Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Edytor IPTC

Domyślnie Edytor IPTC

Czy jest jakiś edytor IPC, którym mógłbym wygodnie i hurtowo opisać zdjęcia tak, żeby potem Lightroom włączył opisy do swojej bazy? Dodatkowe wymaganie, to cena na poziomie amatorskim.

Domyślnie

Pozwalają na to przeglądarki do zdjęć, m.in. XnView - do wykorzystania niekomercyjnego jest darmowy.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

w irfanie mozesz stestowac, nie uzywalem ale wiem ze mam opcje hurtowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Pozwalają na to przeglądarki do zdjęć, m.in. XnView - do wykorzystania niekomercyjnego jest darmowy.
    Wyraziłem się niezbyt jasno. Mam katalog ze zdjęciami w formacie raw. Chciałbym je opisać. Lightroom zapisuje dane IPTC do pliku xmp. Potrzebuję program, który z jednej strony odczyta ten plik dla każdego zdjęcia (bo już niektóre mają niepełny opis), pozwoli na jego edycję i potem zapisze tak, żeby Lightroom mógł bezproblemowo wczytać zmiany. XnView tego nie umożliwia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarkod Zobacz posta
    Wyraziłem się niezbyt jasno. Mam katalog ze zdjęciami w formacie raw. Chciałbym je opisać. Lightroom zapisuje dane IPTC do pliku xmp. Potrzebuję program, który z jednej strony odczyta ten plik dla każdego zdjęcia (bo już niektóre mają niepełny opis), pozwoli na jego edycję i potem zapisze tak, żeby Lightroom mógł bezproblemowo wczytać zmiany. XnView tego nie umożliwia.
    to dlaczego nie zrobisz tego w LR?

Domyślnie

Jak masz już dane w XMP, to zostaje Tobie tylko LR lub Bridge. Pozostałe programy czytają tylko sam plik RAW.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Photo Mechanic, ale o raczej nie jest w amatorskiej cenie
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jackrabbit Zobacz posta
    to dlaczego nie zrobisz tego w LR?
    Właśnie próbowałem wczoraj. Po kilkudziesięciu zdjęciach się poddałem. Strasznie niewygodne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Jak masz już dane w XMP, to zostaje Tobie tylko LR lub Bridge. Pozostałe programy czytają tylko sam plik RAW.
    Nie mam danych w plikach xmp. Wczoraj zacząłem opisywać zdjęcia w Lightroomie ale dałem sobie spokój. Jak dla mnie to pomyłka. Zostaje mi (nie mnie) więc szukanie czegoś innego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    Photo Mechanic, ale o raczej nie jest w amatorskiej cenie
    Czytałem dość dokłady opis Photo Mechanic w książce "Cyfrowa ciemnia". Z tego co autor napisał wynika, że ten program nie ma możliwosci opisywania samych plików raw, a ja nie mam par raw+jpg. No i cena też jest niczego sobie.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów