PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z obiektywem - Nikon D90 + Sigma 10-20

shelby89
21-11-2012, 12:07
Witam wszystkich użytkowników,

jestem świeżym użytkownikiem forum jak także samego systemu nikona i od razu zwracam się do Was z problemem:

posiadam Nikona D90 i ww. Sigme 10-20 4-5.6 (bez wbudowanego silnika AF). Problem jest taki, że czasem nie chce zrobić zdjęcia - wygląda to tak: łapie ostrość, nawet z drugiego końca zakresu, świeci się punkt w wizjerze jako potwierdzenie, że ostrość została złapana, ale już nie mam "bipnięcia" (dźwiękowego potwierdzenia ostrości?) i zdjęcia nie da się zrobić. Potrafi to przez długi czas nie występować, a czasem nagminnie uniemożliwia fotografowanie. Pomaga złapanie ostrości w innym punkcie, takie strzelanie gdzie popadnie, lub też z tego co mi się wydaje, dociągnięcie pierścienia ostrości do końca. Wydaje mi się, że ten problem występuje tylko przy ostrzeniu na nieskończoność. Zaznaczam, że ostrzenie D90 z innym obiektywem, np Nikkorem 28-105, przebiega bez najmniejszego problemu.

Przepraszam, jeśli moja wypowiedź jest nieprofesjonalna, ale dopiero raczkuje w fotografii:)

Z góry bardzo dziękuję za wyrozumiałość i pomoc!

Pozdrawiam!

Zen
21-11-2012, 12:21
Myślę że powinieneś przeczyścić styki w body i na obiektywie np. spirytusem. Gdy miałem D90 podobne problemy od czasu do czasu pojawiały się z różnymi obiektywami. Po przeczyszczeniu objawy zanikały całkowicie. Mam pytanie odnośnie Twojej sigmy, również miałem 10-20 i to z początków jej produkcji i jakoś nie kojarzę wersji na śrubokręt. Przekonany byłem że jest tylko wersja HSM.

shelby89
21-11-2012, 12:34
Ok, spróbuje przeczyścić, dziwi mnie tylko, że właśnie z innymi obiektywami nie ma problemu (wcześniej miałem N18-200VR, N18-70 i T12-24 przy tym body - problem nigdy nie występował). Spróbuje czyszczenia styków w Sigmie. Co do obiektywu - z pudełka widzę, że jest to wersja HSM (for Nikon AF D), ale działa na pewno na śrubokręt - w koleżanki Nikonie D3100 AF nie było. Chyba że jest uszkodzony;) Obiektyw kupiłem używany niestety.

Zen
21-11-2012, 13:14
Ok, spróbuje przeczyścić, dziwi mnie tylko, że właśnie z innymi obiektywami nie ma problemu (wcześniej miałem N18-200VR, N18-70 i T12-24 przy tym body - problem nigdy nie występował). Spróbuje czyszczenia styków w Sigmie. Co do obiektywu - z pudełka widzę, że jest to wersja HSM (for Nikon AF D), ale działa na pewno na śrubokręt - w koleżanki Nikonie D3100 AF nie było. Chyba że jest uszkodzony;) Obiektyw kupiłem używany niestety.

Czy możesz zrobić zdjęcie tej sigmy ? (zwłaszcza od strony bagnetu).

markB
21-11-2012, 13:47
Spróbuje czyszczenia styków w Sigmie. Co do obiektywu - z pudełka widzę, że jest to wersja HSM (for Nikon AF D), ale działa na pewno na śrubokręt - w koleżanki Nikonie D3100 AF nie było. Chyba że jest uszkodzony;) Obiektyw kupiłem używany niestety.

Wersja HSM to Hyper-Sonic Motor czyli masz silnik w obiektywie. Coś nie tak ze szkiełkiem.

Ogryzek
21-11-2012, 14:03
Źle wyregulowany obiektyw.

shelby89
21-11-2012, 14:18
Oto zdjęcia. Osoba od której kupowałem mówiła, że jest bez silnika - niestety byłem przekonany, że te wersje takie właśnie są. Załączam zdjęcia.
Styki przeczyściłem, mam nadzieję, że problem z ostrzeniem minie. Teraz działał np bez problemu, ale tak miał już wcześniej - czasem bezproblemowo, czasem coś mu odbiło.

Co do obiektywu mam pytanie - jak w takim razie odróżnić wersje z AF od wersji na śrubokręt? Koleżanka (od D3100) chce kupić taki obiektyw ale potrzebuje z wbudowanym AF.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img826.imageshack.us/img826/1937/dsc5549m.jpg)

źródło (http://img22.imageshack.us/img22/4937/dsc5551x.jpg)

źródło (http://img24.imageshack.us/img24/289/dsc5553.jpg)

risto
21-11-2012, 14:52
"Co do obiektywu mam pytanie - jak w takim razie odróżnić wersje z AF od wersji na śrubokręt"

Wersja na śrubokręt ma śrubokręt!!!
co do tej sigmy są tylko z sinikiem.

shelby89
21-11-2012, 14:57
Wersja na śrubokręt ma śrubokręt!!!

Nie mówi mi to za dużo - przepraszam za tak podstawowe pytania ale jestem jeszcze początkującym amatorem. Jest to jakiś otwór w bagnecie..? Zazwyczaj gdy był przełącznik af-mf było to dla mnie jednoznaczne z wbudowanym silnikiem. Brak przełącznika - brak silnika. Czyli wszystkie sigmy 10-20 są z silnikiem...?

zdyboo
21-11-2012, 15:04
Jest to jakiś otwór w bagnecie..? Zazwyczaj gdy był przełącznik af-mf było to dla mnie jednoznaczne z wbudowanym silnikiem. Brak przełącznika - brak silnika. Czyli wszystkie sigmy 10-20 są z silnikiem...?

Tak, jest otwór w bagnecie szkła z pokrętłem naciętym jak pod płaski wkrętak, stąd nazwa śrubokręt. Obejrzyj bagnet swojego D90. patrząc od przodu, na godzinie siódmej, masz wystającą końcówkę napędu obiektywów bez silnika.
Przełącznik wystepuje we wszystkich szkłach AF, które nie kręcą pierścieniem podczas ostrzenia za pomocą autofokusa. Nie ma nic do rzeczy czy szkło ma silnik, czy nie ma.

Rzeczona Sigma 10-20 (w dowolnej wersji) zawsze była wyposażona w silnik. HSM w oznaczeniu słoików Sigmy oznacza wbudowany napęd AF.

shelby89
21-11-2012, 15:20
Tak, jest otwór w bagnecie szkła z pokrętłem naciętym jak pod płaski wkrętak, stąd nazwa śrubokręt. Obejrzyj bagnet swojego D90. patrząc od przodu, na godzinie siódmej, masz wystającą końcówkę napędu obiektywów bez silnika.
Przełącznik wystepuje we wszystkich szkłach AF, które nie kręcą pierścieniem podczas ostrzenia za pomocą autofokusa. Nie ma nic do rzeczy czy szkło ma silnik, czy nie ma.

Rzeczona Sigma 10-20 (w dowolnej wersji) zawsze była wyposażona w silnik. HSM w oznaczeniu słoików Sigmy oznacza wbudowany napęd AF.

Dziękuję za wyjaśnienie. O śrubokręcie w body wiedziałem (dlatego z resztą mój wybór jakiś czas temu padł na D90), nie wiedziałem jak to wygląda w obiektywie. W takim razie mam coś nie tak z obiektywem.

Co do problemu który wyjaśniłem na początku - przeczyściłem styki, zobaczę czy problem dalej będzie występował.

GonzoG
21-11-2012, 15:24
Nie mówi mi to za dużo - przepraszam za tak podstawowe pytania ale jestem jeszcze początkującym amatorem. Jest to jakiś otwór w bagnecie..? Zazwyczaj gdy był przełącznik af-mf było to dla mnie jednoznaczne z wbudowanym silnikiem. Brak przełącznika - brak silnika. Czyli wszystkie sigmy 10-20 są z silnikiem...?

1)
Śrubokręt masz w body, to w obiektywie musi przecież być coś czym kręci - popatrz na swój i powiedz czy gdzieś widzisz "śrubę" do płaskiego śrubokręta...

2) czym odróżnić - nazwą, obiektywy z własnym silnikiem mają odpowiednie oznaczenia i nie mają napędu na śrubokręt - albo własny silnik, albo śrubokręt.

shelby89
21-11-2012, 16:03
1)
Śrubokręt masz w body, to w obiektywie musi przecież być coś czym kręci - popatrz na swój i powiedz czy gdzieś widzisz "śrubę" do płaskiego śrubokręta...

2) czym odróżnić - nazwą, obiektywy z własnym silnikiem mają odpowiednie oznaczenia i nie mają napędu na śrubokręt - albo własny silnik, albo śrubokręt.

1) rozumiem już, widzę powiedzmy płaski otwór w bagnecie, ale nie jest to śruba, taka jaką widzę doskonale w bagnecie Nikkora 28-105 którego mam jako drugi obiektyw.

2) Zmyliło mnie oznaczenie HSM sigmy, ponieważ bardziej rozumiałem to jako typ silnika... Tak jak było to w Canonie (wcześniej miałem ten system). HSM rozumiałem jako odpowiednik Canona USM -> lepszy, szybszy silnik. Bez HSM jako podstawowy, słabszy. Ale także myślałem, że ten lepszy silnik jest jako tako napędzany z body. Cóż, nieznajomość tematu...

Ogryzek
21-11-2012, 16:24
Aparat otrzymuje informację od obiektywu, że nastąpił mechaniczny koniec zakresu pracy a optyka nie ustawiła jeszcze ostrzenia na nieskończoność. Trzeba wyregulować obiektyw. Jeśli przy ręcznym ustawianiu ostrości za każdym razem bez użycia siły jest ok to może to być złe położenie ślizgu oznaczającego początek/koniec zakresu pracy.

shelby89
21-11-2012, 16:26
Aparat otrzymuje informację od obiektywu, że nastąpił mechaniczny koniec zakresu pracy a optyka nie ustawiła jeszcze ostrzenia na nieskończoność. Trzeba wyregulować obiektyw. Jeśli przy ręcznym ustawianiu ostrości za każdym razem bez użycia siły jest ok to może to być złe położenie ślizgu oznaczającego początek/koniec zakresu pracy.

A gdzie można taką regulacje zrobić i jakie mniej więcej są koszta? Jeśli czyszczenie nie pomoże to zapewne będę musiał tego spróbować.