Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zieleniec

Jedrek.S
16-12-2012, 17:08
Witam.
Po świętach wybieram się*rodzinnie do Zieleńca. Mógłby ktoś obeznany w temacie zwrócić uwagę, co jest tam wartego obfotografowania ? Bo moja wiedza o ciekawych i fotogenicznych miejscach w Polsce jest naprawdę znikoma.
Jeżeli ten post lepiej pasowałby do innego działu, to nie protestuję, i proszę o przeniesienie.

Pozdrawiam

stock
16-12-2012, 18:09
w tej chwili to śnieg, wypozyczalnie sprzętu narciarskiego, budki z kiełbasa i browarem. Do tego zaśnieżone choinki i trochę gór.

Jedrek.S
16-12-2012, 18:18
Choinki i góry to wiem :D Pytam o ewentualne doświadczenia z miejscem i okolicami, w końcu to Sudety, rejon o którym słyszałem same superlatywy.

gALL
17-12-2012, 19:19
Polanica Zdroj, Kaplica Czaszek w Czernej, Duszniki Zdroj, fabryka papieru w Dusznikach ... a sam Zieleniec ... fotograficznie spieprzony wyciagami, budami z zarciem. Jak bedziesz mial chwile mozna zajrzec do kosciola w Zielencu ale nie pamietam w jakim on jest stanie (chyba jest barokowy jak wiekszosc kosciolow na tym terenie). Za rogiem masz Gory Stolowe, a na poludnie idaca od Zielenca "autostrade sudecka" zwana tez Droga Göringa,

Zapomialem o bazylice w Wambierzycach ... warto wybrac sie jak nie ma ludzi, np w dowolny dzien poza niedziela lub swietami koscielnymi. Jeden z ciekawszych obiektow architektonicznych w okolicy. Poza tym twierdza w Klodzku, starowka w Klodzku, miniatura mostu Karola w Klodzku ... Dolny Slask odrywa sie samemu zagladajac do roznych mniejszych i wiekszych dziur. Wiekszosc zabytkow i ciekawostek w stanie zapuszczenia totalnego ale naprawde sliczne perelki mozna znalezc.

karolamac
22-12-2012, 15:43
informacja z pierwszej ręki jeżeli chodzi o warunku narciarskie w Zieleńcu, jeżdzić się da, jednak bez większej rewelacji czy przyjemności bo mokro strasznie ;/

kmark
23-12-2012, 12:09
Miejsc jest sporo.
Szczeliniec Wielki - nie wiem czy jest otwarty zimą.
Błędne Skały super miejsce - choć by dojechać w tamte miejsca od Kudowy Zdrój to ten podjazd a przy powrocie zjazd tą drogą musi być niezłym doznaniem - zimowy hardcore ;-)
Spokojniej można odwiedzić Adrspach i Teplice - bez problemu jednego dnia bo po drodze.

Miejsce ciekawe - choć trzeba być dobrze przygotowanym "zmotoryzowanym".

kolarz
25-12-2012, 13:44
Ja zima z Polanicy Zdrój pojechałem do Czech (Nachod + jeszcze jakies inne miasteczko) rowerem MTB gdyż byliśmy tam na wyjezdzie treningowym. O Zieleniec też zachaczyliśmy, a ten podjazd na Zieleniec to autem bez łańcuchów raczej bedzie trudny do pokonania, jeśli wystąpi oblodzenie. Tam chyba nawet jest obowiazek ich założenia, choć mogę się mylić bo bylem tam z 18 lat temu. Rowerem to też była niezła jazda ale miło wspominam wizytę w tym miejscu.

Mam nawet fotke w najwyższym punkcie w Zieleńcu:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://eac.prv.pl/foto/kolarstwo/40.jpg)

gALL
27-12-2012, 20:46
Przy oblodzeniu, zadne lancuchy nie pomoga. Lancuchy sa na snieg a nie na lod. A jak ktos chce jezdzic po gorach, to bez lancuchow nie powinien wyjezdzac z domu.