Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Nikkor 80-200 af-s autofocus

Hej,

czy ktoś miał może problemy z focusem w tym obiektywie? Bo w moim było tak, że czasami przestawał kontaktować, ale jak odpiąłem szkło od body i podłączyłem ponownie, to znowu działał. Dzisiaj w pewnym momencie w ogóle przestał ostrzyć. Zastanawiam się czy nie padł moduł autofocusu.

Warto z tym jechać do serwisu Nikona, czy może jest w Warszawie ktoś godny polecenia kto sprawdzi ten obiektyw szybciej i za niższą kaskę?

Domyślnie

Na początku spróbuj przeczyścić styki szkła. Najlepiej izopropanolem. Jeśli nie ma to można spirytusem...

Domyślnie

Wyczyściłem, ale chyba nie to powoduje problem. Zauważyłem następującą rzecz:
    Obiektyw nie chce ostrzyć, ale lampka wspomagająca AF na body się włącza. Przekręciłem ręcznie pierścień do nieskończoności, do końca skali no i wtedy AF w obiektywie się uruchomił. Wyostrzy kilka razy pod rząd, później dostaje zawieszenia i albo znowu zaczyna ostrzyć, albo muszę przekręcać ostrość za symbol nieskończoności.

Domyślnie

Mój 80-200, stary śrubokrętowy, miał podobne objawy. Czasami przestawał ostrzyć i wtedy wystarczyło delikatnie "dokręcić" obiektyw do body, Nie musiałem go odpinać, samo poruszenie w mocowaniu wystarczało. Czyszczenie styków spirytusem nie pomogło, dopiero użycie malutkiej szczoteczki mosiężnej rozwiązało problem.
    D600, T24-70/2.8 VC, N80-200/2.8, SB700

Domyślnie

Czyli wyczyścić styki do "gołego" metalu?

Domyślnie

Domowe metody chyba pomogły Póki co AF się nie wiesza i nie muszę odpinać obiektywu od body ani przekręcać pierścienia na nieskończoność
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 06-04-2013 o 10:36 Powód: "Puki"

Domyślnie

Przepraszam, że odgrzewam temat, ale zamiast szczotki wystarczy zwykła gumka do mazania.
    To taki stary sposób jeszcze z innej epoki na 100% skuteczny.
    Pozdrawiam Mariusz
    SMENA 8M to jest to.

Uprawnienia umieszczania postów