Zobacz pełną wersję : D300 i gumy
Koledzy, ciekawostka, a moze i teoria spiskowa. Pamietacie te historyjki o zaprogramowaniu naszych pralek/lodowek/inne sprzetu agd/rtv na zepsucie sie wedlug schematu fatal-error = okres gwarancji + 1 dzien?
U mnie w D300 chyba jest to samo. Nie wiem dlaczego, ale nagle wszystkie gumy, jak jeden mąż, zaczęly się odklejać. Nawet te nie dotykane. Co ciekawe, trzyma sie tylko na na oryginalnym gripie. Reszta spuchla, wybrzuszyla sie i odlazi. Na liczniku bedzie juz ok. 130 tys. klapniec, a wiec blizej niz dalej do deklarowanych 150 tys. cykli.
Ciekawe...
Moje zlazły przy przebiegu 110 tys. Kupiłem nowe, teraz aparat wygląda jak nowy ze sklepu.
To nawet cieszy i jakoś tak mniej żal tych 300 zł :)
wolverine6000
19-12-2012, 18:45
U mnie jest koło 140 tys klapnięć, gumy jakoś się trzymają i póki co narzekać nie mogę.
devilcape
19-12-2012, 20:37
E tam. Z tym projektowaniem czasu życia produktu raczej gumy nie maja nic wspólnego. Niektórym odklejaja się po kilkunastu - kilkudziesięciu tysiącach, czasem nawet po kilku miesiącach. Innym z kolei wogole się nie odklejają. Kiedyś była o tym jakaś dyskusja. Bliższy jestem pogladowi, ze to kwestia składu potu dłoni, przechowywania, wilgoci, itp. Taka niedoróba Nikona... Może konsekwencja stosowania nietoksycznych, "ekologicznych" materiałów i klejów... A może dbałość o higienę użytkownika;)
No przeciez sobie zartowalem z tym cyklem zycia gum. Az tak inteligentne to one nie sa ;)
W D80 odeszła po 19 000/4lata. Odpowiednik kropelki zadział cuda. Wprawdzie nie wygląda już jak nowa, ale trzyma się solidnie.
W moim dawnym D300 zaczęły przy 90 000, skończyły ( ;) ) przy 110 000 i trzeba było kupić nowe.
lukaszD1x
20-12-2012, 21:51
U mnie 120 tys i już klejone były, a jak jest z tym cyklem czy Nikonowa daje 150tys i z kad macie takie info
rychu_cmg
20-12-2012, 22:20
U mnie 120 tys i już klejone były, a jak jest z tym cyklem czy Nikonowa daje 150tys i z kad macie takie info
Nikon w specyfikacji podał taką orientacyjną liczbę, ale na migawkę. Jeśli padnie wcześniej i po gwarancji za wymianę płaci i tak klient.
lukaszD1x
21-12-2012, 22:41
Nikon w specyfikacji podał taką orientacyjną liczbę, ale na migawkę. Jeśli padnie wcześniej i po gwarancji za wymianę płaci i tak klient.
Czyli i tak lipa jak body mam 3 lat.Sprytnie Canon ma to lepiej rozwiązane . :)