hej Koledzy , kto z was będzie tak dobryi wytłumaczy mi różnice między ttl a ttlbl , jak działa i czym sie różni , może jakieś dwa przykładowe zdjęcia?
pozdrawiam
Szukaj
hej Koledzy , kto z was będzie tak dobryi wytłumaczy mi różnice między ttl a ttlbl , jak działa i czym sie różni , może jakieś dwa przykładowe zdjęcia?
pozdrawiam
Poszukaj na forum. Już było
FX|N24-70|S50 1.4|Sami14|SB-900|SB-800
flickr
szukałem nie m tak szczegułowego opisu jak ja szukam, a w instrukcji nic na ten temat nie pisze.
BL działa przy pomiarze światła matrycowym i centralnie ważonym, moc błysku jest tak dobierana, aby prawidłowo doświetlić obiekt, gdy tło jest jaśniejsze od samego obiektu ( oczywiście wtedy stosujemy TTL BL ).
Tutaj masz przykład działania ( użyte dwie lampy, ale to bez znaczenia)
i bez lampy
czyli ttlbl ma jak by automatycznie już błysk skompensowany na minus? w porównaniu z ze zwykłym ttl w sb800?
czyli wyszło by na to samo używając zwykłego ttla z kompensacją na minus?
dobrze rozumuje?![]()
Zwykły TTL nie bierze pod uwagę jasności tła, jedynie próbuje prawidłowo doświetlić obiekt; to o czym piszesz łatwiej uzyskać w trybie M, lub z automatu używając własnie TTL BL.
Tutaj masz trochę dłuższy eleborat na temat TTL BL http://tadgawin.blogspot.com/2010/02/03.html ( i nie tylko, mogę polecić poradnik w całości).
dziekia jeśli sie nei ma ttl bl w lampie tylkoz wykły ttl np jak ma nissin di?
jak uzyskać dopalenie lekkie w trybie A? tak jak napisałem kompensując moc na minus?
Nie sądzę abyś to uzyskał w trybie A. W trybie M body i trybie M lampy powinno się to udać ale światło musisz mierzyć na jasne partie tła, zablokować ekspozycję i dobrać odpowiednia siłę błysku aby doświetlić pierwszy plan.
Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.
Nie. Tylko TTL BL bierze pod uwagę jasność tła i potrafi obliczyc odpowiednią moc błysku potrzebną do prawidłowego oświetlenia obiektu w tych warunkach.
Tryby A i AA działają podobnie jak TTL, lecz światło nie jest mierzone przez obiektyw jak w TTL, a przez samą lampę. Lampa posiada czujnik rejestrujący światło odbite ( te z lampy) i w pewnym momencie ( gdy uzna, że obiekt jest już prawidłowo oświetlony), układ tyrystorowy odcina zasilanie flasha.
Jeśli nie masz TTL BL, trzeba zmierzyć światło tła i odpowiednio dobrac moc błysku w trybie M.
Tak przy okazji może i ja się coś dowiem na temat tego TTL BL. Do tej pory używałem SB 22s w trybie A i wszystko było OK. Jak pół roku temu kupiłem SB700 z tym TTL BL , to wszystkie zdjęcia mam niedoświetlone, zwłaszcza przy szerszym kącie (35 i 24mm).Dlaczego tak się dzieje?
D810 N20-35/2,8 AF-D; N50/1,4 AiS; SB-800
Skontaktuj się z nami