Zobacz pełną wersję : SDHC - jakie ?
No właśnie. Jako ze z tego typu kart nie korzystam a D600 za rogiem się czai to chciałbym zasięgnąć opinii. Jakie w/g Was z dostępnych na rynku kart SDHC są warte zainteresowania i wydania na nie pieniążków ?
Na Allegro króluje Goodram ale..... Wiem że klasa 10 to must have. Nie wiem jak z prędkościami pod D600. Seriami walić raczej nie bedę więc nie wiem czy ta prędkość będzie miała aż takie znaczenie. Czy 30 czy 45 czy 60 ?
Bierz Sandiski z pewnego źródła i będziesz Pan zadowolony.
W fotojokerze teraz dobra promocja na nie jest...
SanDisk extreme lub extreme pro.
można jeszcze ultra, ale przy rozmiarach zdjęć w D600 może byc za powolna.
Czyli TAKIE (http://www.mymemory.co.uk/SDHC/SanDisk/SanDisk-16GB-Extreme-SD-Card-%28SDHC%29-45MB_s---Class-10) można spokojnie brać, tak ?
Czyli TAKIE (http://www.mymemory.co.uk/SDHC/SanDisk/SanDisk-16GB-Extreme-SD-Card-%28SDHC%29-45MB_s---Class-10) można spokojnie brać, tak ?
tak. tlylko jak zależy Ci na szybkości zapisu, to Extreme Pro są prawie 1.5x szybsze w D600.
I chyba 2 albo i więcej raza droższe...
Patriot'y LX też są całkiem niezłe ;)
droższe 2x, a różnica w prędkości zapisu w aparacie to 25 MiB/s do 40-45 MiB/s.
Odzczyt w czytniku to 80 MiB/s do 40 MiB/s...
Ja uważam, że warto dopłacić.
ostatnio sandiski extreme dość potaniały, ale mimo napisu 45MB/s to nie to samo co starsze extreme pro 45MB/s...
1.5x to extreme pro 45MB/s są wolniejsze...
Ładna cena w tych Funtach.
W złotówkach już nie jest tak kolorowo.
Ja na chwilę obecną nie jestem sobie wyobrazić pracy z kartą inną niż 95MB/s. Reszta może jako zapas.
Moje CF sa chyba 30stki i jakos nie mam problemow.
Po co Wam te 90mb ?? Do zapisu w aparacie ?
Moje CF sa chyba 30stki i jakos nie mam problemow.
Mając zdjęcia RAW wielkości 30 MiB, to raczej różnica 20 MiB/s w zapisie odgrywa różnicę...
Tylko to są możliwości karty, a wąskim gardłem są mozliwości aparatu w tym względzie.
90 zamiast 45 da minimalną poprawę przy zrzucie z bufora przy dłuższej serii. Jak kto tego potrzebuje - to proszę bardzo.
Najnowsze nikony sa wybredne co do kart. Sandiski - OK, ale np z Kingstonami są problemy.
To wcale nie jest wielka fanaberia. Te sdhc 90mb/sek dają w d800 realny zapis na poziomie 45mb/sek czyli tak realnie 1 rawa na sekundę. To jest prawie taki sam komfort pracy jak np z kartami CF 30mb/sek -a wiec wcale nie topowymi - w aparatach typu d300/d3/d700 (relacja prędkości zapisu do wielkości pliku).
A nota będę identyczne prawie osiąga maja CF sandisk extreme 60mb/s będąc od nich (sd90) o polowe droZsze :)
Dzięki wszystkim. Seriami nie strzelam w zasadzie nigdy więc kupiłem 3 sztuki Sandisk'ów extreme 45. Cena faktycznie spoko w UK biorąc pod uwagę że w PL na Allegro po 70 zł z przesyłką