PDA

Zobacz pełną wersję : Kompakt z dobrym AF-C

docxxx
10-12-2012, 21:54
Czy jest w ogole jakis kompakt z dobrym AF-C? Dzisiaj przezylem dramat w Fotojokerze. Wzialem na tapete 3 niby najlepsze aparaty: RX100, LX7, EX2F

RX100:
- usmialem sie jak norka, widzac ten zalosny, myszkujacy AF-C. Sprzet za 2,5 zl, niby taki wypasiony, matryca cud-miod,a tu takie g... - pomyslalem
- poza tym, za maly, zle trzyma sie w dloni

LX7:
- Matko Boska, kto projektowal to menu?! Gdzie tu jest AF-C?
- przyciski z plastiku
- nie chce go, bo to to jakis szajs
- a niby takie wypasione szkielko - ech...

EX2F:
- nie warto sie rozpisywac, ten aparat nie ma AF-C
- przynajmniej najlepiej lezy w dloni
- no dobra, RX100 nie byl wcale taki zly

I co teraz? Niby aparat jest dla zony, ale nie wyobrazam sobie robienie nim zdjec poruszajacego sie dziecka (i to nie mam na mysli biegajacego!). Mam kupic bezlusterkowca? Kurde, nie chce znowu budowac systemu. Poza tym, to ma sie miescic do torebki. Ew. jakis nalesnik ze swiatlem 2.0 lub lepszym. Sa takie? Wazne, aby budowa byla jak "like rangefinder" niz "SLR like".

Z drugiej strony podejrzewam, ze moja ciagla praca z lustrzankami strasznie wypaczyla caly tekst. Klalem pod nosem, a na mojej twarzy bez problemu dalo sie zauwazylem usmiech politowania dla tych gowienek za 2000 zl (tyle kasy?). Czy da sie kupic cos sensownego, gdy w glowie huczy od D3s/D4?

mister
10-12-2012, 22:23
Ale o co chozi....?
Chcesz kupić dobry kompakt to jest kilka na rynku, kilka z nich nawet wymieniłeś.
Oczekujesz jakiejś rady ?

drdln
10-12-2012, 22:25
Czy da sie kupic cos sensownego, gdy w glowie huczy od D3s/D4?
Nie. Chyba za dużo oczekujesz od AF na bazie detekcji kontrastu.

docxxx
10-12-2012, 22:27
Oczekiwalem jedynie tego, aby moc sledzic AF idacego obok nas klienta sklepu. Niestety, lipa na calej linii. Pozostaje jedynie bezlusterkowce. A jakie?

mister
10-12-2012, 22:29
Oczekiwalem jedynie tego, aby moc sledzic AF idacego obok nas klienta sklepu. Niestety, lipa na calej linii. Pozostaje jedynie bezlusterkowce. A jakie?

Na pewno nie Nexy bo w nich AF-C pracuje jak w w tym badziewiu RX100:mrgreen:

Mekano
10-12-2012, 22:31
Poza tym, to ma sie miescic do torebki.
No w mojej nowej ladnej torebce, Nex swietnie tam sobie lezy.. :D
Poczytaj o Nex-6, moze taki? albo 5R, chyba ze wystarczy 5N - to ten.

docxxx
10-12-2012, 22:38
Wiem, marudze jak stara baba, ale z drugiej strony nie chce budowac kolejnego systemu. Jeden juz mam: Nikon. Sony, czy inne "bez lustra" to kolejna studzienka bez dna. A mialo byc tak: "kupie zonie aparat na swieta" i pomyslalem sobie "phiii, co za problem". Dwie godziny spedzilem dzisiaj w FJ i wyszedlem zniesmaczony. Podobnie jak sprzedawca, ktory mial mnie juz serdecznie dosc ;)

Mekano
10-12-2012, 22:43
No ale zobacz kupujesz dla zony aparat, a nie dla siebie... nie wiem czym zona wczesniej fotografowala? Mysle ze z takiego Nexa 6 byla by naprawde zadowolona, jedno szklo 16-50 i po co dla zony wiecej? iso super uzyteczne 3200, wiec jasnych szkiel tak bardzo nie potrzeba.. nie wiem jak dziala RX100, ale ten kompakt chyba tez by zonie na pewno wystarczyl..

docxxx
10-12-2012, 22:48
RX100 jest za maly i ma zwalony AF-C. Aparat "myszkuje" a obraz jezdzi w te i spowrotem szukajac punktu. Zwymiotowac mozna ;)

tomek...
10-12-2012, 22:50
Chyba nie znajdziesz kompaktu z dobrym AFC. Nawet bezlusterkowce mają z tym problem, choć są nieliczne wyjątki.
Nie wiem jak 1 Nikona, bo nigdy nie miałem jej w ręku.

Pozdrawiam
Tomek

Mekano
10-12-2012, 22:52
No rx100 jest gorsze od Nexa, wiec pozostaje Nex 6, albo cos innego, choc watpie czy znajdzie sie cos lepszego...

docxxx
10-12-2012, 22:55
Czyli moze przypuszczenia potwierdzaja sie. No nic, trzeba cos wybrac.

No dobra, a czym roznia sie od siebie Sony 5N/5R/5K?

Mekano
10-12-2012, 23:03
No ale to zona ma byc zadowolona, nie Ty, wiec zona myslisz, ze bedzie narzekac?

drdln
10-12-2012, 23:04
Nie sądzę, żeby bezlusterkowce zaoferowały w kwestii AF-C więcej niż dobre kompakty. W tej kwestii (i ogólnie AF) daleko jeszcze do lustrzanek...

GonzoG
10-12-2012, 23:19
Jak chcesz mieć normalnie działający AF-C to masz prosty wybór:
1) lustro
2) kompakt z detekcją fazy - ale z tym może być problem.

Aparat z detekcją kontrastu nie wie czy obraz jest ostry, ani w którą stronę ostrzyć. Ustalenie ostrości odbywa się na zasadzie wybrania pozycji w której jest najostrzej. Więc muszą jeździć.

Nawet hybrydowy AF nie działa tak jak detekcja fazy. Czujniki na matrycy pozwalają jedynie określić w którym kierunku ma ostrzyć, ale precyzyjne ostrzenie nadal odbywa się o detekcję kontrastu, choć jest zdecydowanie szybsze.
Pod tym względem NEXy z tą funkcją (5R, 6), chyba nie mają sobie równych, choć bardzo dobre opinie też zbiera Olympus OMD-EM5. Na tym aparaty z szybkim AF się kończą.

docxxx
11-12-2012, 00:46
Nie sadzilem, ze to kiedykolwiek napisze, ale chyba kupie N1V1 + 18,5/1,8. Koniec swiata, kupie "nikon łan"

matys
11-12-2012, 00:56
I to może być dobry wybór... W dziale 1ki jest nawet fajne porównanie pracy na wysokim iso. Wbrew większości, nikon 1 nie wypada tak źle...przy takich rozmiarach... Tyle, że to bezlusterkowiec, czyli system, czyli masz w czym wybierać, w tym wspominane nexy z hybrid af

docxxx
11-12-2012, 01:03
System nikona juz mam. Wiem, to dla zony, ale taka matryca CX + FT1 + 70-200 2,8 to moze byc cos ciekawego i dla mnie ;)
Zamiast tych 10-30 i 30-100 wezme 18,5/1,8 (50/1,8) odbiore 400 zl (cashback) i bedzie git ;)

slav1973
11-12-2012, 02:47
V1 we wnętrzach może miec problem ze śledzeniem [zależy od jasności wnętrza i obiektywu; w pełni oświetlonym sztucznym światłem pokoju - ISO 2000, 1/200, f1.8 -V1 z 35f1.8 sledzi podobnie jak D5000 z 35f.18G - mniej więcej podobna ilośc błędów], ale na zewnątrz jest jak na razie prawie bezbłędny i to przy 10 klatkach na sekundę [i dla mnie jest to poziom bliski D700]. Ale sprawdzałem tylko z 35f1.8 i 10f2.8 i aparat mam dopiero 2 tygodnie.

docxxx
11-12-2012, 09:34
35/1,8 to z DX + FT1? Ja bede mial natywnego 18,5/1,8. Jedynie co mnie martwi to ergonomia, a wlasciwie jej brak. Wszystko w menu. Pokretlo nastaw to jakis zart.

nowart
11-12-2012, 09:49
Z drugiej strony podejrzewam, ze moja ciagla praca z lustrzankami strasznie wypaczyla caly tekst. Czy da sie kupic cos sensownego, gdy w glowie huczy od D3s/D4?

Krótko i zwięźle - NIE.

docxxx
11-12-2012, 11:12
Wracajac jeszcze do N1. Az cisnie sie na usta "Nikonie, co ty zrobiles?!" Matryce CX przeboleje, ale brak lampy (V1), zero ergonomii i wszystko w menu? Nikonie, doslownie zmuszasz mnie do kupna konkurencji!

MariuszJ
11-12-2012, 11:21
Właśnie dlatego w N1 jakoś działa AF-C że matryca jest taka mała = tolerancyjna dla przestrzałów.

docxxx
11-12-2012, 11:30
Właśnie dlatego w N1 jakoś działa AF-C że matryca jest taka mała = tolerancyjna dla przestrzałów.

To rozumiem, ale zero ergonomii? Kto to to projektowal? Niewidomy po pijaku?

MariuszJ
11-12-2012, 11:36
To rozumiem, ale zero ergonomii? Kto to to projektowal? Niewidomy po pijaku?

Jakiej znów ergonomii? Ma być mały to jest. Jak za mały, możesz w drugą rękę wziąć pustaka... albo jakieś D300... :)

jjj
11-12-2012, 11:40
Idąc tym tokiem myslenia to w kompaktach z mniejszą matrycą powinno być jeszcze lepiej, ...ale nie jest ;)

MariuszJ
11-12-2012, 11:46
Idąc tym tokiem myslenia to w kompaktach z mniejszą matrycą powinno być jeszcze lepiej, ...ale nie jest ;)

Jest lepiej. Wystarczy ustawić na hiperfokalną, przełączyć na MF i lecimy.

docxxx
11-12-2012, 12:00
Lepiej jest przeciez wyciagnac kilka przyciskow na body, aby laik wiedzial, ze jak wybierze twarzyczke, to ma portret, a jak da na M to ma manuala, niz grzebac w menu pod dziwnymi nazwami.

MariuszJ
11-12-2012, 12:04
Lepiej jest przeciez wyciagnac kilka przyciskow na body, aby laik wiedzial, ze jak wybierze twarzyczke, to ma portret, a jak da na M to ma manuala, niz grzebac w menu pod dziwnymi nazwami.

Przy takiej matrycy jedynym sensownym przyciskiem jest spust migawki. Reszta to większa lub mniejsza ściema.

docxxx
11-12-2012, 12:08
Bzdury piszesz

MariuszJ
11-12-2012, 12:18
Bzdury piszesz

Daj przykład co tam chciałbyś ustawiać. Tylko nie memłanie wody w fontannie proszę.

docxxx
11-12-2012, 12:25
W sumie nic. Raptem PSAM + tryby. Zobacz sobie EX2F, P7700. Masz mylne pojecie o kompakcie. Wedlug ciebie kompakt = dla debili

Fatman
11-12-2012, 12:37
Olek OMD EM5 ma całkiem sprawnie działający AF-C -dobrze śledzi i szybko ustawia ostrość.

http://www.youtube.com/watch?v=L9trURPpA20

Niestety nie widziałem jak działa Nikon 1 w AF-C, ale w AF-S to jest niesamowita rakieta.

MariuszJ
11-12-2012, 12:40
W sumie nic. Raptem PSAM + tryby. Zobacz sobie EX2F, P7700. Masz mylne pojecie o kompakcie. Wedlug ciebie kompakt = dla debili

Ależ nie, kompakt nie jest dla debili. Po prostu nie ma sensu w nim nic zmieniać, bo to nic nie daje - i to nie jest wada, tylko zaleta. Oczywiście dla osób, które świadomie wybrały takie narzędzie fotografowania.

W mojej starej mamiyi miałem czas i przysłona przy obiektywie i spust. Wszystkie te trzy manipulatory były kreatywne.

Przy maleńkiej matrycy przysłona jest tylko ogranicznikiem światła. Ze względu na utratę jednego stopnia swobody i bardzo ograniczonej użyteczności ISO, spokojnie możesz związać automatem pozostałe dwa parametry.

Reszta to sterowanie instagramem wbudowanym w kompakt.

stachmuszel
11-12-2012, 12:54
Wiesz Mariusz, ja po zakupie x10 byłem średnio zadowolony, dopóki nie zacząłem gmyrać w ustawieniach. A to tryb EXR, low light iso, DR100-400 etc. Dopiero po poznaniu tej zabawki i pogmyraniu nabrałem pokory dla niej. Poprzypisywałem sobie do custom settings rózne ustawienia i jestem zadowolony z obrazka.

kolas
11-12-2012, 12:55
Bez przesady. To że mamy do czynienia z mała matrycą nie oznacza, że nie możemy wykorzystać tego w jakiś kreatywny sposób poprzez odpowiednie manipulowanie parametrami. No chyba że komuś zależy tylko na rozmywaniu tła, wtedy przydaje się większa matryca.

MariuszJ
11-12-2012, 12:55
Bez przesady. To że mamy do czynienia z mała matrycą nie oznacza, że nie możemy wykorzystać tego w jakiś kreatywny sposób poprzez odpowiednie manipulowanie parametrami. No chyba że komuś zależy tylko na rozmywaniu tła.

Przykład proszę.

Wiesz Mariusz, ja po zakupie x10 byłem średnio zadowolony, dopóki nie zacząłem gmyrać w ustawieniach. A to tryb EXR, low light iso, DR100-400 etc. Dopiero po poznaniu tej zabawki i pogmyraniu nabrałem pokory dla niej. Poprzypisywałem sobie do custom settings rózne ustawienia i jestem zadowolony z obrazka.

Zrobiłeś to raz i już do tego nie wracasz.

kolas
11-12-2012, 12:59
Korekta ekspozycji, rozmycie/zamrożenie ruchu, balans bieli itp.

MariuszJ
11-12-2012, 13:03
Korekta ekspozycji, rozmycie/zamrożenie ruchu, balans bieli itp.

Korekta ekspozycji? Dobre kompakty dobrze ją mierzą, nawet słynny "śnieg", bo robią to bez użycia drugiego toru optycznego, "całą matrycą", więc mają dużo większe szanse na wstrzelenie się swoim marnym DR-em w maksimum informacyjne. Podobnie sprawa wygląda z balansem bieli. Reszta to postproces, czy świadomy czy nie - nie ma specjalnego znaczenia.

O rozmyciu ruchu pisałem wcześniej: robimy to tak rzadko, że spokojnie możemy ustawić to sobie w menu.

wyrwiflak
11-12-2012, 13:06

Takie ruchy jak wyciąganie przycisków na body ponoć mają być uwidocznione w następnym aparacie z serii Łan. Ja po cichu liczę na coś całokształtem przypominające kompakty serii 5700/8700...

kolas
11-12-2012, 13:09
To że Automat dobrze działa to w cale nie znaczy że nie możemy mieć innej wizji tego co chcemy uzyskać. Post proces, z takim marnym DR-em ;) ? Poza tym są ludzie którzy naprawdę nie mają ochoty dłubać w zdjęciach po ich zrobieniu. Zresztą, wymaga to pewnej wiedzy i często wiąże się zakupem dodatkowego oprogramowania.

MariuszJ
11-12-2012, 13:13
To że Automat dobrze działa to w cale nie znaczy że nie możemy mieć innej wizji tego co chcemy uzyskać. Post proces, z takim marnym DR-em ;) ? Poza tym są ludzie którzy naprawdę nie mają ochoty dłubać w zdjęciach po ich zrobieniu. Zresztą, wymaga to pewnej wiedzy i często wiąże się zakupem dodatkowego oprogramowania.

Takim ludziom pokręcadełka i wichajsterki zwykle też przeszkadzają, bo włączają "dziwne" rzeczy, które psują im zdjęcia.

To co jest w Ricohu GRD to jest aż nadto, ja bym zarządził jeszcze większą ascezę. Tyle, że wymagało by to odwagi marketingowej - kółecka i pstryczki dają jakże pożądaną profi-stygmę :D

matys
11-12-2012, 18:48
Czytając wątek widać, że aparat kupujesz dla siebie... Niestety żona wygląda na wymówkę ;-)

slav1973
11-12-2012, 19:04
35/1,8 to z DX + FT1? Ja bede mial natywnego 18,5/1,8. Jedynie co mnie martwi to ergonomia, a wlasciwie jej brak. Wszystko w menu. Pokretlo nastaw to jakis zart.

Sorry za czeski błąd. Była póżna noc kiedy to pisałem. Oczywiście jesli chodzi o V1 to używałem 18,5f1.8.
co do ergonomii, to wystarczyłoby zcustomizować dwa przyciski [np. ten samowyzwalacza i od video, bo w trybie zdjęciowym i tak jest on średni przydatny], aby móc do nich przypisać ISO i PSAM. co prawda menu jest dosyć krótkie i dośc szybko sie po nim przemieszczać oraz aparat zapamiętuje ostanie np. ISO, natomiast z jakies niepraktycznego powodu pozycje od ISO i wyboru programów PSAM sa od siebie odelgłe o kilka pozycji. Gdyby były blisko siebie to by było znacznie łatwiej, własnie uwzględniając fakt, że aparat zapamiętuje ostania pozycje w menu w której grzebalismy. Podoba mi się, że pod przyciskami jest AE-L/AF-L i wybór trybów AF, choć przy tym pierwszym brakuje mi opcji AE-L w której pierwsze nacisniecie przycisku zapamiętuje ekspozycje tak długo dopóki nie naciśnie się go po raz drugi. W Panasonicu dział to zarówno w AE-L jak i AF-L jak również w kombinacji AE-L/AF-L.

To nie dokonca tak jest. Myślę, że wielkość matrycy pomaga, ale trzeba pamiętać, że np. róznica między matryca m43 a CX jest w przybliżeniu podobna jak między pełną klatką, a cropem 1,3 (mimo wszystko to nie jest super miniaturowa matryca z kompaktów). A tu róznicę widać wyraźnie między GX1 z obiektywem przymkniętym mocniej a V1 z obiektywem na otwartej przysłonie [za jakiś tydzien będe miał możliwośc sprawdzenia AF-C z E-PL5, to dam znać]. Podobnie jest między NEX6 na f5.6 a V1 na f1.8 przy świetle dziennym [w pomieszczeniu nie testowałem - sprawdzę to jak będę miał w styczniu dostep do 35f1.8 dla NEX]. NEX gubi się tak w 50% a pod koniec serii często zupełnie głupieje i głębia ostrości nie pomaga [być moż potrzeba nowych obiektywów dla NEXa, które wykorzystają całą moc AF bazującego na detekcji fazy].

docxxx
11-12-2012, 19:57
Bedzie mi chyba tez brakowalo lampy blyskowej :( Szkoda, bo w takim EX2F jest kapitalna, bo odchylana do gory! Dodatkowe na stopke mnie nie interesuja. Gdybym chcial, to podczepilbym SB-800.

Czytając wątek widać, że aparat kupujesz dla siebie... Niestety żona wygląda na wymówkę ;-)

No, no, no, bez przesady ;)

andrzejek
12-12-2012, 00:02
Olek OMD EM5 ma całkiem sprawnie działający AF-C -dobrze śledzi i szybko ustawia ostrość.

http://www.youtube.com/watch?v=L9trURPpA20

Niestety nie widziałem jak działa Nikon 1 w AF-C, ale w AF-S to jest niesamowita rakieta.

Czy mozesz sie odniesc z AF-C w OMD do panasonica GH2?Jesli chodzi o AF-S to przynajmniej w GH2 jest nieżle, natomiast AF-C ..można o tym zapomniec.

Fatman
12-12-2012, 00:18
Jest odczuwalnie lepiej w AF-C niż w przypadku GH2. Na forum Olympusclubu gdzieś jest mój test z przykładowymi zdjęciami itd.