PDA

Zobacz pełną wersję : Capture NX 2 problem

smolgicu
14-12-2012, 23:19
Witam, już nie wiem czy ten program jest tak wymagający czy dziadowski.
Pracuje na windows 7 64bit
procesor :pentium i7 930
pamięć: 8GB
grafika radeon hd 5870 (ale to chyba nie ma znaczenia)
dysk nie jest najsłąbszy ale tragedi też nie ma wd 250GB na sata II

Jeżeli podczas obróbki NEFa z nikona d300 mam pewne zmiany w "camera settings" oraz drobne w "Quick fix" plus około 10 kroków (zależy też co było robione) w "Adjust" to wyskakuje mi komunikat:

"The drive that the temporary Folder is on is nearly full. In order to
ensure maximum functionality, please either clear some space off of this drive or change the Temporary Folder to a drive with more available space."

Praktycznie uniemożliwia to jakiekolwiek próby ustawiania czegokolwiek suwakami bo po prostu błąd wyskakuje cały czas.

W ustawineniach w "Cache settings" mam "Limit cache size" ustawione na 10 GB (na dysku jest 60 GB wolnego), a katalog z "Temporary data" zajmuj 800 MB.
Obrabiam zdjęcia pojedyńczo.
TAK, mam włączoną opcję "Keep All Steps Active in Edit List",tak jest dużo wygodniej. Może to to, ale dlaczego komunikat jest o miejscu na dysku

Czy to jest normalne zachowanie tego programu czy też mi się komputer coś zepsuł. A może coś trzeba zmienić w ustawieniach (bo ja już nie wiem co). Ktoś wie o co chodzi?

Pozdrawiam.

Zolty
15-12-2012, 01:34
Niedawno ćwiczyliśmy to w wątku o D800 i wychodzi na to że TenTypTakMa w połączeniu z Windowsem.

smolgicu
16-12-2012, 13:04
Niedawno ćwiczyliśmy to w wątku o D800 i wychodzi na to że TenTypTakMa w połączeniu z Windowsem.

W którym wątku, bo nie mogę znaleźć a o d800 to tu już trochę napisano.

Olsza
16-12-2012, 13:20
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204675&page=360

od postu #3594

Zolty
16-12-2012, 14:03
Właśnie udało mi się wymusić ten komunikat przy nastepujących edycjach:
1. Zmiana Picture Control
2. Zmiana expozycji o 0.5 EV
3. Dwa lokalne rozjaśnienia z użyciem Control Point
4 Wyostrzanie w dwóch krokach (USM + High Pass)

Na wyostrzaniu program się wyłożył - raptem 6 krok.
Biorąc pod uwagę że to był 14 bitowy niekompresowany NEF z D700, zastanawiam się jak by poszło z D800.

HYPER
16-12-2012, 14:55
wlasnie zrobilem test na pliku raw z D800. zeby 'wywalic' program zrobilem chyba ze 30 roznych zmian: picture control, sharpeningi, redukcje mory, szumu, u-pointy, brushe, itd. wszystko przeszlo bez zajakniecia z niemal niezauwazalnymi opoznieniami. sprzet to i72600k@4,3GHz, 16GB ram, dysk ssd.

Zolty
16-12-2012, 15:12
OT: Dzięki za "pilota". Skopiowałem wszystkie kroki do innego zdjątka - i nic, nie wywalił się. Trefny plik przywrócony to oryginalu i ponownie wklejone edycje = wywałka.

Magia Panie Dziejku. ;)

smolgicu
17-12-2012, 22:09
Dzięki Olsza, trochę poczytałem i wcale się nie pocieszyłem, że inni też tak mają. No cóż, darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda.

Szkoda, że "ten typ tak ma".

Ambrosious
26-12-2012, 15:47
Witajcie okołoświątecznie!

Mój kłopot z Capture NX 2 jest taki, że trial zaraz po zainstalowaniu mówi, że już się skończył - 0 dni....
Odprawiłem wszelkie dopuszczalne prawem czary: reinstalacje, czyszczenie regsweper`em, instalacja
z płytki, ściąganie z netu. Nie omieszkałem próbować ze starszymi wersjami i... nic.

Miał ktoś taki przypadek?
Dodam jeszcze, że nie pojawiają żadne inne komunikaty typu: system nieodpowiedni, pamięci lub miejsca
za mało.
I najważniejsze: nie było wcześniej na tym komputerze próbnej wersji C NX 2
A.

Johanan
26-12-2012, 22:16
...
I najważniejsze: nie było wcześniej na tym komputerze próbnej wersji C NX 2
A.

Jesteś absolutnie pewien, że na tym systemie nikt wcześniej nie instalował cnx-a?

Wystarczyło, że jedynie zainstalował i odinstalował.

Czyszczenie rejestru nic w tym wypadku nie da, bo informacje o instalacji triala zawarte są nie tylko w rejestrze, dlatego przed instalacją tego akurat oprogramowania i mając na względzie jego potworną kapryśność, warto wykonać obraz systemu (nie punt przywracania, tylko kompletny obraz partycji, na której jest system).

Warto bowiem skorzystać z przypisanych do niego 60 dni prób, jako że nie każdemu on przypadnie do gustu, więc wywalanie w ciemno kilkuset złotych niekoniecznie byłoby akurat rozsądne.

Powiedz jeszcze, na jakim procesorze i OS-ie dokonywałeś tych opisanych prób?

Ambrosious
26-12-2012, 22:39
OS - Win XP home 32 bit , Intel Pentium Dual CPU E2160 1,80 GHz , 1,99 GB RAM - tyle komputer zeznał.:-|

A.

Johanan
26-12-2012, 22:45
Pytałem o procesor, ponieważ na nieintelowskich potrafił się ten program wykładać, choć i to nie jest regułą.

Jestem więcej niż pewien, że na systemie, na którym próbujesz zainstalować cnx-a, była już kiedyś instalowana jedna z jego wersji.

Powiedz jeszcze, czy masz porządek w bibliotekach NET.Framework, czyli czy masz poinstalowane wszystkie?

Ambrosious
26-12-2012, 23:14
Jestem więcej niż pewien, że na systemie, na którym próbujesz zainstalować cnx-a, była już kiedyś instalowana jedna z jego wersji.
Jeśli przyjąć, że jestem somnabulikiem , w nocy włączam komputer, coś instaluję i na drugi dzień nic nie pamiętam - takie wyjaśnienie jest całkiem przekonujące. Zawsze jest opcja : nieznani sprawcy. Przez pewien czas mój router bezprzewodowy był niezabezpieczony hasłem. Czy to możliwe, że.... ktoś z sąsiadów też polubił fotografię w RAW`ach? I coś ściągnął w ramach mojego IP ? ?

Powiedz jeszcze, czy masz porządek w bibliotekach NET.Framework, czyli czy masz poinstalowane wszystkie?[/QUOTE]
Chyba chcesz mnie już całkiem pogrążyć.... Poprzednie pytanie było już bardzo trudne,,, Instaluję wszystko co mi Bil Gaets podsyła. Tym samym nie umiem powiedzieć czy czegoś tam może brakować? Chyba więc - nie .

Moja irytacja moze powodować, że nie jestem zbyt uprzejmy. Mam nadzieję, że mi to wybaczysz...
A.

Johanan
26-12-2012, 23:24
Środowisko NET.Framework jest dla systemu XP Home nieobowiązkowe, więc wcale bym się nie zdziwił, gdybyś miał w tym temacie zapóźnienia jakoweś. :)

Najczęściej użytkownicy tego OS-a instalują wersje wspomnianych bibliotek, dopiero, gdy ich obecności domaga się instalator jakiegoś programu, np. jakiejś pokręconej gierki w rodzaju gta.

ps.
Nie jestem zbyt wrażliwy na frustracje userów. ;)

Ambrosious
26-12-2012, 23:42
Ok. ale co właściwie teraz zrobić? Formatować dysk? Kupić nowy komputer, czy w ciemno kupić klucz licencyjny do C NX 2 ?
A.

Johanan
26-12-2012, 23:47
Doraźnie, proponuję skorzystanie z VirtualBox-a, a docelowo, trzeba będzie jednak przeinstalować system na czystej partycji, oczywiście o ile chcesz nadal przetestować cnx-a przed jego zakupem.