Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Sprzedaż kalendarzy

Koledzy, poradźcie. Chciałbym sprzedać kilkanaście/kilkadziesiąt kalendarzy z wybranymi zdjęciami. Nie chodzi tutaj o zarobek, a raczej o pochwalenie się i ew. zwrot kosztów przygotowania i druku. Wszystko już zaplanowane i w realizacji. Zastanawia mnie jedynie to, w jaki sposób mogę to sprzedawać? Nie chcę się bawić w jakieś kasy fiskalne itd. (pomijam ich zakup itd.). Kalendarze są po 10 zł. Mam firmę. Za każdym razem trzeba wystawiać fakturę nawet na osobę fizyczną, czy można to zrobić szybciej, jakims KP czy cuś?
    Pytam o najprostszą metodę, dozwoloną przez prawo

Domyślnie

Fakturę trzeba 'nie'stety.

Możesz sprzedawać tylko na dwa sposoby - Fakturą albo Paragonem.

(KP - Kasa Przyjmie? - To dokument kasowy, 'nie ma nic' wspólnego ze sprzedażą)

Domyślnie

A jako osoba prywatna?

Domyślnie

Jako osoba prywatna na każdą sprzedaż potrzebowałbyś umowy cywilno-prawnej - w tym przypadku kupna-sprzedaży. Chyba łatwiej fakturą.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Faktura na osobę fizyczną, tak? To jak w takim razie funkcjonuje allegro? Ja z nikim niz nie podpisuje, ani nie odprowadzam podatku. Tu od razu zaznaczam, nie chodzi chodzi o jakies fiku-miku z US, a jedynie ulatwienie sobie zycia i innym. Te 10 zl to jedynie koszt produkcji.

Domyślnie

Jako osoba prywatna możesz sprzedawać, ale nie wiem ile chcesz tego pchnąć, jeśli ilości chociaż odrobinę podpadać będą pod hurtowe to US może Cię o to ścigać (jeśli ktoś doniesie...).

Ogólnie jako osoba prywatna możesz na allegro spokojnie pchać kalendarze.

Domyślnie

Tego jest naprawdę może z 30 sztuk. To nie jakiś hurt, czy sposób na życie. Ot, wybrałem kilka zdjęć i zrobiłem kalendarz.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Prawie nad morzem

Domyślnie

Sprzedaj na forum, nikt chyba Cię do US nie podpieprzy.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 21-12-2012 o 10:45 Powód: orto.
    jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubańczykom

Domyślnie

jak masz firme do jakiejs tam kwoty nie musisz miec paragonu fiskalnego
    kiedys mialem podobny problem (sprzedaz stacjonarna i przez internet ale tylko wplata na konto, bez zaliczenia, bo to jeszcze jakos inaczej sie ksieguje)
    dostalem odpowiedz i pamietam ze to sie jakos zliczalo razem za okres ksiegowy
    zaraz poszukam i jak znajde to wkleje

Domyślnie

Najprostszy i najbezpieczniejszy sposób to wystawienie FV osobom prywatnym. Koszt druku wrzucisz w koszt działalności firmy.
    Nie warto kombinować.

30 sztuk US może podciągnąć pod zorganizowaną sprzedaż. Allegro jest obecnie monitorowane przez US, kilka dni temu dostałem z US wezwanie do wyjaśnienia odnośnie zakupu jaki dokonałem rok temu przez allegro w związku ze sprawą prowadzoną przeciwko sprzedawcy.

Bezpiecznie na allegro można sprzedawać rzeczy używane przynajmniej 6 mc ale też należy uważać, żeby nie było zbyt dużo sprzedaży bo trzeba wtedy mieć DG
    Canon, Sony, Nikon, Samsung... i tak najważniejsze jest światło

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów