Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zaczynam - książka?

Quoter
06-12-2012, 03:29
Witam wszystkich
niedługo będę zaczynał swoją przygodę z lustrem a dokładniej D7000 (kit)
i szczerze mówiąc... wiem tylko co to czas otwarcia migawki i mniej wiecej o co kaman w ISO
mam wiele wizji co do zdjęć... ale mam do was pytanie czy jest jakaś dobra książka którą mógłby przewertować która by pomogła mi zacząć od technicznej strony... czyli coś od podstaw o obiektywach o pomiarze ekspozycji itp.
w wielu momentach żałuję ze nie posiadam aparatu z w/w funkcjami bo są takie widoki które trzeba uwiecznić
a na temat D7000 wiele dobrego czytałem wiec w styczniu (moze juz grudzień) zakupię Brand New

Łukasz F.
06-12-2012, 06:37
Bez urazy, ale zacznij od słownika poprawnej polszczyzny i stawiania znaków interpunkcyjnych. Możliwe, że w przyszłości unikniesz więcej takich komentarzy, jak mój.

pgaik
06-12-2012, 07:23
Tutaj masz dość pokaźny wątek ...
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=21778

I tutaj ciekawy wątek...
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=53050

Życzę wytrwałości i dużo samozaparcia. No i z tą interpunkcją warto poćwiczyć. ;)

amirez
06-12-2012, 13:20
Cieszymy się i witamy!
Co do lektury polecam: instrukcję obsługi aparatu i forum nikoniarzy.
Wielka skarbnica wiedzy i dodatkowo, całkowicie za darmochę.
ps. "nowy" jesteś. Tutaj czepiamy się kropek, przecinków, gramatyki i ortografii.
Niestety, wielu z nas już tak ma ;)

RobertMiernik
06-12-2012, 13:47
Bez urazy, ale zacznij od słownika poprawnej polszczyzny i stawiania znaków interpunkcyjnych. Możliwe, że w przyszłości unikniesz więcej takich komentarzy, jak mój.

Łukaszu, chcąc wytykać innym błędy, sam posługuj się idealną polszczyzną...

Quoter poszukaj książek National Geographic, są na bardzo podstawowym poziomie i powinny pomóc Ci wystartować. Ostatnio kupiłem znajomemu Jak fotografować absolutnie wszystko aparatem cyfrowym (http://www.ceneo.pl/1905545cl-Jak_fotografowac_absolutnie_wszystko_aparatem_cyfr owym) nie odkrywcza i zdecydowanie elementarna, ale opowiada w prosty sposób o wielu rzeczach, o których trzeba wiedzieć...

Quoter
06-12-2012, 14:59
Sorry for My... polszczyznę ale wolę pisać po angielsku i rozmawiać tez z racji dłuższego pobytu na Wyspach...
a książek juz szukam :)

rafal_n5
06-12-2012, 19:59
To dlaczego nie szukasz książki w języku angielskim skoro znasz go lepiej:)W UK raczej poskich książek nie kupisz.Kupując w UK oszczędzasz na przesyłce.

Luk10
06-12-2012, 20:06
serdeczne, prawdziwe, polskie przywitanie na forum fotograficznym

amirez
06-12-2012, 20:18
Sorry for My... polszczyznę ale wolę pisać po angielsku i rozmawiać tez z racji dłuższego pobytu na Wyspach...

Ciekawa myśl...
Mimo wszystko "W Polsce rozmawiamy po polsku, języki zostawmy dla zagranicy" Nikodem Dyzma i Lala Koniecpolska na wyścigach ;)

drdln
06-12-2012, 20:57
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/ - polecam. Zacznij od działu "Podstawy". Kolor zielony to poradniki dla... zielonych ;) żołty i pomarańczowy to następne kroki.

Quoter
07-12-2012, 02:20
Polakiem jestem, Polakiem się czuję, w Polsce się urodziłem a dokładniej w 89'
Książki w j.Agnielskim szukać nie chcę ze względu na braki w moim fachowym angielskim jeśli chodzi o fotografię i sprzęt.
Natomiast wałęsając się po internecie wpadłem na bardzo ciekawy blog. http://fotoblogia.pl
ale ok idąc dalej tym tropem co sądzicie o D7000 z kitowym obiektywem?
uprzedzam pytanie "a co chcesz fotografować?"
samochody nowe, stare, wraki... od czasu do czasu wyścigi, ludzi którzy na wyspach są "inni" w sensie tutaj ludzie się uśmiechają mówią sobie dzień dobry pytają jak się czujesz i spotykając dwie starsze panie na ulicy każda z nich to Dama, Lady, ubrana w barwny kapelusz rozmawia o różach w swoim ogrodzie... zaś w Polsce dwie takie same panie będą rozmawiały o bólach w krzyżu, ze leki drożeją i ze z ucha to jej leci takie coś... ale doktor Kalinoska powiedziała zeby się nie martwić... czyli fotografować ludzi i przedmioty w sklepach, na wystawach, targach itp. jaki obiektyw powinienem zakupić prócz wcześniej wspomnianego Kitowca...
Sorry ze tak się rozpisałem ale sądzę ze fotografia to nie tylko utrwalona chwila... ale tez jakiś przekaz fotografa który idzie razem ze zdjęciem do odbiorcy ^^ :P

amirez
07-12-2012, 11:16
Jeżeli D7000 z 18-105VR to bardzo dobry pomysł. Inne obiektywy: np. Sigma 10-20, jakaś stałka, Sigma 70-200 bardzo miła, tylko kosztuje. Przygotuj się, że system to studnia bez dna. Za chwile będzie: inny obiektyw, lampa, obiektyw, plecak, lampa, wyzwalacz, blenda, statyw, nowe body, lepszy obiektyw... I tak w kółko. System to choroba i worek bez dna ;) A jak stwierdzisz, że nie kręci - to sprzedaż D7000, trochę stracisz, kupisz lepszą małpkę i ciut zostanie.
ps. a co do pań i róż, masz rację. Tylko w UK jest trochę inny system... emerytalny ;)

_Ocean_
07-12-2012, 21:17
"Idealna Ekspozycja" - dobre na początek.

moira
10-12-2012, 12:26
Zacznij robic zdjecia tym co masz albo co chcesz kupic. Ja mam D60 do tego N18-105 i N35 1.8. Uwierz mi to czlowiek robi zdjecia a nie aparat. Dopiero zsczynasz wiec kup to co koledzy juz doradzili. D7000 z 18-105 to fajny zestaw na start. Jak ogarniesz podstawy to zaczniesz zauwazac czego Ci potrzeba i czego brak.
Jeszcze jedna wazna rada. Uzbroj sie po zeby w samokrytyke i naucz sie wywalac slabe zdjecia wybierajac tylko te najlepsze. Nie zapomnij tez o ogladaniu zdjec i co najwazniejsze analizowaniu ich.
Milego fotografowania.
Pozdrawiam.

Quoter
13-12-2012, 01:39
Dziękuję za komentarze :)
Dorabiam się powoli D7000
a obecnie klikam zdjęcia kalkulatorem znaczy się telefonem... szału nie ma ale są zdjęcia które wychodzą tak ze mnie zaskakują :)
zaraz poszukam odpowiedniego działu i jeśli nikt się nie obrazi udostępnię do oceny Kolektywu Forum :P

Flores
13-12-2012, 12:27
Jeżeli ktoś już Ci zwrócił uwagę o stosowanie się do zasad pisowni to proszę przestrzegaj ich. Rozumiem, że ogranicza Cię Twój angielski ale też znam ten język i o ile pamiętam, tam też są kropki! I nie mówię o tym, żeby pod koniec zdania stawiać wielokropek.

I nie narzekaj na telefony czy kalkulatory jak Ty to mówisz. Ja na równi stawiam aparat cyfrowy, analogowy i właśnie ten w telefonie.

Quoter
13-12-2012, 22:02
Dobrze ale aparat aparatowi nie równy. Ja posiadam Telefon ZTE Blade 2 (5mpix) czego nie widać poza wielkością zdjęcia.
Wiem Wiem megapixele to wielkość zdjęcia... ale powinno choć troche to isc z jekością...
Mój K750i którego miałem robił lepsze zdjęcia. Mój ZTE to kalkulator bądź żelazko.
A telefon taki jak np: SE K850i to telefon z Aparatem przez duże A, wciskasz przycisk, podrzucasz, łapiesz a tam... Ostre zdjęcie :D WOW :D
Jeśli chodzi o moją pisownie to przepraszam, staram się jak tylko mogę. Dawno nie pisałem i się odzwyczaiłem od zasad interpunkcji itp.

Sephi
14-12-2012, 10:34
Witaj,

sam zaczynałem od tej książki i każdemu, kto chce poznać podstawy fotografii, polecam tą pozycję: http://allegro.pl/fotografia-od-a-do-z-langford-poradnik-i2859978286.html

Powodzenia :)

Pablo998
18-12-2012, 22:08
Osobiście polecam książkę" Ekspozycja bez tajemnic" Bryan Peterson. Bardzo fajna i prosta książka. POLECAM :)

Marek
18-12-2012, 22:38
Zacznij od serii wydawnictwa NG. "Szkola Fotografowania National Geographic" Peter K. Burian Robert Caputo.
Moim zdaniem na początek idealna. Trochę wiedzy jeszcze z czasów analoga ale to oczywiście bez znaczenia.
Moja jest nieźle "zczytana". Lubię do niej wracać.