Zobacz pełną wersję : ERROR w D90
Andrzej67
26-11-2012, 17:59
Witam wszystkich użytkowników D90-tki. Parę tygodni temu kupiłem sobie tą puszkę ale do tej pory leży w serwisie.
Problem polega na tym, że przy naciśnięciu migawki co pewien czas wyskakuje ERROR. ERROR wyskakuje również, za
każdym razem po wciśnięciu przycisku do podglądu głębi ostrości. Do aparatu podłączyłem obiektyw Tamrona SP 70-300mm,F/4-5.6 Di VC USD. Raz już aparat wrócił z serwisu ale problem nie zniknął. W sklepie podłączyłem dla pewności dodatkowo obiektyw NIKKORA żeby wyeliminować ewentualnie wadę obiektywu. Wszystko było tak samo jak z Tamronem tak więc aparat trafił spowrotem do serwisu. Podobno D80 to klasyczna usterka. Nie wiem czy ktoś miał podobny problem czy ja nie doczytałem czegoś w instrukcji.
Ja mam 3 obiektywy ale wszystkie nikona i u mnie żaden błąd się nie pojawia. A co powiedzieli w serwisie? Jeśli nie dawno kupiłeś to może spróbuj oddać (wymienić u sprzedawcy na inny model) w związku z niezgodnością towaru z umową.
najpierw spróbuj zresetować do ustawień fabrycznych i wyjąć po tym baterię na kilka minut
Andrzej67
26-11-2012, 21:18
Aparat z serwisu przyszedł bez żadnego wpisu tak jak by nikt nic z nim nie robił. Bateria była wyciągana na dłużej niż kilka minut. Chyba poczekam do trzech napraw serwisowych i wymiana na nowy zgodnie z przepisami.
Skoro nie ma wpisu w książeczce to jak jakby wgl. tam nie był.
A jak udowodnisz jakąkolwiek naprawę serwisową bez wpisu w karcie gwarancyjnej? Poza tym, o ile mi wiadomo, to teraz mogą naprawiać aparat nieskończoną ilość razy.
Skoro nie ma wpisu w książeczce to jak jakby wgl. tam nie był.
Cztery razy korzystałem z serwisu nikona, dwa obiektywy i dwukrotnie body, wszystko w ramach gwarancji, nigdy nie było wpisu w karcie gwarancyjnej, dołączali tylko fakturę z opisem wykonanych czynności.
faktura powinna wystarczyć co nie zmienia faktu, że w książeczce powinna być data, pieczątka i podpis albo tylko pieczątka i podpis
krzysztofz24
26-11-2012, 21:54
No ale co twierdzi serwis?.
Cos robili, czy uznali ze wszystko gra?.
Nigdy nie mialem czegos takiego, niezaleznie co bym zapial.
Tak rozkminiam i jesli masz ten error rowniez przy wciskaniu przycisku podgladu glebi ostrosci.
To moze to jakas usterka mechanizmu sterujacego przyslona...
Andrzej67
27-11-2012, 20:05
W tej chwili nic nie mogę sprawdzić bo aparat jest w serwisie. Pewnie poleży tam do świąt.
Miałem to w d80.
Jest tu na forum jeden magik który to naprawia.
pioter m
28-11-2012, 08:32
Był opisywany na forum taki objaw. Error pojawiał się wtedy, kiedy były luzy lub syf na stykach. Czyszczono i było lepiej.
Andrzej67
28-11-2012, 14:52
"Był opisywany na forum taki objaw. Error pojawiał się wtedy, kiedy były luzy lub syf na stykach. Czyszczono i było lepiej. "
Czytałem o tym ale czyszczenie styków nic nie pomogło.
pioter m
28-11-2012, 19:14
"Był opisywany na forum taki objaw. Error pojawiał się wtedy, kiedy były luzy lub syf na stykach. Czyszczono i było lepiej. "
Czytałem o tym ale czyszczenie styków nic nie pomogło.
Pozostaje męczyć serwis.
Powodzenia.
Andrzej67
28-12-2012, 21:01
18.12 2012 r. aparat nareszcie był gotowy do odbioru. Przeleżał w serwisie ponad półtora miesiąca. W karcie napisali
"Wymiana mechanizmu wybierania przysłony". Na razie wszystko działa. Szkoda tylko, że to wszystko tak długo trwało
i ,że nie udało się tego zrobić za pierwszym podejściem. Mam nadzieje ,że to moja ostatnia przygoda z serwisem.