Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Göteborg, Szwecja

Domyślnie Capture NX 2 problem

Witam, już nie wiem czy ten program jest tak wymagający czy dziadowski.
    Pracuje na windows 7 64bit
    procesor entium i7 930
    pamięć: 8GB
    grafika radeon hd 5870 (ale to chyba nie ma znaczenia)
    dysk nie jest najsłąbszy ale tragedi też nie ma wd 250GB na sata II

Jeżeli podczas obróbki NEFa z nikona d300 mam pewne zmiany w "camera settings" oraz drobne w "Quick fix" plus około 10 kroków (zależy też co było robione) w "Adjust" to wyskakuje mi komunikat:

"The drive that the temporary Folder is on is nearly full. In order to
    ensure maximum functionality, please either clear some space off of this drive or change the Temporary Folder to a drive with more available space."

Praktycznie uniemożliwia to jakiekolwiek próby ustawiania czegokolwiek suwakami bo po prostu błąd wyskakuje cały czas.

W ustawineniach w "Cache settings" mam "Limit cache size" ustawione na 10 GB (na dysku jest 60 GB wolnego), a katalog z "Temporary data" zajmuj 800 MB.
    Obrabiam zdjęcia pojedyńczo.
    TAK, mam włączoną opcję "Keep All Steps Active in Edit List",tak jest dużo wygodniej. Może to to, ale dlaczego komunikat jest o miejscu na dysku

Czy to jest normalne zachowanie tego programu czy też mi się komputer coś zepsuł. A może coś trzeba zmienić w ustawieniach (bo ja już nie wiem co). Ktoś wie o co chodzi?

Pozdrawiam.

Domyślnie

Niedawno ćwiczyliśmy to w wątku o D800 i wychodzi na to że TenTypTakMa w połączeniu z Windowsem.
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Göteborg, Szwecja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zolty Zobacz posta
    Niedawno ćwiczyliśmy to w wątku o D800 i wychodzi na to że TenTypTakMa w połączeniu z Windowsem.
    W którym wątku, bo nie mogę znaleźć a o d800 to tu już trochę napisano.

D700 ¦ MB-D10 ¦ N24-70/2.8 ¦ N50/1.8G ¦ N85/1.8G ¦ YN560-III ¦ thinkTANK photo

Domyślnie

Właśnie udało mi się wymusić ten komunikat przy nastepujących edycjach:
    1. Zmiana Picture Control
    2. Zmiana expozycji o 0.5 EV
    3. Dwa lokalne rozjaśnienia z użyciem Control Point
    4 Wyostrzanie w dwóch krokach (USM + High Pass)

Na wyostrzaniu program się wyłożył - raptem 6 krok.
    Biorąc pod uwagę że to był 14 bitowy niekompresowany NEF z D700, zastanawiam się jak by poszło z D800.

Domyślnie

wlasnie zrobilem test na pliku raw z D800. zeby 'wywalic' program zrobilem chyba ze 30 roznych zmian: picture control, sharpeningi, redukcje mory, szumu, u-pointy, brushe, itd. wszystko przeszlo bez zajakniecia z niemal niezauwazalnymi opoznieniami. sprzet to i72600k@4,3GHz, 16GB ram, dysk ssd.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

OT: Dzięki za "pilota". Skopiowałem wszystkie kroki do innego zdjątka - i nic, nie wywalił się. Trefny plik przywrócony to oryginalu i ponownie wklejone edycje = wywałka.

Magia Panie Dziejku.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Göteborg, Szwecja

Domyślnie

Dzięki Olsza, trochę poczytałem i wcale się nie pocieszyłem, że inni też tak mają. No cóż, darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda.

Szkoda, że "ten typ tak ma".

Oszczędny w słowach Awatar Ambrosious
    Miasto
    Wwa-Ursynów-Imielin

Domyślnie

Witajcie okołoświątecznie!

Mój kłopot z Capture NX 2 jest taki, że trial zaraz po zainstalowaniu mówi, że już się skończył - 0 dni....
    Odprawiłem wszelkie dopuszczalne prawem czary: reinstalacje, czyszczenie regsweper`em, instalacja
    z płytki, ściąganie z netu. Nie omieszkałem próbować ze starszymi wersjami i... nic.

Miał ktoś taki przypadek?
    Dodam jeszcze, że nie pojawiają żadne inne komunikaty typu: system nieodpowiedni, pamięci lub miejsca
    za mało.
    I najważniejsze: nie było wcześniej na tym komputerze próbnej wersji C NX 2
    A.
    Ostatnio edytowane przez Ambrosious ; 26-12-2012 o 15:49 Powód: spóźnony refleks

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ambrosious Zobacz posta
    ...
    I najważniejsze: nie było wcześniej na tym komputerze próbnej wersji C NX 2
    A.
    Jesteś absolutnie pewien, że na tym systemie nikt wcześniej nie instalował cnx-a?

Wystarczyło, że jedynie zainstalował i odinstalował.

Czyszczenie rejestru nic w tym wypadku nie da, bo informacje o instalacji triala zawarte są nie tylko w rejestrze, dlatego przed instalacją tego akurat oprogramowania i mając na względzie jego potworną kapryśność, warto wykonać obraz systemu (nie punt przywracania, tylko kompletny obraz partycji, na której jest system).

Warto bowiem skorzystać z przypisanych do niego 60 dni prób, jako że nie każdemu on przypadnie do gustu, więc wywalanie w ciemno kilkuset złotych niekoniecznie byłoby akurat rozsądne.

Powiedz jeszcze, na jakim procesorze i OS-ie dokonywałeś tych opisanych prób?
    Medice, cura te ipsum.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów