PDA

Zobacz pełną wersję : SIGMA EF-500 DG ST NA iTTL - OKOPCONA SZYBKA i gwarancja

panczo
22-03-2007, 13:28
Usiłowałem oddać lampę SIGMA EF-500 DG ST NA iTTL do sklepu na gwarancji.

Opisuję usterkę. Robiłem w nocy zdjęcia uzywajac tej lampy z opuszczoną przednią klapką. W tym ustawieniu palnik lampy wysuwa się maksymalnie w stronę przedniej szybki. Robiłęm zbliżenia i na przód miałem założony dyfuzor ultrasoft Lumiquesta. Po zrobieniu około 300 zdjęć poczułem niemiły swąd. Myślałem, że to normalne i że to plastik śmierdzi jak się nagrzewa. Okazało się, że klapka się skopciła i na jej środku pozostała czarna, zwęglona okrągła plama. Przednia szybka lampy też ucierpiała z tym że plama była brązowa i półprzeźroczysta. Nie przeszkadza to w robieniu zdjęć ale wygląda paskudnie.
Teraz za każdym razem gdy palnik mam przysunięty maksymalnie w strone przedniej szybki po błyśnięciu unosi się z szybki dymek.

Czekałem 3 tygodnie na werdykt po czym usłyszałem od sprzedawcy, że serwis Sigmy uznał, że lampa była za mocno eksploatowana i że mogą mi zrobić ekspertyzę za 70 zł.
Nie znalazłem w instrukcji niczego takiego co wskazywałoby, że lampę używałem niezgodnie z jej przeznaczeniem.
Nie wiem co mam im odpowiedzieć. Czy mam się z nimi wykłócać, czy sobie odpuścić ?

qwerty1237
22-03-2007, 16:41
Zalezy czy te 300 fot strzeliles w przeciagu godziny czy tez w dluzszym czasie. Nie wiem jak w Sigmach ale w instrukcji od Canona jest jak byk napisane ze lampa podczas ciezkiej eksploatacji moze sie rozgrzac do wysokich temperatur i rozwaznie jest pozwolic jej na ostygniecie (zwlaszcza w przypadku uzywanie blysku modelujacego, kiedy to lampa wyzwala serie szybko po sobie nastepujacych blyskow tzw. spawara). W Twoim przypadku lampa ewidentnie sie przegrzala. Mozesz sprobowac sie klocic ze sprzedawca ale... nie liczylbym na uznanie reklamacji.

Jacek_Z
22-03-2007, 21:46
w każdym razie powiem ci tyle, że to sie będzie powiększać i musisz wymienić szybkę.
nawet jak będziesz teraz robił na odsuniętym palniku, to i tak szyba okopcona zatrzymuje światło i się grzeje. będzie coraz gorzej, plama sie będzie powiększać. Miałem to na nikonowskiej sb24.

panczo
23-03-2007, 09:24
Ale 190 z + 70 zl za expertyze czyli razem 260zl? To nie za duzo za wymiane tych szybek?

panczo
23-03-2007, 09:31
W instrukcji nic nie jest napisane nt. rozgrzewania sie podczas ciezkiej eksploatacji. Jedyne co jest napisane o temperaturach to:
"Nigdy nie poddawaj lampy i aparatu działaniu kurzu, wysokich temperatur i wilgoci oraz unikaj wstrząsów.
Czynniki te mogą spowodować zapłon lub nieprawidłowe działanie urządzenia."

Skad mialem wiedziec, ze lampa moze sie przegrzac od uzywania, skoro nie ma o tym zadnej wzmianki w instrukcji?