Zobacz pełną wersję : OM-D czy X-E1
Kajtuś Czarodziej
09-12-2012, 21:33
Witam, czy ma ktoś porównanie tych dwóch bezlusterkowców?
Zastanawiam się nad którymś z nich i nie wiem którego wybrać.
tomek...
09-12-2012, 22:28
Witaj
Mam aktualnie obydwa z kitowymi zoomami.
Moje wrażenia są tutaj (http://forum.olympusclub.pl/threads/83560-Fuji-X-E1/page123?p=889404&viewfull=1), post 1226.
Teraz dodam jeszcze, że obiektyw Fuji jest mniej ostry na rogach tylko ustawiony na nieskończoność (field curvature?). W zakresie do 5 m praktycznie nie ma wad optycznych. A przy pejzażach trzeba pamiętać o przymknięciu go do f8 i też jest ostro od brzegu do brzegu. Z zoomem Olympusa niestety tak nie jest, na brzegach jest kiepski, szczególnie w zakresie 12-25 mm.
Gdyby Fuji miał AF, filmy i uszczelnienia z OMD to byłby aparatem idealnym, bo wszystko inne robi lepiej lub równie dobrze.
Pozdrawiam
Tomek
W sieci opisują również problem em5 z pękającą ramką LCD, jak to wygląda u Ciebie Tomku ?
tomek...
09-12-2012, 22:54
U mnie pęknięcia nie ma, a zrobiłem już trochę zdjęć, mam go właściwie od początku sprzedaży w Polsce.
Pozdrawiam
Tomek
Kajtuś Czarodziej
09-12-2012, 22:55
Tomku dziękuję. Bardzo mi pomogłeś i rozjaśniłeś mi w głowie. :)
Chciałbym Ciebie prosić o jedno porównanie. Zdjęcie na ISO 3200 z obu puszek. Może być na PW. To zdecyduje o moim wyborze.
Chyba wiem który z aparatów będzie liderem tego porównania ale chcę się przekonać bez sugerowania komukolwiek.
Raz jeszcze dziękuję.
serafin1
09-12-2012, 22:57
@Kajtuś
Co prawda X-Pro1 ale to ta sama matryca co w X-E1
http://podakuni.livejournal.com/675627.html
Jeszcze to
http://www.dslrmagazine.com/images/stories/Pruebas/X-E1_a_fondo/X-E1_vs_Can-MKIII_vs_Nikon-D600_ISO_AAA.jpg
09-12-2012, 22:58
Przyznam się, że takiej czułości nawet nie ustawiałem w żadnym z tych dwóch aparatów.
Postaram się jutro strzelić coś i zawieszę na dropboxie.
Ale gdy patrzę na ISO 800, to już wiem kto kogo zmiażdży :)
Pozdrawiam
Tomek
Mam nadzieję, że mi wybaczysz ale w tym momencie mam mega dużo pytań do Ciebie w sprawie tych dwóch puszek :)
Z tego co wczytałem z wielu testów, opinii etc. to można podsumować te dwie puszki tak:
1. Olek
- super AF
- wydajna stabilizacja
- uszczelniony
- super wykonany
- 9 kl/s
- duży wybór fajnych szkiel
Minusy:
- plastyka obrazka
- praca przy wysokim ISO
2. Fuji
- piękny obrazek i plastyka
- super wykonany
Minusy:
- AF
Stąd pytanie do Ciebie, czy w przypadku Olka, jest tak źle przy wysokim ISO. Oraz drugie pytanie: czy AF w XE1 rzeczywiście nadaję się tylko do statycznych zdjęć ?
tomek...
09-12-2012, 23:10
Z tym AF-em w X-E1 rzeczywiście tak jest, o AFC należy zapomnieć. Próbowałem połapać moje biegające dzieciaki (OMD daje radę) i przełączyłem z powrotem na AFS i postanowiłem zapomnieć o tym wichajstrze z przodu.
Obrazek z OMD jest sporo lepszy niż w poprzednich Penach, ale o plastyce to tu trudno mówić, szczególnie w połączeniu z kitem 12-50. ISO powyżej 800 nie używam, a to jest przyzwoite.
OMD jest nie gorzej wykonany niż X-E1.
A obrazek z X-E1 podoba mi się znacznie bardziej niż z OMD
Teraz robię tak:
- gdy potrzebny będzie dobry AF lub będę filmował biorę Olka. Czyli do reportażu.
- w każdym innym wypadku biorę Fujika.
Pozdrawiam
Tomek
Dzięki wielkie za konkretną odpowiedź :)
Jeszcze jedno, masz olka czarnego czy srebrnego ?
serafin1
09-12-2012, 23:57
- gdy potrzebny będzie dobry AF lub będę filmował biorę Olka. Czyli do reportażu.
- w każdym innym wypadku biorę Fujika.
czyli dobrze ktoś ujął, że obrazek z fujika to ala Leica ;)
Kajtuś Czarodziej
10-12-2012, 15:47
W linku porównanie OM-D z LEICA Monochrom:
Olympus OM-D E M5 vs. Leica Monochrom (http://www.stevehuffphoto.com/2012/11/16/the-crazy-comparison-returns-the-999-olympus-om-d-vs-the-7995-leica-monochrom/)
Moim zdaniem nie widać za bardzo różnic, więc po co przepłacać.
Napisałem do Steve'a z prośbą o porównanie tych dwóch modeli. Może napisze o tym artykuł.
Co do X-E1, to jestem pełen obaw. Nie wiadomo jakimi nieprzyjemnymi "niespodziankami" uraczy nas X-E1.
Po X10 - matryca, X100 - SAB, XE-1 - ??? A to co się czyta na temat serwisu Fuji w Polsce w porównaniu z innymi krajami, skutecznie zniechęca do zakupu produktów tej marki.
Jedrek.S
10-12-2012, 16:26
Nie wiem o co wam chodzi, fotografowałem OM-D na 6400 i dobrze naświetlone klatki były w porządku. Co do EM-5 to korpus mam od dnia oficjalnej sprzedaży, zrobił około 8000 klatek i żadnych problemów nie zauważyłem.
Mogę coś podesłać w wolnej chwili na PW
serafin1
10-12-2012, 16:53
Nie wiem o co wam chodzi, fotografowałem OM-D na 6400 i dobrze naświetlone klatki były w porządku. Co do EM-5 to korpus mam od dnia oficjalnej sprzedaży, zrobił około 8000 klatek i żadnych problemów nie zauważyłem.
Mogę coś podesłać w wolnej chwili na PW
OMD dobre jest do 3200 to max dla tej matrycy. Co prawde olek dogonił konkurencje np. d7k (nie licze canona, bo ten już odpadł dawno, 7d,50d,60d padaki do potęgi) ale dalej jest w tyle. Jak wypuści N d8000 czy jak się, to będzie zwało, to będzie jak ostatnimi laty. Pentax też tu dobrze wojuje tylko ze szkłami taki sobie.
Co do X-E1, to jestem pełen obaw. Nie wiadomo jakimi nieprzyjemnymi "niespodziankami" uraczy nas X-E1.
Po X10 - matryca, X100 - SAB, XE-1 - ??? A to co się czyta na temat serwisu Fuji w Polsce w porównaniu z innymi krajami, skutecznie zniechęca do zakupu produktów tej marki.
Przerabiałem problem matrycy w X10 ( 30 dni w UK na wymianie). Miał tez inne grzeszki ale obraz dawał cudowny. Mam obecnie OM-D i sobie chwale. Chciałbym jednak coś dodatkowo z większą matrycą. Tak spoglądam na tego X-E1 ale coś mnie wstrzymuje przed jego zakupem. Niektórzy co kupili już powoli zaczynają narzekać , a to że wolny AF, AF-C w ogóle można odpuścić, ktoś już ma jakąś plamkę na zdjęciach przy przysłonie większej niż f8, komuś AF wydaje dziwne dźwięki itd. I jak tu podjąć jakąś decyzję ?
Sony NEX-6 lub NEX-7 tez mi się podobają ale nikt mnie jakoś nie przekonuje swoimi spostrzeżeniami do ich zakupu.
A to co się czyta na temat serwisu Fuji w Polsce w porównaniu z innymi krajami, skutecznie zniechęca do zakupu produktów tej marki.
Ktoś Cię zmusza do kupowania produktów z polskiej dystrybucji? A nawet gdybyś był jej miłośnikiem to czy serwis w Polsce to jedyny serwis w Europie?
A w temacie to wybrałbym Fuji, co zresztą uczyniłem. Mniejszy, lżejszy, dyskretniejszy, większa matryca, lepszy obrazek, lepsze szkło kitowe, wykonane niemal jak Zeiss ze świetnym obrazkiem bijącego niejedno, kilkukrotnie droższe szkło.
serafin1
10-12-2012, 18:12
Mniejszy, lżejszy, dyskretniejszy, większa matryca, lepszy obrazek, lepsze szkło kitowe, wykonane niemal jak Zeiss ze świetnym obrazkiem bijącego niejedno, kilkukrotnie droższe szkło.
prawda a gdy do kita dokupimy kiedyś tam 35/1.4 lub przyszłe 23/1.4 to masakra. Obrazek miód, rozwala dosłownie ;)
Kajtuś Czarodziej
10-12-2012, 21:47
Nowart nikt mnie nie zmusza do kupowania czegoś w PL. Tylko boli mnie to, że tak się traktuje ludzi, żeby wycisnąć z nich kasę.
Mój D200 ma 54000 zdjęć na liczniku i 5 lat i działa bez zarzutu. Chcę dokonać zakupu kolejnego równie udanego aparatu dlatego pytam.
Nie stać mnie na wydanie 5000 zł i co chwila latanie do serwisu. Może niektórzy śpią tutaj na pieniądzach i mają w zapasie kilka puszek i mogą w nich przebierać. Ja do takich osób nie należę i długo należał nie będę. Nie będę tutaj szpanował, że stać mnie na sprzęt i co to nie ja, bo nigdy nie wyznawałem zasady "zastaw się a pokaż się".
Podobają mi się cholernie zdjęcia z Fuji ale nie będę kupował niepewnego sprzętu. Nie będę kupował sprzętu firmy, która zdziera z klientów. Przepraszam bardzo ale jako klientowi, który zaufał jakiemuś producentowi należy się szacunek i uczciwe traktowanie.
Co z tego, że jest 1+2 jak serwis powie: "To Pana wina, usterka nie jest na gwarancji... 999 zł proszę. To po znajomości po zniżce."
Jakoś nie słyszy się o usterkach z Olympusem a z Fujifilm z każdym kolejnym modelem jest jakaś wpadka.
Nawet sami posiadacze Fuji mówią jasno, że nie polecają tych aparatów, a to już jest duży minus dla producenta sprzętu.
Oba modele robią świetne zdjęcia... ale OM-D jest bardziej pewne. Chcę wiedzieć jedynie na ile podoła przy wysokim ISO.
tomek...
10-12-2012, 22:45
Witam
Tak jak obiecałem, to samo ujęcie przy ISO 3200, ta sama przesłona i czas. Balans bieli ustawiony ręcznie, w pliku są jpgi i rawy.
Link tutaj (https://www.dropbox.com/s/mhctphkvik4zshi/ISO3200.zip).
Wnioski wyciągnijcie sami, ale jak dla mnie to różnica jest mniejsza niż myślałem.
Pozdrawiam
Tomek
Kajtuś Czarodziej, najwyraźniej bardzo chcesz kupić OM-D. Jeśli o mnie chodzi, to masz moje błogosławieństwo.
Nowart nikt mnie nie zmusza do kupowania czegoś w PL. Tylko boli mnie to, że tak się traktuje ludzi, żeby wycisnąć z nich kasę. .
Kajtuś, odnoszę wrażenie, że jesteś już dużym chłopcem a jakbyś wczoraj się z bajki urwał ;)
Za epicure - Ty najzwyczajniej jesteś już nastawiony na Olympusa zatem zbędne dalsze przekonywanie.
Kajtuś Czarodziej
11-12-2012, 10:47
Tak macie rację podjąłem już decyzję. Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Bardzo mi pomogliście.
Wybór padł na OM-D.
tomek...
11-12-2012, 10:57
Czekałem na Twoją decyzję i dopiero teraz napiszę.
Gdybym musiał z zostać tylko z jednym z tych dwóch, to wybór też padłby na OMD.
Niby w większości moich zastosowań X-E1 daje ładniejsze efekty. Ale są też takie, gdzie nie daje rady w ogóle i tych zdjęć (i filmów) bardzo by mi brakowało.
Pozdrawiam
Tomek
serafin1
11-12-2012, 11:32
Czekałem na Twoją decyzję i dopiero teraz napiszę.
Gdybym musiał z zostać tylko z jednym z tych dwóch, to wybór też padłby na OMD.
ponieważ szybki AF & uszczelnienia ?
tomek...
11-12-2012, 11:38
AF to podstawowa sprawa, ale filmowanie też w OMD działa nieporównywalnie lepiej.
Uszczelnienia są dla mnie mniej istotną rzeczą.
Pozdrawiam
Tomek
serafin1
11-12-2012, 11:50
AF to podstawowa sprawa, ale filmowanie też w OMD działa nieporównywalnie lepiej.
Uszczelnienia są dla mnie mniej istotną rzeczą.
Pozdrawiam
Tomek
Dzięki Tomek. Czyli obrazek jest porównywalny fuji <>olek z lekkim wskazaniem na tego pierwszego? Czyli mając wybrać jeden z tych dwóch zdecydowanie lepiej omd ?
Pozdr
Kajtuś Czarodziej
11-12-2012, 11:52
Ważne dla mnie było porównanie na wysokim ISO. Często zdarza mi się robić zdjęcia w niezbyt sprzyjających warunkach pogodowych. Tutaj nie sprawdza się D200 niestety i to jest moim zdaniem największa jego wada.
To jest jeden z powodów zmiany puszki. Drugi to waga i rozmiar. W plecaku czasem jest mało miejsca.
Filmowanie nie jest ważne ale szybki AF zdecydowanie się przydaje. Życie składa się z momentów... czasem bardzo ulotnych.
Uszczelnienia też są istotne. Bywam w różnych miejscach w różnych warunkach pogodowych. D200 sprawdziło się rewelacyjnie nawet leżąc na ośnieżonym murku.
Tomku a czy miałeś możliwość podpięcia innych obiektywów (np. 35mm 1.8 G)? Jak to body sprawdza się z obiektywami nikkor? Bo jeszcze to mnie nurtuje. :)
tomek...
11-12-2012, 12:07
Z obiektywów obcych podpinałem tylko te z mocowaniem PK, bo tylko taką mam przejściówkę. I np w pentaxie 50/1,7 M widać niedostatki ostrości przy przesłonach do 2,8. Jednak nawet dobry obiektyw projektowany na pełną klatkę niekoniecznie dobrze się sprawdzi na tak małym jej wycinku. Natomiast z ostrzeniem nie było problemu, ustawiałem sobie powiększanie na przycisku funkcyjnym i przy scenach statycznych wszystkie zdjęcia miałem ostre.
Pozdrawiam
tomek
A wiecie o tej promocji 45mm/1,8 za 1 zl do Olka?
wiemy. dodatkowo jak ktoś potrzebuje tele to 50-150 jest w dobrej cenie z futerałem i karta 8gb za 650zl. Jeżeli ktoś chce moge wysłać cały cennik olympusa
Jedrek.S
14-12-2012, 13:36
!. Jak już zeszliśmy do optyki to aktualny deal na 40-150 jest jak najbardziej godny polecenia, dodam że 45/1.8 staniała ostatnio o około 50-60 zł .
2. Wie ktoś z tutaj obecnych jak wyeliminować potworny rolling shutter z OM-D ? Bo ja definitywnie nie jestem obeznany w kwestii filmowania.
pzdr :)
EDIT : Kajtuś Czarodziej - gratuluję wyboru.
marcus777
14-12-2012, 14:46
wiemy. dodatkowo jak ktoś potrzebuje tele to 50-150 jest w dobrej cenie z futerałem i karta 8gb za 650zl. Jeżeli ktoś chce moge wysłać cały cennik olympusa
jaki cennik ?
Cennik aparatów, szkieł i akcesoriów
marcus777
14-12-2012, 15:03
Cennik aparatów, szkieł i akcesoriów
to to wiem ;) Ale cennik oficjalny z neta ściągnięty ? To możesz wrzucić.
Cennik od działu sprzedaży :-) dla promotorów
Jedrek.S
14-12-2012, 20:51
Wypowie się ktoś ws rolling shutter ?
Męczy mnie ten temat..
Kajtuś Czarodziej
14-12-2012, 21:14
Skowron, a dużo taniej niż w necie i czy można skorzystać? Bo ja już jestem zdecydowany. :)
Poproszę na PW. :)
Jarek - poszukaj tutaj (http://forums.dpreview.com/forums).
ceny raczej półkowe, a cennik dostaje po to by klient mógł ewentualnie zaznajomić sie z zasobności akcesoriów i optyki oraz cenami. Wrzucę na jakiś serwer i podam link jak ktos chce to skorzysta:) Co do nowości olympusa na przyszły rok przewidywane jest wejscie adaptera micro 4/3 na 4/3. Przez co optyka do PENów bedzie tańsza.
http://chomikuj.pl/piotrek_skowronski
Cennik jest ogólnodostępny : http://www.partner.olympus.pl/pobierz_cennik.html
Takie adaptery są już trzy (MMF-1/2 - srebrny i czarny i MMF-3 - uszczelniony) więc wytłumacz co masz na myśli bo nie kumam
jak znajde maila od Panie Eweliny z Olympusa to cos wyskrobie.
Pewnie chodzi o to:
http://www.43rumors.com/olympus-patent-43-to-m43-adapter-with-built-in-autofocus-and-image-stabilization/
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16154&fujifilm-x-e1-test
marcus777
16-12-2012, 02:12
http://lindsaydobsonphotography.com/blog/olympus-omd-em-5-vs-fujifilm-xe-1/