Zobacz pełną wersję : Sprzedaż kalendarzy
Koledzy, poradźcie. Chciałbym sprzedać kilkanaście/kilkadziesiąt kalendarzy z wybranymi zdjęciami. Nie chodzi tutaj o zarobek, a raczej o pochwalenie się i ew. zwrot kosztów przygotowania i druku. Wszystko już zaplanowane i w realizacji. Zastanawia mnie jedynie to, w jaki sposób mogę to sprzedawać? Nie chcę się bawić w jakieś kasy fiskalne itd. (pomijam ich zakup itd.). Kalendarze są po 10 zł. Mam firmę. Za każdym razem trzeba wystawiać fakturę nawet na osobę fizyczną, czy można to zrobić szybciej, jakims KP czy cuś?
Pytam o najprostszą metodę, dozwoloną przez prawo ;)
RobertMiernik
21-12-2012, 00:36
Fakturę trzeba 'nie'stety.
Możesz sprzedawać tylko na dwa sposoby - Fakturą albo Paragonem.
(KP - Kasa Przyjmie? - To dokument kasowy, 'nie ma nic' wspólnego ze sprzedażą)
Jako osoba prywatna na każdą sprzedaż potrzebowałbyś umowy cywilno-prawnej - w tym przypadku kupna-sprzedaży. Chyba łatwiej fakturą.
Faktura na osobę fizyczną, tak? To jak w takim razie funkcjonuje allegro? Ja z nikim niz nie podpisuje, ani nie odprowadzam podatku. Tu od razu zaznaczam, nie chodzi chodzi o jakies fiku-miku z US, a jedynie ulatwienie sobie zycia i innym. Te 10 zl to jedynie koszt produkcji.
RobertMiernik
21-12-2012, 00:52
Jako osoba prywatna możesz sprzedawać, ale nie wiem ile chcesz tego pchnąć, jeśli ilości chociaż odrobinę podpadać będą pod hurtowe to US może Cię o to ścigać (jeśli ktoś doniesie...).
Ogólnie jako osoba prywatna możesz na allegro spokojnie pchać kalendarze.
Tego jest naprawdę może z 30 sztuk. To nie jakiś hurt, czy sposób na życie. Ot, wybrałem kilka zdjęć i zrobiłem kalendarz.
eristoff
21-12-2012, 09:48
Sprzedaj na forum, nikt chyba Cię do US nie podpieprzy.
marszull
21-12-2012, 11:55
jak masz firme do jakiejs tam kwoty nie musisz miec paragonu fiskalnego
kiedys mialem podobny problem (sprzedaz stacjonarna i przez internet ale tylko wplata na konto, bez zaliczenia, bo to jeszcze jakos inaczej sie ksieguje)
dostalem odpowiedz i pamietam ze to sie jakos zliczalo razem za okres ksiegowy
zaraz poszukam i jak znajde to wkleje
Najprostszy i najbezpieczniejszy sposób to wystawienie FV osobom prywatnym. Koszt druku wrzucisz w koszt działalności firmy.
Nie warto kombinować.
30 sztuk US może podciągnąć pod zorganizowaną sprzedaż. Allegro jest obecnie monitorowane przez US, kilka dni temu dostałem z US wezwanie do wyjaśnienia odnośnie zakupu jaki dokonałem rok temu przez allegro w związku ze sprawą prowadzoną przeciwko sprzedawcy.
Bezpiecznie na allegro można sprzedawać rzeczy używane przynajmniej 6 mc ale też należy uważać, żeby nie było zbyt dużo sprzedaży bo trzeba wtedy mieć DG
marszull
21-12-2012, 13:51
znalazlem ;)
Witam,
zgodnie z ustawą o podatku od towarów i usług, podatnik nie rejestrujący sprzedaży na rzecz osób fizycznych przez kasę fiskalną lub przez wystawienie faktury VAT dla nabywcy, może ewidencjonować sprzedaż towarów w jeden z poniższych sposobów:
1. jako utarg dzienny brutto bez rozbicia na poszczególne operacje - przy sprzedaży na stoisku jak i sprzedaży wysyłkowej przy przedpłacie,
2. przychód z każdej sprzedaży towaru ewidencjonować osobno.
Wybór jednej z powyższych metod skutkuje inną wysokością podatku należnego, jeżeli przedsiębiorca sprzedaje towary w różnych stawkach VAT.
W pierwszym przypadku - księgowania jako utarg brutto, ustawa narzuca liczenie podatku należnego zgodnie ze strukturą zakupów - metodą uproszczoną występującą wyłącznie w tym przypadku. Tak obliczony podatek nie musi i najczęściej nie jest zgodny z kwotą VATu od sprzedaży poszczególnych towarów w różnych stawkach gdyby przyjąć liczenie od poszczególnej sprzedanej sztuki a nie sprzedaży dziennej. Jest to jednakże podatek wyliczony w prawidłowej wysokości zgodnie z przepisami ustawy.
Przy sprzedaży nieudokumentowanej wysyłkowej za pobraniem w momencie otrzymania zapłaty wprowadzamy datę opłacenia, wg tej daty sprzedaż będzie wykazana w VAT.
W drugim przypadku - księgowania przychodu z każdej sprzedaży towaru dla osób fizycznych, podatnik musi rejestrować osobno każde zdarzenie i na tej podstawie ustala stawki VAT dla każdego sprzedanego towaru. Nie ujmujemy wówczas sumy kwot uzyskanych od osób fizycznych, ale każdą poszczególną i na tej podstawie mamy prawo zastosować rzeczywiste a nie liczone uproszczoną metodą stawki VATu należnego od sprzedaży dla osób fizycznych. Również tak obliczony - od poszczególnych transakcji, nie od sumy bezrachunkowej sprzedaży - podatek jest liczony zgodnie z przepisami ustawy.
Każdą z powyższych metod określają ściśle przepisy ustawy o podatku od towarów i usług, i wybór pomiędzy tymi metodami należy do podatnika.
Jeżeli świadczy Pan również usługi na rzecz osób nieprowadzących działalności gospodarczej, to sprzedaż wprowadza Pan poprzez zakładkę
Przy sprzedaży na rzecz osób fizycznych można założyć zeszycik, gdzie będzie wprowadzał Pan dzienne utargi, na koniec dnia sumuje Pan sprzedaż i wprowadza ją do serwisu na podstawie dziennych zestawień (przy przedpłacie). Sprzedaż ewidencjonujemy na podstawie dziennych zestawień. Dla nabywcy można wypisać dowód sprzedaży do zakupienia w sklepach z artykułami biurowymi lub sporządzić we własnym zakresie.
Podatnik może również na każdą sprzedaż na rzecz osób nieprowadzących działalności gospodarczej wystawiać faktury VAT tak jak dla firm, z tą różnica iż nie jest wymagany numer NIP nabywcy (osoby nieprowadzącej działalności gospodarczej). Dla sprzedaży wysyłkowej za pobraniem będzie to faktura VAT na wysyłkową sprzedaż za pobraniem. Dla sprzedaży z przedpłata, lub na stoisku zwykła faktura VAT na sprzedaż towarów i usług.
Wówczas wcześniej przedstawione metody nie będą miały zastosowania. Na żądanie osób prywatnych, podatnicy są obowiązani do wystawienia faktury – w terminie 7 dni od daty wykonania usługi lub dostawy towaru.
Boryszuk
21-12-2012, 16:36
Bezpiecznie na allegro można sprzedawać rzeczy używane przynajmniej 6 mc
Czyli wstrzymaj się Wojtek z tymi kalendarzami do czerwca :mrgreen:
Dlaczego psujecie mi świeta? :(
Wojteksw
22-12-2012, 14:35
Kalendarze już wisiały na ścianie przez 6 miesięcy i są używane