PDA

Zobacz pełną wersję : U1 i U2 jako tryb M?

Dexter88
25-12-2012, 11:24
Witam, tryby U1 i U2 działają jak P, czyli można jedynie ISO sobie ustawiać, reszta jest auto, da się je przestawić, żeby działały jak M?

puciek
25-12-2012, 11:44
Ustawiasz sobie wszystkie ustawienia na trybie M, jakie chcesz mieć pod trybem U i zapisujesz te ustawienia pod U1 lub U2. To przecież banalnie proste.

Dexter88
25-12-2012, 11:48
Taak, chcąc mieć pod U1 tryb sportowy to ustawie w M te 1/800 i zapisze ustawienia, ale jednak focąc na U1 może się zachcieć zejść ze dwie stopki niżej i co wtedy? Znowu na M i zmiana migawki? Bezsens.

puciek
25-12-2012, 11:51
Chyba żartujesz? Wtedy na body ustawiasz tryb S i odpowiednie parametry i zapisujesz na U1. Poza tym w trybach U1 czy U2 możesz wszystko zmieniać. Służą one tylko i wyłącznie do szybkiego przywołania najczęściej używanych funkcji, a nie są lekarstwem na wszystkie sprawy.

Dexter88
25-12-2012, 12:00
Nie widzę powodu do żartu, raczej żartem jest jak działają te U. Co za różnica, czy muszę przejść na tryb S, czy M żeby poprawić ustawienia fotografowania, faktem jest, że muszę? Chodzi mi cały czas o to, czy rzeczywiście te U służą >jedynie< do przywoływania ustawień i nie pozwalają będąc na nich zmieniać parametrów focenia poza ISO - wychodzi na to, że tak, więc są bezużyteczne. Czy byłoby tak wiele trudniej przywoływać nimi pełne ustawienia dając jednocześnie możliwość nanoszenia poprawek wynikających ze zmieniających się warunków oświetleniowych?

puciek
25-12-2012, 12:15
U1 i U2 służą jedynie do szybkiego przywołania najczęściej używanych ustawień własnych. Ja po zapisaniu parametrów pod U1 czy U2 (np: czyste standardowe parametry trybu M) mogę zmieniać wszystko: ISO, czas naświetlania, przysłonę, balans bieli - totalnie wszystko.

Dexter88
25-12-2012, 12:16
To teraz mi powiedz jak będąc na U odblokować sobie możliwość zmiany wszystkiego. :D

puciek
25-12-2012, 12:19
W trybie U działają oba pokrętła i wszystkie przyciski w korpusie tak, jak w trybie, który wybrałeś przed zapisaniem ustawień. Jeżeli przed zapisaniem miałeś ustawiony tryb P, to pokrętłem nie ustawisz oddzielnie przysłony i czasu naświetlania tylko obie wartości na raz. Przeczytaj instrukcję obsługi.

Dexter88
25-12-2012, 12:29
Ok, wszystko jasne. Po prostu nigdy nie bawiłem się innymi mode niż M, dzięki za pomoc!

cocodrillo
25-12-2012, 15:09
To teraz mi powiedz jak będąc na U odblokować sobie możliwość zmiany wszystkiego. :D
Trochę mnie dziwi Twoje pytanie. Czy masz ten aparat ? Bo jeśli tak co co za problem to sprawdzić ? Jak puciek pisze na ustawieniach będąc na M można dowolnie korygować ustawienia. U1 i U2 to fajny wynalazek do szybkiego przełączania się między jakimiś skrajnymi ustawieniami np. ustawienia do lampy a na dworze.

Dexter88
25-12-2012, 20:48
Trochę mnie dziwi Twoje pytanie. Czy masz ten aparat ? Bo jeśli tak co co za problem to sprawdzić ? Jak puciek pisze na ustawieniach będąc na M można dowolnie korygować ustawienia. U1 i U2 to fajny wynalazek do szybkiego przełączania się między jakimiś skrajnymi ustawieniami np. ustawienia do lampy a na dworze.
Ano mam taki o :P

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img341.imageshack.us/img341/4969/20121224115341sophia.jpg)

Po prostu nie rozumiałem, że żeby odblokować pełne ustawienia fotografowania U1 i U2 trzeba wpisać je spod M, gdyż cały czas próbowałem będąc już na nich!

puciek
25-12-2012, 20:52
To teraz już wiesz i inni także, że najpierw trzeba ustawić tryb, potem wszystkie inne ustawienia według własnego widzi mi się, a potem zapisać pod U1 lub U2. Wtedy przełączenie w ten zapisany tryb U ustawi aparat tak, jak chcemy.

Epistofeles
26-12-2012, 19:27
Muszę przyznać, że bardzo nieudolnie zostały opisane te U1 i U2 w instrukcji, można się nie połapać.

GonzoG
26-12-2012, 19:41
Muszę przyznać, że bardzo nieudolnie zostały opisane te U1 i U2 w instrukcji, można się nie połapać.

Ja tam nie widzę nic nie udolnego - jest wyraźnie napisane, należy ustawić żądane parametry w danym trybie i sobie zapisać.
Oraz jakie ustawienia dla jakiego trybu zostaną zapisane.