Zobacz pełną wersję : dekoder DVBT marki strong
robin102
06-12-2012, 22:13
Jest teraz w promocji w sklepie Ole, Ole to to samo co EURO AGD, ale nie o tym
Wyposażony dość ciekawie, chciałem kupić dla rodziców bo maja stary TV. Może ktoś ma taki, albo coś poleci w tej cenie 100-120 zl
W ogóle to co to się wyrabia. Nie ma markowych dekoderów tylko jakieś m,anty, Wiwy ect.
Babci kupiłem taki jak sprzedaje cyfrowypolsat i działa a nawet w gratisie przez poł roku jakiś dodatkowe kanały z gwarancją też nie powinno być problemów kosztował 149 pln ale od manty to wolałbym sie trzymać daleko.
robin102
06-12-2012, 22:35
Ten Strong ma wyjście sygnału audio po chinczach wiec przydatna sprawa, można se dźwięk puścić na wzmacniacz stereo, czy amplituner jakiś. Może sobie kupię :)
http://www.oleole.pl/tunery-dvb-t/strong-srt8105.bhtml
byłem bardzo zadowolony z FERGUSONA (w moim przypadku T55), gdybyś wczoraj zamieścił tego posta już bym ci wysyłał, a tak obiecałem koledze, ale i tak model polecam
ps: czyta z pena bardzo dużo formatów ;) i ma komplet wyjść
Sam użytkuję dekoder oparty na linuksie (VU+ UNO), ale z kategorii cenowej do 150pln polecam Wiwe HD-95. Dopracowany soft, wygodny pilot z możliwością nauczenia kilku przycisków pilotem z np. telewizora. Wg mnie dla starszych osób bardzo dobry wybór.
Więcej informacji o w/w (i innych) dekoderze można znaleźć na forum Emitela: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=4992
robin102
07-12-2012, 15:11
Całkiem fajny ten WIWA, ma analogowe wyjście STEREO to przydatna sprawa, nie wszędzie występuje.
tu dostępny za 97 zl :)
http://www.electro.pl/produkt-Tuner_TV_WIWA_HD_95_-705098,11.html
coś przechwaliłem, jednak nie ma po czinczach wyjścia sygnału stereo :(
ale dla rodziców chyba będzie okej
Podłączam różne dekodery i najbardziej mi odpowiada WIWA. Miałem możliwość podłączania Fergusona, Mantę Cablotech, LTE i inne hipermarketowe wynalazki. W nowej Mancie jest taki sam pilot jak w Wiwie 95, pewnie ten sam chińczyk to robi. Przez zakupem na aukcjach trzeba uważać, bo nie wszystkie spełniają normy i odbierają kałany HD.
robin102
07-12-2012, 16:10
Jarmer, a powiedz z którego sygnał-obraz był najładniejszy ? tak subiektywnie rzecz jasna.
Wiesz ciężko mi ocenić, bo to do różnych tv podłączałem od LCD-eków i "kineskopowców". Obraz z Wiwy jest ok, a na LCD nawet bardzo dobry, ale porównania nie robiłem. To też zależy od samego eurozłącza, czy to "puścisz" przez RBG czy jako video. Na tyle sprawdziłem, że tam gdzie z Manty nie działał żaden kanał to w Wiwie jeden multipleks działał bez problemu, a tam jest uszkodzona antena, ale na razie zima. W Cablotechu stary pilot miały "krótki" zasięg. Ostatnio zmieniałem soft w Cablotechu i działał poprawnie, gdzie poprzedni soft miał problemy.
Soft Manty i Wiwy taki sam , ale piloty za siebie nie pasują (starsze modele). Nie sprawdziłem najnowszych pilotów Wiwa i Manty. Nowa Manta i Wiwa ma tę zaletę, że jako 1 kanał ustawia TVP1, co nie zawsze tak jest. Ferguson mi podpał, bo miałem 3 szt pilotów źle działających, pewnie to przypadek, ale.... w sumie może z 10 szt podłączyłem ich. Wiwy podłączyłem około 50szt i 1 szt padła (serwis wymienił na nowy), w jednej miałem uszkodzony zasilacz.
Dla starszych ludzi patrz na pilot i jego czytelność, aby mogli "trafić" palcami w klawisze, czasem są tak małe klawisze, że są problemy. Do tego pilot po upadku na płytki powinien jeszcze działać a nie tylko zmiotka i do kosza.
Jak coś to pisz...
Pozdrawiam
robin102
07-12-2012, 21:41
Dzięki. Dla rodziców kupię tą wiwe co wskazałeś , a dla siebie STRONG bo ma wyjcie liniowe z audio - stero, przyda się sygnał do wieży.