Zobacz pełną wersję : Lampy do doświetlenia.
lukasz_lkz
15-12-2012, 00:41
W sumie nie wiedziałem jak nazwać temat, więc mam nadzieje, że nie jest bardzo mylący.
W każdym razie - stworzyłem sobie małe "studio", w którym świece lampami reporterskimi, które nie mają opcji modelowania światła czy wspomagania AF.
A niestety mam mały problem ze światłem jakie tam panuje, jego źródło znajduję się tuż nad głową modelki co daje cienie na twarzy, a to trochę utrudnia mi łapanie ostrości. Dlatego chciałbym kupić lampe/zestaw oświetlenia ciągłego, dającego temp. barwową 5600k, które miałoby za zadanie tylko doświetlać modelkę, tak, żeby wyeliminować ten problem.
Jakie najtańsze rozwiązanie może się sprawdzić? Dodam, że nie zależy mi w żadnym stopniu na uchwyceniu tego światła na zdjęciach.
Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł - będę wdzięczny za każdą radę :)
Po pierwsze po co Ci temp barwowa 5600K??
Po drugie doświetlić możesz byle czym by złapać ostrość, lampką nocną, latarką....
Przemek80
15-12-2012, 12:59
Masz przecież w aparacie lampkę wspomagającą AF.
lukasz_lkz
15-12-2012, 13:42
5600K, żeby zrównać z temp. barwową lamp. Tak na wszelki wypadek.
Ok, mogę latarką, ale nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie, dlatego pytam o coś prostego, taniego z mocą wystarczającą do doświetlenia postaci.
Lampka w aparacie włącza się tylko przy ustawianiu ostrości na centralny punkt AF, więc jak to rozwiązywałoby problem, to bym wątku nie zakładał :)
No ale przecież możesz przekadrować po złapaniu ostrości środkowym punktem.....chyba, że przy oświetleniu "studyjnym" i eliminowaniu zastanego chcesz używać przysłony f1.4 ??
lukasz_lkz
15-12-2012, 17:10
Odnoszę trochę wrażenie, że te posty chyba mają na celu pokazać jedynie, że: "nie umiesz obsługiwać aparatu! Jak nie umiesz świecić latarką w jednej ręce, a drugą przekadrowywać zdjęcia z aparatem ustawionym na centralny punkt AF - to nie bierz się za fotografie!" :D
Dzięki Panowie za odpowiedzi, temat do zamknięcia :)
Kolego nie o to chodzi i nie denerwuj się, tylko naprawdę spróbuj ustawić chociażby lampkę nocną jak już nie latarkę. BTW. Podobają mi się Twoje zdjęcia ;)
ThomasVoland
15-12-2012, 20:20
Ja użyłem czegoś takiego:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/12/lampkabiurkowaingac120asrebrnoczarnyansm-1.jpg
źródło (http://images.sklepy24.pl/59581475/5131/medium/lampka-biurkowa-inga-c-120a-srebrno-czarny-ansmann.jpg)
lukasz_lkz
16-12-2012, 01:47
Kolego nie o to chodzi i nie denerwuj się, tylko naprawdę spróbuj ustawić chociażby lampkę nocną jak już nie latarkę. BTW. Podobają mi się Twoje zdjęcia ;)
Dzięki, miło mi :) Ale naprawdę się nie denerwuję, przecież nikt nie jest zobligowany pomagać. Po prostu nie założyłbym tematu, kiedy nie wypróbowałbym tak elementarnych rzeczy jak wspomaganie AF w aparacie.
A w "studio" poza lampami reporterskimi i gołej żarówce na suficie nie mam dosłownie nic więcej z oświetlenia, także i tak i tak muszę coś kupić, więc dlaczego nie coś co będzie zgodne z temp. barwową lamp. Tyle :)
Skinny - Dzięki za odpowiedź, właśnie o czymś takim myślałem, tylko nie wiem czy da się tam wkręcić np. taką żarówkę:
http://fotozakupy.pl/akcesoria-dla-fot-bez-/fv-zarowka-65w-e27-spiralna-do-fotografii-produktowej,11719s
No i czy jest sens :)
ThomasVoland
16-12-2012, 02:14
Jak jest gwint E27 to każdą z gwintem E27 się wkręci. Zostaw już tą temperaturę żarówki, na nic ci ona.
lukasz_lkz
16-12-2012, 02:19
Ok ok, zapobiegliwy chciałem być. Dzięki raz jeszcze, w poniedziałek coś kupie i wypróbuje :)