Zobacz pełną wersję : dysk?
Witam,
komputer z XP nie uruchamia się :/ widać jak system się ładuje, ale ekranu logowania już nie ma. Przy probie instalacji nowego systemu również po załadowaniu sterowników jest czarny ekran. Mandriva live działa- widzę zawartość dysku, ale nic nie mogę skopiować na pen. Czy to dysk padł?
RobertMiernik
30-12-2012, 12:15
Spróbuj uruchomić w trybie awaryjnym.
Spróbuj uruchomić w trybie awaryjnym.
to samo- czarny ekran tylko
RobertMiernik
30-12-2012, 12:33
Dziwne, przy ekranie logowania przełączany jest sterownik z ogólnego na dedykowany, Twój przypadek wskazywałby na to, że coś nie tak jest ze sterownikiem, ale w trybie awaryjnym ten sterownik nie powinien być używany, więc wszystko powinno działać...
Na uszkodzenie dysku to mi to nie wygląda, bo albo by się bluescreenem wywaliło albo nie wstało w ogóle.
A na tym czarnym ekranie naciśnięcie numlocka/capslocka powoduje zapalenie lampki na klawiaturze?
Dziwne, przy ekranie logowania przełączany jest sterownik z ogólnego na dedykowany, Twój przypadek wskazywałby na to, że coś nie tak jest ze sterownikiem, ale w trybie awaryjnym ten sterownik nie powinien być używany, więc wszystko powinno działać...
Na uszkodzenie dysku to mi to nie wygląda, bo albo by się bluescreenem wywaliło albo nie wstało w ogóle.
A na tym czarnym ekranie naciśnięcie numlocka/capslocka powoduje zapalenie lampki na klawiaturze?
lampki hulają jak na choince :)
...najgorsze jest to, ze nie mogę zainstalować świeżej kopi- zatrzymuje się po wgraniu sterowników- na dole jest jakiś napis o sprawdzaniu dysku chyba i zamiera (czarny ekran) :/ jak spróbowałem ten dysk podłączyć do innego komputera to przez ułamek sekundy widziałem niebieski ekran (nie mogę go zatrzymać) i komp się restartował.
RobertMiernik
30-12-2012, 13:02
No cóż, pewnie czeka Cię wymiana...
Zamiast wyczyniać, uruchom komputer z LiveCD, albo pena i przeskanuj powierzchnię dysku skanerem od jego producenta.
Warto też zajrzeć do S.M.A.R.T.-a.
a masz tego kompa podlaczonego przez HDMI pod TV albo drugi monitor?