Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie U1 i U2 jako tryb M?

Witam, tryby U1 i U2 działają jak P, czyli można jedynie ISO sobie ustawiać, reszta jest auto, da się je przestawić, żeby działały jak M?
    "Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotykasz ich na każdym kroku."

Domyślnie

Ustawiasz sobie wszystkie ustawienia na trybie M, jakie chcesz mieć pod trybem U i zapisujesz te ustawienia pod U1 lub U2. To przecież banalnie proste.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Taak, chcąc mieć pod U1 tryb sportowy to ustawie w M te 1/800 i zapisze ustawienia, ale jednak focąc na U1 może się zachcieć zejść ze dwie stopki niżej i co wtedy? Znowu na M i zmiana migawki? Bezsens.
    "Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotykasz ich na każdym kroku."

Domyślnie

Chyba żartujesz? Wtedy na body ustawiasz tryb S i odpowiednie parametry i zapisujesz na U1. Poza tym w trybach U1 czy U2 możesz wszystko zmieniać. Służą one tylko i wyłącznie do szybkiego przywołania najczęściej używanych funkcji, a nie są lekarstwem na wszystkie sprawy.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Nie widzę powodu do żartu, raczej żartem jest jak działają te U. Co za różnica, czy muszę przejść na tryb S, czy M żeby poprawić ustawienia fotografowania, faktem jest, że muszę? Chodzi mi cały czas o to, czy rzeczywiście te U służą >jedynie< do przywoływania ustawień i nie pozwalają będąc na nich zmieniać parametrów focenia poza ISO - wychodzi na to, że tak, więc są bezużyteczne. Czy byłoby tak wiele trudniej przywoływać nimi pełne ustawienia dając jednocześnie możliwość nanoszenia poprawek wynikających ze zmieniających się warunków oświetleniowych?

Domyślnie

U1 i U2 służą jedynie do szybkiego przywołania najczęściej używanych ustawień własnych. Ja po zapisaniu parametrów pod U1 czy U2 (np: czyste standardowe parametry trybu M) mogę zmieniać wszystko: ISO, czas naświetlania, przysłonę, balans bieli - totalnie wszystko.

Domyślnie

To teraz mi powiedz jak będąc na U odblokować sobie możliwość zmiany wszystkiego.

Domyślnie

W trybie U działają oba pokrętła i wszystkie przyciski w korpusie tak, jak w trybie, który wybrałeś przed zapisaniem ustawień. Jeżeli przed zapisaniem miałeś ustawiony tryb P, to pokrętłem nie ustawisz oddzielnie przysłony i czasu naświetlania tylko obie wartości na raz. Przeczytaj instrukcję obsługi.

Domyślnie

Ok, wszystko jasne. Po prostu nigdy nie bawiłem się innymi mode niż M, dzięki za pomoc!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dexter88 Zobacz posta
    To teraz mi powiedz jak będąc na U odblokować sobie możliwość zmiany wszystkiego.
    Trochę mnie dziwi Twoje pytanie. Czy masz ten aparat ? Bo jeśli tak co co za problem to sprawdzić ? Jak puciek pisze na ustawieniach będąc na M można dowolnie korygować ustawienia. U1 i U2 to fajny wynalazek do szybkiego przełączania się między jakimiś skrajnymi ustawieniami np. ustawienia do lampy a na dworze.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów