Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Lampy do doświetlenia.

W sumie nie wiedziałem jak nazwać temat, więc mam nadzieje, że nie jest bardzo mylący.

W każdym razie - stworzyłem sobie małe "studio", w którym świece lampami reporterskimi, które nie mają opcji modelowania światła czy wspomagania AF.
    A niestety mam mały problem ze światłem jakie tam panuje, jego źródło znajduję się tuż nad głową modelki co daje cienie na twarzy, a to trochę utrudnia mi łapanie ostrości. Dlatego chciałbym kupić lampe/zestaw oświetlenia ciągłego, dającego temp. barwową 5600k, które miałoby za zadanie tylko doświetlać modelkę, tak, żeby wyeliminować ten problem.

Jakie najtańsze rozwiązanie może się sprawdzić? Dodam, że nie zależy mi w żadnym stopniu na uchwyceniu tego światła na zdjęciach.

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł - będę wdzięczny za każdą radę

Domyślnie

Po pierwsze po co Ci temp barwowa 5600K??
    Po drugie doświetlić możesz byle czym by złapać ostrość, lampką nocną, latarką....

Domyślnie

Masz przecież w aparacie lampkę wspomagającą AF.
    D90/N50 1.8D/T17-50 2.8/Nissin Di622 MII

Domyślnie

5600K, żeby zrównać z temp. barwową lamp. Tak na wszelki wypadek.
    Ok, mogę latarką, ale nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie, dlatego pytam o coś prostego, taniego z mocą wystarczającą do doświetlenia postaci.

Lampka w aparacie włącza się tylko przy ustawianiu ostrości na centralny punkt AF, więc jak to rozwiązywałoby problem, to bym wątku nie zakładał

Domyślnie

No ale przecież możesz przekadrować po złapaniu ostrości środkowym punktem.....chyba, że przy oświetleniu "studyjnym" i eliminowaniu zastanego chcesz używać przysłony f1.4 ??

Domyślnie

Odnoszę trochę wrażenie, że te posty chyba mają na celu pokazać jedynie, że: "nie umiesz obsługiwać aparatu! Jak nie umiesz świecić latarką w jednej ręce, a drugą przekadrowywać zdjęcia z aparatem ustawionym na centralny punkt AF - to nie bierz się za fotografie!"
    Dzięki Panowie za odpowiedzi, temat do zamknięcia

Domyślnie

Kolego nie o to chodzi i nie denerwuj się, tylko naprawdę spróbuj ustawić chociażby lampkę nocną jak już nie latarkę. BTW. Podobają mi się Twoje zdjęcia

Domyślnie

Ja użyłem czegoś takiego:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nickt Zobacz posta
    Kolego nie o to chodzi i nie denerwuj się, tylko naprawdę spróbuj ustawić chociażby lampkę nocną jak już nie latarkę. BTW. Podobają mi się Twoje zdjęcia
    Dzięki, miło mi Ale naprawdę się nie denerwuję, przecież nikt nie jest zobligowany pomagać. Po prostu nie założyłbym tematu, kiedy nie wypróbowałbym tak elementarnych rzeczy jak wspomaganie AF w aparacie.
    A w "studio" poza lampami reporterskimi i gołej żarówce na suficie nie mam dosłownie nic więcej z oświetlenia, także i tak i tak muszę coś kupić, więc dlaczego nie coś co będzie zgodne z temp. barwową lamp. Tyle

Skinny - Dzięki za odpowiedź, właśnie o czymś takim myślałem, tylko nie wiem czy da się tam wkręcić np. taką żarówkę:
    http://fotozakupy.pl/akcesoria-dla-f...uktowej,11719s
    No i czy jest sens

Domyślnie

Jak jest gwint E27 to każdą z gwintem E27 się wkręci. Zostaw już tą temperaturę żarówki, na nic ci ona.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów