Zobacz pełną wersję : Nikkor 80-200 af-s autofocus
Mariusz_eS
10-11-2012, 15:52
Hej,
czy ktoś miał może problemy z focusem w tym obiektywie? Bo w moim było tak, że czasami przestawał kontaktować, ale jak odpiąłem szkło od body i podłączyłem ponownie, to znowu działał. Dzisiaj w pewnym momencie w ogóle przestał ostrzyć. Zastanawiam się czy nie padł moduł autofocusu.
Warto z tym jechać do serwisu Nikona, czy może jest w Warszawie ktoś godny polecenia kto sprawdzi ten obiektyw szybciej i za niższą kaskę?
Na początku spróbuj przeczyścić styki szkła. Najlepiej izopropanolem. Jeśli nie ma to można spirytusem...
Mariusz_eS
10-11-2012, 16:40
Wyczyściłem, ale chyba nie to powoduje problem. Zauważyłem następującą rzecz:
Obiektyw nie chce ostrzyć, ale lampka wspomagająca AF na body się włącza. Przekręciłem ręcznie pierścień do nieskończoności, do końca skali no i wtedy AF w obiektywie się uruchomił. Wyostrzy kilka razy pod rząd, później dostaje zawieszenia i albo znowu zaczyna ostrzyć, albo muszę przekręcać ostrość za symbol nieskończoności.
Mój 80-200, stary śrubokrętowy, miał podobne objawy. Czasami przestawał ostrzyć i wtedy wystarczyło delikatnie "dokręcić" obiektyw do body, Nie musiałem go odpinać, samo poruszenie w mocowaniu wystarczało. Czyszczenie styków spirytusem nie pomogło, dopiero użycie malutkiej szczoteczki mosiężnej rozwiązało problem.
Mariusz_eS
10-11-2012, 16:44
Czyli wyczyścić styki do "gołego" metalu? ;)
Mariusz_eS
11-11-2012, 12:59
Domowe metody chyba pomogły :) Póki co AF się nie wiesza i nie muszę odpinać obiektywu od body ani przekręcać pierścienia na nieskończoność
Przepraszam, że odgrzewam temat, ale zamiast szczotki wystarczy zwykła gumka do mazania.
To taki stary sposób jeszcze z innej epoki na 100% skuteczny.