Zobacz pełną wersję : U1 i U2 jako tryb M?
Dexter88
25-12-2012, 11:24
Witam, tryby U1 i U2 działają jak P, czyli można jedynie ISO sobie ustawiać, reszta jest auto, da się je przestawić, żeby działały jak M?
Ustawiasz sobie wszystkie ustawienia na trybie M, jakie chcesz mieć pod trybem U i zapisujesz te ustawienia pod U1 lub U2. To przecież banalnie proste.
Dexter88
25-12-2012, 11:48
Taak, chcąc mieć pod U1 tryb sportowy to ustawie w M te 1/800 i zapisze ustawienia, ale jednak focąc na U1 może się zachcieć zejść ze dwie stopki niżej i co wtedy? Znowu na M i zmiana migawki? Bezsens.
Chyba żartujesz? Wtedy na body ustawiasz tryb S i odpowiednie parametry i zapisujesz na U1. Poza tym w trybach U1 czy U2 możesz wszystko zmieniać. Służą one tylko i wyłącznie do szybkiego przywołania najczęściej używanych funkcji, a nie są lekarstwem na wszystkie sprawy.
Dexter88
25-12-2012, 12:00
Nie widzę powodu do żartu, raczej żartem jest jak działają te U. Co za różnica, czy muszę przejść na tryb S, czy M żeby poprawić ustawienia fotografowania, faktem jest, że muszę? Chodzi mi cały czas o to, czy rzeczywiście te U służą >jedynie< do przywoływania ustawień i nie pozwalają będąc na nich zmieniać parametrów focenia poza ISO - wychodzi na to, że tak, więc są bezużyteczne. Czy byłoby tak wiele trudniej przywoływać nimi pełne ustawienia dając jednocześnie możliwość nanoszenia poprawek wynikających ze zmieniających się warunków oświetleniowych?
U1 i U2 służą jedynie do szybkiego przywołania najczęściej używanych ustawień własnych. Ja po zapisaniu parametrów pod U1 czy U2 (np: czyste standardowe parametry trybu M) mogę zmieniać wszystko: ISO, czas naświetlania, przysłonę, balans bieli - totalnie wszystko.
Dexter88
25-12-2012, 12:16
To teraz mi powiedz jak będąc na U odblokować sobie możliwość zmiany wszystkiego. :D
W trybie U działają oba pokrętła i wszystkie przyciski w korpusie tak, jak w trybie, który wybrałeś przed zapisaniem ustawień. Jeżeli przed zapisaniem miałeś ustawiony tryb P, to pokrętłem nie ustawisz oddzielnie przysłony i czasu naświetlania tylko obie wartości na raz. Przeczytaj instrukcję obsługi.
Dexter88
25-12-2012, 12:29
Ok, wszystko jasne. Po prostu nigdy nie bawiłem się innymi mode niż M, dzięki za pomoc!
cocodrillo
25-12-2012, 15:09
To teraz mi powiedz jak będąc na U odblokować sobie możliwość zmiany wszystkiego. :D
Trochę mnie dziwi Twoje pytanie. Czy masz ten aparat ? Bo jeśli tak co co za problem to sprawdzić ? Jak puciek pisze na ustawieniach będąc na M można dowolnie korygować ustawienia. U1 i U2 to fajny wynalazek do szybkiego przełączania się między jakimiś skrajnymi ustawieniami np. ustawienia do lampy a na dworze.
Dexter88
25-12-2012, 20:48
Trochę mnie dziwi Twoje pytanie. Czy masz ten aparat ? Bo jeśli tak co co za problem to sprawdzić ? Jak puciek pisze na ustawieniach będąc na M można dowolnie korygować ustawienia. U1 i U2 to fajny wynalazek do szybkiego przełączania się między jakimiś skrajnymi ustawieniami np. ustawienia do lampy a na dworze.
Ano mam taki o :P
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img341.imageshack.us/img341/4969/20121224115341sophia.jpg)
Po prostu nie rozumiałem, że żeby odblokować pełne ustawienia fotografowania U1 i U2 trzeba wpisać je spod M, gdyż cały czas próbowałem będąc już na nich!
To teraz już wiesz i inni także, że najpierw trzeba ustawić tryb, potem wszystkie inne ustawienia według własnego widzi mi się, a potem zapisać pod U1 lub U2. Wtedy przełączenie w ten zapisany tryb U ustawi aparat tak, jak chcemy.
Epistofeles
26-12-2012, 19:27
Muszę przyznać, że bardzo nieudolnie zostały opisane te U1 i U2 w instrukcji, można się nie połapać.
Muszę przyznać, że bardzo nieudolnie zostały opisane te U1 i U2 w instrukcji, można się nie połapać.
Ja tam nie widzę nic nie udolnego - jest wyraźnie napisane, należy ustawić żądane parametry w danym trybie i sobie zapisać.
Oraz jakie ustawienia dla jakiego trybu zostaną zapisane.