PDA

Zobacz pełną wersję : Edytor IPTC

Jarkod
20-12-2012, 02:12
Czy jest jakiś edytor IPC, którym mógłbym wygodnie i hurtowo opisać zdjęcia tak, żeby potem Lightroom włączył opisy do swojej bazy? Dodatkowe wymaganie, to cena na poziomie amatorskim.

GonzoG
20-12-2012, 02:17
Pozwalają na to przeglądarki do zdjęć, m.in. XnView - do wykorzystania niekomercyjnego jest darmowy.

marszull
20-12-2012, 02:45
w irfanie mozesz stestowac, nie uzywalem ale wiem ze mam opcje hurtowa

Jarkod
20-12-2012, 03:05
Pozwalają na to przeglądarki do zdjęć, m.in. XnView - do wykorzystania niekomercyjnego jest darmowy.

Wyraziłem się niezbyt jasno. Mam katalog ze zdjęciami w formacie raw. Chciałbym je opisać. Lightroom zapisuje dane IPTC do pliku xmp. Potrzebuję program, który z jednej strony odczyta ten plik dla każdego zdjęcia (bo już niektóre mają niepełny opis), pozwoli na jego edycję i potem zapisze tak, żeby Lightroom mógł bezproblemowo wczytać zmiany. XnView tego nie umożliwia.

jackrabbit
20-12-2012, 08:16
Wyraziłem się niezbyt jasno. Mam katalog ze zdjęciami w formacie raw. Chciałbym je opisać. Lightroom zapisuje dane IPTC do pliku xmp. Potrzebuję program, który z jednej strony odczyta ten plik dla każdego zdjęcia (bo już niektóre mają niepełny opis), pozwoli na jego edycję i potem zapisze tak, żeby Lightroom mógł bezproblemowo wczytać zmiany. XnView tego nie umożliwia.

to dlaczego nie zrobisz tego w LR?

GonzoG
20-12-2012, 12:36
Jak masz już dane w XMP, to zostaje Tobie tylko LR lub Bridge. Pozostałe programy czytają tylko sam plik RAW.

qooba
20-12-2012, 12:48
Photo Mechanic, ale o raczej nie jest w amatorskiej cenie

Jarkod
20-12-2012, 17:13
to dlaczego nie zrobisz tego w LR?

Właśnie próbowałem wczoraj. Po kilkudziesięciu zdjęciach się poddałem. Strasznie niewygodne.

Jarkod
20-12-2012, 17:15
Jak masz już dane w XMP, to zostaje Tobie tylko LR lub Bridge. Pozostałe programy czytają tylko sam plik RAW.

Nie mam danych w plikach xmp. Wczoraj zacząłem opisywać zdjęcia w Lightroomie ale dałem sobie spokój. Jak dla mnie to pomyłka. Zostaje mi (nie mnie) więc szukanie czegoś innego.

Jarkod
20-12-2012, 17:20
Photo Mechanic, ale o raczej nie jest w amatorskiej cenie

Czytałem dość dokłady opis Photo Mechanic w książce "Cyfrowa ciemnia". Z tego co autor napisał wynika, że ten program nie ma możliwosci opisywania samych plików raw, a ja nie mam par raw+jpg. No i cena też jest niczego sobie.

krolewicz
20-12-2012, 17:25
ściągnij sobie triala i sprawdź

Jarkod
20-12-2012, 23:09
ściągnij sobie triala i sprawdź

Świetna rada, której nie należy bezkrytycznie stosować. Bardzo szybko prowadzi do zaśmiecenia systemu pozostałościami po programach, które okazały się jednak nieprzydatne. Lepiej spytać na forum.

GonzoG
20-12-2012, 23:17
Co do edycji NEF - chyba możliwe tylko w aplikacjach Nikona, o ile one to potrafią...
Nie wiem czy jakakolwiek inna aplikacja potrafi zapisywać coś w NEF'ach... Jak chcesz aby dodatkowe informacje były czytane przez LR, to jedynie aplikacje Adobe mogą takie informacje zapisywać - pliki XMP. Więc są dwie LR i Bridge.

:D700
20-12-2012, 23:22
Photo Mechanic posiada opcje dodania IPTC do NEFow. Zamiast pisac i wyczekiwac odpowiedzi warto zawsze sciagnac Triala i sprawdzic samemu.

Jarkod
20-12-2012, 23:22
Co do edycji NEF - chyba możliwe tylko w aplikacjach Nikona, o ile one to potrafią...
Nie wiem czy jakakolwiek inna aplikacja potrafi zapisywać coś w NEF'ach... Jak chcesz aby dodatkowe informacje były czytane przez LR, to jedynie aplikacje Adobe mogą takie informacje zapisywać - pliki XMP. Więc są dwie LR i Bridge.

Przyznam, że nie wiem o co Ci chodzi z tą edycją. Nie wiem nawet na którą wiadomość odpowiadasz, bo jej nie zacytowałeś, a swoją wsadziłeś do głównego wątku.

Jarkod
20-12-2012, 23:24
Photo Mechanic posiada opcje dodania IPTC do NEFow. Zamiast pisac i wyczekiwac odpowiedzi warto zawsze sciagnac Triala i sprawdzic samemu.

Właśnie, że nie. Ściąganie wersji próbnych w szybkim tempie prowadzi do zaśmiecenia systemu. Nie chcesz odpowiadać, nie odpowiadaj. Proste, jak budowa cepa.

20-12-2012, 23:29
Potrafisz czytac, ze zrozumieniem?

Jarkod
20-12-2012, 23:42
Potrafisz czytac, ze zrozumieniem?

Czemu na forum zadajesz pytania do lustra?

20-12-2012, 23:51
Moze Ci jeszcze zainstalowac PM?

Jarkod
21-12-2012, 00:46
Moze Ci jeszcze zainstalowac PM?

Ty w ogóle czytasz, co inni piszą? 2 razy napisałem, że nie chcę instalować wersji próbnych i dalczego, a Ty dalej swoje. Po polsku nie rozumiesz?

Johanan
21-12-2012, 01:31
Spróbuj tym: http://www.hugsan.com/EXIFutils/html/purchase.html

W razie czego 29$, to nie majątek.

21-12-2012, 10:53
W pierwszej swojej odopowiedzi do Twojego pytania napisalem:

Photo Mechanic posiada opcje dodania IPTC do NEFow.

Czytaj ze zrozumieniem.

Slon
21-12-2012, 13:08
W LR mozesz tworzyc presety IPTC, zapisac je i importujac zdjecia do bazy, dodac dany opis. Sam to stosuje i jest to moim zdaniem bardzo wygodne. Jedyny minius jest taki, ze LR nie edytuje RAWa, wiec opisy znikna jesli zgubisz plik .xmp lub usuniesz biblioteke

Jarkod
21-12-2012, 17:55
W pierwszej swojej odopowiedzi do Twojego pytania napisalem:

Photo Mechanic posiada opcje dodania IPTC do NEFow.

Czytaj ze zrozumieniem.

I nie byłoby problemu, gdybyś na tym poprzestał. Ale Ty chciałeś błysnąć i dołożyłeś zbędny komentarz o moim rzekomym lenistwie: "Zamiast pisac i wyczekiwac odpowiedzi warto zawsze sciagnac Triala i sprawdzic samemu". Teraz się zacinasz na tekscie o czytaniu ze zrozumieniem, podczas gdy sam albo nie rozumiesz, co inni piszą, albo wręcz nie czytasz. Chcesz sobie postów nabić, czy co?

Jarkod
21-12-2012, 17:59
W LR mozesz tworzyc presety IPTC, zapisac je i importujac zdjecia do bazy, dodac dany opis. Sam to stosuje i jest to moim zdaniem bardzo wygodne. Jedyny minius jest taki, ze LR nie edytuje RAWa, wiec opisy znikna jesli zgubisz plik .xmp lub usuniesz biblioteke

Rzecz w tym, że ja już zaimportowałem zdjęcia do Lightrooma licząc na to, że będę w stanie je w nim opisać. Niestety, przeliczyłem się i dlatego teraz szukam programu, który odczyta albo sam stworzy pliki xmp i potem zapisze je bez udziwnień tak, żeby Lightroom mógł je odczytać i uaktualnić metadane.

Jarkod
21-12-2012, 18:01
Spróbuj tym: http://www.hugsan.com/EXIFutils/html/purchase.html

W razie czego 29$, to nie majątek.

Wygląda na narzędzie o dużych możliwościach. Muszę mu się dokładniej przyjrzeć.

krolewicz
21-12-2012, 18:15
Świetna rada, której nie należy bezkrytycznie stosować. Bardzo szybko prowadzi do zaśmiecenia systemu pozostałościami po programach, które okazały się jednak nieprzydatne. Lepiej spytać na forum.

nawet nie wiem jak to skomentować

niby co ma zepsuć trial w systemie? ja mimo wszystko wolę najpierw wypróbować program niż płacić 150 dolarów za pełną wersje

Jarkod
21-12-2012, 23:17
nawet nie wiem jak to skomentować

niby co ma zepsuć trial w systemie? ja mimo wszystko wolę najpierw wypróbować program niż płacić 150 dolarów za pełną wersje

Jeden pewnie nic. Ale pozostałości po kilku, kilkunastu już mogą, bo przecież niekoniecznie trafię za pierwszym razem, więc sprawdzić trzeba kilka. Poza tym teraz potrzebuję program, który robi jedną rzecz, za jakiś czas inny, który będzie robił inną rzecz, czyli kolejne kilka programów do zainstalowania (i odinstalowania).
Naprawdę tak trudno wyobrazić sobie taką sytuację i jej skutki?
Rozumiem, że dla Ciebie są tylko dwie opcje: kupno pełnej wersji albo instalowanie próbnej. Opcja poszukania informacji na temat programu, który Cię interesuje i sprawdzenia czy w ogóle warto instalować jego wersję próbną, (bo może szukałbyś czegoś, czego w nim w ogóle nie ma) już nie wchodzi w grę?

Slon
22-12-2012, 11:49
Rzecz w tym, że ja już zaimportowałem zdjęcia do Lightrooma licząc na to, że będę w stanie je w nim opisać. Niestety, przeliczyłem się i dlatego teraz szukam programu, który odczyta albo sam stworzy pliki xmp i potem zapisze je bez udziwnień tak, żeby Lightroom mógł je odczytać i uaktualnić metadane.

wspomniane presety IPTC mozesz rowniez dodac do juz zaimportowanych zdjec. Problem pojawia sie, jesli zaimportowane zdjecia zaczales w jakis sposob opisywac i chcesz ten opis zachowac. Wtedy trzeba pokombinowac z presetami, a czasami wrecz dac za wygrana. LR mimo, ze umozliwia opisywanie zdjec, jest troche ulomny - nie ma problemy ze wrzuceniem jednego opisu na wiele zdjec, ale w sytuacji gdy chce sie miec glowny opis ten sam i zmienia sie jego mala czesc, wtedy LR jest meczacy

jas_rambo
30-04-2015, 00:32
Orientuje się ktoś czy można odsprzedać licencję Photo Mechanica?

hddk
03-08-2015, 13:12
Chętnie bym odkupił