonie pięciolatka...Masakra
Ale ogólnie lampa bardzo OK

manquer
20-01-2013, 22:25
czy SB 910 jest faktycznie tak prądożerna czy mamy wadliwy sprzęt?
Moim zdaniem sabinka 910 nie jest prądożerna wręcz przeciwnie, ostatnio robiłem imprezę ok 1200 klatek, z czego 70% w manualu ISO 1600 1/30 f3.2 no i moc lampki 1/128 max 1/64, reszta zdjęć w ttl-u. I akumulatory nawet się nie nagrzały. Białe eneloopy, i spokojnie pociagneły by jeszcze kilka z rzędu takich imprez.
Stawiam że u Ciebie aku padły szybciej przez większą przysłonę i mniejsze iso, ale moge się mylić. A co do 910 to super świecidełko :-)

greatadrian
20-01-2013, 23:00
W mojej SB-910 z kolei w okolicach przegubu palnika lata coś w środku (brzmi jak jakaś blaszka). Już byłem przekonany, że lampa jest uszkodzona, a przecież nówka. Wybrałem się do Foto Jokera i poprosiłem sprzedawcę czy mogę zobaczyć jak sprawa ma się w wystawowej 910. Okazało się, że ma ona tą samą przypadłość ;) Ehhh Nikon...

dorjan
21-01-2013, 23:00
... ostatnio robiłem imprezę ok 1200 klatek, z czego 70% w manualu ISO 1600 1/30 f3.2 no i moc lampki 1/128 max 1/64, reszta zdjęć w ttl-u. I akumulatory nawet się nie nagrzały.

Jakim cudem miałyby nagrzać się te akumulatorki, gdy na ok. 1000 błysków naładowały kondensatory w lampie co najwyżej kilkanaście razy. Przy takich parametrach ekspozycji i mocy lampy, to nawet wbudowana się nie zagrzeje, a na upartego tę ilość światła można wyprodukować z SB910 w ciągu minuty, więc gdzie ta rewelacja.

Pozdrawiam.

manquer
21-01-2013, 23:33
Jakim cudem miałyby nagrzać się te akumulatorki, gdy na ok. 1000 błysków naładowały kondensatory w lampie co najwyżej kilkanaście razy. Przy takich parametrach ekspozycji i mocy lampy, to nawet wbudowana się nie zagrzeje, a na upartego tę ilość światła można wyprodukować z SB910 w ciągu minuty, więc gdzie ta rewelacja.

Dzięki że mi to wyjaśniłeś, bo już myślałem że mam taką extra lampę.
pzdr