Zobacz pełną wersję : Problem z AF w D7000
Niedawno stałem się posiadaczem nikona D7000, dokupiłem do niego Tamrona 17-50 f2.8 (bez VC) tutaj na forum, który był bardzo ostry od 2,8. Po podłączeniu w/w obiektywu do mojego body okazało się, że focus łapany jest nie tam gdzie sobie tego życzę. Pierwsza myśl - wysyłam obiektyw do kalibracji. Wszystko ładnie spakowałem i poszło do foto techniki. Jak się okazało po dwóch dniach panowie serwisanci stwierdzili, że obiektyw jest cacy i wina AF leży po stronie aparatu.
Testowałem również aparat na 50mm nikkora i było ok, choć nie robiłem testu ff/bf, po samych zdjęciach oceniłem, że to jest to. Skorzystałem również z mikro regulacji AF dając skalę na -20 niestety było lepiej, ale tylko lepiej, dalej problem.
Moje pytanie jest takie czy warto przesiąść się na obiektywy nikona i prawdopodobnie zapomnieć o problemie (planowałbym zmianę na 16-85VR lub 18-105VR +50mm) czy wysłać aparat do serwisu nikona na kalibrację AF po stronie aparatu. Panowie serwisanci powiedzieli, żebym przysłał samą puchę nie interesuje ich obiektyw. Nie ukrywam, że Tamron bardzo mi leży ze względu na światło.
W poniedziałek będę miał aparat u siebie z serwisu więc zrobię test ff/bf w celu sprawdzenia pracy na obiektywach nikkora (mam do dyspozycji 50 oraz 18-105 i jeszcze jednego tamrona)
Bardzo proszę o wasze zdanie na ten temat. Boję się, że po ingerencji w AF po stronie body pojawi się problem przy innych obiektywach.
Tak ciężko przejrzeć forum????
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=176224
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=216412
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=215980
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=199578
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214756
Ślij do nikona na kalibrację AF. Ja miałem podobnie przy współpracy z Sigmą. Na początku BF i FF zależał od ogniskowej. Po kalibracji AF w nikonie trzeba było po prostu ustawić stałą wartość w mikrokalibracji na +7 chyba. Ale ostatnio wysłałem nawet obiektyw do Gdyni na kalibrację (żeby mieć 100% pewność) i teraz całkiem wyłączyłem mikrokalibrację w body. Trafia idealnie na każdej ogniskowej. I tak jeszcze na marginesie powiem, że kurier zabrał obiektyw w poniedziałek, a przesyłkę powrotną miałem w domu w czwartek !! Nie to co w nikonie :)
Dzięki za linki, pomału zaczynam się zapoznawać. Chciałem tylko odpowiedź czy warto puśćić puchę do serwisu kasują za kalibrację 110zł brutto. Ale czy to pomoże hmm...
Ok w takim razie wysyłam sprzęt do kalibracji, co będzie to będzie. Powiedz mi jeszcze jak długo czekałeś na powrót aparatu z nikona?
No to ładnie całkiem im się w głowach poprzewracało. Zadzwonię wcześniej i spytam się jaki jest czas oczekiwania, może to coś przyśpieszy.
Ja wysłałem w poniedziałek 12.11.2012 Jak wróci, to dam znać.
Ps. jeszcze czeka na naprawę.....
Pucha do kalibracji -jeśli nie ma słynnego problemu z "wariowaniem AF" to powinno być ok -byle ustawili na tyle, żeby dało się tego Tamrona ustawić poprawnie w zakresie kalibracji (+20 -20).
Dzięki za Twoją odpowiedź szczególnie mi na niej zależało, gdyż wiem z jakimi kłopotami się borykasz. Mam nadzieję, że serwis pomoże. Tak jak pisałem teraz na -20 tamron jest długim końcu ok, ale na 17 mm katastrofa. Jak dla mnie Tamrona mogę sprzedać i zakupić 16-85 kiedyś byłem z niego mega zadowolony. Choć światłem nie grzeszy:). Pucha w poniedziałek wędruje do serwisu nikon. Dam jeszcze znać jak będzie zachowywać się na 18-105VR, 50-ce oraz innym tamronie - zrobię prosty test FF/BF.
Aparat już w serwisie.wczoraj wrócił z tamrona i od razu wyjechał do nikona. Zdążyłem go potestować i niestety na obiektywach nikona było jeszcze gorzej. Teraz czekam dwa tygodnie i zobaczymy co będzie. Mam jeszcze jedno pytanie czy warto czyścić lustro w aparacie? Moje ma sporo paprochów.
lustro to tylko przyrząd celowniczy, nie będzie tego na zdjęcia lecz w wizjerze, nie przeszkadza to w ustawianiu ostrości, warto przeczyścić matrycę.
Ta jest czysta, sprawdzałem.
Jak widzisz syfki, których nie ma na zdjęciach to czyść matówkę.
Aparat już w serwisie.wczoraj wrócił z tamrona i od razu wyjechał do nikona. Zdążyłem go potestować i niestety na obiektywach nikona było jeszcze gorzej. Teraz czekam dwa tygodnie i zobaczymy co będzie. Mam jeszcze jedno pytanie czy warto czyścić lustro w aparacie? Moje ma sporo paprochów.
1) Tamron nic nie robi z aparatem - jak było gorzej z innymi szkłami, to coś źle sprawdzałeś
2) Najpierw wysłałeś na kalibrację szkła do body, teraz wysłałeś na kalibrację body - więc szkło znowu się rozjedzie i możliwe, że jeszcze raz będziesz musiał słać...
W Tamronie kompletenie nic nie zrobili ze szkłem, bo stwierdzili, że ono jest jak najbardziej ok. Jedyne co wykonali to wymianę gumy oraz konserwacja pierścieni. Panowie z foto techniki stwierdzili, że to wina af po stronie body. Sprzęt wrócił do mnie i poszedł prosto do nikona. Sprawdzałem dobrze, niestety obiektyw 18-105VR spisywał się jeszcze gorzej niż tamron 17-50. Tamron na mikrokalibracji przy 50mm i -20 trafiał prawie w punkt. Niestety nikkor na 0 dawał fatalne wyniki. Moim zdaniem spisywał się gorzej niż nikkor. Zastanawiam się czy nie dosłać im do serwisu mojego tamrona, żeby po kalibracji sami sprawdzili czy af działa celnie. Nie chciałbym za 2 tygodnie ponownie słać aparatu do serwisu.
jest do nich telefon, mozna do nich napisac i wszystkiego sie dowiedziec. ale z tego co piszesz to bez zastanowienia wyslales body..
skontaktuj sie z nimi i zapytaj napewno wiecej sie dowiesz.
W Zastanawiam się czy nie dosłać im do serwisu mojego tamrona, żeby po kalibracji sami sprawdzili czy af działa celnie. Nie chciałbym za 2 tygodnie ponownie słać aparatu do serwisu.
Z tego co wiem serwis nikona nie przyjmuje obiektywów innych jak systemowe, więc wysyłanie tamrona nie ma sensu.
kto pyta nie błądzi! a opinie typu "coś słyszałem" nie sa pewne. Zapytaj ich a z pewnością wszystkiego się dowiesz.
Jutro zadzwonię i się dokładnie dowiem. Problem jest w tym, że jak telefonowałem do nich pierwszy raz powiedzieli, żebym wysłał samo body bez żadnych obiektywów. Jak już wysłałem i dzwoniłem się upewnić czy wszystko jest ok z dostawą pan powiedział mi, że jakby był obiektyw to byłoby ok. Jutro wszystkiego się dowiem i dam znać. Sam bym wolał, żeby w serwisie przetestowali skalibrowanego AF niż mam usługę reklamować. Samo oczekiwanie 2 tygodnie to dla mnie sporo czasu, a ja lubię mieć wszystko szybko:)
Serwis Nikona nie zrobi nic z obcym obiektywem. Jak nie będzie trafiał powiedzą odwrotnie do Tamrona - to nie body, to obiektyw jest zły.
Procedury kalibracji w serwisie nikona są następujące:
Body do wzorca, czyli ich obiektyw 50 mm na przysłonie 2.8.
Obiektywy Nikkor do wzorca, czyli body D200.
Trzecia możliwość na życzenie klienta serwis może skalibrować body do obiektywu lub odwrotnie ale obiektyw musi być systemowy.
Dwukrotnie kalibrowałem body w serwisie, za każdym razem było źle, zaproponowali mi abym po raz trzeci wysłał razem z obiektywem do kalibracji konkretnie pod ten obiektyw.
Ponadto po pierwszej kalibracji zanieczyścili matówkę czyszcząc matrycę bo to zleciłem, przy drugiej kalibracji zleciłem wyczyszczenie wcześniej zabrudzonej matówki za co niestety musiałem zapłacić.
Trzeci raz już nie wysyłałem bo miałem tego dość.
No to mnie podbudowałeś. Mimo wszystko jutro zadzwonię i spytam czy będzie możliwość kalibracji z moim tamronem. Dziwi mnie tylko fakt, że sam tamron spisywał się znacznie lepiej niż szkła systemowe. Dawno wysyłałeś sprzęt do kalibracji? Co zrobiłeś w efekcie skoro piszesz, że dwa razy wysyłałeś do kalibracji i dwukrotnie było źle?
No to mnie podbudowałeś. Mimo wszystko jutro zadzwonię i spytam czy będzie możliwość kalibracji z moim tamronem. Dziwi mnie tylko fakt, że sam tamron spisywał się znacznie lepiej niż szkła systemowe. Dawno wysyłałeś sprzęt do kalibracji? Co zrobiłeś w efekcie skoro piszesz, że dwa razy wysyłałeś do kalibracji i dwukrotnie było źle?
W lutym i kwietniu br. aparat sprzedałem był to d5000.
Dwukrotnie kupowałeś D5000 i za każdym razem był wadliwy?Dobrze to zrozumiałem?
Dwukrotnie kupowałeś D5000 i za każdym razem był wadliwy?Dobrze to zrozumiałem?
Dwukrotnie kalibrowałem D5000 w serwisie, sprzedałem i kupiłem D90.
Czekam zatem na efekty pracy serwisu Nikon, mam nadzieję, że u mnie będzie ok. Nawet jeśli tamron nie będzie pracować jak należy a szkła systemowe będą zostawiam D7000. Jeśli nie to powrót do przeszłości Nikon D80(na początek)+17-55 F2,8. Z czasem body na d90. Mam jednak cichą nadzieję, że uda się wykalibrować moje D7000
Mam ten sam problem Pislalam troche wczesniej w innym watku ,tez mnie czeka wizyta w serwisie. :( Aparat kupiony 28 pazdziernika. Jestem troche zmeczona ale zdziwila mnie reakcja w sklepie, w ktorom go kupilam.Niech Pani nie czyta forow nie ma problemow z AF.Mialam swojego kompa i pokazuje zdjecia dzieci.Sprzedawca wzial moj sprzet zrobil kilka fotek ,jak zrzucil zdjecia na kompa on mowi ze wedlug niego sa ostre a byly takie same jak moje zrobione w domu .Czyli dzieci mydelko a przedmioty w kolo ostre. Czwaniaczki nie chcieli podpisac rekoimi.Wysylaja mnie do szefa firmy,z ktorym oczywiscie musze sie wczesniej umowic Sklep ABFoto Wawa.Takze czeka mnie wizyta w serwisie i dlugie przeprawy z ABFoto brrrrrrrrrrrrrrrr Co mi jeszcze Pan doradzil prosze samemu jechac do serwisu :)
pandzia --> a nie lepiej od razu słać do serwisu nikona? Przez sklep zwykle schodzi dłużej.
Ja wysyłam do serwisu dzisiaj. Olewam pośrednictwo sklepu bo to jakiś tydzień dłużej.
Na szczęście mam na pocieszenie d90 na czas wizyty w serwisie.
Mam ten sam problem Pislalam troche wczesniej w innym watku ,tez mnie czeka wizyta w serwisie. :( Aparat kupiony 28 pazdziernika. Jestem troche zmeczona ale zdziwila mnie reakcja w sklepie, w ktorom go kupilam.Niech Pani nie czyta forow nie ma problemow z AF.Mialam swojego kompa i pokazuje zdjecia dzieci.Sprzedawca wzial moj sprzet zrobil kilka fotek ,jak zrzucil zdjecia na kompa on mowi ze wedlug niego sa ostre a byly takie same jak moje zrobione w domu .Czyli dzieci mydelko a przedmioty w kolo ostre. Czwaniaczki nie chcieli podpisac rekoimi.Wysylaja mnie do szefa firmy,z ktorym oczywiscie musze sie wczesniej umowic Sklep ABFoto Wawa.Takze czeka mnie wizyta w serwisie i dlugie przeprawy z ABFoto brrrrrrrrrrrrrrrr Co mi jeszcze Pan doradzil prosze samemu jechac do serwisu :)
Z tego co piszesz (niestety dosyć ogólnie) to nie wiem czy to nie jest standardowy FF lub BF (z opisu trudno ogarnąć) do wyregulowania mikroregulacją spod body. Czy próbowałaś tego?
Do serwisu jade sama .Z ABFoto mam inna sprawe do zaltwienia.Mam nadzieje ze da sie wyregulowac ten aparat. ABFoto kaze jak najszybciej oddac do serwisu a pazniej umyje rece i powie jak juz byl w serwisie to teraz juz tylko wszystko zaltwiac z Nikon Polska. Mam mala nadzieje ze nie bede musiala sie dreczyc problemami zABFoto i ze aparat bedzie dzialal nalezycie. Jak juz aparat bede miec w domu to postaram sie opisac jak sie to skonczylo.
Ja kalibrowałem i D5000 i D7000 i za każdym razem po kalibracji było super. nic nie trzeba było poprawiać.
Ja już nie mam takiego pocieszenia, dziś dzwoniłem do serwisu - nie ma szans na przyjęcie szkła tamrona. Kalibrują do norm producenta i tyle, więcej info nie ma. Generalnie bardzo pozytywnie odbieram serwis i gościa z którym rozmawiałem. Dziś również na próbę podłączyłem mojego 17-50 do D90 i rewelacja ostrzy w punkt. Mam nadzieję, że jak moje D7000 będzie skalibrowane do norm to będzie cacy.
Do serwisu jade sama .Z ABFoto mam inna sprawe do zaltwienia.Mam nadzieje ze da sie wyregulowac ten aparat. ABFoto kaze jak najszybciej oddac do serwisu a pazniej umyje rece i powie jak juz byl w serwisie to teraz juz tylko wszystko zaltwiac z Nikon Polska. Mam mala nadzieje ze nie bede musiala sie dreczyc problemami zABFoto i ze aparat bedzie dzialal nalezycie. Jak juz aparat bede miec w domu to postaram sie opisac jak sie to skonczylo.
Wyobraź sobie że to Ty jesteś sprzedawcą lub właścicielem sklepu i sprzedajesz taki towar.
Nagle wszyscy nie zadowoleni klienci chcą zwrócić Ci używany towar bo dopatrzyli się jakiejś usterki, co wtedy zrobisz?
wymienisz na inny a ten wadliwy sprzedaż komuś.
Nowy sprzęt posiada gwarancję producenta i autoryzowany serwis decyduje o naprawie bądź wymianie sprzętu.
Ja nie neguje że Twój sprzęt ma wadę, ale to producent go z tą wadą wprowadził do sprzedaży, co by świadczyło o marnej kontroli jakości.
W sąsiednim dziale Koledzy walczą z kurzem na matrycy w D600, czyżby kolejna wpadka Nikona.
Chyba mój 2 letni dziadek d90 jeszcze długo ze mną zostanie
:-)
Miałem wcześniej takiego "dziadka" i chyba połakomiłem się na zmianę na D7000. Choć jeśli D7000 przyjdzie dobrze wykalibrowany to nie będę żałować wyboru.
No właśnie ja zamieniłem D80, który działał rewelacyjnie pod względem AF. D7000 nie dorastał mu do pięt. Po prostu pstrykałeś zdjęcie i miałeś trafione tam, gdzie celowałeś (z 50mm 1.8d) a teraz za każdym razem po zdjęciu odpalałem podgląd, czy AF trafił. Chore. Te puszki w 80% nie były kalibrowane przy produkcji. Nikon po prostu spada na psy. Porządne firmy po prostu na swój koszt wymieniają uszkodzone elementy, przepraszają itp, a Nikon ma wszystkich klientów w d.... Mam nadzieję, że chociaż serwis skalibruje mój egzemplarz jak należy.
właśnie wróciłem z m1, byłem ale szczerze porażka cały ten RoadShow Nikona, stanowisko malutkie, a na nim kilka małpek, jednak lornetka i parę lustrzanek. m.in.: D600 oraz D7000
żadnych dodatkowych promocji, jak spytałem o zakup to powiedzieli o promocjach FJ.. jedynie można się poczęstować cukierasem (krówka Nikona).
a teraz o puszkach: d600 bajka, pan od razu wiedzial o kurzu w body..
d7000 zdziwił się że jest jakiś problem z af, trochę pomęczyłem body które mieli z 18-105nikorra. i tak trafiał w punkt bezproblemowo, za każdym razem. Tylko nie wiem gdzie sie w nim podział przycisk do zmiany trybu af nagrywanie w af-f średnie, często gubił się af i po prostu nie ostrzył wogóle.
Ciekawostką był fail jaki wykryłem podczas zabawy: włączam lv nagrywam filmik, wyłączam lv, chcę przyostrzyć na coś, puszka wogóle nie reaguje, wylaczam właczam i dalej to samo, dopiero strzelenie zdjęcie z lv wyłaczenie go i można normalnie pstrykać. Nawet pan sie zdziwił ze stanowiska, a najlepsze jest to że jak mu powiedziałem że chcę ustawić af-f by sprawdził powiedział: "ale tak się nie da.." więc pokazałem że się da... oj nikon przyoszczędził na szkoleniu i to ostro....
właśnie wróciłem z m1, byłem ale szczerze porażka cały ten RoadShow Nikona (...)
Można sobie podpiąć swój obiektyw (niekoniecznie jakiegoś nikkora) do ich D7000, i czy udostępniają N24-70 2,8 lub N70-200 2,8 do ewentualnego przetestowania ze swoją puchą ?
nie wiem jak w innych miastach ale podejrzewam że będzie to samo.
na d600 była przypięta 50tka Nikorra, a na d7k nikorr 18-105vr
wszystko jest tak pospinane jak w marketach, ciezko zmienic ogniskowa, 24-70 ani 70-200 nie widzialem..
także wątpię...
Szkoda, mieszkam akurat w połowie drogi między Poznaniem a Wrocławiem (do obu tych miast mam po ok. 100 km), więc raczej się nie wybiorę tylko po to, żeby pomacać sprzęt. Tyle to mogę w jakimś FJ czy innym MM podziałać :-)