PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw z UK

szlug
25-11-2012, 19:53
Witam,

Nie wiem czy dobry dział, ewentualnie proszę o przeniesienie. Chodzi o to, że chcę kupić obiektyw który jest w UK. Obecny posiadacz wysłał mi numer seryjny i tu pierwsze pytanie czy w pl można jakoś sprawdzić czy nie był kradziony?
Druga sprawa to taka, że jedyną możliwość wysyłki, sprzedający przedstawił taką, że najpierw płacę, ale firmie kurierskiej i potem jeśli zaakceptuję szkło to on dopiero otrzyma pieniądze...może ktoś kupował w ten sposób? jakieś doświadczenia? Oferta jest bardzo atrakcyjna, stąd też naturalne są podejrzenia...Może ktoś kto przebywa w UK mógłby pomóc?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

U-CUT
25-11-2012, 20:00
W ten sposob jeszcze nic na ebay.uk/com nie kupowalem.Jak typ mieszka blisko Manchester to pomoge,sprawdze osobiscie.

szlug
25-11-2012, 20:07
Dzięki za odp. Jak tylko się dowiem to dam znać.

jackrabbit
25-11-2012, 20:11
ja bym zaplacil normalnie paypalem, przeciez ubezpieczona tranzakcja wtedy bedzie

mArcoki
25-11-2012, 23:52
Witam,

Nie wiem czy dobry dział, ewentualnie proszę o przeniesienie. Chodzi o to, że chcę kupić obiektyw który jest w UK. Obecny posiadacz wysłał mi numer seryjny i tu pierwsze pytanie czy w pl można jakoś sprawdzić czy nie był kradziony?
Druga sprawa to taka, że jedyną możliwość wysyłki, sprzedający przedstawił taką, że najpierw płacę, ale firmie kurierskiej i potem jeśli zaakceptuję szkło to on dopiero otrzyma pieniądze...może ktoś kupował w ten sposób? jakieś doświadczenia? Oferta jest bardzo atrakcyjna, stąd też naturalne są podejrzenia...Może ktoś kto przebywa w UK mógłby pomóc?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Kiedyś próbowano mnie w ten sposób oszukać. Co prawda na większą skalę ale zasada podobna.
Nie płać nic żadnej firmie kurierskiej. Płać tylko i wyłącznie oficjalną drogą ebay -> paypal

Gdzie mieści się obiektyw? możliwe, że mogę pomóc w oględzinach.

griszadwa
26-11-2012, 00:03
tez sie spotkalem z takim przekretem chodzilo o sprzedaz motocykla
wyslali pare maili z zapytaniem, pozniej jakis lewy invoice z paypala ze przelali jakas kase za motor juz do sprzedajacego ale on niby dostanie reszte jak wpalci cos na konto
ponoc jakiejs firmie kurirskiej, ktora niby ma motor odnierac.
Zakupy tylko przez ebay i dodatkowo paypal jesli ma byc wysykane bez wczesniejszego sprawdzenia rzeczy.

toto5
26-11-2012, 20:38
Tak samo jak wyżej. Jak ebay to tylko paypal.
Kupiłem szkło, okazało się że jest inne niż w opisie, nie było w wersji D, więc oddałem za niezgodność towaru z opisem aukcji. Kasa przez Paypal wracała długo ale wróciła.

aikidudi
26-11-2012, 21:56
Nie baw się w podejrzane transakcje. Takich oszustów jest na pęczki - najwięcej chyba na gumtree.
Tak jak wyżej jak płacić to tylko przez paypal i nie baw się w żadnych kurierów czy western union lub może inne systemy płatnicze.

szlug
28-11-2012, 01:04
Dzięki wszystkim za odp. Co prawda sprzedający odpisał, że obiektyw jest w londynie, ale jednak to za duże ryzyko dla mnie, Jeżeli ktoś jest w UK i byłby zainteresowany ogłoszeniem to zapraszam na prv, przekaże szczegóły i ewentualnie sprzedającemu.

H1TM4N1500
30-11-2012, 21:46
Jak dla mnie ewidentnie ktoś chce zarobić parę "funtów" na lewo. Skończy się że użytkownik poda maila że obiektyw oddał kurierowi a Ty będziesz czekać na niego w nieskończoność. Odpuściłbym sobie ten obiektyw.

Galstar
02-12-2012, 09:43
Kupowanie przez ebay nie musi kaczyc sie przekretem;) Sam dosc czesto korzystam z eBay.. ale tylko jak juz wyzej napisaliscie trzeba placic PayPalem. Transakcja jest ubezpieczona.
Raz tylko zdazylo mi sie ze TV kupywalem chyba ze 3 lata temu... nigdy go nie dostalem. Otworzylem sprawe w PayPal.. troche to trwalo ale na koncu PayPal przelal Mi wszystkie pieniadze.
Sprawdz feedback sprzedawcy w % i ostatnie transakcje wraz z opiniami, mozesz rowniez wyslac maila z pytaniem. Jezeli produkt jest podejrzanie tani, moze pochodzic z Chin:)

kafecz
02-12-2012, 11:15
To jest przekret.Tak jak koledzy pisza tylko paypal. Kilka razy czytalem o tego typu transakcjach. W razie jakichs komplikacji nie bedziesz mial sie do kogo zwrocic i pieniadze. Podaj linka do aukcji.

chory
02-12-2012, 12:06
No i moze zdradz jaki to obiektyw i za ile. Jesli Ebay, i kupuje cos, powiedzmy powyzej £100, to place tylko via PayPal. No i feedback to podstawa, co i za ile gosc sprzedawal.

aikidudi
02-12-2012, 12:41
ztym feedbackiem teraz to też ebay dał ciała. Nie można wystawić negatywa bo zamiast negatywa otwierasz sprawę na ebay. Od początku jak kupuje i sprzedaje na ebayu otworzyłem 6 spraw. Niestety często jako sprzedajacy nie byłem wstanie wyegzekwować zapłaty za wylicytowane przedmioty i musiałem wystawiać przedmioty raz jeszcze. Nie chodzi nawet o opłaty, ale czasem wydaje się, ze sprzedaliśmy coś w dobrej cenie a tu zonk i nikt nie płaci za wylicytowany towar. Takim osobom należy się bezwzględnie negatyw, ale ebay zmienił zasady i niestety nie da się go wystawić. Sprzedawałem radio cd z mojej astry i wylicytował jakiś mohamed, ale nigdy nie przyjechał po sprzęt a na wysłany do niego email odpowiedział, ze właśnie sobie kupił taniej i ma mnie w głębokim poważaniu.

chory
02-12-2012, 15:28
No ja bym nie wystawil negatywu za to, ze ktos zmienil zdanie, nie wazne z jakiej przyczyny. Wedlug mnie takie jego prawo. A otwieranie sprawy nie pozwala wlasnie na szastanie na lewo i prawo negatywami bo ktos ma zly dzien lub trudny charakter. Poza tym jesli otwierasz sprawe, bo kupujacy ma Cie gdzies, to Ebay refunduje Ci oplaty i pieniedzy nie tracisz. A ow Mohamed tylko Ci ulatwil sprawe odpisujac, ze kupil taniej. Nie musisz czekac regulaminowego czasu tylko od razu zamykasz sprawe.

szlug
04-12-2012, 15:51
Szkło nie było w ogóle na ebay, pojawiło się na tablica.pl i nie było numeru kontaktowego, co juz wzbudziło moje podejrzenia....chodzi o nikkora 300/2.8 VR, cena jaką podał sprzedający to 1000 euro (tak wiem, że takie cuda się nie zdarzają, ale stwierdziłem, że sprawdzić nie zaszkodzi). Od początku byłem sceptyczny. Po Waszych wypowiedziach tu, utwierdziłem się całkowicie, że nie będę się w to bawić...stąd też skierowałem posta do osób w UK, które mogłyby z gościem się spotkać itp, że może one będą zainteresowane w jakiś sposób...dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam, Wojtek.

aikidudi
04-12-2012, 23:44
No ja bym nie wystawil negatywu za to, ze ktos zmienil zdanie, nie wazne z jakiej przyczyny. Wedlug mnie takie jego prawo. A otwieranie sprawy nie pozwala wlasnie na szastanie na lewo i prawo negatywami bo ktos ma zly dzien lub trudny charakter. Poza tym jesli otwierasz sprawe, bo kupujacy ma Cie gdzies, to Ebay refunduje Ci oplaty i pieniedzy nie tracisz. A ow Mohamed tylko Ci ulatwil sprawe odpisujac, ze kupil taniej. Nie musisz czekac regulaminowego czasu tylko od razu zamykasz sprawe.

hehe, dobrze się mówi jak sprawa bezposrednio ciebie nie dotyczy to raz a dwa gość zgodnie z regulaminem aukcji nie powinien licytować bo nie akceptuje osób które mają mniej niz 10 feedbaków. Po 3 z kolei miałem inne osoby które licytowały i dały przyblizoną cenę, a teraz już nie sa zaintresowane. Więc bujam się do dziś z tym sprzęcikiem.