Zobacz pełną wersję : Pytania licencyjne PS CS6 wersja edu.
Wojteksw
12-12-2012, 10:25
Zamierzam na prezent świąteczny kupić synowi PS CS6 wersję edukacyjną, nie wiem jak to odbywa się technicznie, gdzie muszę wysłać kopię legitymacji szkolnej i czy to wystarczy. Czy po zakupie otrzymuję jakiś formularz do wypełnienia dotyczący otrzymania klucza wersji edukacyjnej. Kto to przerabiał proszę o wskazówki.
Kilka słów ze strony Adobe
„Czy mogę skorzystać z tej wersji?
Aby móc skorzystać z rabatu dla uczniów i studentów, trzeba odbywać naukę w jednej z następujących instytucji:
Uniwersytet lub inna szkoła wyższa — publiczne lub prywatne uniwersytety albo inne uczelnie wyższe, które są akredytowane i są odpowiednikiem co najmniej dwóch lat nauki w pełnym wymiarze czasu do przyznania stopnia naukowego*
Szkoła podstawowa lub ponadpodstawowa — szkoły podstawowe lub ponadpodstawowe publiczne lub prywatne nauczające w pełnym wymiarze czasu*
Potwierdzenie uprawnień
Potwierdzenie uprawnień musi być dokumentem wystawionym przez instytucję i zawierającym imię i nazwisko, nazwę instytucji oraz bieżącą datę.** Dopuszczalne typy zaświadczeń o pobieraniu nauki:
Legitymacja
Świadectwo szkolne
Wykaz zaliczeń
Rachunek lub potwierdzenie uiszczenia opłaty za czesne
Czas na rabat
Jeśli są spełnione powyższe wymagania, zapoznaj się z ofertą wersji edukacyjnych oprogramowania firmy Adobe. Na etapie końcowym dokonywania zakupu należy przesłać potwierdzenie uprawnień lub informacje o uprawnieniach.”
Nie bardzo rozumiem tego ostatniego zdania, co znaczy na etapie końcowym dokonywania zakupu.
W trakcie zamówienia towaru, czy po zapłaceniu, kupieniu programu.
Pytanie następne: Czy PS CS6 może być zainstalowany na komputerze stacjonarnym i laptopie bez jednoczesnego korzystania w tym samym czasie.
Ja kupowałem Lightrooma Edu w graficzne.pl. Po zakupie zakłada się konto Adobe, wypełnia formularz, w którym załącza się skan legitki. Po zweryfikowaniu dostajesz dopiero klucz do produktu.
Nie wiem jak w PS, ale Lightrooma można mieć na 2 komputerach, ale nie można używać jednocześnie.
Wojteksw - zakładasz konto na adobe, wysylasz prosbe o weryfikacje- bez klucza - wpisz ze zapytanie czy mozesz ubiegać się o soft. Dostaniesz odpowiedź/telefon z zapytaniem dodatkowym. wtedy zakupujesz, i jeszcze raz wysylasz - juz z kluczem - powołując się na poprzednią zgodę - i otrzymujesz klucz produktu.
W wypadku pakietów na pewno można na laptopie i stacjonarnym, więc photoshit pewnie też.
To może się podłącze pod temat. Czy po zakończeniu studiów będę mógł robić upgr do CS7 itd i używać komercyjnie ?
Tak, o ile to wersja Student & Teacher
sokolnik
14-12-2012, 13:48
ile kosztuje taka wersja student ?
Do wersji student and teacher nie ma upgradów do wersji wyższej ... Trzeba kupić nową wersję. Lightrooma lepiej upolować w promocji i kupić pełną wersję w cenie student.
Wojteksw
14-12-2012, 17:01
Z tego co znalazłem w często zadawanych pytaniach wygląda następująco:
Czy można uaktualnić oprogramowanie w wersji dla uczniów i nauczycieli?
Jeśli użytkownik nie jest już uczniem, nauczycielem lub innym pracownikiem instytucji, może przeprowadzić
uaktualnienie wersji dla uczniów i nauczycieli do wersji komercyjnej.
Czy istnieją ograniczenia czasowe dotyczące korzystania z wersji dla uczniów i nauczycieli?
Nie ma limitu czasu używania oprogramowania. Uprawnieni użytkownicy, którzy kupią produkt w wersji dla uczniów
i nauczycieli, otrzymują licencję bezterminową.
Czy można używać wersji dla uczniów i nauczycieli po uzyskaniu dyplomu lub zakończeniu nauki?
Tak. Absolwent lub osoba, która ukończyła szkolenie, może kontynuować używanie oprogramowania firmy Adobe
w wersji dla uczniów i nauczycieli.
Sam mam wersję student/teacher photoshopa 5. Myk jest taki, że po pojawieniu się photoshopa 6 nie jest rozwijany ACR więc jest niezgodny np z Lightroomem 4. Kicha trochę i oszustwo. Upgrade do wersji photoshop 6 to zakup nowego pudełka pod tytułem PS 6 Student/Teacher.
Wg mnie jest możliwy zakup upgradu do wyższej wersji photoshopa z wersji edukacyjnej. Wtedy taka wersja staje się pełną. Tylko nadal nie można jej odsprzedać, bo licencja edukacyjna jest na stałe przypisana do danego użytkownika. Wywnioskowałem to z dyskusji na tym forum, dotyczącej wersji edukacyjnej Photoshopa CS5.
Wg adobe możliwy jest upgrade produktów z tabeli http://www.adobe.com/products/photoshop/buying-guide-upgrades.edu.html
W tej tabelce raczej chodzi o to że z CS5 i CS4 można updateować, a nie że z komercyjnej można, a ze studenckiej nie.
Tak się składa, że mam ten sam problem, bo będąc studentem kupiłem PC CS5 Student and Teacher + Lightroom 3 Student and Teacher, i teraz chciałbym móc ten program instalować na kompie firmowym, a nie tylko na prywatnym, i napisałem maila do Cortlandu z zapytaniem czy mogę wersję student updateować do pełnej wersji, odpisali mi że jak najbardziej teraz mogę kupić uaktualnienie, i instalować to na firmowym sprzęcie.
... Mogą Ci podesłać link do adobe, który o tym mówi ? Bałbym się polegać na opinii pracownika sklepu.
Faktycznie znalazłem FAQ na stronach adobe. Wygląda na to, że jest możliwe.
Can I upgrade my Adobe Student and Teacher Edition software?
Adobe Student and Teacher Edition software can be upgraded to a commercial version when the user is no longer a student or teacher.
Can I resell or give away my Adobe Student and Teacher Edition software?
No. Adobe Student and Teacher Edition software may not be resold or given to others for free.
sokolnik
19-12-2012, 23:08
mając CS6 wersje student, ile będzie kosztować mnie aktualizacja do wersji komercyjnej dla 1 osoby? Czy będę mógł wtedy zaktualizować do wersji Najnowszej na daną chwilę czy zostanę na wieki z CS6? Mimo że na rynku będzie np dostępne wersja CS9?
Atrakcyjna cena za wersję dla studenta 900 zł. Chodzi o to jak wygląda przekształcenie tej wersji do wersji komercyjnej. Ile się dopłaca i czy jest to opłacalne.
Jeśli wystarczy kupić upgrade to ok 1000 zł.
Czyli reasumując:
1 Można wersję studencką, po ukończeniu nauki, aktualizować do najnowszej komercyjnej w ramach tego samego pakietu
2 Nie można odsprzedać, przekazać licencji
3 można zainstalować na dwóch komputerach, nie można używać jednocześnie.
Dziękuję za dyskusję
Wojteksw
21-12-2012, 17:24
Przeszedłem przez weryfikację. W dniu wczorajszym kupiłem dla syna Adobe Photoshop Extended CS6 Win PL Student, wieczorem na stronie Adobe wypełniliśmy wniosek o klucz, podając PN znajdujący się na pudełku, oraz Kod znajdujący się na żółtej karcie dołączonej do oprogramowania, następnie skan legitymacji szkolnej. W dniu dzisiejszym już otrzymaliśmy klucz po weryfikacji.
i pamietaj zrobić dezaktywację gdy np formatujesz kompa.
Co prawda mam CS5 ale może być podobnie w 6. Masz pewnie możliwość instalacji na tym kluczu na 2 kompach, gdy postawisz system od nowa nie deaktywując starego PS, licznik Adobe może "wbić +1"
Wojteksw
22-12-2012, 11:58
mając CS6 wersje student, ile będzie kosztować mnie aktualizacja do wersji komercyjnej dla 1 osoby? Czy będę mógł wtedy zaktualizować do wersji Najnowszej na daną chwilę czy zostanę na wieki z CS6? Mimo że na rynku będzie np dostępne wersja CS9?
Atrakcyjna cena za wersję dla studenta 900 zł. Chodzi o to jak wygląda przekształcenie tej wersji do wersji komercyjnej. Ile się dopłaca i czy jest to opłacalne.
Na PW odpisałem, zapomniałem napisać ile będzie kosztowała następna aktualizacja do CS7, na obecną chwilę niewiadomo, ale prawdopodobnie jak w przypadku CS5- CS6.
Wersja komercyjna jest natychmiast po weryfikacji klucza, Adobe zezwala na komercyjne wykorzystywanie teraz i w przyszłości.