Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie kaszerowanie tektury

Witam,
    Może ktoś jest w temacie ,szukam po necie i nie znalazłem nigdzie.
    Chodzi o tekturę uszlachetnioną papierem offsetowym 90, nie zadrukowanym.
    -ile schnie po kaszerowaniu i od czego to zależy,
    -jaką powinna mieć wilgotność w stosie
    -jak transportować (paleta zastreczowana lub nie)

z góry dzięki za odpowiedż...

pozdrawiam
    arachiusz

pozdr. arachiusz
    arachiusz.pl

Domyślnie

Może bliżej? Czy chcesz sie zająć produkcją tektury passe- partout?. Ogólnie to wiele czynników wpływa na to o cio pytasz. Nie jestem fachowcem, ale coś tam kaszerujemy.

Ile schnie? Wszystko zależy od tego jaki klej . Znawcy mówią jednak że dyspersyjne muszą mieć 24 h. Nie wyobrażam sobie jednak produkcji tektury kaszerowanej z jakimś odstępem czasowym. Myślę że trza to empirycznie z danym klejem, ilością ia konkretnym papierem. Wilgotność samych arkuszy też ma znaczenie.
    Ostatnio edytowane przez bognik ; 20-12-2012 o 22:47 Powód: Łączenie postów

Domyślnie

...nie nie zajmuję się tym, po prostu interesuje mnie jak to należy przechowywać, pracuje na magazynie i przechowujemy takie coś.Robią z tego różne pudelka, które czasem się wyginają, ze względu na złe właściwości tektury (w stosie wilgotność 92%)Dodam że w miejscu gdzie to magazynujemy jest 22 stopnie i 40-60 procent wilgotności.

pozdr. arachiusz
    arachiusz.pl

Domyślnie

92%? to lita czy falista?

Domyślnie

lita 150 lub 100, kaszerowana CARIBIKIEM 90 lub 120.

pozdr. arachiusz
    arachiusz.pl

Domyślnie

to jest czymś dociskane, czy na palecie pod własnym ciężarem? wg mnie jest problem i chyba zmiana kleju pomoże, z tym że te z większą zawartością suchej masy, te które nie wchłaniają wody w szybkim tempie jak np zwykły CR, którego zagęszczają talkiem są po prostu droższe, niektóre nawet wielokrotnie. U nas to nie stanowi problemu, u niektórych najważniejsza jest jak najniższa cena. suszenia tego też sobie nie wyobrażam . Powtarzam jednak, nie jestem fachowcem, a kaszerowanie u nas sprowadza się do małych stosików, które sobie dociskamy i zostają na kilka dni.

Domyślnie

tak jest dociskane, tak właśnie myślałem że to klej plus warunki przewożenia (zmiana temperatur, łapanie suchości i wilgotności), dzięki za zainteresowanie tematem.

pozdr. arachiusz
    arachiusz.pl

Uprawnienia umieszczania postów