Zobacz pełną wersję : TTL vs TTL-BL
mlodykrk
14-11-2012, 18:12
hej Koledzy , kto z was będzie tak dobry :) i wytłumaczy mi różnice między ttl a ttlbl , jak działa i czym sie różni , może jakieś dwa przykładowe zdjęcia?:)
pozdrawiam
Łukasz F.
14-11-2012, 18:20
Poszukaj na forum. Już było
mlodykrk
14-11-2012, 18:21
szukałem nie m tak szczegułowego opisu jak ja szukam, a w instrukcji nic na ten temat nie pisze.
Art Erie
14-11-2012, 18:29
BL działa przy pomiarze światła matrycowym i centralnie ważonym, moc błysku jest tak dobierana, aby prawidłowo doświetlić obiekt, gdy tło jest jaśniejsze od samego obiektu ( oczywiście wtedy stosujemy TTL BL ).
Tutaj masz przykład działania ( użyte dwie lampy, ale to bez znaczenia)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.auto-infor.pl/forumnikon/King/DSC_2785.JPG)
i bez lampy
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.auto-infor.pl/forumnikon/King/DSC_2787.JPG)
mlodykrk
14-11-2012, 18:39
czyli ttlbl ma jak by automatycznie już błysk skompensowany na minus? w porównaniu z ze zwykłym ttl w sb800?
czyli wyszło by na to samo używając zwykłego ttla z kompensacją na minus?
dobrze rozumuje?:)
Art Erie
14-11-2012, 18:44
Zwykły TTL nie bierze pod uwagę jasności tła, jedynie próbuje prawidłowo doświetlić obiekt; to o czym piszesz łatwiej uzyskać w trybie M, lub z automatu używając własnie TTL BL.
Tutaj masz trochę dłuższy eleborat na temat TTL BL http://tadgawin.blogspot.com/2010/02/03.html ( i nie tylko, mogę polecić poradnik w całości).
mlodykrk
14-11-2012, 19:40
dzieki:) a jeśli sie nei ma ttl bl w lampie tylkoz wykły ttl np jak ma nissin di?
jak uzyskać dopalenie lekkie w trybie A? tak jak napisałem kompensując moc na minus?
Nie sądzę abyś to uzyskał w trybie A. W trybie M body i trybie M lampy powinno się to udać ale światło musisz mierzyć na jasne partie tła, zablokować ekspozycję i dobrać odpowiednia siłę błysku aby doświetlić pierwszy plan.
Art Erie
14-11-2012, 20:11
dzieki:) a jeśli sie nei ma ttl bl w lampie tylkoz wykły ttl np jak ma nissin di?
jak uzyskać dopalenie lekkie w trybie A? tak jak napisałem kompensując moc na minus?
Nie. Tylko TTL BL bierze pod uwagę jasność tła i potrafi obliczyc odpowiednią moc błysku potrzebną do prawidłowego oświetlenia obiektu w tych warunkach.
Tryby A i AA działają podobnie jak TTL, lecz światło nie jest mierzone przez obiektyw jak w TTL, a przez samą lampę. Lampa posiada czujnik rejestrujący światło odbite ( te z lampy) i w pewnym momencie ( gdy uzna, że obiekt jest już prawidłowo oświetlony), układ tyrystorowy odcina zasilanie flasha.
Jeśli nie masz TTL BL, trzeba zmierzyć światło tła i odpowiednio dobrac moc błysku w trybie M.
Tak przy okazji może i ja się coś dowiem na temat tego TTL BL. Do tej pory używałem SB 22s w trybie A i wszystko było OK. Jak pół roku temu kupiłem SB700 z tym TTL BL , to wszystkie zdjęcia mam niedoświetlone, zwłaszcza przy szerszym kącie (35 i 24mm).Dlaczego tak się dzieje?
Art Erie
14-11-2012, 23:16
SB 700 to dla mnie temat nie do końca wyjaśniony :( Nie wiem dlaczego Nikon w tej lampie zrezygnował z TTL, na rzecz TTL BL (przecież to dwa różne tryby pracy lampy, z których korzysta się w zupełnie innych sytuacjach zdjęciowych). Być może Nikon jest przekonany, że na tyle udoskonalił system TTL BL, że TTL stał się zbędny ?
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to ustawienie punktowego pomiaru światła, który uniemożliwia działanie TTL BL i lampa musi działać w trybie TTL; niestety jest to rozwiązanie typu "zamienił stryjek, siekierkę na kijek"...
EDIT
Zresztą działania Nikona są tutaj dość niezrozumiałe, wystarczyło by przecież w SB 800 zrobić menu w stylu SB 900 absolutnie nie ruszając innych rzeczy i po takim liftingu powstała by lampa nad lampami, no może byłby to strzał w kolano jak Mercedes 124 ;)
Zależy który Nissin Di...
Di622 mk I - teraz podają, że ma, ale kiedyś nic na temat TTL-BL nie było. Możliwe, że jest nowszy soft z obsługą TTL-BL.
Di622 mi II - wg. Nissina ma TTL-BL przy pomiarze matrycowy i centralnym
Di866 mk I i mk II - tak samo jak Di622 mk II.
Tak przy okazji może i ja się coś dowiem na temat tego TTL BL. Do tej pory używałem SB 22s w trybie A i wszystko było OK. Jak pół roku temu kupiłem SB700 z tym TTL BL , to wszystkie zdjęcia mam niedoświetlone, zwłaszcza przy szerszym kącie (35 i 24mm).Dlaczego tak się dzieje?
SB-700 przy pomiarze matrycowym i centralnym używa iTTL-BL, zwykły iTTL jest tylko przy pomiarze punktowym.
TTL-BL może przeszkadzać przy niektórych zdjęciach. Jak nie zależy Ci na tym, aby na zdjęciu mieć i światło zastane i odpowiednio do niego naświetlone zdjęcie, to zalecane jest używanie pomiaru punktowego przy robieniu zdjęć z lampą.
mlodykrk
15-11-2012, 01:54
o tego nissina chodzi
http://www.pcdistrict.com/modules/productcatalog/product_images/141947-nissin-di466-7574.jpg
to jak z nim jest:)??
.SB-700 przy pomiarze matrycowym i centralnym używa iTTL-BL, zwykły iTTL jest tylko przy pomiarze punktowym.
TTL-BL może przeszkadzać przy niektórych zdjęciach. Jak nie zależy Ci na tym, aby na zdjęciu mieć i światło zastane i odpowiednio do niego naświetlone zdjęcie, to zalecane jest używanie pomiaru punktowego przy robieniu zdjęć z lampą.Zmuszanie amatora do pracy na punktowym to średni pomysł. Generalnie niższe modele aparatów sa pomyślane dla osób słabiej obeznanych z techniką, wrzucają więcej rodzajów automatyki. Dlaczego tego poskąpiono w lampie z niższej półki ciężko powiedzieć. Przecież to chyba tylko sprawa softu.
o tego nissina chodzi
http://www.pcdistrict.com/modules/productcatalog/product_images/141947-nissin-di466-7574.jpg
to jak z nim jest:)??
Ten to Di466 - jest tak jak podaje producent:
Flash exposure control :
[for Nikon] i-TTL
mlodykrk
15-11-2012, 16:29
czyli jak w nissinie zrobić , efektywne wypełnienie światłem, leciutko dobłysnąć? skoro w ekspozycji ttl daje nam nadmiar swiatła błyskwoego? ( jak zrobić efekt ttl bl skoro mamy sam ttl)??
Korektę TTL (błysku) na minus. O ile jest taka możliwość. Korekte ustala sie na oko, doświadczalnie. Niestety zmiana kadru może wymagać zmiany korekty.
mlodykrk
15-11-2012, 18:51
to wkoncu jak jest z tym ttl? skoro mamy ttl bl to po co uzywać ttl zwykłego?
po co blokowac pomiar w M w body skoro M jest stałe i sami ustawiamy wszytko - troche bez sensu blokwoać a-ellock.
to jesli mam lampe ze zwyklym ttl typu nissin di466 to musze sie mocno wygimnastykowac zeby ustawic blysk wypełniający.
juz nic nie wiem...
Bo jeden i drugi służy czemu innemu
po co blokowac pomiar w M w body skoro M jest stałe i sami ustawiamy wszytko - troche bez sensu blokwoać a-ellock.
A kto pisał o blokadzie ekspozycji ??
to jesli mam lampe ze zwyklym ttl typu nissin di466 to musze sie mocno wygimnastykowac zeby ustawic blysk wypełniający.
juz nic nie wiem...
Nie wiem czy:
- przełączenie na tryb M (poniżej sekundy)
- ustawienie poprawnej ekspozycji - powiedzmy, że nie śpieszy się nam, to z 2-3s - dwa kółka, lub kółko i guzik...
- ustawienie korekty dla błysku - ok 1s - guzik i kółko, albo 2 guziki i kółko...
to taka straszna gimnastyka...
i zrobienie korekty błysku dla lampy to aż taka gimnastyka...
Art Erie
15-11-2012, 20:42
Najpierw były lampy tylko z trybem M, póżniej A ( pewnym rozwinieciem jest AA ), dopiero póżniej TTL ( oraz iTTL ), najbardzie zaawansowanym trybem jest TTL BL ( właściwie to iTTL BL ); wszystkie te tryby działają w różny sposób i należy je wykorzystywać w odpowiednich warunkach, tak aby osiągnąć zamierzony efekt.
MZ obsługa lampy błyskowej jest bardziej skomplikowana niż samego aparatu, to przedewszystkim nabyte doświadczenie i intuicja, ale oczywiście trzeba poznac teorię i zasadę działania (linkowałem wyżej poradnik).
Nie bardzo rozumiem.
juz nic nie wiem...
Trzeba się tego poprostu nauczyć, na początek spróbuj punktowo, lub na centralnie ważonym zmierzyć światło tła i na podstawie tego pomiaru ustawić parametry ekspozycji ( oczywiście tryb M ), a pózniej na TTL z doświadczalnie dobraną korektą dopalić lampą (podczas robienia zdjęcia pomiar światła musi byc oczywiście ustawiony na obiekcie, nie na jaśniejszym tle) . To tak na skróty, bo dokładniej będzie jeśli określisz światło w tle i światło na obiekcie i zarówno ekspozycję, jak i lampę ustawisz w trybie M ( oczywiście cały czas mówimy o przypadku, w którym tło jest jaśniejsze od obiektu, czyli o zdjęciach pod światło).
O blokadzie pisałem ja. Myślałem o trybie M, napisałem o A :( Sorki, wprowadziłem troszkę zamieszania. W trybie M nie musisz nic blokować tylko ustawić odpowiednią ekspozycję aby prawidłowo naświetlić tło, a lampą doświetlasz pierwszy plan.
mlodykrk
16-11-2012, 00:40
testowałem na sb800 znajomego, ttlbl łądnie doswietla, (nawet w nocy- tło jaśniejsze, w tle jasne światła) przełanczajac sie na ttl (ta sama ekspozcyja) wypala strasznie 1 plan .. dlaczego?
ev na lampie w obu przypadkach bez korekty na 0.
wypala strasznie 1 plan .. dlaczego?
strasznie niestrasznie bez zdjęcia nie ocenimy.
Ja może spróbuje wytłumaczyć różnice TTL - TTL BL nieco bardziej obrazowo i łopatologicznie :smile:
W tej pierwszej opcji lampa traktowana jest jako główne źródło światła.
Błysk ma naświetlić prawidłowo pierwszy plan i nie bierze pod uwagę tła.
Po prostu błysk ma sprawić, że pierwszy plan ma być doświetlony. Oczywiście to "prawidłowo" według lampy/aparatu to nie zawsze jest to o co nam chodzi.
Często błysk zwłaszcza w kontekście całościowej sceny jest za mocny lub tak zostaje odebrany (mimo prawidłowego naświetlenie pierwszego planu) przez dużą różnicę między jasnością tła i motywu doświetlanego lampą.
Tryb TTL BL wybieramy gdy błysk ma być dodatkowym źródłem światła.
i-TTL BL (Balanced) czyli zbalansowanie światła błyskowego z zastanym.
Błysk a w zasadzie jego siła jest tak dobierany aby zrównoważyć światło zastane z błyskowym.
Lampa ma za zadanie doświetlić scenę traktując ją całościowo.
Podsumowując TTL naświetla mocniej nie dbając o tło, TTL BL naświetla delikatnie dbając o scenę całościowo.
Według mnie najlepsze rezultaty daje tryb TTL BL z odpowiednią korekcją na "+".
W dobie cyfrówek każdy może i powinien sobie samemu potestować i dobrać odpowiednie korekcje.
Pozdrawiam,
mlodykrk
16-11-2012, 01:52
Najpierw były lampy tylko z trybem M, póżniej A ( pewnym rozwinieciem jest AA ), dopiero póżniej TTL ( oraz iTTL ), najbardzie zaawansowanym trybem jest TTL BL ( właściwie to iTTL BL ); wszystkie te tryby działają w różny sposób i należy je wykorzystywać w odpowiednich warunkach, tak aby osiągnąć zamierzony efekt.
MZ obsługa lampy błyskowej jest bardziej skomplikowana niż samego aparatu, to przedewszystkim nabyte doświadczenie i intuicja, ale oczywiście trzeba poznac teorię i zasadę działania (linkowałem wyżej poradnik).
Nie bardzo rozumiem.
Trzeba się tego poprostu nauczyć, na początek spróbuj punktowo, lub na centralnie ważonym zmierzyć światło tła i na podstawie tego pomiaru ustawić parametry ekspozycji ( oczywiście tryb M ), a pózniej na TTL z doświadczalnie dobraną korektą dopalić lampą (podczas robienia zdjęcia pomiar światła musi byc oczywiście ustawiony na obiekcie, nie na jaśniejszym tle) . To tak na skróty, bo dokładniej będzie jeśli określisz światło w tle i światło na obiekcie i zarówno ekspozycję, jak i lampę ustawisz w trybie M ( oczywiście cały czas mówimy o przypadku, w którym tło jest jaśniejsze od obiektu, czyli o zdjęciach pod światło).
ok piszesz wpierw ze mam zmiezyc c/w tło, ok a czemu nei matrycowym?
potem piszesz:
a pózniej na TTL z doświadczalnie dobraną korektą dopalić lampą (podczas robienia zdjęcia pomiar światła musi byc oczywiście ustawiony na obiekcie, nie na jaśniejszym tle.
czy chodzi o pomiar światła lampy w tym zdaniu? ze lampa ma wykonywać pomair swój na 1 plan czy na tło.
to jak wkoncu na tło czy na 1 plan np osobe.
?
a jak będzie w przypadku gdy tło jest ciemneisze niż obiekt? np zachud słońca?
np jak tu
http://www.dg.art.pl/wp-content/uploads/2009/08/zachod_slonca.jpg
i tu
http://fotografio.pl/wp-content/uploads/2012/10/portret_zachod_slonca-150x150.jpg
prosze o opis tych 2 przykąłdów:)
potem piszesz:
a pózniej na TTL z doświadczalnie dobraną korektą dopalić lampą (podczas robienia zdjęcia pomiar światła musi byc oczywiście ustawiony na obiekcie, nie na jaśniejszym tle.
czy chodzi o pomiar światła lampy w tym zdaniu? ze lampa ma wykonywać pomair swój na 1 plan czy na tło.
to jak wkoncu na tło czy na 1 plan np osobe.
?
Czytaj uważnie:
1) ekspozycję ustawiasz na tło - pomiar najlepiej centralny, bo matrycowy uwzględni ci i ciemniejszy pierwszy plan.
2) zmieniasz kadr, tak aby to pierwszy plan był w pomiarze, bo inaczej błysk nie zostanie dobrany do tego na co masz pomiar.
Tyczy się to zwykłego TTL.
Jak masz TTL-BL, to możesz robić z matrycowym
a jak będzie w przypadku gdy tło jest ciemneisze niż obiekt? np zachud słońca?
np jak tu
http://www.dg.art.pl/wp-content/uploads/2009/08/zachod_slonca.jpg
i tu
http://fotografio.pl/wp-content/uploads/2012/10/portret_zachod_slonca-150x150.jpg
prosze o opis tych 2 przykąłdów:)
W obu przykładach tło było jaśniejsze, przecież światło było z tyłu, więc jak miało oświetlić osoby na zdjęciach...
Jak obiekt jest jaśniejszy od tła i chcesz mieć tło na zdjęciu, to nie używasz lampy.
mlodykrk
16-11-2012, 02:14
Czytaj uważnie:
1) ekspozycję ustawiasz na tło - pomiar najlepiej centralny, bo matrycowy uwzględni ci i ciemniejszy pierwszy plan.
2) zmieniasz kadr, tak aby to pierwszy plan był w pomiarze, bo inaczej błysk nie zostanie dobrany do tego na co masz pomiar.
Tyczy się to zwykłego TTL.
Jak masz TTL-BL, to możesz robić z matrycowym
.
ok
mierze na tło c/w na to co mnie interesuje, ustawiam to co mói światłomierz w manualu.
przekadrowywyuje , aby w kadrze mieć 1 plan wraz z tłem na który pomair był dokonywany.
na lampie w TTL ustawiam ujemną kompensacje np -1 lub -2 , lampa błyska i nbierze pomiar z 1 planu
o to ci chodziło?
ok
mierze na tło c/w na to co mnie interesuje, ustawiam to co mói światłomierz w manualu.
przekadrowywyuje , aby w kadrze mieć 1 plan wraz z tłem na który pomair był dokonywany.
na lampie w TTL ustawiam ujemną kompensacje np -1 lub -2 , lampa błyska i nbierze pomiar z 1 planu
o to ci chodziło?
Dokładnie o to.
Kompensację błysku możesz ustawić z poziomu aparatu - jest wygodniejsze. Co do wartości, to ja używałem -2 do -3.
Musisz tylko pamiętać o zachowaniu odpowiedniego czasu dla lampy - nie masz FP (HSS), więc najkrócej 1/200s
mlodykrk
16-11-2012, 02:38
ok rozumiem dziękuje za wytłumaczenie:))
rozumiem też że " bo inaczej błysk nie zostanie dobrany do tego na co masz pomiar." - ze musze mieć w kadrze pierwszy plan zeby dobrze dokonał pomairu błysku" bo inaczej jak nie bedzie tego 1 planu w kadrze dobierze błysk na zupełnie coś innego np tło? dobrze rozumiem??
ok
a powiedz mi jeszce do czego służy blokada mocy błysku i jak to z tym wszytkim połączyć:))) z tego typu zdjęciami.
dzięki za wyrozumiałośc i pomoc:)
Blokada mocy błysku, to dokładnie to samo co AE-Lock, tylko że dla błysku TTL - czyli aparat robi błysk pomiarowy dla tego co masz w kadrze, a następnie możesz przekadrować i zrobić zdjęcie z błyskiem.
Przydatne kiedy TTL nie potrafi dobrać odpowiedniej mocy błysku do danego kadru, albo gdy chcesz mieć określonej mocy błysk, a sterowanie manualne nie jest wystarczające.
Z tego jeszcze nie korzystałem, bo w sumie nie wiem do czego to wykorzystać.
Na myśl przychodzi mi jedynie wykorzystanie z lampami zdalnymi wyzwalanymi na pierwszy błysk - błysk pomiarowy wyzwoli lampy zdalne i pozwoli na pomiar dla lampy w/na aparacie, a następnie zdjęci już jest robione tylko z jednym błyskiem, więc wyzwoli bez problemów lampy zdalne wraz z dobraną mocą błysku - ale to tak na szybko wymyślone w tej chwili... może się sprawdzi, może nie...
Art Erie
16-11-2012, 11:42
potem piszesz [...]
Kolega GonzoG już Ci wszystko wytłumaczył i mam nadzieję, ze zrozumiałeś jak to działa i w jaki sposób to stosować.