Zobacz pełną wersję : Sigma 100-300/F4 - DZIWNE STUKI
bialy300
03-12-2012, 10:41
Witam . Pewnego razu wypadł ( Żonie ) obiektyw z plecaka na panele w domu. Na zewnątrz nie ma żadnych śladów, mechanicznie wszystko działa ( pierścienie i przysłona). Po podpięciu go do body wszystko działa bez zarzutu - szkło ostrzy szybko i cicho przy szbkich zmianach " odległości" , ALE gdy celuje w niebo i obiektyw "SZUKA" to dochodzą z niego takie ciche STUKI . I co mam z tym fantem zrobić - oddać do serwisu niezależnego , a może odrazu do Sigmy.
Pozdrawiam.
Ale cos sie dzieje konkretnego? Nie ostrzy? Bo czy za ciche szmery warto wywalac kase?
A może tylko szkło "przelatuje" cały zakres stukając od min do max? ;) To normalny objaw, tak myślę, gdy "celujemy w niebo" z natury mało kontrastowe:)
bialy300
06-12-2012, 00:15
Ogólnie wszystko jest OK . Przed upadkiem nie wydobywały się te stuki , może się coś poluzowało lub pękło . Trochę się obawiam ,że z czasem może się to "pogłębić" i wtedy czekać mnie będzie poważniejsza Naprawa.( mam cięte ucho i drażnią mnie te stuki - chyba korki włożę ). Pozdrawiam
sprzedaj jako nie bity :P
a tak serio jeśli ostrość w płszczyźnie jest ok to myśle że nic tam sie powaznego nie stało a jak wkurza
ciebie to, to oddaj na diagnostyke i już :)
ska świetne pomysły podsuwasz ...