PDA

Zobacz pełną wersję : Ładowarka MH-23 problem

railman
07-12-2012, 22:14
Witam

Jestem w posiadaniu Nikona D3000 i ładowarki MH-23. Dzisiaj zauważyłem następujący problem.

Po włączeniu ładowarki do sieci dioda nie świeci i po włożeniu akumulatorka stwierdziłem, że ładowarka nie ładuje. Sprawdzając styki ładowarki probówką napięcia stwierdziłem, że prąd dochodzi na stykach. W czym może być problem?

Pozdrawiam

Von Wafeln
07-12-2012, 22:25
Gdzieś słyszałem, że przy podobnych problemach czasem pomaga przeczyszczenie styków akumulatora, np. spirytusem.

railman
07-12-2012, 22:45
Mam takie pytanko. Czy po włączeniu ładowarki MH-23 sprawdzając próbnikiem napięcia wszystkie styki powinien próbnik świecić. Bo mi świeci.

Bądź podajcie jakieś inne możliwości sprawdzenia czy ładowarka jest sprawna?

GonzoG
07-12-2012, 22:49
Próbnik będzie Ci świecił na wszystkich stykach.

Ładowarka ładuje tylko w tedy, gdy na środkowym styku będzie odpowiedni sygnał z baterii - tego żadnym próbnikiem czy miernikiem nie sprawdzisz.
Jedyna pewna metoda, to podłączeni innej baterii oraz sprawdzenie twojej baterii na innej ładowarce.

zgera
10-12-2012, 17:35
Próbnik będzie Ci świecił na wszystkich stykach.

Ładowarka ładuje tylko w tedy, gdy na środkowym styku będzie odpowiedni sygnał z baterii

Ciekawe, bo na przykład ładowarka MH-18a nie posiada środkowego styku a ładuje.

Mavcio
18-12-2012, 12:36
Ale ten temat dotyczy ładowarki MH-23 i ona bez sygnału na środkowym styku NIE będzie ładować...

Jeżeli nie masz drugiej baterii na testy to spróbuj tą wyładować ( w aparacie masz podgląd stanu naładowania baterii ), włóż ją do ładowarki na godzinkę i sprawdź znów w aparacie, będziesz wtedy miał pewność czy ładuje czy nie

Koszmar
29-12-2012, 01:26
"Zimne luty", urwana ścieżka, zepsuty przekaźnik w baterii, uwalony procesor ładowarki. Więcej nie wymyślę, moja mh-23 ładowała baterię nikona en-el9, a phothixa en-el9a nie chciała. Okazało się że miałem urwaną ścieżkę przy wtyku kabla zasilającego. Po pewnym czasie w ogóle przestała ładować więc ją reanimowałem kabelkiem, cyną i lutownicą :)