PDA

Zobacz pełną wersję : 85 1.8d BF

szymoniak
14-11-2012, 20:49
Kiedyś musiał być pierwszy raz i pojawił się problem. Kupiłem w sierpniu obiektyw jak w tytule, a że nie kupuje się sprzętu do testów to zacząłem się bawić i kombinować. Okazji do 'prawdziwego' sprawdzenia nie miałem za wiele a kiedy zacząłem nim robić portrety plenerowe pojawił się backfocus. Niewielki ale uciążliwy, bo przy ostrzeniu na bliższe oko z półprofilu ostre było dalsze. Przy czym problem pojawiał się dopiero z odległości ok 3-4 metrów. Używam go z d90 mam poza tym 3 szkła które ostrzą dobrze i sam nie wiem co teraz z tym fantem zrobić. Myślałem już żeby go po prostu sprzedać jeśli komuś grałby z korpusem. Tylko z drugiej strony nie wiem czy pojawiliby się chętni gdybym napisał że mam BF. Może ktoś był w podobnej sytuacji albo ma jakiś pomysł na wyjście z sytuacji?

TOP67
14-11-2012, 21:00
Szkieł ze śrubokrętem się nie kalibruje. Pozostaje tylko mikrokalibracja, której D90 nie posiada. Sprawdź na innym body jak ten obiektyw pracuje.
Sam możesz tylko pokręcić imbusem, ale rozjadą się punkty AF (i przy okazji inne obiektywy).

szymoniak
14-11-2012, 21:06
Miałem propozycje z serwisu żeby wysłać wszystko, ale bez przesady. Raz że nie mam sprzętu 2 tygodnie przynajmniej a dwa że właśnie nie wiadomo jak byłoby później z resztą szkieł. Mam też 50 1.8d i ona akurat ostrzy tak jak powinna

bogdi64
14-11-2012, 21:08
pierwsze - to może aparat za dokładnie nie współpracować (90 nie raz tak ma, że nie lubi niektórych szkieł - dlatego wybrałem d300)
druga - błąd pomiaru aparatu lub drżące ręce 4 metry i problem af na odległości ok 10cm ? - to na pewno mieści się w tolerancji af dla korpusu
trzecia - 85/1,8d tak czasem potrafi sobie przestrzelić przy dłuższych odległościach

czwarte - to podstawa ... jaka "f" i pokaż zdjęcia