Zobacz pełną wersję : kaszerowanie tektury
arachiusz
20-12-2012, 20:12
Witam,
Może ktoś jest w temacie ,szukam po necie i nie znalazłem nigdzie.
Chodzi o tekturę uszlachetnioną papierem offsetowym 90, nie zadrukowanym.
-ile schnie po kaszerowaniu i od czego to zależy,
-jaką powinna mieć wilgotność w stosie
-jak transportować (paleta zastreczowana lub nie)
z góry dzięki za odpowiedż...
pozdrawiam
arachiusz
Może bliżej? Czy chcesz sie zająć produkcją tektury passe- partout?. Ogólnie to wiele czynników wpływa na to o cio pytasz. Nie jestem fachowcem, ale coś tam kaszerujemy.
Ile schnie? Wszystko zależy od tego jaki klej :). Znawcy mówią jednak że dyspersyjne muszą mieć 24 h. Nie wyobrażam sobie jednak produkcji tektury kaszerowanej z jakimś odstępem czasowym:). Myślę że trza to empirycznie z danym klejem, ilością ia konkretnym papierem. Wilgotność samych arkuszy też ma znaczenie.
arachiusz
21-12-2012, 18:01
...nie nie zajmuję się tym, po prostu interesuje mnie jak to należy przechowywać, pracuje na magazynie i przechowujemy takie coś.Robią z tego różne pudelka, które czasem się wyginają, ze względu na złe właściwości tektury (w stosie wilgotność 92%)Dodam że w miejscu gdzie to magazynujemy jest 22 stopnie i 40-60 procent wilgotności.
92%? to lita czy falista?
arachiusz
21-12-2012, 18:13
lita 150 lub 100, kaszerowana CARIBIKIEM 90 lub 120.
to jest czymś dociskane, czy na palecie pod własnym ciężarem? wg mnie jest problem i chyba zmiana kleju pomoże, z tym że te z większą zawartością suchej masy, te które nie wchłaniają wody w szybkim tempie jak np zwykły CR, którego zagęszczają talkiem ;) są po prostu droższe, niektóre nawet wielokrotnie. U nas to nie stanowi problemu, u niektórych najważniejsza jest jak najniższa cena. suszenia tego też sobie nie wyobrażam :). Powtarzam jednak, nie jestem fachowcem, a kaszerowanie u nas sprowadza się do małych stosików, które sobie dociskamy i zostają na kilka dni.
arachiusz
21-12-2012, 20:49
tak jest dociskane, tak właśnie myślałem że to klej plus warunki przewożenia (zmiana temperatur, łapanie suchości i wilgotności), dzięki za zainteresowanie tematem.