Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D70s, pytanie o dodatki

Xathloc
22-03-2007, 22:00
Witam,
obawiam się, że zostanę za moment ubity, ale szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Przesiadam się na D70s z Fuji 5600. Niestety zakup pochłonie całość gotówki przeznaczonej do wydania. Spora część moich zleceń wymaga robienia dużych zbliżeń. Dotychczas korzystałem z konwertera Raynox DCR-250. Ponieważ nie mam na ten moment pieniędzy na zakup obiektywu makro zastanawiam się, czy będę nadal mógł korzystać z tego konwertera.
Druga kwestia dotyczy lampy błyskowej. Mam uniwersalnego Tumaxa 880, czy z podstawowym zakresie będzie współpracował z D70s?
Wiem, że to wszystko są protezy, ale chwilowo wykończyłem kasę :)

leon28
22-03-2007, 22:03
Witam,
obawiam się, że zostanę za moment ubity, ale szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Przesiadam się na D70s z Fuji 5600. Niestety zakup pochłonie całość gotówki przeznaczonej do wydania. Spora część moich zleceń wymaga robienia dużych zbliżeń. Dotychczas korzystałem z konwertera Raynox DCR-250. Ponieważ nie mam na ten moment pieniędzy na zakup obiektywu makro zastanawiam się, czy będę nadal mógł korzystać z tego konwertera.
Druga kwestia dotyczy lampy błyskowej. Mam uniwersalnego Tumaxa 880, czy z podstawowym zakresie będzie współpracował z D70s?
Wiem, że to wszystko są protezy, ale chwilowo wykończyłem kasę :)

mysle, ze z obu rzeczy bedziesz mogl nadal korzystac, raynox da rade z obiektywami, musisz tylko pamietac o jednym, w przypadku obiektywow o wiekszej srednicy, po zalozeniu raynoxa na zdjeciach moze pojawic sie winieta. lampa pewnie w podstawowym zakresie bedzie wspolpracowac, automatyki chyba nie bedzie, ale z manuala bedziesz ja mogl uruchamiac

Xathloc
23-03-2007, 01:22
Co do winiety, nie ma problemu. W tej chwili też czasem mi wchodzi, ale zdjęcia są kadrowane tak, że nie ma to znaczenia. Co do lampy zależy mi jedynie na wyzwalaniu błysku, resztę do momentu zakupu jakiejś lampy dedykowanej będę ogarniał tak jak dotychczas, czyli manualnie.
Dzięki za szybką pomoc,

Jeszcze jedno pytanko, jaka jest średnica gwintu w kitowym obiektywie d70s?

pozdrawiam
Krzysiek

prz3mo
23-03-2007, 01:26

67mm (mowa oczywiscie o Nikkorze 18-70)

cyrusvirus
23-03-2007, 01:28

pozdrawiam
Krzysiek

67mm

edit:
ups - był szybszy ;)

Xathloc
23-03-2007, 01:31
Dzięki za info :)
Czyli największy możliwy dla mojego Raynoxa :D
No i oczywiście wszystkie filtry idą pod młotek :(

leon28
23-03-2007, 13:18
Dzięki za info :)
Czyli największy możliwy dla mojego Raynoxa :D
No i oczywiście wszystkie filtry idą pod młotek :(
no na kicie 67mm widac juz bylo mocna winiete, najlepiej ten raynox pracowal z obiektywem 62mm (ja akurat uzywalem go kiedys z 70-300g), powiekszenia porazajace