Zobacz pełną wersję : Ładowarka MH-23 problem
Witam
Jestem w posiadaniu Nikona D3000 i ładowarki MH-23. Dzisiaj zauważyłem następujący problem.
Po włączeniu ładowarki do sieci dioda nie świeci i po włożeniu akumulatorka stwierdziłem, że ładowarka nie ładuje. Sprawdzając styki ładowarki probówką napięcia stwierdziłem, że prąd dochodzi na stykach. W czym może być problem?
Pozdrawiam
Von Wafeln
07-12-2012, 22:25
Gdzieś słyszałem, że przy podobnych problemach czasem pomaga przeczyszczenie styków akumulatora, np. spirytusem.
Mam takie pytanko. Czy po włączeniu ładowarki MH-23 sprawdzając próbnikiem napięcia wszystkie styki powinien próbnik świecić. Bo mi świeci.
Bądź podajcie jakieś inne możliwości sprawdzenia czy ładowarka jest sprawna?
Próbnik będzie Ci świecił na wszystkich stykach.
Ładowarka ładuje tylko w tedy, gdy na środkowym styku będzie odpowiedni sygnał z baterii - tego żadnym próbnikiem czy miernikiem nie sprawdzisz.
Jedyna pewna metoda, to podłączeni innej baterii oraz sprawdzenie twojej baterii na innej ładowarce.
Próbnik będzie Ci świecił na wszystkich stykach.
Ładowarka ładuje tylko w tedy, gdy na środkowym styku będzie odpowiedni sygnał z baterii
Ciekawe, bo na przykład ładowarka MH-18a nie posiada środkowego styku a ładuje.
Ale ten temat dotyczy ładowarki MH-23 i ona bez sygnału na środkowym styku NIE będzie ładować...
Jeżeli nie masz drugiej baterii na testy to spróbuj tą wyładować ( w aparacie masz podgląd stanu naładowania baterii ), włóż ją do ładowarki na godzinkę i sprawdź znów w aparacie, będziesz wtedy miał pewność czy ładuje czy nie
"Zimne luty", urwana ścieżka, zepsuty przekaźnik w baterii, uwalony procesor ładowarki. Więcej nie wymyślę, moja mh-23 ładowała baterię nikona en-el9, a phothixa en-el9a nie chciała. Okazało się że miałem urwaną ścieżkę przy wtyku kabla zasilającego. Po pewnym czasie w ogóle przestała ładować więc ją reanimowałem kabelkiem, cyną i lutownicą :)