Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Problem z obiektywem - Nikon D90 + Sigma 10-20

Witam wszystkich użytkowników,

jestem świeżym użytkownikiem forum jak także samego systemu nikona i od razu zwracam się do Was z problemem:

posiadam Nikona D90 i ww. Sigme 10-20 4-5.6 (bez wbudowanego silnika AF). Problem jest taki, że czasem nie chce zrobić zdjęcia - wygląda to tak: łapie ostrość, nawet z drugiego końca zakresu, świeci się punkt w wizjerze jako potwierdzenie, że ostrość została złapana, ale już nie mam "bipnięcia" (dźwiękowego potwierdzenia ostrości?) i zdjęcia nie da się zrobić. Potrafi to przez długi czas nie występować, a czasem nagminnie uniemożliwia fotografowanie. Pomaga złapanie ostrości w innym punkcie, takie strzelanie gdzie popadnie, lub też z tego co mi się wydaje, dociągnięcie pierścienia ostrości do końca. Wydaje mi się, że ten problem występuje tylko przy ostrzeniu na nieskończoność. Zaznaczam, że ostrzenie D90 z innym obiektywem, np Nikkorem 28-105, przebiega bez najmniejszego problemu.

Przepraszam, jeśli moja wypowiedź jest nieprofesjonalna, ale dopiero raczkuje w fotografii

Z góry bardzo dziękuję za wyrozumiałość i pomoc!

Pozdrawiam!
    Nikon D7000 + S17-50 2.8 + N35 1.8G + YN568EX + YN460II

Domyślnie

Myślę że powinieneś przeczyścić styki w body i na obiektywie np. spirytusem. Gdy miałem D90 podobne problemy od czasu do czasu pojawiały się z różnymi obiektywami. Po przeczyszczeniu objawy zanikały całkowicie. Mam pytanie odnośnie Twojej sigmy, również miałem 10-20 i to z początków jej produkcji i jakoś nie kojarzę wersji na śrubokręt. Przekonany byłem że jest tylko wersja HSM.

Domyślnie

Ok, spróbuje przeczyścić, dziwi mnie tylko, że właśnie z innymi obiektywami nie ma problemu (wcześniej miałem N18-200VR, N18-70 i T12-24 przy tym body - problem nigdy nie występował). Spróbuje czyszczenia styków w Sigmie. Co do obiektywu - z pudełka widzę, że jest to wersja HSM (for Nikon AF D), ale działa na pewno na śrubokręt - w koleżanki Nikonie D3100 AF nie było. Chyba że jest uszkodzony Obiektyw kupiłem używany niestety.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shelby89 Zobacz posta
    Ok, spróbuje przeczyścić, dziwi mnie tylko, że właśnie z innymi obiektywami nie ma problemu (wcześniej miałem N18-200VR, N18-70 i T12-24 przy tym body - problem nigdy nie występował). Spróbuje czyszczenia styków w Sigmie. Co do obiektywu - z pudełka widzę, że jest to wersja HSM (for Nikon AF D), ale działa na pewno na śrubokręt - w koleżanki Nikonie D3100 AF nie było. Chyba że jest uszkodzony Obiektyw kupiłem używany niestety.
    Czy możesz zrobić zdjęcie tej sigmy ? (zwłaszcza od strony bagnetu).

Domyślnie

Spróbuje czyszczenia styków w Sigmie. Co do obiektywu - z pudełka widzę, że jest to wersja HSM (for Nikon AF D), ale działa na pewno na śrubokręt - w koleżanki Nikonie D3100 AF nie było. Chyba że jest uszkodzony Obiektyw kupiłem używany niestety.
    Wersja HSM to Hyper-Sonic Motor czyli masz silnik w obiektywie. Coś nie tak ze szkiełkiem.

Domyślnie

Źle wyregulowany obiektyw.

Domyślnie

Oto zdjęcia. Osoba od której kupowałem mówiła, że jest bez silnika - niestety byłem przekonany, że te wersje takie właśnie są. Załączam zdjęcia.
    Styki przeczyściłem, mam nadzieję, że problem z ostrzeniem minie. Teraz działał np bez problemu, ale tak miał już wcześniej - czasem bezproblemowo, czasem coś mu odbiło.

Co do obiektywu mam pytanie - jak w takim razie odróżnić wersje z AF od wersji na śrubokręt? Koleżanka (od D3100) chce kupić taki obiektyw ale potrzebuje z wbudowanym AF.

Domyślnie

"Co do obiektywu mam pytanie - jak w takim razie odróżnić wersje z AF od wersji na śrubokręt"

Wersja na śrubokręt ma śrubokręt!!!
    co do tej sigmy są tylko z sinikiem.
    D750, D90, S8, F14, N35D,N180ED SB700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez risto Zobacz posta
    Wersja na śrubokręt ma śrubokręt!!!
    Nie mówi mi to za dużo - przepraszam za tak podstawowe pytania ale jestem jeszcze początkującym amatorem. Jest to jakiś otwór w bagnecie..? Zazwyczaj gdy był przełącznik af-mf było to dla mnie jednoznaczne z wbudowanym silnikiem. Brak przełącznika - brak silnika. Czyli wszystkie sigmy 10-20 są z silnikiem...?

Domyślnie

Jest to jakiś otwór w bagnecie..? Zazwyczaj gdy był przełącznik af-mf było to dla mnie jednoznaczne z wbudowanym silnikiem. Brak przełącznika - brak silnika. Czyli wszystkie sigmy 10-20 są z silnikiem...?
    Tak, jest otwór w bagnecie szkła z pokrętłem naciętym jak pod płaski wkrętak, stąd nazwa śrubokręt. Obejrzyj bagnet swojego D90. patrząc od przodu, na godzinie siódmej, masz wystającą końcówkę napędu obiektywów bez silnika.
    Przełącznik wystepuje we wszystkich szkłach AF, które nie kręcą pierścieniem podczas ostrzenia za pomocą autofokusa. Nie ma nic do rzeczy czy szkło ma silnik, czy nie ma.

Rzeczona Sigma 10-20 (w dowolnej wersji) zawsze była wyposażona w silnik. HSM w oznaczeniu słoików Sigmy oznacza wbudowany napęd AF.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów