Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pieniny wczesnowiosenne
Dwa zdjęcia z weekendowego wyjazdu w Pieniny:
1. Widok z Sokolicy na stronę Słowacką
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
2. Widok z Sokolicy na Tatry
Co o nich sądzicie?
Ładne panoramki . I ta nieśmiertelna sosenka na szczycie Sokolicy...
Chyba zrobię se akcję do poprawiania kiepskich landszaftów. To już chyba z dziesiąty tak samo zrobiony...
[tu był obrazek, ale już nie ma na żądanie autora wątku]
Wcale nie twierdzę, że moja propozycja jest jedyna, no ale przecież w fotografii krajobrazowej ma być widać trochę krajobrazu, nie tylko czarna plama w miejscu gleby... Proszę się nie czepiać szczegółów - animacją chcę pokazać drogę i kierunek, a nie dokładność selekcji. 3 minuty z zegarkiem, gdybym poświęcił dwa razy tyle, byłoby dokładniej.
Na plus niebo (jestem znanym miłośnikiem :)), reszta na minus niestety.
:)
Miałam tutaj coś napisać ale stwierdziłam (jak widać słusznie), że bombel tu zajrzy i to jemu zostawię do napisania to...co napisał:)
bomblu - myślę nad pokazaniem kilku landszaftów ze specjalną dedykacją dla Ciebie - Ty już wiesz dlaczego...:) Jednak musi to jeszcze chwilę potrwać....
Teraz pokazuję to co sobie wydumałam zanim bombel wstawił swoją wersję
najwyżej mi się dostanie albo od bombla albo od autora wątku...
[tutaj były trzy obrazki, ale na żądanie autora już nie ma]
Dziękuję, a na landszafty czekam, czekam... :)
Co do Twojej Karolino obróbki pierwszej panoramy, to dałbym więcej kontrastu - ale ogólnie kierunek jest słuszny: ziemia jest widoczna, a nie czarna plama w jej miejsce. :) Sepia ma miłą atmosfefę starych (ale jarych) fotografii, jakie widywałem w babcinych albumach.
A trójka w Twoim wydaniu stała się wręcz malowniczo piękna.
Megazordon
22-03-2007, 17:12
Widzę, że wszyscy myślą tak samo o tym, że przyjdzie bombel i poprawi :) bo też w kilka minut zrobiłem coś w podobnym stylu, co on, i to tylko dlatego, że również denerwowała mnie ta czarna plama i bladość zdjęcia, ale już nie zamieszczałem, bo czekałem na bombla. Muszę jeszcze napisać, że ostatnia wersja Karoliny, kolokwialnie pisząc, wymiata i bardzo mi się podoba.
Bombel na prezydenta hehe :) Chyba zaczynają Cię traktować jak taki fotograficzny Caritas ;)
Widzę, że wszyscy myślą tak samo o tym, że przyjdzie bombel i poprawi :) bo też w kilka minut zrobiłem coś w podobnym stylu, co on, i to tylko dlatego, że również denerwowała mnie ta czarna plama i bladość zdjęcia
Śmiejcie się, śmiejcie... Pożałujecie kiedyś, jak umrę i zabraknie wujka bombla od dramatycznych nieb...
A tak w ogóle, to ja w sposób oczywisty widzę, jak landszaft jest skopany naświetlaniem na niebo. Wtedy ziemia musi wyjść czarna, to normalne. Nienormalne jest dopiero to, że ludzie tego nie poprawiają. Nie poprawiają, nie poprawiają, a potem przyzwyczajają się do takich widoków i uznają je za dobre i normalne. Przestają widzieć te czarne czeluście. A przecież łatwo jest to doprowadzić do normalnego widoku, zwłaszcza mając RAWa, a nie ten ogryzek jakości zamieszczany na forum.
Nie zamierzam prowadzić tu krucjaty, ale jeśli dzięki moim postom przyczyniłem się do tego, że ludzie zaczynają tą wadę zauważać - to jest nieźle.
ale jeśli dzięki moim postom przyczyniłem się do tego, że ludzie zaczynają tą wadę zauważać -.
Myślę, że sporo ludzi tę wadę zauważa, problem jednak podejrzewam, tkwi w metodologii działań naprawczych. To działa trochę jak błędne koło - początkujący nawet jeśli zauważa, nie potrafi tego nijak ugryźć, żeby było lepiej. Im dłużej pstryka i im więcej godzin spędza w peesowej ciemni, im więcej podpatruje, ściąga od innych, pyta, prosi o pomoc i tę pomoc dostaje choćby tylko poprzez naprowadzenie, tym bardziej oczywiste wydają mu się takie zmiany, a sama metodologia powoli staje się rutyną...
Po sobie mogę powiedzieć - że zastosowanie ma tutaj powiedzenie (tak często cytowane przez moją babcię:)) - "nie pamięta wół jak cielęciem był" - z tym, że ja nadal pamiętam!;)....
Megazordon
23-03-2007, 01:09
Śmiejcie się, śmiejcie... Pożałujecie kiedyś, jak umrę i zabraknie wujka bombla od dramatycznych nieb...
Ależ ja się nie śmieję bomblu.
w 1 przeszkadza mi gałąź na środku kadru. Cz-b panorama fajna.
Chyba zrobię se akcję do poprawiania kiepskich landszaftów. To już chyba z dziesiąty tak samo zrobiony...
Widzę, że drażnią Cię takie "landszafty". W takim razie dlaczego od razu nie pokusić się o zrobienie HDRa, na przykład takiego:
A tak nawiasem mówiąc uważam, że gmeranie PSem w zamieszczanych na forum zdjęciach bez zgody autora jest bardzo nie w porządku. Jako krytyki zdjęcia oczekuję raczej opisu co zostało wykonane nie tak, co należy poprawić i ewentualnie w jaki sposób. Nie wiem, jak na tą kwestię zapatrują się inni "uszczęśliwieni" w ten sposób forumowicze, ale mnie niezbyt to się podoba.
Widzisz, dobrze, że się odzywasz w tym względzie. Nie wiem tylko, czemu dopiero teraz, ale to w sumie nieważne. Odpowiadam po kolei.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1. Tak, drażnią mnie złe landszafty, bo bardzo lubię dobre. Żarty o dramatycznym niebie, że jest tak samo ważne jak 'dobry bajer - to pół dniówki' i temu podobne możemy na razie wyłączyć z rozważań. Landszaft ma w nazwie człon land - i poza nielicznymi wyjątkami - moim zdaniem ma być widać, co jest na ziemi. To absolutna i niezbędna podstawa. Czarna dziura w miejscu ziemi jest całkowicie dyskwalifikująca.
Oczywiście to nie wszystko. Dobrze byłoby, żeby obrazek miał ciekawy kadr, miał zrównoważoną nie tylko lewą i prawą stronę, ale także dół z górą. Może nawet przede wszystkim tą oś. I parę innych rzeczy na dodatek (m.in. dobrą kompozycję na przykład)... Ale przede wszystkim: żadnych czarnych dziur zamiast ziemi.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2. Widzisz, to forum to nie wystawa ani galeria. Ludzie wystawiają tu swoje obrazki i czekają na komentarze, a komentujący mówią co im pasuje, a co nie. Wystawiający nie musi się z tymi komentarzami godzić, ale zabronić ich nie może. Jeśli nie chce negatywnych komentarzy, niech nie wystawia zdjęć. Bo nigdy nie jest tak, że wszystkim się musi podobać.
I otóż czasem dużo łatwiej pokazać co się ma na myśli, niż opisać, co się chce zrobić. W moim wypadku zresztą jest to nawet stosunkowo proste, ale spójrz na obrazek Karoliny (trójka): jak opisać precyzyjnie zmiany, co napisać słowami, żeby oddać to, jak obrazek wygląda, jaK ZASADNICZO się zmienił? Zamiast się nie godzić, możesz się dużo nauczyć patrząc na to, co zrobiła... Nie sądzę, żebyś się dużo dowiedział (a i my razem z Tobą) z suchego opisu:, zamieniłam na cz&b, zmieniłam kontrasty troszkę, a krzywe dałam nieco w dół, poprawiłam w kanale R kontrast, a w B jasność, czernie w kanale G dałam głębsze, a w kanale B rozjaśniłam...
Prawie nigdy opis (nawet precyzyjny) nie odda tego, co pokaże obrazek - mamy tu świetny tego przykład.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
3. Zrobiłeś - jak widzę - prawie dokładnie to, co ja w pokazałem w animacji u góry.
HDR, jak mówisz? Nie jestem szczególnym zwolennikiem nazywania wszystkiego HDRem, zwłaszcza, że ja na pewno HDRa nie zrobiłem (nie miałem z czego) - a efekty mamy prawie identyczne. Jeśli już, to zrobiłem bardzo daleko stojący pseudo-pseudo-pseudo-HDR; miałem do dsypozycji tylko ogryzek jakości zamieszczony na forum (tzn. mały jpg). Niedługo byle suwnięcie suwakiem w levelach będzie się nazywało HDR, no ale trudno, przeciwko modzie nie warto stawać, bo się nie wygra...
I co do obrazka: pytasz dlaczego nie pokusić się o zrobienie od razu HDRa? I dajesz dobry obrazek...
Ja zadam to pytanie inaczej: dlaczego od razu nie pokazać dobrej wersji obrazka, tylko zaczynać pokaz od tej zlej, nieobrobionej? Nie odpowiadaj tutaj, odpowiedz sam sobie, prywatnie.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
4. Masz rację, że powienienem dodać disclaimer: 'jeśli się nie godzisz, daj znać, to usunę swoją przeróbkę'. Powtarzam, masz rację, i przepraszam, że tego nie zrobiłem. Moim problemem jest to, iż wstawiając takie wpisy wielokrotnie wcześniej, uznałem, że to zrozumiałe samo przez się. Jak widzę, nie jest.
Rzecz jasna usuwam obrazek.
Od teraz możemy zacząc dyskutować o obrazku, używając samych słów. Mam nadzieję, że będzie to równie owocne.
Megazordon
23-03-2007, 16:48
Rogue1, dlaczego zamiast przyznać się do błędu, wstawiasz podobne do bombelkowej wersji zdjęcie, jakbyś chciał powiedzieć: "Ja też tak potrafię!". Owszem, może i potrafisz, ale dopiero po naprowadzeniu przez innych użytkowników forum, którzy bezczelnie "gmerali" w twoim zdjęciu, na siłę Cię uszczęśliwiając. Nigdzie nie widziałem tutaj tablicy "Gmeranie PeeSem w zdjęciach surowo wzbronione!". Korzystając z tego forum godzisz się na różne komentarze i czasami nawet ingerencję w Twoje zdjęcia, co jest bardziej pouczające niż opisanie, co źle zrobiłeś.
Uszanowałam prośbę autora i usunęłam swoje wersje pokazanego zdjęcia.
Odpowiadając na Twoje pytanie, rogue1,
pierwszy raz spotykam się z taką reakcją, że ktoś sobie nie życzy aby inni komentując czyjeś zdjęcie, pokazali swoją wersję obróbki. Co nie znaczy, że nie masz prawa nam tego zabronić.
Na przyszłośc jednak radzę abyś w pierwszym poście, gdzie umieszczasz fotkę wyraźnie to zaznaczył. Unikniemy wszyscy nieporozumień.
Z drugiej strony przyznam, że z takich "przerobionych" wersji ja sama się sporo tutaj na forum nauczyłam - jak już pisałam podpatrywałam, próbowałam naśladować itp - zresztą cały czas to czynię;)
Pozdrawiam K.
Przede wszystkim chciałbym zaznaczyć, że nie uważam, że forum to wystawa. I nie pokazuję tutaj swoich zdjęć żeby się nimi pochwalić, bo doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że nie mam czym się chwalić. Wystawiam je właśnie po to, żeby dowiedzieć się od Was, co mogłoby być lepiej, na co zwrócić uwagę, żeby następnym razem zrobić choćby mały krok do przodu.
Widzicie, moja uwaga wynika z tego, że nie zapytano mnie o to, czy nie mam nic przeciewko naniesieniu zmian na moich zdjęciach. Przypuszczam, że Wasze wersje zostałyby w tym wątku zamieszczone i nie miełbym nic przeciwko temu, ale czy nie lepiej byłoby, gdyby dyskusja potoczyła się na przykład tak:
"-Niestety zdjęcie jest spaprane bo to, to to i to. Na twoim miejscu zwróciłbym uwagę na to, to i to. W tego typu krajobrazach należy pamiętać o tym, tym, tym.
- Wielkie dzięki za sugestie, co powiecie na taką jego wersję, starałem się uwzględnić Wasze uwagi.
- Hmmm, lepiej, ale jest jeszcze kwestia tego... czy nie masz nic przeciwko, żebym pokazał/a ci co mam na myśli?
- Oczywiście, z chęcią to zobaczę."
Pewnie stwierdzicie, że się czepiam, że szukam dziury w całym, ale według mnie to kewstia zasad. Nic nie poradzę, taki już jestem. Ale przyjmuję argumentację, że zdjęcia zostały zmienione właśnie po to, żeby pokazać mi co zrobiłem źle skuteczniej od słów. I jestem Wam za to wdzięczny. I przyjmuję też,że pytania nie było, bo na forum się tego nie praktykuje.
Co do kwestii, dlaczego ulepszone zdjęcie nie zostało wystawione od razu, odpowiedź jest prosta. Coś mi w nim nie pasowało ale nie potrafiłem sprecyzować co. I uwag tego dotyczących właśnie od Was oczekiwałem i zawsze będę oczekiwał. Mam też nadzieję, że zjedziecie jeszcze nie jedno moje zdjęcie, które ani chybi pojawi się na tym
forum:-)
Pozdrawiam i dziękunę za zainteresowanie moim postem.