PDA

Zobacz pełną wersję : Testerzy Windows 8 i jak nowy system, polecilibyscie?

Strony : [1] 2

Greg77
02-11-2012, 14:25
No wlasnie widze, ze juz sa ludzie ktorzy instalowali, W8 to pierwszy system od czasow Milenium nad ktorym sie mocno zastanawiam....jakos mnei odstraszaja te "kafelki";)
Jak jest, da sie na nim normalnie pracowac?
Jak z instalacja oprogramowania?
Jak z predkoscia dzialania??
No i ogolnie jaki jest ten nowy system??

Bardzo prosze o przeniesienie do "Oprogramowania", omylkowo zalozylem watek w komputerach;)

wilk325
02-11-2012, 14:38
Nie testuję, ale to tylko z tego powodu że ja myślę o nowej windzie co najmniej pół roku od jej premiery ;), niech inni wytykają co jest nie tak, później niech to naprawią a jak już się okaże sprawdzona i stabilna - to czemu nie. Dzięki takiej postawie przeszedłem prosto z XP na Win 7 pomijając Vistę-nieszczęsną:)

Greg77
02-11-2012, 14:41
No tak, skoro jestes to przerzuc watek do Oprogramowania prosze;)
Co do Visty to nie zgodze sie, bo po SP2 to byl bardzo sprawny system i moim zdanie W7 niewiele sie rozni)
Zastanawiam sie nad instalka triala, bo lubie pobawic sie niwym systemem.....jak okaze sie ok to zakupie za jakies pol roku podobnie jak Ty;)

Kurtz
02-11-2012, 14:45
Z moich, narazie dosc krotkich, doswiadczen:
Predkosc - czasem roznice w stosunku do win 7 na plus,c zasem na minus, mysle ze sporo zalezy od konfiguracji, konkretnego systemu - nie robilem benchmarkow.
Oprogramowanie - sa problemy, nie ktore programy nie chca dzialac na Win8 ( szczegolnie czesc starych ), ale bardoz duza czesc bez problemu dziala.
Ogolnie - mi sie metro nie podoba, ale ja jestem tradycjonalista. System dobry, konkretny i mysle, ze za pewien czas mozna bedzie spokojnie przejsc na niego jako na os produkcyjny.

Greg77
02-11-2012, 14:50
Predkosc - czasem roznice w stosunku do win 7 na plus,c zasem na minus, mysle ze sporo zalezy od konfiguracji, konkretnego systemu - nie robilem benchmarkow.

Nie o to chodzi;)

Oprogramowanie - sa problemy, nie ktore programy nie chca dzialac na Win8 ( szczegolnie czesc starych ), ale bardoz duza czesc bez problemu dziala.

A jak wyglada instalacja? Normalnie z pliku .exe?

Ogolnie - mi sie metro nie podoba, ale ja jestem tradycjonalista. System dobry, konkretny i mysle, ze za pewien czas mozna bedzie spokojnie przejsc na niego jako na os produkcyjny.

Nie ma mozliwosci przerobienia go na "normalny"??

Cosnek
02-11-2012, 14:52
Szczerze ciekawy jestem W8. Używam W7 i jest to pierwszy windows na którym potrafię normalnie pracować bez bólu. W8 siłą rzeczy musi pójść w stronę OS appla i łatwość obsługi dla użytkownika bez wykształcenia informatycznego. Oby tak było.

Kurtz
02-11-2012, 14:57
A jak wyglada instalacja? Normalnie z pliku .exe?
Windows store, jako glowne zrodlo softu. Mozna tez instalowac z zewnetrznych zrodel AFAIK. Trzeba uwazac uzywajac "legacy mode" ze wzgledu na inny mdoel zabezpieczen i pewne roznice w jego dzialaniu - w necie mozna znalezc troche artykulow o tym.

Nie ma mozliwosci przerobienia go na "normalny"??
Z tego co wiem jest, ale z roznych powodow tego nie robilem ;)

W tej chwili nie mam juz niestety dostepu do tego systemu, ale niedlugo bede go uzywal n ajednym z laptopw to napisze jak wygladala instalacja.

Kyle
02-11-2012, 15:46
Co do Visty to nie zgodze sie, bo po SP2 to byl bardzo sprawny system i moim zdanie W7 niewiele sie rozni)
Vista 64 dużo bardziej mieliła HDD od Win 7 64 ... tak że zmieniło się. No i Vista nie obsługiwała TRIM, więc średni pomysł do SSD.

Greg77
02-11-2012, 16:13
Vista 64 dużo bardziej mieliła HDD od Win 7 64 ... tak że zmieniło się. No i Vista nie obsługiwała TRIM, więc średni pomysł do SSD.

Jak uzywalem visty to SSD byl jeszcze fantazja;)
Co do mielenia, no tak, ale nie przesadzajmy, ze bylo to takie ZUO;)

Andrus
02-11-2012, 16:52
Windows store, jako glowne zrodlo softu.

tak ma byc docelowo.... moze w windows 10 :)
i to nie jest wymysl MS, tylko do tego daza klienci ;) juz obecnie sie sprzedaje wiecej tabletow niz komputerow stacjonarnych

Uzywam od ponad 2 miechow (wersje legalna, zeby nie bylo):
metro - po tygodniu sie przyzwyczailem, wg mnie jest szybsze i wygodniejsze od starego startu + dodaje ciekawe funkcje
szybkosc - usypianie/wybudzanie jest swietne, <1sek :) start/zamykanie rozniez szybciej niz w win7
synchronizacja - synchronziacja podstawowych ustawien miedzy komputerami np. tapet, kolorkow

Dla mnie najwiekszym plusem bylo dodanie bitlockera i hyper-v w wersji pro.

Problemów z softem niezauważyłem pod win8.

Ogolnie: co chwile sie natrafia na drobne usprawnienia, ktore baaardzo umilaja zycie np. jest wreszcie zliczanie danych dla gsm/3g z mozliwoscia zresetowania, po podpieciu drukarki byla <1sek zainstalowana i gotowa do uzycia ;)

admin
02-11-2012, 17:17
Używam od kliku dni. Szybka instalacja po zakupie przez net w promocji. Całość instalacji bez problemu, wskazał dwa problemy z softem. Jednym z nich było jakieś stare oprogramowanie do obsługi nagrywarki, drugim i to jest większy problem, obsługa panelu sterowania Radeonem. Oczywiście sterowniki się instalują, brak obsługi oprogramowania karty graficznej.
Bardzo przyjemny soft. Ekran kafelkowy jako stara to dobry pomysł, szczególnie dla posiadaczy tabletów. U mnie na 2560 kafle są dosyć małe. Obsługa mocno intuicyjna. Mnie się podoba na tą chwilę.

Johanan
02-11-2012, 17:54
Nowe, jak to nowe i trzeba z tym dosyć ostrożnie, ale tak po prawie tygodniowych testach wersji finalnej (9200), nie mam jakichś złych odczuć, tym bardziej, że oczywiście można interface przywrócić taki, jaki znany jest z poprzednich wersji windows.

Nawet gadżety da się na tym uruchomić, takie, jak są znane z siódemki, czyli po tym drobnym liftingu wszelkie kłopoty z aklimatyzacja ustępują jak ręką odjął.

Jeśli ktoś testuje wersję Enterpise, to musi od razu po instalacji system aktywować i dzieje się to od razu po podpięciu sieci.

Nie wiem jeszcze, czy działa komenda: rearm, ale sprawdzę to za 84 dni. ;)

Co do interface kafelkowego, to dla mnie jest to absolutna kiszka, szczególnie w wypadku komputerów stacjonarnych.

edit:
A, jeszcze i to, że dla niemówiących językiem Abionu są dostępne pakiety językowe dla wersji 32 i 64 bitowej.

kichu
02-11-2012, 18:02
osobm instalujacym 8-ke, ale siodemke tez bardzo polecam Classic Shell
http://classicshell.sourceforge.net/
czyli pasek start a la klasyczny XP zarowno w Win7 jak i Win8
dodatkowo w Win8 mozna ustawic, zeby pomijal kafelki i od razu przechodzil do normalnego dekstopu na starcie
ja sie bawilem 3 miesiace Win8 przed oficjalna premiera i stwierdzam ze jest spoko, z tym ze ja osobiscie metro traktuje jako dodatek a nie glowny interfejs systemu
mianowicie na nowym systemie instaluje Classic Shella jak wyzej i tam mam klasyczny dekstop jaki mialem w WinXP czy Win7 z wszystkimi programami ktore potrzebuje, klasycznym menu start i tak dalej i tak dalej
na metro konfiguruje sobie typowe *******y typu poczta, kalendarz, kontakty, jakies drobne appki typu notatki itp itd (rzeczy na ktorych korzystam np. w smartfonie czy na tablecie) i mam tak naprawde 2w1
normalny dekstop i interfejs do pracy, ktory w zasadzie jest jak Windows 7 po lekkim face-liftingu - czuje sie jak w domu
i metro z mailem, facebookiem, kalendarzem i innymi *******ami, do ktorego moge sobie w kazdej chwili zajrzec na szybko niezaleznie od tego co robie na dekstopie
do takiego wniosku i takich ustawien doszedlem po pierwszych 30 min obcowania z Win8 i jak dotad sprawdza sie idealnie :)

a jeszcze pytanie czy aktualizowal ktos system z 7 na 8 majac zainstalowanego legalnego photoshopa (cs6) - nie bylo problemow z aktywacja?

wilk325
02-11-2012, 19:01
a jeszcze pytanie czy aktualizowal ktos system z 7 na 8 majac zainstalowanego legalnego photoshopa (cs6) - nie bylo problemow z aktywacja?

nie wiem, ale ja zawsze ( jak mam do postawienia od nowa system, oczywiście jak się da ) dezaktywuję PS; po instalce go ponownie aktywuję.

Greg77
03-11-2012, 09:21
mianowicie na nowym systemie instaluje Classic Shella jak wyzej i tam mam klasyczny dekstop jaki mialem w WinXP czy Win7

No dobra, ale to jest jakis "obcy" programik ingerujacy ostro w system.....jak z legalnoscia?

Johanan
03-11-2012, 10:03
No dobra, ale to jest jakis "obcy" programik ingerujacy ostro w system.....jak z legalnoscia?

O legalności rozwiązań nie decyduje Kolega kichu, tylko MS, dlatego trzeba się dobrze wczytać w stosowne przepisy.

Można też zadać pytanie wprost, telefonicznemu konsultantowi, ale nie spodziewałbym się tu wiążących rozstrzygnięć. :D

Na logikę, to nie powinno to MS zupełnie obchodzić, bo to nie jest de facto ingerencja w system, skoro można te zmiany wymusić modyfikacją istniejących zmiennych rejestru.

charmside
03-11-2012, 10:36
Zakupiłem upgrade przez internet z XP na win 8 pro, koszt 129zł. Na razie wszystko działa bez problemów. PS, LR, czy Capture NX wszystko płynie. Początkowo krzaczył się antywirus, po zmianie na inny system pierwsza klasa. Pozdrawiam.

kichu
03-11-2012, 12:01

To zwykły program uzytkowo-narzedziowy, nie wiem w czym problem.

T&T
03-11-2012, 13:12
Czyli wygląda nieźle. Jednak nie widzę sterownika do mojej drukarki Epson R2400 - to raz, a dwa to co z oprogramowaniem do kalibracji monitora (basICColor) i współpraca z kalibratorami , może ktoś sprawdzi jak wygląda zarządzanie kolorem w sensie przydzielania profili konkretnym urządzeniom w systemie.

Greg77
03-11-2012, 23:40
O legalności rozwiązań nie decyduje Kolega kichu, tylko MS, dlatego trzeba się dobrze wczytać w stosowne przepisy.

Można też zadać pytanie wprost, telefonicznemu konsultantowi, ale nie spodziewałbym się tu wiążących rozstrzygnięć. :D

Na logikę, to nie powinno to MS zupełnie obchodzić, bo to nie jest de facto ingerencja w system, skoro można te zmiany wymusić modyfikacją istniejących zmiennych rejestru.

To zwykły program uzytkowo-narzedziowy, nie wiem w czym problem.

Jak pokazala sie vista to pokazaly sie takie wlasnie programiki do imitacji Visty wygladu visty na XP i co, okazalo sie, ze jest to zlamanie zasad MS, problem polegal na tym, ze dokonywaly sie jakies powazne zmiany rejestru, co nie gwarantowalo stabilnosci i MS sie na takich wypinal, dlatego pytam.

kichu
03-11-2012, 23:49
to nic z tych rzeczy takze spokojnie, poza tym wszystkie zmiany sa odwracalne

uzywam tego na kilku kompach z win7 juz (bo lubie klasyczne menu start a la xp) i nie ma problemu zadnego

malibu
05-11-2012, 15:10
a jak sterowniki do tabletów wacoma , jakieś problemy z aplikacjami do obróbki zdjęć ? jak z profilami do monitorów

kichu
05-11-2012, 15:36
Capture NX2, View NX2, LR2, CS6 wszystko chodzi bardzo dobrze, mam nawet wrazenie, ze troche szybciej
w Photoshopie jedynie wywala mi sie wtyczka Nik - Dfine - cala reszta chodzi bez zarzutu

upgrade do Win8 robilem 2 razy - za pierwszym razem z 3-4 softami mialem problem, dziwnie zachowywaly sie
po upgrade, dlatego przywrocilem 7 z kopii zapasowej, i nastepnie odstinalowalem te 4 programy i zainstalowalem
je ponownie po upgrade do 8-ki i wszystko chodzi idealnie

programy ktore sprawialy problem to

- steroniki nvidia - juz nie pamietam czy mialem za stara wersje czy cos, ale odinstalowanie przed upgrade i instalacja na czysto zdecydowanie zrobily dobrze

- sterowniki asusa epu-6 (ten od sterowania trybami procka - energooszczedne itp itd)

- vmware - a wiec emulator wirtualnej maszyny - po upgrade nie chcial sie odpalic, bo jakeis steronwniki
mu nie pasowaly - zwykla reinstalacja zalatwila problemu

- klasyczna menu start a la xp - czyli classic shell - po ugpradzie i reinstalacjach upgradowych cos dziwnie sie zachowywalo, jak odinstalowalem przez upgrade i posadzilem na czysto smiga idealnie

ciekawostka dropa - po upgradzie do 8-ki i usunieciu katalogu ze starym windowsem (upgrade zostawia go jak windows.old) - mam wiecej wolnego miejsca na dysku niz mialem w siodemce - zysk jakies 4-5GB :-)

sam system (tryb desktop) to tak naprawde siodemka po lekkim face liftingu, ktora chodzi mam wrazenie nieco szybciej - ladowaie programow typu ps, lr, operacje dyskowe, przegladarka szybciej chodzi etc.

natomiast sam tryb metro to dla mnie taki dodatek drobny, gdzie mam ustawione moze 2-3 drobne softy typu pogoda, notatki itp. itd.

dzieki classic shellowi o ktorym pisalem wyzej w dekstopie mam normalne menu start a la xp (tego samego uzywalem od lat na siodemce), ustawilem sobie tez zeby po starcie od razu przechodzil na desktop, zamiast na metro

mam zrobiony obraz instalacji z siodemka przed upgrade ghostem (co nota bene polecam), wiec jak cos to godzinka i wracam na stare smieci :) ale poki co wszystko wyglada i pracuje ok.

bajcy
06-11-2012, 15:17
ja również chwile potestowałem win8 i... i mam dwie opinie, na stacjonarnym wszystko chodzi ok, system szybko sie instaluje i chodzi bez zastrzeżeń, narazie wszystkie programy które zainstalowałem chodźą i nie ma z nimi żadnych problemów, a tego obawiałem się najbardziej. Zainstalowałem również na netbook-u (acer d255) i tutaj zaczęły się schody. System ładnie się zainstalował, ale sterowniki do kart graficznej zaczęły płatać figle, za żadne skarby nie dało zmienić się rozdzielczości, nie pomogła nawet próba instalacja starych sterowników.
Co do metro, to idzie się przyzwyczaić;) bardziej denerwuje mnie przeglądanie zdjęć

jarekf34
06-11-2012, 20:08
bardziej denerwuje mnie przeglądanie zdjęć
Możesz rozwinąć, co jest tak wkurzające ?

bajcy
06-11-2012, 23:54
jak klikasz na zdjęcie to otwiera się w przeglądarce tej z Metro i nie da sie przeskakiwać na kolejne, owszem da się ustawić by zwykłą przeglądarką przeglądać, ale po restarcie wraca wszystko z powrotem do poprzedniego stanu. Na dodek wrzucam zdjęcia do biblioteki, ale i tak w metro się nie pokazują, nie moge dojść do tego jak to zrobic, może jestem za mało mądry:D jest też funkcja importuj, ale co z tego jak można importowac, albo z pendriva, dysku zew lub karty, nie można ustawić np. miejsca docelowaego i importwać z danego folderu

kichu
07-11-2012, 00:19
mi sie wszystko z automatu otwiera w standardowej przegladarce dekstopowej

a przegladarke fot z metro odinstalowalem

Budziko
07-11-2012, 00:42
Miałem krótko, ale teraz przypomniałem sobie o jednej sprawie. Mam procek który ma w turbo 3.5Mhz, natomiast menadżer urządzeń w 8 pokazywał ze przy obciążeniu podkręcał go więcej
Ktoś potwierdzi? Mam już 7 wiec nie mogę sam sprawdzić.
SGSII & Tapatalk

kichu
07-11-2012, 00:44
u mnie odwrotnie menedzer pokazywal ze procek chodzi na 3.14, a wg aidy w tym czasie chodzil na 3,5

Greg77
07-11-2012, 13:54
Miałem krótko, ale teraz przypomniałem sobie o jednej sprawie. Mam procek który ma w turbo 3.5Mhz, natomiast menadżer urządzeń w 8 pokazywał ze przy obciążeniu podkręcał go więcej
Ktoś potwierdzi? Mam już 7 wiec nie mogę sam sprawdzić.
SGSII & Tapatalk

u mnie odwrotnie menedzer pokazywal ze procek chodzi na 3.14, a wg aidy w tym czasie chodzil na 3,5

U mnie w W7 pokazuje taktowanie procka 2.8, bo to i7860, krece go do 3,4 co widac w biosie i cpuZ, windows widzi go jako 2,8 i nic tego nie chce zmienic:D

sokrates
07-11-2012, 14:07
...

upgrade do Win8 robilem 2 razy - za pierwszym razem z 3-4 softami mialem problem, dziwnie zachowywaly sie
po upgrade, dlatego przywrocilem 7 z kopii zapasowej, i nastepnie odstinalowalem te 4 programy i zainstalowalem
je ponownie po upgrade do 8-ki i wszystko chodzi idealnie

.....

Mam pytanie czysto techniczne - mam Windows 7, kupiłem upgrade za 69 zł tylko póki co jedno mnie powstrzymuje - na system uzywam dysku SSD 64GB - w tej chwili mam 15 GB wolnego, i zastanawiam się ile zostanie wolnego po upgrade do Windows 8? Jest ktoś w stanie odpowiedzieć z dokładnością do powiedzmy 1GB :-)

Z pozostałego oprogramowania mam tylko MS office 2010, antywirus NIS2012, Nero, CNX, Gimp, Solid Edge. reszta to jakieś sterowniki, kodeki i inne drobiazgi nie zajmujące więcej jak 200 MB :-)

kichu
07-11-2012, 14:16
Tylko ze tu chodzi o to, ze menedzer zadan w W8 teoretycznie pokazuje rzeczywiste taktowanie zegara w danej chwili - bo jak procek nie jest uzywany to taktowanie spada do 1,2 jesli dobrze pamietam i jak wzrasta obciazenie to widac na podlgadzie, ze taktowanie rosnie. Tyle ze jak ju zpisalem wyzej mimo ze procek w szczycie chodzi na 3,5 to menedzer zadan zawsze pokazuje max "ustawowy" a nie przetaktowany.

sokrates - z 15gb wolnego bedzie problem z tego wzgledu ze system zachowuje katalog starego windowsa jako windows.old

oczywiscie po skutecznej instalacji mozna tego old-a usunac, ale na czas instalacji musi byc wiecej miejsca niz 15GB (nowy katalog windows zajmowal cos kolo 20GB jesli dobrze pamietam)

jesli masz na ssd jakies pliki ktore mozesz przerzucic na jakis inny twardziel podczas instalacji i zwolnic tak ze 25 (bezpiecznie 30gb to powinno byc ok), po upgrade wywalisz katalog ze starym windowsem przywrocisz pliki i bedzie git

a ciekawostka jest fakt, ze u mnie po upgrade i wywaleniu starego windowsa (25GB) mam na dysku o jakies 5gb wiecej wolnego miejsca niz przed upgrade

sokrates
07-11-2012, 14:26
to mam 2 wyjścia - zrobić obraz systemu, przenieść na klasyczny dysk 320GB, zrobić upgrade, usunąć .old, i z powrotem na SSD.... albo kupić większy SSD :-)

kichu
07-11-2012, 16:19
chyba bym poszedl opcje w stylu wiekszy ssd - win instalujacy sie na ssd z automatu wylacza indeksowanie itp wynalazki - wiec nie wiem czy instalowanie go na hdd a pozniej klonowanie na ssd tego jakos tam nie zakłoci

Johanan
07-11-2012, 16:25
Nie zakłóci, spokojnie, można dowolnie żonglować obrazem dysku z HDD na SSD i odwrotnie.

sokrates
07-11-2012, 17:41
aktualną instalkę mam sklonowaną ze zwykłego HDD. Trzeba tylko pewne rzeczy powyłaczać (indeksowanie, pamięć wirtualną - przy odpowiedniej ilości RAM, i jeszcze kilka innych)

Majek
08-11-2012, 11:27
A powiedzcie tak szczerze. Jest sens się przesiadać? Jest duży przyrost wydajności? Na 7-kę nie narzekam, ale tak z ciekawości bym sobie jednego kompa przerobił na 8-kę. Tylko jak czytam, że można zainstalować jakiś programik, który upodobni 8-kę do 7-ki, to po co kombinować, skoro można zostać przy 7-ce. Jak się sprawdza Metro w codziennym użytkowaniu? Ja sobie to wyobrażam jako takie duże menu start. Z tym jednak, że normalne menu start mam dostępne zawsze, natomiast metro ucieka, jak mam odpaloną aplikację na pełnym ekranie. Wygodne to jest?

kichu
08-11-2012, 12:11
Na pytanie czy jest sens nikt Ci nie odpowie :) W kwestii przyrostu wydajnosci, to powiem tak, procesor szybciej na Win 8 chodzic nie bedzie, ale w czesto wykonywanych operacjach, operacjach dyskowych i tym podobnych czuc ta
roznice, szybciej startuja programy, mam wrazenie ze szybciej i sprawniej leca operacje dyskowe, widze teraz ze czytnik na USB3 z nowym kartami kopiuje pliki ponad 80 mb/sek, gdzie na siodemce bylo nieco wolniej. NIe jest to jakas roznica dnia i nocy, natomiast podejrzewam, ze jak dluzej posiedze na 8 i bym wrocil do 7 to te drobne opoznienia, ktore tam byly, a tu ich nie ma by mnie wkurzaly :)

W kwestii instalowania dodatkowych programikow upodabniajacych 8 do 7 to ja powiem tak - u mnie przynajmniej to nie jest tak, ze to sie od osemki zaczelo, bo ja juz nie trawilem menu start z Windows 7 (tego nowego). Na wszystkich starszych Windowsach przelaczalem menu start w ustawieniach w tryb klasyczny, a ze w siodemce sie nie dalo, to wlasnie dlatego juz na siodemce mialem zainstalowanego tego Classic Shella, dzieki czemu mialem menu start dokladnie jak w klasycznej Windzie, czyl takie jak na tym obrazku:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/screenshot-1.png
źródło (http://classicshell.sourceforge.net/images/screenshot.png)

I tutaj to co mam na osemce nie rozni sie niczym od tego co mialem na siodemce :)

Przede wszystkim zwracam uwage, ze ten programik to nie jest jakies niewiadomo co, ktore zostalo napisane specjalnie pod windows 8 i zmienia pol systemu, tylko niewielki programik narzedziowy, ktory w zaden sposob nie wplywa na szykosci, stabilnosci i sprawnosc dzialania systemu. I on jest juz dostepny od lat - bo powstal w czasach
windows 7, kiedy MS zrezygnowal z mozliwosci wlaczenia klasycznego menu start a la XP. Teraz koledzy zrobili tylko lekki lifting pod osemke, gdzie obok wszystkiego co mozna bylo ustawic odnosnie tegu menu start w siodemce pod osemke dodano dwa dodatkowe ustawienia czyli - pomin metro na starcie i przejdz do desktopu + mozliwosc wylaczenia aktywnego naroznika (tego w okolicah menu start) albo wszystkich. I tyle. Soft jest rowzijany od 2008 roku i nie jest to jakies lekarstwo od ad hoc napisane pod osemke:

What is the story behind Classic Shell?
The project started back in 2008 as a small utility to replace the copy UI for Vista. In 2009 a friend switched from XP to Vista and complained that the Up button was missing. That was the second feature that was implemented. Later in October 2009 I switched to Windows 7 and was very disappointed that the classic start menu was gone, so I went to make my own. After the start menu was done I decided to make this project public and added it to Source Forge. The rest is history.

Natomiast w kwestii metro jako glownego menu start - mi osobiscie nie podchodzi - ja pracuje normalnie na desktopie, natomiast jak jego uzupelnienie o kilka drobnych aplikacji nie zwiazanych z normalnym pulpitem windows - typu pogoda, kalendarz, notatki itp. - jak najbardziej tak - bo w momencie kiedy mam na desktopie otwarty caly kram zwiazany z obrobka zdjec i chce np. sprawdzic poczte, zajrzec do kalendarza czy cos to mam drugi niezalezny od tamtego pulpit z tymi rzeczami dostepny pod jednym przyciskiem albo po najechaniu i klinieciu w aktywny rog ekranu. Taka filozofia obslugi osemki mi osobniscie jak najbardziej pasuje.

Majek
08-11-2012, 13:36
Mnie Start w 7-ce nie przeszkadza w ogóle, a wręcz podoba się. Dlatego nigdy nie miałem parcia na jego zmienianie. Tak samo bardzo wygodny jest dla mnie pasek zadań. Funkcjonalnością jest zbliżony do Mackowego docka. Z tego bym rezygnować nie chciał. Po prostu wszystkie aplikacje, których używam na co dzień, mam przypięte do paska i są one dostępne na jedno kliknięcie w każdym momencie... Dlatego tak się zastanawiam, czy jest sens kupować upgrade (mnie nie dotyczy ten promocyjny okres od 2 czerwca, więc będę miał ciut drożej). Bo się okaże, że Metro, czyli największa zmiana funkcjonalna, jest o kant tyłka rozbić, trzeba instalować coś dodatkowego, żeby mieć to samo, co w 7-ce. No to po co wtedy robić ten upgrade, skoro w 7-ce jest to, co w 7-ce? ;-)

Tak się zastanawiam na ten przykład, jak działa Win8 na dwóch monitorach. Czy możliwe jest "manie" Metro na jednym monitorze, a desktopu na drugim?

Andrus
08-11-2012, 14:35
Tak się zastanawiam na ten przykład, jak działa Win8 na dwóch monitorach. Czy możliwe jest "manie" Metro na jednym monitorze, a desktopu na drugim?
tak, metro to nawet na 1/4 ekranu mozna miec ;)

kichu
08-11-2012, 14:42
dokladnie za kolega, mozna sobie aplikacje metro wrzucic obok zwyklego pulpitu albo wyslac na 2 ekran, niektore sa nawet pisane z mysla, ze na tradycyjnym pulpicie beda zajmowac np. maly pasek z lewej czy prawej

w sprawie classic shella jeszcze to zainstaluj sobie i sprawdz - on ma w pip opcji konfigurowalnych, mozna miec menu start a la xp, a la vista/7 z jakimis tam drobnymi zmianami i tak dalej i tak dalej... on w pasek zadan (z dockowanymi programami) w zaden sposob nie ingeruje - to rozwiazanie nota bene tez bardzo sobie chwale

i on tez nie wylacza orytinalnego menu start, bo mzozna sobie tak ustawic (pod win7 np) ze jak nacisniesz przycisk start np. z shiftem to wyskakuje normalne menu start windowsowe (to siodemkowe defaultowe)

a w win8 ja mam tak, ze jak nacisne przycisk start na pasku to mam menu start takie jak chce (czyli a la xp) a jak kursorem dojade do lewego dolnego naroznika i nacisne LPM to wskakuje mi metro

soft jest w pelni transparentny i w niczym nie przeszkadza a jak stwierdzisz ze ci nie pasuje, nie chcesz go czy cokolwiek to robisz uninstall i nie ma po nim sladu w systemie

Majek
08-11-2012, 15:57
Dzięki za informacje. Kupiłem tę 8-kę. Zobaczymy, może będzie fajnie. Teraz jeszcze jak byście mi powiedzieli, jak się najlepiej przygotować do przejścia. Chyba tak najbardziej to bym chciał zrzucić sobie ten system, co mam w całości w postaci jakiegoś backupu, obrazu, cokolwiek, żeby w razie czego, w razie konieczności powrotu do 7-ki zrobić to jak najmniej boleśnie. Jak się takie coś załatwia? Jak zrobić backup na drugi dysk na ten przykład. Że podłączam ten dysk, robię sobie backup, odłączam dysk, robię upgrade. I później, jak się okaże, że coś poszło nie tak, podłączam z powrotem ten dysk, robię klik i przywracam z tego dodatkowego.

kichu
08-11-2012, 16:06
no pelen obraz systemu sprzed instalacji to jest najlepsze wyjscie - najlepiej na drugim dysku lub zewnetrznym albo na obu naraz (backupow nigdy za malo) - ja tak zrobilem i po pierwszym upgrade do win8 przywrocilem 7-ke bo mi 2-3 programy dziwnie sie po upgrade zachowywaly, wiec przywrocilem 7, odisntalowalem je, zrobilem upgrade i ponownie zainstalowalem i wszystko spoko (opisywalem pare postow wyzej)

jak nie chcesz placic to mozesz stad pociagnac w pelni funkcjonalnego 15-dniowego triala
http://www.drive-image.com/

obraz/backup mozesz zrobic z poziomu zainstalowanego softu w trakcie normalnej pracy kompa
a restore najlepiej z plytki startowej - opcje jej przygotowania masz w sofcie

przez upgradem - i po zrobieniu kopii - odpal profilaktycznie kompa z plytki startowej i sprawdz czy soft z wypalonej plytki sie odpali i czy bedzie widzial dysk, na ktorym masz kompie (99,9% szans ze wszystko bedzie ok, ale sprawdzic nie zaszkodzi)

no i milej zabawy

Johanan
08-11-2012, 16:18
...
Jak zrobić backup na drugi dysk na ten przykład. Że podłączam ten dysk, robię sobie backup, odłączam dysk, robię upgrade. I później, jak się okaże, że coś poszło nie tak, podłączam z powrotem ten dysk, robię klik i przywracam z tego dodatkowego.

Ja np. robię to tym: http://disk-image.com/download.htm

Majek
08-11-2012, 16:30
Ok, dzięki. Widzę, że mam zainstalowane jakieś dellowe oprogramowanie do backupu. Jest możliwość wskazać miejsce wykonania kopii, jest możliwość wykonać kopię bootowalną, ale tylko na penie. Tzn był amożliwość wskazać jako miejsce wykonania kopii napę DVD. Może to by było to, że część bootowalną robi na DVD, a resztę gdzieś na dysku... Na razie robię kopię taką zwykłą, na sąsiedniej partycji...

Johanan
08-11-2012, 16:33
Nie namawiam, ale starter Active@ Disk Image kosztuje raptem niecałe 20$, a działa z DVD, CD, czy pena wręcz wyśmienicie.

... a i trial, to całe 21 dni.

Majek
09-11-2012, 12:59
No dobra, wszystko przeszło bez większego problemu... Póki co, jedno mnie niepokoi. Mianowicie Solidworks stracił sprzętowe dopalanie. Pobieram nowy sterownik karty, może pomoże.

Natomiast mam pytanie. Jest możliwość podłączenia googlowych usług pod standardowe aplikacji poczty, kalendarza i kontaktów. Jak to zrobić? W sieci wyczytałem tylko, że jest taka możliwość, ale nie mogę za chorobę znaleźć nigdzie, jak to zrobić. W sumie Gugiel pracuje na Exchange'u, więc to powinno od strzału pójść...

kichu
09-11-2012, 13:08
Poszukaj instrukcji konfiguracji exchange dla Google na iPhone (podaje sie te same dane)

Majek
09-11-2012, 13:21
Tak, ja wiem, ale kurde, gdzie to w Windzie przeklepać? W sensie, gdzie się Win ustawia Exchange'a?

kichu
09-11-2012, 13:35
W tym programie pocztowym. Cos tam trzeba było kliknąć gdzieś, raz ustawialem więc z dobrze nie pamietam. Poszukać w Google Z odpowiednimi słowami kluczowymi tez było info co i jak.

Johanan
09-11-2012, 13:54
http://www.spidersweb.pl/2012/10/oto-jak-wlaczyc-synchronizacje-wszystkich-kalendarzy-google-na-komputerze-windows-8.html

Itp., itd.

Majek
09-11-2012, 14:51
Taaaak, widziałem to...

Cytuję pewien fragment ze spidersweba:

1. Najpierw przejdź standardowy proces łączenia konta Gmail zarówno z aplikacjami Poczta, jak i Kalendarz w Windows
8. W ten sposób synchronizować będzie się tylko jeden główny kalendarz Google, ale to konieczne, by… włączyć kolejne.

Czy ktoś może mi podać opis, jak wygląda "standardowy proces łączenia konta Gmail zarówno z aplikacjami Poczta, jak i Kalendarz w Windows"
Poza tym, chyba mi tam brakuje czegoś między punktami 1 i 8. :-)

A tak z innej paki... Wrócił Win7 z backupu.
Po zainstalowaniu nowego sterownika nVidii do Quadro 4000, Win 8 odmówił współpracy. Uruchamia się, widać kwadraciki, kręcące się kropeczkowe kółeczko, ale zamiast pulpitu, ekrany są czarne, na jednym - głównym mruga podświetlenie matrycy. Tak się na sekundę zapala i na dwie sekundy gaśnie. I tak w kółko. Drugi ekran jest martwy.

Johanan
09-11-2012, 15:09
Ósemka, nie nadaje się jeszcze według mnie do normalnej pracy.

Zresztą, jak niemal każdy system praktycznie w powijakach.

Upłynie sporo wody w Wiśle, zanim wyją do niego stosowne poprawki przystosowujące go do wymogów stawianych przez sprzęt i oprogramowanie.

Majek
09-11-2012, 16:25
Kurde, ja jakiś niepełnosprytny chyba jestem... Nie mogę znaleźć, gdzie tego Exchange'a skonfigurować, jak babcię kocham...

Majek
09-11-2012, 17:07
Ok, ogarnąłem temat...

Jakiś taki miejscami mało intuicyjny ten system. Z jednej strony bardzo podobny do 7 i człowiek myśli w kategoriach zwykłej Windy, a miejscami trzeba się przestawiać na tabletowe myślenie... Coś czuję, że dosyć szybko wyjdzie Windows 9...

Greg77
10-11-2012, 04:52
Coś czuję, że dosyć szybko wyjdzie Windows 9...

Czytajac ten watek zaczynam na to liczyc:D:D:D
No nic, od rana mam wolne trzy dni, cos mi sie wydaje, ze jakis trial wpadnie na testy
:D

rychu_cmg
10-11-2012, 09:54
Jakiś czas temu zainstalowałem w laptopie wersję Release Previev i mam mieszane uczucia. Z jednej strony kilka fajnych pomysłów, z drugiej strasznie trudno połapać się w nowym systemie. Wbudowana przeglądarka zdjęć jest tragiczna. Potrzeba kilku godzin, żeby się połapać co gdzie jest. Jak dla mnie zdecydowanie lepszym i łatwiejszym w obsłudze systemem jest UBUNTU.

Johanan
10-11-2012, 10:55
...
Jak dla mnie zdecydowanie lepszym i łatwiejszym w obsłudze systemem jest UBUNTU.

Tym bardziej, że obecnie kładzie się w systemach linuxowych nacisk, właśnie na łatwość obsługi i kompatybilność z całą masą oprogramowania w tym i platform giercowych.

W8, nie podszedł nie tylko zwykłym użytkownikom, ale przede wszystkim nie spodobał się producentom hardware i software.

Zobaczymy co przyniesie nam następny rok, ale zapowiada się on dla MS niezbyt dobrze.

Majek
10-11-2012, 13:44
Sama 8-ka wydaje się ok. Niektórzy piszą, że jest szybsza od 7-ki. Ja niczego takiego nie zaobserwowałem (chociaż nie łapie czasu ze stoperem, maszynę mam szybką i jeszcze z dyskiem SSD, więc w moim przypadku te różnice mągą być naprawdę niewyłapywalne). Nie ma w nowym systemie niczego rewolucyjnego. Jest Metro, ale ani mnie ono ziębi, ani grzeje. Jest, to jest i idzie się do niego przyzwyczaić. Jest kilka nielogicznych i niekonsekwentnych rzeczy, jak np. menu wyskakujące z prawej strony po najechaniu kursorem w PD. Potrzebne ono jak świni siodło. Jednym funkcjonalnym elementem tego menu jest ikonka ustawień dla aktualnie uruchomionej aplikacji (ale tylko dla interfejsu Metro). Czyli jak w tablecie. Mam uruchomioną daną aplikację, chcę wejść w jej ustawienia, naciskam guzik i pokazują mi się ustawienia tej aplikacji. Może i fajne, ale póki co za mało jest aplikacji napisanych dla Metro, żeby to miało jakieś znaczenie i żeby ta funkcjonalność była do czegokolwiek potrzebna. Zobaczymy, jak się rozwinie Marketplace. O, a taka ciekawostaka - razem z tym menu pojawia się zegarek w jakimś z pupy wziętym miejscu. Ani żadnego graficznego połączenia między tym menu, a zegarkiem ani nic. Ot, jeden ciemny prostokąt przy krawędzi ekranu z menu, drugi prostokąt z zegarkiem gdzieś w zupełnie przypadkowym miejscu. Tak od czapy. Ogólnie rzecz biorąc , pod dizajnerskim względem jest krok w tył. Duży krok w tył. Interfejs Aero z 7-ki był bardzo przyjemny dla oka, jak ktoś lubi takie bajery, to mogło się podobać. Te wszystkie szkiełka, przezroczystości, podświetlenia itd. Tutaj wszystko jest znowu toporne, kanciaste i nieprzezroczyste. Jak w 3.11 z lat 90'.

Moja konkluzja jest taka, że absolutnie nie widzę sensu przesiadania się z 7 na 8. Nowy system jest ok, ale tylko ok. Przy zakupie z nowym komputerem, jak najbardziej, nawet mogę polecić, ale upgrade'owanie 7 mija się z celem. Ja kupiłem ten upgrade z czystej ciekawości i szczerze mówiąc nie było to najlepiej wydane 130 PLN w moim życiu. No, tyle, że zaspokoiłem ciekawość. ;-)

Może Windows 9 będzie bardziej spójny interfejsowo, przez to przyjemniejszy w użytkowaniu, bo nie będzie wymuszał schizofrenii (trochę Aero, trochę Metro).

Aaaa... Za drugim razem przy upgradzie wszystko poszło ok, nawet wspominany przez mnie wcześniej Solidworks jakimś magicznym sposobem odzyskał swoje wspomaganie sprzętowe bez mojej ingerencji.

EDIT:
Tak mi się jeszcze przypomniało... Kolejną niekonsekwencją jest korzystanie z multitaskingu. Mamy klasyczny Alt+Tab dla aplikacji zarówno metrowych, jak i niemetrowych oraz wyskakujący z lewa pasek tylko z aplikacjami metrowymi. No to po huk ten pasek z boku, skoro mamy zwykły Alt+Tab? Chyba sobie to tak wymyślili, że nikt nie będzie korzystał z klasycznych aplikacji, wszyscy zaraz rzucą się na Metro i jego dobrodziejstwa. Tyle tylko, że to chyba mało realne jest... Już by mogli tak zrobić, żeby te funkcjonujące do tej pory aplikacje ubrać w metrowy styl. Wtedy przynajmniej wszystko byłoby spójne.

Kurtz
10-11-2012, 16:28
Niektórzy piszą, że jest szybsza od 7-ki. Ja niczego takiego nie zaobserwowałem (chociaż nie łapie czasu ze stoperem, maszynę mam szybką i jeszcze z dyskiem SSD, więc w moim przypadku te różnice mągą być naprawdę niewyłapywalne). Nie ma w nowym systemie niczego rewolucyjnego.
Na slabszych maszynach roznica jest widoczna, szczegolnie jezeli nie ma sie dysku SSD. Pewne zmiany i przyspieszenia dzialania,no ui okrelsilbym nawet dosc rewolucyjnymi, bo zdziwilo mnie jak szybki moze byc ten system na HDD.
Jezeli ktos ma slabszego kompa z hdd, moim zdnaiem widac roznice.

rb_zg
10-11-2012, 17:07
Ja się podpisuję pod opinią Majka z postu #59 w 100% Ja po zakupie upgrade Win 8 wróciłem do siódemki. Czekam tylko na IE10, bo faktycznie jest zdecydowanie lepszy i szybszy od IE9 (a pewnych przyczyn "korporacyjnych" muszę korzystać z IE). Mam nadzieję że IE10 pod Win7 będzie działał jak pod Win8.

Majek
10-11-2012, 17:44
No ja póki co jeszcze trwam przy 8-ce. Już się nawet przyzwyczaiłem do pewnych dziwactw tego systemu... IE10 jest całkiem ok. Brakuje mu tylko dwóch rzeczy. Adblocka i sprawdzania pisowni... No żesz czemu oni nie chcą tego zaimplementować do tej przeglądarki?

I tak wracając do dziwactw systemu... Buehehee...
Aplikacja Muzyka. Fajnie nawet zrobiona, taka tabletowa, ok... Mam na dysku cały katalog, w którym iTunes trzyma swoją muzykę. Wszystkie pliki pokatalogowane wykonawcami i albumami, każdy jeden plik otagowany, zawiera okładkę. No porządeczek, jak to w iTunes. Se myślę, dodam cały katalog iTunes, to sobie Winda może jakoś to pogrupuje. Chociażby po tagach. A co zrobiła Winda? Założyła jeden album, do tego albumu wsypała wszystkie utwory luzem w kolejności alfabetycznej, po nazwie pliku, żeby było ciekawiej. Czyli mam 01 Roling in the Deep, za tym mam dajmy na to 01 Enter Sandman, za tym 01 jakiś tam kolejny utwór pierwszy na płycie, później lecą dwójki, trójki itd... Nie widzi nazw albumów, wykonawców, tytułów z tagów... No nic, zupełnie... Tego to bym się nie spodziewał... Tak mega przeułomnego playera to ja jeszcze na oczy nie widziałem. To już Media Player sobie z tym bez problemu radzi i jest w stanie pogrupować utwory po wykonawcach i albumach korzystając z danych z metatagów... Wskazuje mu jeden katalog, on sobie przeindeksowuje jego zawartość i wyświetla tytuły według wybranych kryteriów (album, wykonawca, gatunek).

EDIT:
Aaaa... A jak chciałem usunąć ten śmieciowy album, to co aplikacja zrobiła? Oprócz samego albumu wywaliła całą muzę fizycznie z katalogu. Dobrze, że tylko do kosza... ;-)

rb_zg
10-11-2012, 18:43
Fakt, sprawdzania pisowni mi brakuje, ale jeśli chodzi o blokowanie reklam to w miarę działa włączenie dodatków:

Narzędzia >> Zarządzanie dodatkami >> Ochrona przed śledzeniem >> Uzyskaj listę ochrony przed śledzeniem online...

Ja mam EasyList i TRUSTe oraz własną listę włączone i jakoś to sobie radzi z natręctwem reklam.

moro
11-11-2012, 13:49
Ja przesiadłem się z XP i no jest szybciej (takie mam odczucie), ale jakoś mi w ogóle nie pasuje ergonomia tego systemu. Pewnie kwestia przyzwyczajenia ...

Budziko
12-11-2012, 02:06
130 zł wyrzucone w błoto. Wróciłem do 7mki, zdałem pytanie do Microsoft czy można dokonać zwrotu, okazało się że nie bo system był aktywowany.

SGSII & Tapatalk

Władca Pixeli
12-11-2012, 04:05
Win95 - nieudany
Win98 - stabilny i popularny
WinME - nieudany
Wim XP - po SP2 stabilny i popularny
Win Vista - nieudany
Win7 - stabilny i popularny
Win8 - ??? :mrgreen:

Brałem ostatnio odział w dużej konferencji prowadzonej przez jednego z większych dystrybutorów w USA.
Pod koniec zrobiono ankietę: Kto w najbliższej przyszłości przechodzi na Windows 8?
Zdziwienia prowadzącego bezcenne, kiedy zobaczył wynik, że 95% nie ma zamiaru na razie przechodzić na Windows 8 :mrgreen:

sprychu
12-11-2012, 04:38
Win95 - nieudany
WinME - nieudany
Win Vista - nieudany
Win8 - ??? :mrgreen:

Brałem ostatnio odział w dużej konferencji prowadzonej przez jednego z większych dystrybutorów w USA.
Pod koniec zrobiono ankietę: Kto w najbliższej przyszłości przechodzi na Windows 8?
Zdziwienia prowadzącego bezcenne, kiedy zobaczył wynik, że 95% nie ma zamiaru na razie przechodzić na Windows 8 :mrgreen:

Pominąłeś Win2000, bardzo stabilny i moim zdaniem najfajniejszy Windows jaki był.
A co do Win8, też jakoś mnie nie przekonuje, i raczej pozostanę przy Win7.

Johanan
12-11-2012, 10:35
Dziwię się tylko, że ktoś zdecydował się utopić pieniądze w system, którego nawet nie przetestował skoro 90 dniowy trial tego systemu w wersji Enterprise, jest dostępny na portalu MS.

Kurtz
12-11-2012, 10:51
Win95 - nieudany
WinME - nieudany
Win Vista - nieudany
Win8 - ???
Win XP nawet przed SP2 byl systemem popularnym i stabilnym, po SP2 byl po prostu latwiejszy, bardziej przyjazny dla usera i stabilniejszy.
Vista po SP jest na prawde przyzwoitym systemem. Pierwsza odslona byla nieudana bo zdecydowali sie zrobic rewolucje i przejsc ze wszystkimw managed code. Pozniej zawrocili i SP1 zmienial duzo i bardoz poprawial dzialanie i stabilnosc.
Win 8 - narazie, z tego co widac, jest niemniej stabilny od Win 7, jest szybszy, latwiejszy, ma sporo dodatkow ktorych poprzedni system ni emial badz nie byly tak przystepne. Po prostu, sila przyzwyczajen jest ogromna. Niektorzy tak narzekaja na to metro, ze mniej efektywne, ze beznadzeijne ze si eni enadaje. Niedawno bylem na wykladach gdzie bylo duzo programistow .NET / Win 8 ( taka tematyka wykladu ) i tam ludzie zasuwali uzywajac metro bardoz szybko - prawie wszyscy zgodni, ze to kwestia przyzwyczajenia i wieksoc rzeczy jest praktycznie tak samo efektywna, a niekore znacznie bardziej.
Widze ze narzekanie na Win 8 jest troche w modzie, szczegolnie w srod osob ktore popracowaly na systemie tydzien, dwa i nie podoba im sie, bo to nie stare.

Zdziwienia prowadzącego bezcenne, kiedy zobaczył wynik, że 95% nie ma zamiaru na razie przechodzić na Windows 8
Takie opinie i wyniki ankiety nie powinny nikogo dziwic moim zdaniem.

Pawel92
12-11-2012, 14:33
Zainstalowałem i ja. Poszło bezboleśnie i przy okazji posprzątałem trochę dyski. Zainstalowałem jeszcze Classic Shell, odinstaluje wszystkie duperelki Metro i ... będzie jak poprzednio w W7. A ile radości przy tym :mrgreen:
Ogólnie jest OK, problemów nie mam żadnych (w W7 tez nie miałem :wink:) i trudno mi powiedzieć czy działa szybciej czy wolniej, etc. Ot taka zabawa geeka. Ten komputer służy mi tylko i wyłącznie do obróbki zdjęć i tu, niestety, jak było kiepsko tak dalej jest kiepsko. Nie jestem pewien czy to wina W8... :smile:

kichu
12-11-2012, 14:39
Ten komputer służy mi tylko i wyłącznie do obróbki zdjęć i tu, niestety, jak było kiepsko tak dalej jest kiepsko. Nie jestem pewien czy to wina W8... :smile:

no Painta v8 Master Edition nie dodali :lol:

Pawel92
12-11-2012, 15:30
Brak oprogramowania można by jeszcze przeboleć. Gorzej, bo nie zauważyłem żadnej poprawy jeśli chodzi o mojej umiejętności. Będę chyba reklamował u MS.

Majek
12-11-2012, 17:52
A masz wersję Home, czy Pro? Bo ja w Pro mam takiego wizarda, co to Cię krok po kroku przeprowadza i na koniec wychodzi zarąbiście obrobiona fota. ;-)

Pawel92
12-11-2012, 19:26
A masz wersję Home, czy Pro? Bo ja w Pro mam takiego wizarda, co to Cię krok po kroku przeprowadza i na koniec wychodzi zarąbiście obrobiona fota. ;-)
No jak to? Pro musi mieć wersje Pro. Musiałem gdzieś ten wizzard przeoczyć:D

Greg77
13-11-2012, 13:11
Panowie a orientujecie sie, czy moge zrobic upgrade W7 HE angielski box do wersji W8 box pl?

siona
13-11-2012, 13:24
Panowie a orientujecie sie, czy moge zrobic upgrade W7 HE angielski box do wersji W8 box pl?

a to nie ma dowolnego wyboru języka w trakcie użytkowania w W8? zapowiadali, że będzie ...

Greg77
13-11-2012, 13:43
a to nie ma dowolnego wyboru języka w trakcie użytkowania w W8? zapowiadali, że będzie ...

No wlasnie ciekawy jestem, sciagne triala to bede wiedzial, 30 dni do testowania wystarczy, jedyny minus to promocja na tani upgrade sie konczy 31 stycznia:(

Johanan
13-11-2012, 16:18
No wlasnie ciekawy jestem, sciagne triala to bede wiedzial, 30 dni do testowania wystarczy, jedyny minus to promocja na tani upgrade sie konczy 31 stycznia:(

Trial W8 jest do 90 dniowego testowania, poza tym jeszcze będą nas po rękach całować, byśmy w ogóle zechcieli na to spojrzeć. :)

ps.
Pakiety językowe można w trialu instalować dowolne.

siona
13-11-2012, 16:19
jestem zdania, że systemy M$ działają dobrze po pierwszym SP

Greg77
13-11-2012, 16:22
jestem zdania, że systemy M$ działają dobrze po pierwszym SP

Vista przestala czkac po SP2 (mowa o 64bit):)

Majek
13-11-2012, 22:32
jestem zdania, że systemy M$ działają dobrze po pierwszym SPPowiem Ci szczerze, że tym razem wyjątkowo nie ma na co narzeakć. W8 Naprawdę w niczym nie ustępuje 7-ce pod względem stabilności i szybkości pracy.

Mekano
15-11-2012, 16:19
Windows 8 Enterprise Evaluation, licencja na 90 dni, trial, ja taki sciagnelam, on sie duzo rozni od finalnej wersji?
Fajnie widac na jednym monitorze kafelki kolorowe, a na drugim pasek i tapete.. trzeba bedzie zainwestowac w win8, z tego co widze niczym nie ustepuje 7, a przy tym jest nowoczesniejszy..

Pawel92
15-11-2012, 21:58
Windows 8 Enterprise Evaluation, licencja na 90 dni, trial, ja taki sciagnelam, on sie duzo rozni od finalnej wersji? ...

Jest szansa, że ściągnełaś wersję finalną :wink:

Greg77
16-11-2012, 12:55
No i mam to cudo, jak narazie wrazenie jest dosc pozytywne, troche malo przy tym spedzilem czasu, ale podoba mi sie od pierwszego "wlaczenia":D
System sie bardzo szybko instaluje, podoba mi sie wybor systemow jaki pokazal sie po instalacji W8, metro moze byc przydatne, brak startu to tylko kwestia przyzwyczajenia...
Narazie traktuje ten system jako ciekawostke, ale mam zamiar na nim popracowac.
Skypea nie da sie normalnego zrobic? Musi byc taki "kafelkowy"?

Andrus
17-11-2012, 01:49
Mnie dzisiaj rozwalilo skomplikowanie instalacji niepodpisanego sterownika.... (jeszcze bonusy byly przez to, ze mam zaszyfrowany dysk)

ropusz
17-11-2012, 01:51
Troszkę się ciężko przyzwyczaić do niektórych rzeczy ale ogólnie jest ok, nie miałem problemów z aplikacjami i sterownikami.

rychu_cmg
17-11-2012, 10:54
Powiem Ci szczerze, że tym razem wyjątkowo nie ma na co narzeakć. W8 Naprawdę w niczym nie ustępuje 7-ce pod względem stabilności i szybkości pracy.
W Windows 8 to raczej zmiana interfejsu względem poprzedników jest powodem narzekań.

Mekano
17-11-2012, 12:32
W Windows 8 to raczej zmiana interfejsu względem poprzedników jest powodem narzekań.

Dokladnie tak jest, a to tylko kwestia przestawienia, przyzwyczajenia sie. Mi absolutnie nie brakuje menu start i nie bede go doinstalowywac, wszystkie najczesciej uzywane programy mialam przyklejone do paska, a teraz dodatkowe kafelkowe aplikacje przyklejone wszystkie w jednym miejscu, przejrzyscie i wygodnie, to naprawde super sprawa.. No i "zmiana interfejsu", jak dla kogo, ja uzywam w komorce Windowsa, wiec dla mnie nie zupelna nowosc..

Majek
19-11-2012, 00:11
No i mam to cudo, jak narazie wrazenie jest dosc pozytywne, troche malo przy tym spedzilem czasu, ale podoba mi sie od pierwszego "wlaczenia":D
System sie bardzo szybko instaluje, podoba mi sie wybor systemow jaki pokazal sie po instalacji W8, metro moze byc przydatne, brak startu to tylko kwestia przyzwyczajenia...
Narazie traktuje ten system jako ciekawostke, ale mam zamiar na nim popracowac.
Skypea nie da sie normalnego zrobic? Musi byc taki "kafelkowy"?

To jest właśnie największe kuriozum tego systemu. Od strony technicznej wszystko fajnie, system jest stabilny i bezproblemowy. Trochę zmian w GUI, niby to nowe aż tak bardzo nie przeszkadza i po jakimś czasie człowiek się przyzwyczaja, ale jakoś odruchowo dąży do tego, żeby było po staremu, jak w 7. Po co w takim razie zmieniać?

Greg77
19-11-2012, 02:34
To jest właśnie największe kuriozum tego systemu. Od strony technicznej wszystko fajnie, system jest stabilny i bezproblemowy. Trochę zmian w GUI, niby to nowe aż tak bardzo nie przeszkadza i po jakimś czasie człowiek się przyzwyczaja, ale jakoś odruchowo dąży do tego, żeby było po staremu, jak w 7. Po co w takim razie zmieniać?

A po co przesiadalismy sie na XP z 98, na Viste z XP i na W7 z Visty?
Jest to nowy system i juz jest to widoczne,z e jest udoskonalony, troche dziwnie mi sie na nim pracuje, ale jest ciekawy, jestem zdecydowany zeby zosta, przy swoim W7 na licencji box, bo do teraz nie wiem jak skonczy sie sprawa moejj licencji jak zrobie upgrade do W8.
Kazdy nowy system lubie poznac zanim dostane komputer z takim systemem do "remontu", dobrze wiedziec gdzie i czego szukac a, ze dorabiam sobie naprawiajac bledy innych to system lubie znac;)

malibu
19-11-2012, 09:25
Zainstalowałem narazie "testowo" na nowym dysku ssd. System napewno godny uwagi, ciekawy, mi się nawet podoba. System wykrył i zainstalował większość urządzeń jednak nie poradził sobie z drukarka dnp- próbowałem zainstalować sterowniki od 7 64 bit ale wyświetla się że nie są podpisane cyfrowo, i instalator nie idzie dalej Domyślnie działa nawet tablet wacom bamboo ale do obsługi dodatkowych przycisków potrzebny jest jednak sterownik producenta. Oprogramowanie z którego głównie korzystam czyli PS i C1 działa bez problemów. System działa szybko (dołożyłem ramu i zawitał u mnie ssd 128G samsunga) i pewnie, nie udało mi się go zamrozić :)
Jeżeli uda mi się zainstalować drukarkę i tablet z przyjemnością pożegnam windowsa xp z którego do tej pory korzystałem na kompie firmowym. Jeśli ktoś z testujących ma patent na sterowniki nie podpisane cyfrowo to proszę o info.

velaskez
19-11-2012, 09:47
To teraz Majek, powiedz jak CAD chodzi na tym ustrojstwie :-P Z ciekawości pytam. Bo osobiście nie zamierzam się przesiadać. Stacje robocze nie lubią przesiadek :D

EDIT
Aaa doczytałem o Quadro. No to znaczy, że dobrze zrobiłem.

Andrus
19-11-2012, 18:45
Jeśli ktoś z testujących ma patent na sterowniki nie podpisane cyfrowo to proszę o info.

http://dhakshinamoorthy.wordpress.com/2012/05/14/installing-an-unsigned-driver-in-windows-8-x64/

Majek
19-11-2012, 19:12
To teraz Majek, powiedz jak CAD chodzi na tym ustrojstwie :-P Z ciekawości pytam. Bo osobiście nie zamierzam się przesiadać. Stacje robocze nie lubią przesiadek :D

EDIT
Aaa doczytałem o Quadro. No to znaczy, że dobrze zrobiłem.
No za pierwszym razem coś się podziabało. Na sterowniku, który przemigrował z 7-ki nie było sprzętowego dopalania, a po zainstalowaniu najnowsiejszego sterownika dla tej karty pod 8-kę, cała ósemka się zesr... zepsuła... Przywróciłem 7-kę z backupu, podniosłem jeszcze raz do 8-ki i tym razem wszystko zabanglało, jak trzeba. Tzn. akceleracja działała jak trzeba od razu, później system sam sobie pobrał nowszy sterownik i teraz wszystko jest ok. Naprawdę nie narzekam. Na dniach będę podnosił Solidy o 4 oczka, ciekawe, co wtedy się podzieje... ;-)

malibu
20-11-2012, 09:20
http://dhakshinamoorthy.wordpress.com/2012/05/14/installing-an-unsigned-driver-in-windows-8-x64/

dzięki Andrus za to i za priv, wszystko ładnie poszło na sterownikach od windowsa 7 :)

easy raider
29-11-2012, 14:14
Również jestem jednym z tych zadowolonych miałem okazje instalować już nie jeden system MS od DOS począwszy i jak na razie Win 8 od razu co samego mnie zdziwiło sprawił na mnie pozytywne wrażenie ..zawsze w tych systemach MS coś było nie tak ...menu Modern (wcześniej nazywane Metro)..można wył. jak komuś podpada..tylko pytanie po co...moim zdaniem jest to poręczne i praktyczne....nie będę się rozpisywać o innych zaletach narzędzi administratora bo to nie to forum :)...oprogramowanie do obróbki foto działa ok...pozostałe aplikacje też...rewolucji nie ma jak ktoś ma Win 7...to jeszcze może poczekać...natomiast posiadaczy starszych systemów upss...trzeba się przesiadać Panie i Panowie :)

rychu_cmg
30-11-2012, 01:17
rewolucji nie ma jak ktoś ma Win 7...to jeszcze może poczekać...natomiast posiadaczy starszych systemów upss...trzeba się przesiadać Panie i Panowie :)
Vista i 7 to w obecnych czasach jedyne sensowne okienka. XP jest już wiekowy i przestarzały jak napisał jeden z portali - miał on premierę w czasach kiedy Nokia 3310 była topowym telefonem. Windows 8 i jego interfejs jest chyba zbyt dużym krokiem w przód trudnym do ogarnięcia przyzwyczajonym do wałkowanego od Windows 95 interfejsu z okienkami. Gdyby nie było kafelków i innych dziwnych i niepotrzebnych dziwactw sam bym się przesiadał, bo Windows zrobił duży, pozytywny krok w przód. A tak zostaje przy Windows 7, no chyba, że pojawi się Lightroom na UBUNTU

Jarkod
30-11-2012, 18:02
Vista i 7 to w obecnych czasach jedyne sensowne okienka. XP jest już wiekowy i przestarzały jak napisał jeden z portali - miał on premierę w czasach kiedy Nokia 3310 była topowym telefonem. Windows 8 i jego interfejs jest chyba zbyt dużym krokiem w przód trudnym do ogarnięcia przyzwyczajonym do wałkowanego od Windows 95 interfejsu z okienkami. Gdyby nie było kafelków i innych dziwnych i niepotrzebnych dziwactw sam bym się przesiadał, bo Windows zrobił duży, pozytywny krok w przód. A tak zostaje przy Windows 7, no chyba, że pojawi się Lightroom na UBUNTU

Pod Fedorę już jest ;-)

http://i48.servimg.com/u/f48/13/98/61/29/captur28.jpg

Tu instrukcja jak to zrobić: http://www.pentaxforums.com/forums/digital-processing-software-printing/159894-lightroom-3-4-linux-its-alive-working-pretty-well-3.html

Jeszcze tego nie próbowałem, ale bardziej powstrzymuje mnie fakt, że jeżeli by mi się udało, to okazałoby się, że wywaliłem niepotrzebnie 360 zł na Windows 7 i straciłem tydzień na totalną reorganizację partycji na dyskach żeby zrobić mu miejsce.

Greg77
02-12-2012, 19:11

No i po "testowaniu" jakies dwa tygodnie W8, dostalem szalu.
Sterowniki nie podpisane - MASAKRA!!
Szukajka aplikacji - MASAKRA
GG nie zainstalowalem, bo przenosi mnie z www gg do sklepu na strone startowa a szukajki nie ma:D:D - MASAKRA
System robi wrazenie, trudno sie przestawic, tzreba znac skroty klawiszowe, wtedy jest dosc wygodnie...
Podoba mi sie przejscie z apki w apke, szybko i plynnie, sporo dziala w tle jak na macu stad ta jego plynnosc i szybkosc.
Zrobicie wersje klasyczna ze startem zamiast METRO i kupuje te winde w ciemno.
Wczoraj wymienilem dysk na nowy (wiekszy ssd) i poszla instalka od zera mojego W7, postanowilem wywalic W8, bo jakos nie mam czasu i nerwow, jak narazie:D

easy raider
03-12-2012, 18:05
MS..nie będzie się cofać do tyłu i nie zrobi menu start jak było poprzednio..kafle można wyłączyć -Otóż wejdź do katalogu "C:\Windows\System32" i odnajdź plik "shsxs.dll" i zamień jego rozszerzenie na np. "shsxs.dllxxx". Teraz się wyloguj i zaloguj ponownie. Od tej pory GUI będzie takie jak w Win7 z tym, że gdy pracujesz na 2 monitorach to na drugim będzie również widoczny pasek zadań. Zastosowanie tej metody nie wyłącza wstążek w GUI Explorera Windows.​Lub zabawa w rejestrze - Klikamy na "Start" i wpisujemy "regedit". Zaznaczamy klikiem myszki pokazujący się kafelek i korzystając z opcji po prawe stronie wybieramy "Uruchom jako administrator". Następnie odszukujemy klucz

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer

następnie zmieniamy wartość wpisu RPEnabled z 1 na 0. Wylogowujemy się i logujemy ponownie. I metroGUI znika. Aby powrócić do Metro UI należy wykonać wszystkie poprzednie kroki, z tym że należy zmienić tym razem 0 na 1. Firma stardock i jej produkt window blinds umożliwia w 8 klasyczne menu start jak w poprzednich systemach i wiele innych pierdołek. Osobiście wole kafle..menu start było za "drobne" wpatrywanie się i szukanie aplikacji..wrrr..ale to moje zdanie...trzeba iść z postępem ale nie powiem trzaba i mieć poszanowanie do starego i wypróbowanego :)

kichu
03-12-2012, 18:41
jak juz wspominalem wczesniej - zamiast kupowac jakies wynalazki w celu przywrocenia menu start wystarczy zainstalowac sprawdzone i bardzo dobre bezplatne rozwiazanie

eskimos
03-12-2012, 18:58
MS..nie będzie się cofać do tyłu i nie zrobi menu start jak było poprzednio..kafle można wyłączyć -Otóż wejdź do katalogu "C:\Windows\System32" i odnajdź plik "shsxs.dll" i zamień jego rozszerzenie na np. "shsxs.dllxxx". Teraz się wyloguj i zaloguj ponownie. Od tej pory GUI będzie takie jak w Win7 z tym, że gdy pracujesz na 2 monitorach to na drugim będzie również widoczny pasek zadań. Zastosowanie tej metody nie wyłącza wstążek w GUI Explorera Windows.​Lub zabawa w rejestrze - Klikamy na "Start" i wpisujemy "regedit". Zaznaczamy klikiem myszki pokazujący się kafelek i korzystając z opcji po prawe stronie wybieramy "Uruchom jako administrator". Następnie odszukujemy klucz

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer

następnie zmieniamy wartość wpisu RPEnabled z 1 na 0. Wylogowujemy się i logujemy ponownie. I metroGUI znika. Aby powrócić do Metro UI należy wykonać wszystkie poprzednie kroki, z tym że należy zmienić tym razem 0 na 1. Firma stardock i jej produkt window blinds umożliwia w 8 klasyczne menu start jak w poprzednich systemach i wiele innych pierdołek. Osobiście wole kafle..menu start było za "drobne" wpatrywanie się i szukanie aplikacji..wrrr..ale to moje zdanie...trzeba iść z postępem ale nie powiem trzaba i mieć poszanowanie do starego i wypróbowanego :)

Te sztuczki dzialaja w wersji beta, na release juz niestety nie.

jak juz wspominalem wczesniej - zamiast kupowac jakies wynalazki w celu przywrocenia menu start wystarczy zainstalowac sprawdzone i bardzo dobre bezplatne rozwiazanie

U mnie po zainstalowaniu zniknelo "metro" a po restarcie zniknely wszystkie paski zadan, zostal mi goly pulpit :mrgreen:

Kurtz
03-12-2012, 19:36
Im dluzej pracuje z tym systemem tym bardziej jestem przekonany o tym ze zmiana z menu start jest na plus.
Zastanawia mnie, po co wam to menu start?

rychu_cmg
03-12-2012, 19:46
Im dluzej pracuje z tym systemem tym bardziej jestem przekonany o tym ze zmiana z menu start jest na plus.
Od 17 lat było menu start i normalny pulpit więc się przyzwyczailiśmy

Mekano
03-12-2012, 19:51
Osobiście wole kafle..menu start było za "drobne" wpatrywanie się i szukanie aplikacji..wrrr..ale to moje zdanie...trzeba iść z postępem ale nie powiem trzaba i mieć poszanowanie do starego i wypróbowanego :smile:

Tez wole kafelki, swieta racja.

W pierwszy dzien uzywania win8, nie wyobrazalam sobie zycia bez menu start, wiec zaraz doinstalowalam i bylo "jak w domu", ale po krotkim czasie stwierdzilam, ze win8 tak dobrze jest zrobiony, ze w tym wypadku menu start nie ma zadnego sensu. Na drugi dzien odinstalowalam, wszystkie aplikacje mam w kafelkach, a te najczesciej uzywane przyklejone do paska, super wygodnie, jeden klik na metro i wszystkie kolejne kwadraciki z aplikacjami, przejrzyscie i wygodnie, nie potrzebny zaden pasek.. a aplikacji, ktorych nie chce widziec w metro, odczepiam je zeby ich nie widziec i swiety spokoj.. w komorce tez uzywam Windowsa dla mnie wygoda niesamowita.. :)

Kurtz
03-12-2012, 20:03
Dla tego nie pytam czemu je chcecie, tylko do czego wam potrzebne? :)
Mi tez ciezki sie przyzwyczaic bylo na poczatku, ale w sumie i tak z menu stat nie korzystalem, jedynie wpisywalem nazwe aplikacji, co robie identycznie na tym nowym... Wiec przestawienie czysto mentalne, bo uzytecznosc praktycznie taka sama.

eskimos
03-12-2012, 23:04

Od 25 lat uzywam dwupanelowego menadzera, najpierw byl Norton Commander, pozniej Wimdows Commander no i tak sie przyzwyczailem, swoja droga nie wiem jak ludzie mogli cokolwiek kopiowac czy edytowac w oknach windosowskich, jak ostatnio probowalem tak znalezc cos w katalogach ze swoimi zdjeciami i przegrac to na USB to stwierdzilem ze szybciej pojdzie mi zainstalowanie Total Commandera i zrobienie tego po swojemu :mrgreen: Wiem, niereformowalny jestem :mrgreen:

Greg77
03-12-2012, 23:42
Kazdy nowy system po 98 mialem u siebie i praktycznie od poczatku ich uzywalem, byc moze jestem juz za stary i nie mam czasu na takie zmiany a moze gdybym mial windows mobile to bylo by mi latwiej......przejde na W8 na 100%, ale narazie sobie odpuszczam testy;)

eskimos
03-12-2012, 23:47
Bedzie dobrze Grzes :wink:

ku6i
04-12-2012, 00:14
Od 25 lat uzywam dwupanelowego menadzera, najpierw byl Norton Commander, pozniej Wimdows Commander no i tak sie przyzwyczailem, swoja droga nie wiem jak ludzie mogli cokolwiek kopiowac czy edytowac w oknach windosowskich, jak ostatnio probowalem tak znalezc cos w katalogach ze swoimi zdjeciami i przegrac to na USB to stwierdzilem ze szybciej pojdzie mi zainstalowanie Total Commandera i zrobienie tego po swojemu :mrgreen: Wiem, niereformowalny jestem :mrgreen:

Używam NC/WC/TC znacznie krócej, ale potwierdzam. Przecież Eksterminator Windows to jakiś dramat jest...

Kurtz
04-12-2012, 00:17
Patrzac na historie systemow MS oraz na rynek na jakim funkcjonuja, ciezko oprzec sie pokusie o dzielenie raynku i wersji Windowsa zgodnie z glownmi odbiorcami.
Najwiecej licencji na OS od MS maja firmy, wielkie korporacje, ktore maja tych systemow setki tysiecy, miliony. Zmiana oprogramowaniaw takich firmach to zazwyczja wiekszy ruch, nie wykonywany zbyt czesto. Zeby zmienic system, musza byc powazne przeslanki, bo jest to dosd duzy koszt i w samych systemach i edukacji pracownikow, ale te zw dostosowaniu systemow informatycznych. W tej chwili, bardzo wiele duzych firm przechodzi z systemow 2k/XP na systemy Windows 7. Windows 7 jest juz troche na rynku, ma baze uzytkownikow, problemu wieku dzieciecego wydaja sie rozwiazane, jest to stabilna i dobra platforma - przejscie na nia wraz z wymiana sprzetu to oplacalny krok. Jednoczesnie mamy kilka systemo wersji dla klientow indywidualnych - vista ktora praktycznie w zadnej wiekszej korporacji nie grala duzej roli, ale pojawila sie na wielu komputerach w domach, dalej Windows 8 ktory zapewne bedzie systemem bardzo popularnym w niedalekiej przyszlosci. Byly takie tez wersje jak ( tfu tfu ) Milenium i rozne media centery i inne dodatki do XP.

Wniosek z tego dla mnie plynie taki, Win 7 jest dobrym systemem produkcyjnym i nie ma potrzeby go zmieniac, na komputerach ktore sluza nam do pracy - za duzo zabawy, jednak nie widze przeszkod na zmiane systemu na komputerach sluzacych do zabawy - w tej chwili sysyem Win8 jest dla mnie calkiem niezlym systemem i nie odczuwam wiekszch problemow zwiazanych z przesiadka. Sa pewne przyzwyczajenia ktore bola, ale to sie zmieni, beda nowe. :)

easy raider
04-12-2012, 13:27
Pamiętam same początki XP..była zgroza totalna ..żaden z wcześniejszych i późniejszych systemów nie był taki niekompatybilny jak XP..zmiana kodu (wprowadzenie większego bezpieczeństwa) spowodowała lawinę na rynku niesamowite kłopoty ze sterownikami do czegokolwiek a już oprogramowanie i stery do sound blastera nawet tego z ..a może właśnie najwyższej półki to była masakra de brazil...trochę czasu upłynęło ale MS i producenci dali radę czego efektem jest tak po dziś dzień wychwalany XP. Z tym ze tan system wygląda dziś jak stary Mercedes - piękny ale wyjechać nim tylko na niedzielną przejażdżkę , multimedia wymuszają coraz więcej od samego sprzętu a co za tym idzie wydajności systemu.Może nie co starsi pamiętają system z Amigi WB system z GUI na paru dyskietkach pełny multitasking obróbka plików video za pomocą porgramu Scala to była bajka i to wszystko działało na komputerze z zegarem powiedzmy standard 7Mhz do 40Mhz zależy od modelu A1200, A3000, A4000, i od 2 do 32Mb pamięci...cud?..nie dopracowany system a i aplikacje były bardziej zoptymalizowane.Dzisiaj wiadomo zabawki foto i video. raw, full hd itp. itd. nie ruszyły by na tym archaicznym sprzęcie...ale gdyby programiści ..no właśnie...gdyby...programiści nie mają czasu na dopracowanie kodu programu bo za chwilę wchodzi nowy sprzęt itp. itd. i koło się zamyka.

nowart
04-12-2012, 14:02

Dokładnie. Najczęściej używane aplikacje na pasku, wszystkie apk na głównej a bardziej zaawansowane funkcje zjeżdzam LD, prawy myszką i mam wszystko co potrzeba.
Start z 7 jest mi kompletnie zbędny i również nie wiem cóż było w nim tak przydatnego.

Pawel92
04-12-2012, 21:13
Może najlepiej, aby każdy mógł sobie to cudo ustawić jak mu się podoba bez obowiązku tłumaczenia się dlaczego zrobił tak, a nie inaczej ? :wink:

nowart
04-12-2012, 22:55
Oczywiście , że nikt nie ma obowiązku, to luźna dyskusja. A ustawić sobie jak się żywnie podoba można bez problemu ;)
Jestem jedynie ciekaw, za przedmówcami, cóż takiego ciągnie ludzi do Menu Start. Używam ósemki od tygodnia i uważam, że jest rewelacyjna - wszystko pod ręką dostępne szybciej i wygodniej niż w siódemce.

kichu
04-12-2012, 23:20
Kwestia wypracowanego wlasnego workflow, pod katem zarzadznia programami w Windows. Ja mam tak, ze biezaco uzywane programy mam na pulpicie/pasku zadan (kwestia pogrupowanie i co gdzie to osobiste preferencje). W menu start mam z kolei cala reszte (czego nie ma na pulpicie i pasku) - rozne rzadzie potrzebne narzedzia - dbam w tym aspekcie o porzadek i nic sie z pulpitem/paskiem nie dubluje. Aaaa i menu start dzieki Classic Shell mam to jak w XP, a nie to a la Vista/7 (tego nie trawie). I tak na dekstopie w W7 robilem cala robote. I identycznie (lacznie z menu start a la xp) mam caly Dekstop ustawiony na osemce.

W Win8 kompletnie nie traktuje metro jak "menu start" do odpalania biezacych programow - ale jest ono umnie tak naprawde alternatywnym pulpitem gdzie mam szybki i biezacy podglad do poczty, kalendarza, pogody i paru innych aplikacji, ktore funkcjonuja rownolegle obok dekstopu, do ktorych mam dostep i szybki podglad po nacisnieciu jednego klawisza i ktorych wtedy juz na dekstopie (np. w przegladarce) nie odpalam. Przyszlosciowo tu jeszcze bedzie drugi monitor.

Takze - jesli o mnie chodzi - to jest kwestia tak naprawde rozplanowania roboty wg mojego widzimisie w tych dwoch trybach. Dzieki temu mam wtrybie dekstop to samo co w win7 tylko po lekkim face liftingu i rownolegly pulpit robiacy za takie 'centrum komunikacji' czyli metro.

Tak mi pasuje, tak mi sie podoba i tak sobie ustawilem w 15 min po zainstalowaniu pierwszy raz nowego Windowsa i czulem sie jak w domu :) I raczej zdania nie zmienie :)

Majek
04-12-2012, 23:24
Wniosek z tego dla mnie plynie taki, Win 7 jest dobrym systemem produkcyjnym i nie ma potrzeby go zmieniac, na komputerach ktore sluza nam do pracy - za duzo zabawy, jednak nie widze przeszkod na zmiane systemu na komputerach sluzacych do zabawy - w tej chwili sysyem Win8 jest dla mnie calkiem niezlym systemem i nie odczuwam wiekszch problemow zwiazanych z przesiadka. Sa pewne przyzwyczajenia ktore bola, ale to sie zmieni, beda nowe. :)
Ja się przerzuciłem na 8-kę na maszynie produkcyjnej, w domu ciągle mam 7-kę. Zrobiłem upgrade z czystej ciekawości, zaspokoiłem ją i nie widzę większego sensu powtarzać tego na pozostałych swoich komputerach. I wbrew temu, co piszesz, upgrade poszedł relatywnie bezproblemowo i żeby było ciekawiej, nowa wersja systemu nie sprawa absolutnie żadnych kłopotów. Mam tu cały czas na myśli maszynę produkcyjną. I piszę o tym po kilku tygodniach używania nowego systemu. W zasadzie powinienem był zrobić na odwyrtkę (w sensie podnieść któregoś kompa w domu, tak dla bezpieczeństwa), ale... Raz się żyje... Od czego są backupy... ;-) Aaa... Jedynie na początku WSUS na serwerze z Win2008R2 widział na tej końcówkę z 8-ką nie 8-kę, tylko XP Professional x64. Ale szybciutko wyszedł SP o WSUSa i teraz wszystko działa elegancko.

Jeżeli chodzi kafle, to te w roli menu Start całkiem nieźle się sprawdzają. Jedyne, co mnie irytuje trochę (albo ciągle się do tego nie przyzwyczaiłem), to żeby pojawił się ekran z kaflami, trzeba wycelować w bardzo konkretne miejsce na pulpicie (mniejsze, niż była kokardka ze startem), odczekać sekundę, dopiero pojawia się miniaturka z kaflowym ekranem. Chociaż i tak sprytnie rozwiązali, że jak się jedzie po samej dolnej krawędzi ekranu w lewo, to przynajmniej kursor nie przelatuje na sąsiedni monitor, tylko się zatrzymuje w rogu ekranu.

Kurtz
05-12-2012, 02:47
Nie chodzilo mi nawet o zadne problemy jezeli chodzi o upgrade samego systemu, ale o calosc softu/sterownikow ktorego uzywamy, ktory nie musi byc kompatybilny, badz moga byc pewne drobne roznice, etc. Mi ten system tez nie sprawial klopotow, ale nie jest na tyle duzym upgrade zebym przeniosl sie na niego na komputerze na ktorym pracuje na codzien, bo jest on dosc mocno dostosowany do mojego stylu pracy i po upgrade do win 8 moglyby pojawic sie problemy z pewnymi elementami. Po prostu dla mnienie warto w tym przypadku, bo jednak roznica miedzy praca na obydwu systemach jest dla mnie praktycznie zadna na ta chwile. Gdybym jednak mial starszy, slaby komputer, to sytuacja wygladalaby zupelnie inaczej. Tutaj Win8 pokazuje, ze naewt bez SSD moze byc sporo wygodniej.

W przypadku duzych firm majacych dziesiatki systemow taka przesiadka ma jeszcze mniejszy sens ( de facto zaden, chyba ze zajmujemy sie programowaniem na Win8 ;P )
W wiekszosci przypadkow przesiadka na Win8 bedzie calkowcie bezproblemowa. Ale problemy ze sterownikami do roznych dziwnych urzadzen czy niekompatybilny soft to dosc realny scenariusz.

@kichu
A ni elepiej korzystac wiecej z klawiatury? Czy nie znasz nazwy aplikacji ktora chcesz w danym momencie wlaczyc? Ja od Win7 pokochalem to jak dobrze dzialalo wyszukiwanie programowa kiedy wpisywalem po prostu nazwe. Klik w windows button na klawiaturze, wklepanie czesci nazwy, eneter. Nawet bez patrzenia, bo czlowiek sie przyzwyczaja i robi to wiele szybciej niz klikanie myszka. Ja na pulpicie mam praktycznie tylko tone smieci, nad ktorymi w danej chwili pracuje. Do tego kilka programow przypietych do paska, tych ktore najczesciej wlaczam i zyje praktycznie nigdy nie klikajac nic w menu start. Moze dla tego dla mnie przesiadka na Win8 byla taka prosta, w gruncie rzeczy zmienilo sie tylko to co widze po kliknieciu przycisku windows. A ze i tak nie patrze zazwyczaj...

nowart
05-12-2012, 14:43
No i pierwszy problem - nie mogę zainstalować samsungowego Kiesa na 64bitowej ósemce... ktoś sobie z tym poradził? wsparcie Samsunga twierdzi, że jeszcze jest to niemożliwe :/

kichu
05-12-2012, 15:01
mozna sprobowac w trybie zgonosci - moze pojdzie

z tym ze jesli chodzi o kiesa to jeszcze z win7 pamietam ze dosc mocno integrowa/ingerowal w system i nawet po dezinstalacji zostawalo sporo smieci, wiec nawet jesli by poszedl, a cos sie w bebechach 8 w stosunku do 7 zmienilo, to moze to nie byc takie jasne

nowart
05-12-2012, 15:03
Wszystkiego już próbowałem, lipa...

kichu
05-12-2012, 15:42
aaa z tym trybem zgodności to u mnie bylo takie myki, ze (instalowalem asus epu-6) w trybie zgonosci z Win7 albo XP SP3 nie poszlo, ale poszlo w trybie zgodnosci z Win98 :)

nowart
13-12-2012, 21:33
Kolejne problemy z instalacją oprogramowania. Instalacja z płyty pakietu Office i instalka staje na samym początku, bez postępu, bez efektu. Podobnie dziś z aktualizacją LR 4.3. Próbowałem już wszystkiego - zmianę zgodności na 7, wyłączanie programów zabezpieczających. Bez skutku. Nawet starego odinstalować nie mogę - wyskakuje Instalator Windows z paskiem postępu i tak się zatrzymuje...
Spotkaliście się z tym? Co mogę jeszcze zrobić?

nowart
15-12-2012, 13:02
Wczoraj przesiedziałem cały dzień nad rozwiązaniem problemu i bliski byłem reinstalacji systemu. Czego to ja nie próbowałem - przeładowywanie usług w rejestrach, naprawa rejestu, szperanie godzinami w dzienniku zdarzeń w celu diagnozy problemu... myślałem, że wyjdę z siebie i stanę obok :)
No i doszedłem czym podzielę się dla potomnych, gdyż widzę z relacji w sieci, że takich problemów z usługą WindowsInstaller jest masa, tymczasem niewiele ratunku jeśli chodzi o win8. Problemem okazała się aplikacja AsRocka "Fast USB", która wyłączała usługę po jej zainicjowaniu i nie pozwalała na jej ponowne uruchomienie. Podobne problemy w systemach stwarzają aplikacje do zarządzania dyskami jak choćby Samsungowy Magician od SSD i być może była to też jego wina.

Wojteksw
15-12-2012, 13:11
Bardzo dobrze że doszedłeś jak usunąć problem i go opisałeś, taka uwaga przyda się dla wielu osób instalujących Win8.

kkokosz
19-12-2012, 11:29
U mnie instalacja Windows 8 Pro 64-bit poszła bez problemu i wszelkie pozostałe instalacje również (w tym 64-bit Photoshop 5 i Lightroom 4). Wszelkie sterowniki działają bez zająknięcia, wszystkie programy (w tym 32-bitowe) również. Fakt, nie testowałem gier, ale mnie tam akurat już gry nie bardzo ciągną ;)
I w sumie też się przekonałem do "kafelków" - na początku instalowałem ViStart i próbowałem protezy menu start. Ale okazało się (całkiem przypadkowo), że na ekranie z kafelkami zacząłem pisać i ekran zminił się w wyszukiwarkę :) A jak jeszcze odkryłem, że przycisk "Windows" również przenosi na kafelki, to nic więcej nie jest potrzebne do wygodnej pracy. Może tylko jednej rzeczy - skrótu do łatwego wyłączania komputera, bo grzebanie się przez "Ustawienia-Zasilanie" jest upierdliwe ;)

malibu
19-12-2012, 14:28
Może tylko jednej rzeczy - skrótu do łatwego wyłączania komputera, bo grzebanie się przez "Ustawienia-Zasilanie" jest upierdliwe ;)
da się zrobić link (http://pclab.pl/art49200-28.html) :)

kkokosz
19-12-2012, 19:48
da się zrobić link (http://pclab.pl/art49200-28.html) :)
E, nie, no wiem, że się da :) Rzecz w tym, żeby nie trzeba było tak kombinować jak koń pod górkę - w końcu zamykanie to jedna z podstawowych funkcjonalności (tak, tak, Win8 to system dla tabletów, a ich się nie wyłącza - ale jednak jest dostępny dla desktopów, a tutaj już nie jest to takie oczywiste ;))

zurkow
19-12-2012, 23:42
Skrót: "Windows" + i otwiera boczny panel, gdzie masz opcje zasilania.

kazzi
21-12-2012, 00:16
W moim przypadku samo przejście z 7 na 8 tez przebiegło bez problemów.,które pojawiły się jednak w miarę uruchamiania sprzętów.Pierwsze co nie funkcjonowało to drukarka Epson P50.
System nie wykrywał zainstalowanych oryginalnych pojemników z tuszami.W końcu po zainstalowaniu któregoś z pościąganych sterowników problem się rozwiązał.Następnie podłączyłem
tablet Pentagram virtuoso i okazało się,że nie działa piórko,a programik do ustawień nie uruchamia się.Wsparcie na stronie producenta kończy się na 2010r. lecz znalazłem jakieś inne.
Kolejny problem miałem z programem do tworzenia witryn internetowych,nie łączył się z serwerem a po aktualizacji zniknął język polski.Dzisiaj postanowiłem zainstalować interaktywny
kurs języka i trochę sobie przypomnieć i poduczyć się niemieckiego.Próba uruchomienia programu kończy się komunikatem "Program został zainstalowany pomyślnie uruchom ponownie
komputer" Po wykonaniu polecenia dalej to samo,natomiast w kafelkach pojawiły się ścieżki dźwiękowe.Nie mam pojęcia jak uruchomić ten program i czy da się to tym systemie to zrobić.
Mam nadzieje,że już więcej problemów nie będzie bo już czasami mam dosyć tej nowości.

jaś
23-12-2012, 11:58
Z windows 8 sprawa jest prosta co drugi system microsofta jest nieudany - nt niezłe, 2000 taka średnia hybryda, xp było dobre, vista to porażka, 7 bardzo udany system czyli z prostej arytmetyki wynika że 8 będzie z tych średnio udanych :) więc po co instalować.

mateo912
23-12-2012, 12:01
Z windows 8 sprawa jest prosta co drugi system microsofta jest nieudany - nt niezłe, 2000 taka średnia hybryda, xp było dobre, vista to porażka, 7 bardzo udany system czyli z prostej arytmetyki wynika że 8 będzie z tych średnio udanych :) więc po co instalować.

jestem niemal pewny że nawet nie stałeś koło niego w MM czy saturnie.
win 8 to ulepszony win 7 z nakładką metro. Ti że stare sterowniki nie działają? a to wina microsoftu czy firm które się ociągają z pisaniem nowych do swoich urządzeń? ;)

kZC_
24-12-2012, 02:34

bzdura. :)
Niechętnie patrzyłem na nowy produkt Microsoftu. Zaryzykowałem i kupiłem w ciemno wersje x64 Pro.
Użytkuję 8ke od 10 grudnia i już po 1szym dniu stwierdziłem, że za nic w świecie nie wrócę do W7.

Na świecie nikomu się nie dogodzi. Część ludzi przejdzie na 8, część zostanie na 7, część wybierze linuxa albo kupi OSX . Samo życie..

jac45m
24-12-2012, 08:31
w Windows 8 bardzo przydają się skróty klawiszowe, a klawisz Windows na klawiaturach mocno się przydaje:
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/skroty-klawiaturowe-windows-8.html

jaś
24-12-2012, 09:36
bzdura. :)
Niechętnie patrzyłem na nowy produkt Microsoftu. Zaryzykowałem i kupiłem w ciemno wersje x64 Pro.
Użytkuję 8ke od 10 grudnia i już po 1szym dniu stwierdziłem, że za nic w świecie nie wrócę do W7.

Na świecie nikomu się nie dogodzi. Część ludzi przejdzie na 8, część zostanie na 7, część wybierze linuxa albo kupi OSX . Samo życie..

bzdura mówisz, :) używałem każdego systemu (każdego od windows 2.0 - widziałeś kiedyś taki?) o którym piszę to nie bzdura to statystyka - na 8 nie mam zamiaru przechodzić (za dwa lata będzie 9) pominę ten system podobnie jak pominąłem vistę, wesołych świąt i więcej zrozumienia dla osób mających inne zdanie w nowym roku.

Radek Radziszewski
24-12-2012, 09:59
ale coś w tym jest że MS ma co drugi system używalny ;)

Johanan
24-12-2012, 13:42
...

Powiem tak, ósemka ma szansę stać się systemem tak użytecznym jak jego poprzednik, ale dopiero za jakiś czas, kiedy go MS doszlifuje i wyda stosowne poprawki i ani dnia wcześniej.

A pianie peanów w myśl, że każda pliszka swój ogonek chwali, to niekoniecznie rozsądne jest i ... potrzebne.

Więcej dystansu.

kZC_
24-12-2012, 17:47
jakiego dystansu? Nie chwale W8, uświadamiam tylko, że ten system pomimo kilku niedoróbek jest lepszą wersją W7, za pół roku zrozumienie panowie :)
Nie, nie widziałem Windowsa 2.0, bo nie urodziłem się w średniowieczu :)

Peace, Wesołych i rozsądnych Świąt.

Pawel92
24-12-2012, 18:05
jakiego dystansu? Nie chwale W8, uświadamiam tylko, że ten system pomimo kilku niedoróbek jest lepszą wersją W7, za pół roku zrozumienie panowie :)
Nie, nie widziałem Windowsa 2.0, bo nie urodziłem się w średniowieczu :)

Peace, Wesołych i rozsądnych Świąt.

Już daj spokój z uświadamianiem :wink:

ForestPoland
24-12-2012, 23:39
Zainstalowałem 8, po tygodniu wróciłem do 7. Może nie ogarniam. Fakt, że jestem wychowany na DOS-ie może ma jakieś znaczenie. Ale 7 jeszcze parę lat będzie bardzo dobrym systemem. Dla mnie nie ma sensu przechodzić na win8, nic nowego nie zyskujemy poza tym idiotycznym metro.

kZC_
25-12-2012, 03:06
Już daj spokój z uświadamianiem :wink:

oO

irek6311
25-12-2012, 13:03
Zainstalowałem 8, po tygodniu wróciłem do 7. Może nie ogarniam. Fakt, że jestem wychowany na DOS-ie może ma jakieś znaczenie. Ale 7 jeszcze parę lat będzie bardzo dobrym systemem. Dla mnie nie ma sensu przechodzić na win8, nic nowego nie zyskujemy poza tym idiotycznym metro.Windows 8 jest stabilniejszy i to system zaprojektowany od podstaw a nie jak Windows 7 który jest ulepszeniem Visty ,
przykro czytać takie teksty w dzisiejszych czasach że systemu ktoś nie ogarnia /
mam w domu 3 komputery i na nich Windows 8 bo staruszek Windows 7 spowalniał sprzęt i mniej stabilnie działał .

mateo912
25-12-2012, 13:07
Windows 8 jest stabilniejszy i to system zaprojektowany od podstaw a nie jak Windows 7 który jest ulepszeniem Visty ,
przykro czytać takie teksty w dzisiejszych czasach że systemu ktoś nie ogarnia /
mam w domu 3 komputery i na nich Windows 8 bo staruszek Windows 7 spowalniał sprzęt i mniej stabilnie działał .

nie do końca.
win 8 też jest ulepszeniem/rozwinięciem win7 i ma dużą część wspólną.
jakby był pisany od 0 to żadne sterowniki pod 7 nie działały by pod 8, a działają.

irek6311
25-12-2012, 13:16
Windows 8 ma jądro systemowe inne niż Windows 7 a podobny interfejs vs win7 to ukłon w stronę win7 i vista ,
sterowniki działają ale nie wszystkie (szczególnie w wersji 64bit) i dopiero na nowym sprzęcie widać zalety nowego systemu ,
testowałem Windows 8 zaraz po udostępnieniu bo to mus związany z wykonywaną pracą i od razu mi się spodobał ,
moim zdaniem bardzo dobry system tylko trzeba go poznać bo zalety ukryte a wad nie stwierdziłem .

zdyboo
25-12-2012, 14:24
Moje pierwsze koty za płoty z W8. Kupiliśmy rodzicom lapka z W8, bo stary już dogorywał. Całkiem intuicyjna obsługa, oprócz wyłączania kompa. Gdyby nie skrócona instrukcja dołączona do W8 to bym długo tego szukał. Po konfiguracji, żeby po naciśnięciu przycisku zasilania wyłączał kompa, a nie tylko usypiał, jest OK. Reszta jak w W7, którego mam w robocie. Ja na swoim nadal mam XP. Fakt, że jak przesiadam się z lapka z W8 na swoje XP, to wygląda rachitycznie, ale system nie jest od wyglądania. ;)

Dziwne było tylko, to, że Skype jako kafelek był już zainstalowany, a w wersji na desktop musiałem to osobno zrobić. Na szczęście Firefoxa wystarczyło zainstalować raz.

Paweł Krystek
27-12-2012, 15:55
Windows 8 jest stabilniejszy ..... ,

Dokładnie tak ... szczególnie polecam Win8 na słabsze kompy, pracują o wiele wydajniej, system lepiej zarządza pamięcią.
A propos ... jeśli ktoś nie przepada na kafelkami - to zawsze można podinstalować "stare" menu start np. "Start8"
(Stardock Software).

T&T
27-12-2012, 18:55
Zainstalowałem w laptopie. Wszystko w jak najlepszym porządku. Jednak ze stacjonarnym się wstrzymam ponieważ niektórych zainstalowanych aplikacji nie ma na liście zgodności. Nie mogę ryzykować ich utraty.

Pyra001
27-12-2012, 19:30
A ja tam poczekam na WIN 9. Bo coś do obsługi kafelków nie mogę się przekonać, upierdliwe jest ganianie myszką tych kafelków aby cokolwiek uruchomić. Mam tylko nadzieję że MS pójdzie po rozum do głowy i następny WIN będzie znowu na komputery stacjonarne bardziej tradycyjny, a na tablety niech sobie będzie z kafelkami, ale to powinny być DWA RÓZNE systemy, tak samo jak RÓZNA jest ich obsługa.
Wychowany na Amidze i okienkowym Workbenchu :)

irek6311
27-12-2012, 20:03
Czepili się ludzie kafelek :D
ja zaraz na pulpit klikam a tam mam wszystkie skróty i dyskomfortu nie odczuwam ,
z menu start w żadnej wersji Windows nie korzystałem więc nie odczułem różnicy ,
system da się spersonalizować pod siebie więc książkę polecę lub Google ;)
większość ustawień zbliżona do Windows 7 więc kto tamten system ogarniał to i Windows 8 polubi .

TomLight
27-12-2012, 23:17
Zrobiłem update z vIŚTY do W8 i nie żałuję wydanych 130 pln, bo tyle update online kosztuje. Poczciwy blaszak dostał skrzydeł. Kafelki nie stanowią żadnego problemu (nie dotyczy osób mających problem z obsługą pilota do telewizora albo telefonu komórkowego). Z niezgodności to i owszem są ! Brak możliwości obsługi joysticka w SB Audigy :D, no i mój stary Plustek (skaner) nie działa, i tak nie działał pod vistą bo producent sterowniki na xp skończył, ale za to w dół ME 98 czy 95 to jak najbardziej :D Po za tym nie miałem innych problemów sprzętowych. Z oprogramowania mój ulubiony LR4 śmiga aż miło, PSE6 też Start 8 (http://www.stardock.com/products/start8/) ułatwił bezbolesną przesiadkę. Nowe okienka z Ribbon są dokonałe. Natywna obsługa obrazów iso, tak możliwość nagrywania jak i montowania (koniec z Daemon Tools itp). Generalnie używam Chrome ale IE10 chodzi całkiem fajnie, chyba się przesiądę na stałe. Zaimplementowany do windows defender antywirus ma podstawową zaletę jest integralną częścią systemu i nie zamula, sam się aktualizuje, jak chce przeskanować dysk to się o to pyta czy teraz i czy na pewno nie będzie przeszkadzał :) i to co mnie cieszy to koniec upierdliwych reklam w antywirusach za free. Po miesiącu używania naprawdę nie mam się do czego przyczepić, używam W8 na laptopie i stacjonarnym blaszaku (dodatkowa korzyść z synchronizacji poprzez konto windowslive) i nie wrócę ani do xp ani w7. Jeżeli nie korzystacie z archaicznych programów to przesiadka jest wskazana w szczególności z visty (z win7 bym się jeszcze zastanowił). A, zapomniałbym jeszcze dodać że system doskonale radzi sobie z wyświetleniem nef-ów z d5100 jako miniatur w oknie lub w przeglądarce systemowej bez instalacji oprogramowania Nikona.

Tom01
16-01-2013, 11:39
A, zapomniałbym jeszcze dodać że system doskonale radzi sobie z wyświetleniem nef-ów z d5100 jako miniatur w oknie lub w przeglądarce systemowej bez instalacji oprogramowania Nikona.

Nie tak doskonale, bo nie działa zarządzanie barwą. Tzn działa, ale nieprzewidywalnie.

kichu
16-01-2013, 12:07
trzeba sobie jeden pstryczek z ustawieniach zarzadzania barwa w win wlaczyc

http://www.laszlopusztai.net/2009/08/23/stop-losing-display-calibration-with-windows-7/

Tom01
16-01-2013, 12:11
trzeba sobie jeden pstryczek z ustawieniach zarzadzania barwa w win wlaczyc

http://www.laszlopusztai.net/2009/08/23/stop-losing-display-calibration-with-windows-7/

Gucio tam. Problemem nie jest WCS a aplikacja. W Windows, niezależnie od wersji, system udostępnia CM, ale od aplikacji zależy czy skorzysta. http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=614&start=0&hilit=windows+8

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/windows8cms-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/windows8-cms.jpg)

sokrates
18-01-2013, 15:41
Przesiadłem się i ja, wszystko działa cacy, nawet google chrome się zintegrował z interfejsem metro. 1 rzecz mnie tylko irytuje - jak coś szukam w google mam nawyk wpisywania treści zapytania w pasek adresu przeglądarki - i na Windowsie 8 jak jestem w trakcie wpisywania to przenosi mnie do systemowej wyszukiwarki. Jak to dziadostwo wyłączyć? Jest to tym bardziej irytujące że potrafi przenieść w połowie wyrazu - i np. 3 pierwsze litery zostają w przeglądarce, a 4 ostatnie w systemowej wyszukiwarce SIC!
Aha - i ubiegając pytanie - na 100% nie wciskam "przypadkowo" Windows+F ;-) sprawdziłem to dokładnie.

zserty
28-01-2013, 22:00
Panowie warto uaktualnić XP do wersji 8pro na netbook'u intel atom N270 1,6GHz?
Do końca stycznia jest upgrade za 129zł a chciałbym, żeby przyspieszył ten mój sprzęt.
Mam 2Gb RAM'u.
Da to coś? Jakiś pozytywny efekt?

Tom01
28-01-2013, 22:02
Oj, chyba nie przyśpieszy...

Kurtz
29-01-2013, 07:33
Z moich doswiadczen wynika, ze przyspieszy. Ale... Atom zawsze pzostanie atomem. ;)
Moim zdaniem nie warto. To zbyt slaby sprzet zeby w niego inwestowac - lepiej pozbierac na cos mocniejszego.

darkiz
29-01-2013, 08:29
I ja posiadam W 8 pro. Jako, że nie ma on w sobie Windows Media Center zakupiłem go internetowo. Zainstalował się szybko ale nie działa. Dwie sekundy po uruchomieniu program się zamyka. Pokazuje komunikat błędu programu. Spotkał się ktoś może z podobną sytuacja? Można coś z tym zrobić?

Majek
29-01-2013, 23:57
Ja bym na Twoim miejscu w pierwszej kolejności do helpdesku małomiękkiego uderzył. W końcu kupiłeś ich produkt, wydałeś pieniądza, a nie działa.

sokrates
30-01-2013, 08:05
I ja posiadam W 8 pro. Jako, że nie ma on w sobie Windows Media Center zakupiłem go internetowo. Zainstalował się szybko ale nie działa. Dwie sekundy po uruchomieniu program się zamyka. Pokazuje komunikat błędu programu. Spotkał się ktoś może z podobną sytuacja? Można coś z tym zrobić?

Jakiego masz antywirusa - u mnie bardzo podobnie zachowywał się Internet Explorer - problemem okazał się F-Secure (wersja koroporacyjna jaka obowiązuje na firmowych komputerach nie była zgodna z windows 8)
Po odinstalowaniu i przesiadce na Nortona IS IE działa prawidłowo. Wcześniej tak jak u ciebie, po uruchomieniu czasami działał chwilę, czasami po 2 - 3s. komunikat o błędzie i zamykał się.

irek6311
30-01-2013, 11:13
sokrates odinstaluj Windows Search (Programy i funkcje/włącz lub wyłącz funkcje systemu) < Windows przyspieszy znacznie ,
można też użyć gpedit.msc i więcej funkcji spersonalizować w Windows .

darkiz
30-01-2013, 18:00
Antywirus - Kaspersky . Zaraz go odinstaluję i zobaczę.

Jakiego masz antywirusa - u mnie bardzo podobnie zachowywał się Internet Explorer - problemem okazał się F-Secure (wersja koroporacyjna jaka obowiązuje na firmowych komputerach nie była zgodna z windows 8)
Po odinstalowaniu i przesiadce na Nortona IS IE działa prawidłowo. Wcześniej tak jak u ciebie, po uruchomieniu czasami działał chwilę, czasami po 2 - 3s. komunikat o błędzie i zamykał się.

Niestety, po odinstalowaniu kasperskego dalej to samo. Windows Media Center wyłącza się po 2 sekundach.

sokrates
30-01-2013, 18:20
to moze jakis inny niezgodny program, sterownik, kodek? System masz czysty, czy masz jakas ilosc softu innegi niz od MS.

Wysyłane z mojego GOCLEVER TAB A971 za pomocą Tapatalk 2

darkiz
30-01-2013, 18:46
System postawiony kilka dni temu. Sterowniki wydają się być ok. Laptop to Dell Latitude e6320. Oprogramowania bardzo mało. Z większych to Office 2013 pro plus, drukarka HP, Nikon NX 2. Na dysku SSD zajęte razem z systemem około 25 GB. Chyba trzeba będzie kiedyś spróbować postawić na nowo system.

zserty
30-01-2013, 19:05
Panowie czytam wątek z zainteresowaniem i nasuwami mi się jedno pytanie.
Czy system jest na tyle stabilny i kompatybilny z istniejącymi już aplikacjami?

Jestem przed zakupem laptopa i zastanawiam się czy wziąć nowe okienka 8pro czy sprawdzone 7?
Kwestia jest o tyle ważna, bo planuję kupić z partycją recovery i kupując z 8'emką nie miałbym mozliwości powrotu do 7'ki.
Pytanie kieruję do osób, które przesiadły się z 7'ki na 8'kę.
Zdrówka.

ku6i
30-01-2013, 19:51
Panowie czytam wątek z zainteresowaniem i nasuwami mi się jedno pytanie.
Czy system jest na tyle stabilny i kompatybilny z istniejącymi już aplikacjami?

Jestem przed zakupem laptopa i zastanawiam się czy wziąć nowe okienka 8pro czy sprawdzone 7?
Kwestia jest o tyle ważna, bo planuję kupić z partycją recovery i kupując z 8'emką nie miałbym mozliwości powrotu do 7'ki.
Pytanie kieruję do osób, które przesiadły się z 7'ki na 8'kę.
Zdrówka.

Jakiego softu używasz? Ja z typowo fotograficznych mam tylko Lightrooma, ale mam też parę naprawdę niszowych programów z innych branż i działa wszystko co działało na 7.

irek6311
30-01-2013, 20:16
Programy zgodne z Windows 7 działają podobnie z Windows 8 ,
Windows 8 stabilniejszy jest ~ 30% od Windows 7 więc warto go kupić ,
mam oba systemy ale wolę Windows 8 bo lepiej gospodaruje zasobami co skutkuje mniejszym obciążeniem procesora i RAM .

jarkko
30-01-2013, 22:34
Ja zanotowałem problemy z oprogramowaniem Nortona. Internet Security podczas skanowania reputacji wywala błąd i się zamyka. Ale czort z tym. Gorzej jak ktoś używa Norton Ghost 15 do backupu. Mi po postawieniu systemu od nowa, nie udało się już go zainstalować.
https://support.norton.com/sp/en/us/home/current/solutions/v81712610_EndUserProfile_en_us

sokrates
31-01-2013, 07:48
mam oba systemy ale wolę Windows 8 bo lepiej gospodaruje zasobami co skutkuje mniejszym obciążeniem procesora i RAM .

Też mi się tak wydaje. Mam archaiczny laptop HP NX6310 z procesorem T5500 i 1GB RAM, Oryginalnie windows XP działa miodnie na tym, Windows 7 zamulał niesamowicie, na próbę bez aktywacji Windows 8 pro 64bit i śmiga pięknie, rzekłbym na poziomie XPka.

irek6311
31-01-2013, 11:17
jarkko Wszystkie wersje Nortona testowałem z Windows 8 i od wersji 2012 działają stabilnie ,
NIS 2012/2013 działa stabilnie z Windows 8 i podobnie N360 6.0/7.0 ,
Norton ma opcję Uzyskaj pomoc techniczną która skanuje system i naprawia problemy .

Greg77
31-01-2013, 15:15
Wlasnie sie dowiedzialem, ze nie ma licencji BOXowej dla W8, eszyskie OEM sa traktowane jako box i mozna przenosic je z kompa na kompa a nawet odsprzedac....???!;)

jarkko
31-01-2013, 22:39
jarkko Wszystkie wersje Nortona testowałem z Windows 8 i od wersji 2012 działają stabilnie ,
NIS 2012/2013 działa stabilnie z Windows 8 i podobnie N360 6.0/7.0 ,
Norton ma opcję Uzyskaj pomoc techniczną która skanuje system i naprawia problemy .

Dzięki za info. Chyba wiem w czym tkwi przyczyna :)

costi
01-02-2013, 10:17

Jak można wyrażać stabilność w %? I od czego to liczyć, biorąc pod uwagę, że Siódemka nigdy mi się nie zawiesiła nie z mojej winy (np. zbyt wysokie OC)? ;)

irek6311
01-02-2013, 10:36
Windows 7 zawiesił się mi kilkakrotnie i nie doszedłem dlaczego ,
Windows 8 testowałem agresywnie i wyszedł z tego bez zwiech ,
może mało przekonująco te % wypadają ale Windows 8 do duży krok do przodu vs stare systemy ,
nowy PC co poskładałem dopiero na Windows 8 pokazał swoją szybkość .

Johanan
01-02-2013, 10:50
Windows 7 zawiesił się mi kilkakrotnie i nie doszedłem dlaczego ,
Windows 8 testowałem agresywnie i wyszedł z tego bez zwiech ,
może mało przekonująco te % wypadają ale Windows 8 do duży krok do przodu vs stare systemy ,
nowy PC co poskładałem dopiero na Windows 8 pokazał swoją szybkość .

Instalowałem wersję Enterprise W8 i jakoś mnie ten system nie przekonał i to wcale nie przez wzgląd na Metro, bo to w sumie duperela do ominięcia, ale właśnie przez wzgląd na niepełną kompatybilność z używanym sprzętem i oprogramowaniem.

Używam W7 w wersji 64 bitowej, oczywiście z wszystkimi poprawkami i dużo wody w Wiśle upłynie, zanim znów przymierzę się do W8, boć i na razie zupełnie nie widzę takiej potrzeby.

dame
01-02-2013, 14:16
Używam windows 7 od premiery. Szczerze mówiąc nigdy jeszcze nie miałem tak stabilnego systemu Windows. Używałem też Linuxa (Slackware, Debian i Ubuntu) i stwierdzam że W7 jest bardzo przyzwoitym systemem :). Owszem zdarzało się, ze się zawieszał, ale tylko przez problemy z hardware. Np okazało się, że 2 dyski spięte w raid 1 grzeją się tak, żę powodują blue screeny. Założenie dodatkowego wentylatora w obudowie rozwiązało problem. Windows8 zawiesiłby się tak samo w tych warunkach. Nie przypominam sobie, kiedy ostatnio zawiesił mi się Windows 7 i jak czytam o tym, że windows8 jest o 30% stabilniejszy, to pozostaje mi sie tylko usmiechnac :)

Tom01
01-02-2013, 14:38
"Stabilność" systemu to nie tylko zwisy. A nawet więcej, zwis to wręcz objaw poważnej awarii a nie braku stabilności. Stabilność wyznacza częstotliwość sytuacji anormalnych, które np wymuszają restart systemu, aplikacji, procesu. W historii Windows najbardziej stabilny był Windows NT aka Digital VMS, potem różnie, raz lepiej raz gorzej. Pomimo, że szczyty ilości problemów pokazane przykładowo przez Millenium to już przeszłość, Windows prawdziwej "stabilności" znanej z lepszych systemów nigdy nie miały, więc używanie słowa "stabilny" jest niejako nadużyciem. W nomenklaturze unixowej system Windows jest w stadium nieustającej bety. Wersji stabilnej jeszcze nie było. ;)

8-ka wg moich doświadczeń w "stabilności" nie różni się specjalnie od Windows 7, więc kto był zadowolony z 7-ki, będzie też z najnowszego.

Greg77
01-02-2013, 14:45
8-ka wg moich doświadczeń w "stabilności" nie różni się specjalnie od Windows 7, więc kto był zadowolony z 7-ki, będzie też z najnowszego.

Musze sie podpisac, wrocilem do swojej 7-ki i jestem zadowolony.
Co do dobrego dzialania systemu to od czasow Visty 64bit po sp2 problemow nie mam, poza kilkoma wyskokami spowodowanymi jak Tom01 wspomnial powaznymi awariami systemu, raz padla plyta glowna i dwa razy dyski...poza tym system dziala sprawnie i przyjemnie, bez przymulania a od czasu SSD nawet predkosc dzialania systemu jest bardzo zadowalajaca;)

Tom01
01-02-2013, 15:00
Vista, wbrew temu ile psów na niej się wiesza, po zainstalowaniu wszystkich poprawek i service packów o objętości dobrze ponad 1GB, jest zupełnie używalny, lepiej niż osławione XP.

Greg77
01-02-2013, 18:13
Vista, wbrew temu ile psów na niej się wiesza, po zainstalowaniu wszystkich poprawek i service packów o objętości dobrze ponad 1GB, jest zupełnie używalny, lepiej niż osławione XP.

Wszedzie gdzie sie da o tym pisze i wciaz obrywam ciegi...a system byl lepszy od XP

dame
01-02-2013, 18:17
Ja też tak uważam - zwłaszcza zarządzanie kontami było nieskończenie lepsze w Viście niż XP. Myslę powszechne przekonanie o wyzszosci XP nad Vistą wynika stąd, że mało kto zakłada osbone konto administratora i konta zwyklych uzytkownikow w domu + Vista w dniu premiery była naprawdę słabym systemem. Zgodnie z tym co pisze Tom01- dopiero z 2 service packami da się uzywac Viśty. Z service packami Viśta niewiele różni się od W7 :)

Johanan
02-02-2013, 10:46
Wszedzie gdzie sie da o tym pisze i wciaz obrywam ciegi...a system byl lepszy od XP

Powiedz to np. giercmanom, którzy od Visty, muszą uprawiać jakieś slalomy w trybach zgodności, co z pewnością do normalności zaliczyć nie sposób.

XP jeszcze długo, będzie miał swoich fanów i to nie bez powodu.

KS
02-02-2013, 11:15
Mam Vistę SP2 i nigdy żadnych slalomów z trybami zgodności nie uprawiałem, a mam kilkadziesiąt gier zainstalowanych z różnych lat.
Vista też, mimo tego, że już jest 6 lat zainstalowana, nie chce się zawieszać, czego o XP powiedzieć nie mogłem. :)

Zastanawiam się nad zakupem uaktualnienia do Windows 8 Pro... teraz jest cena ok. 220-250 zł, podobno ma wzrosnąć (na stronie MS nie ma promocji). Radzicie kupić od razu i ew. położyć na półeczkę do czasu zakupu SSD, czy raczej cena nie wzrośnie? Są tu jacyś wróżbici? ;)

RAQ
02-02-2013, 11:46
zakupiłem w8, "pobawiłem się" 3 miesiące, obsługa to kwestia przyzwyczajenia, ogólnie szybki i stabilny system, ale było wiele specyficznych drobiazgów z obsługą, sterownikami i takie tam indywidualno-odczuciowe duperele, które sprawiły że wróciłem do w7

fumio
02-02-2013, 12:08
W firmie już zainstalowalem kilka 8 w zamian za Viste i użytkownicy sobie chwalą. Pracują na programach CAD oraz kosztorysowych. Jedyny mankament u mnie to nie ma jak na razie sterownikow do plotera takiego sprzed 10 lat. Dzwoniłem do HP ponoć już pracują. Generalnie to system szybki i stabilny.

Pozd.

costi
02-02-2013, 16:03
"Stabilność" systemu to nie tylko zwisy. A nawet więcej, zwis to wręcz objaw poważnej awarii a nie braku stabilności. Stabilność wyznacza częstotliwość sytuacji anormalnych, które np wymuszają restart systemu, aplikacji, procesu. W historii Windows najbardziej stabilny był Windows NT aka Digital VMS, potem różnie, raz lepiej raz gorzej. Pomimo, że szczyty ilości problemów pokazane przykładowo przez Millenium to już przeszłość, Windows prawdziwej "stabilności" znanej z lepszych systemów nigdy nie miały, więc używanie słowa "stabilny" jest niejako nadużyciem. W nomenklaturze unixowej system Windows jest w stadium nieustającej bety. Wersji stabilnej jeszcze nie było. ;)

Gadanie, Linuxy tak samo miewają swoje humory. A żaden Windows nie zrobił mi nigdy tego, co swego czasu RedHat, który po prostu wziął i zdechł - zamknąłem system i następnym razem już nie wstał, sypiąc stosem błędów.
Poza tym odróżnijmy błędy systemu od błędów aplikacji - jak się jakiś program zawiesi to z reguły nie jest to wina systemu, tylko właśnie owego programu.

Tom01
02-02-2013, 16:34
A żaden Windows nie zrobił mi nigdy tego, co swego czasu RedHat

RedHat to taki Millenium wśród Linuxów. Ale nawet mimo to...

który po prostu wziął i zdechł - zamknąłem system i następnym razem już nie wstał, sypiąc stosem błędów.

... w tym stosie była precyzyjna informacja dlaczego nie wstał. Poza tym Linuxy nie wywalają się same z siebie.

dame
02-02-2013, 16:38
To nie jest gadanie costi. W przypadku, który opisujesz najprawdopodobniej przyczyną problemu był dysk twardy. Z moich doświadczeń wynika, ze najczęściej przyczyną takich błędów jest albo wada fabryczna dysku albo słaba jakość prądu (czyli np kiepski zasilacz w komputerze, brak ups'a, amatorsko uziemiona sieć (z zerem) lub zupełny brak uziemienia w gniazdku, przepięcia w sieci (spawarka u sąsiada)) itd itp. Wniosek jest taki, że żaden system by sobie z tym nie poradził. Wady software'u to jedno, a usterki w działaniu spowodowane uszkodzeniem sprzętu to drugie.
Przewaga każdego Linuxa nad każdym domowym Windows jest taka, że bogactwo logów w Linuxie jest takie ze zawsze bardzo dokladnie mozna okreslic z czego wynika dany problem. W windows to jest z tym o wiele gorzej. Wydaje mi się, że z tego tez wynika stabilnosc Linuxa - kiedy wiaodmo co dokladnie sie psuje, to mozna wszystko dokladnie naprawic.

Wracając do W7 u mnie jedyną rzeczą, która notorycznie się zawiesza to wtyczka adobe flash player. Sam system działa bardzo stabilnie i *nigdy* sam z siebie się nie zawiesza. No po prostu nigdy. Dalej więc uważam, że pisanie "W8 jest o 30% stabilniejszy od W7" to piramidalna bzdura. Pomijam juz takie kwestie jak mierzalność owej stabilności..

Tom01
02-02-2013, 16:41
Wracając do W7 u mnie jedyną rzeczą, która notorycznie się zawiesza to wtyczka adobe flash player.

Nie tylko w Windows. Flash lubi sprawiać problemy też na Macach. Spotkałem się też z poważnymi problemami powodowanymi przez Adobe Air.

dame
02-02-2013, 16:48
Słyszałem o tym z adobe flash. To po prostu słabo napisany software... bardzo żałuję że do dziś nie ma żadnego zamiennika open source :// - albo byłby dużo lepszy od adobe, albo adobe by się obudziło i poprawiło swój soft :S

Co do Adobe Air - potwierdzam, jedna z moich ulubionych gier jest w tym napisana :S

Kurtz
02-02-2013, 17:28
I legendarna wrecz stabilnosc i lekkosc KDE czy brak konfliktow miedzy aplikacjami... ^^ Dlugo by mowic. Ile bym z desktop linuxow nie korzystal, to jak zaczyna sie robic cos wiecej niz open office i firefox, instaluje narzedzia czy proboje uruchomic starszy sprzet np karte TV to zaczynaja sie problemy...

Zaczynam sie zastanawiac co to dla was stabilnosc systemu...

dame
02-02-2013, 17:34
I legendarna wrecz stabilnosc i lekkosc KDE czy brak konfliktow miedzy aplikacjami... ^^ Dlugo by mowic. Ile bym z desktop linuxow nie korzystal, to jak zaczyna sie robic cos wiecej niz open office i firefox, instaluje narzedzia

to juz zalezy od dystrybucji.. w debianie miałem to samo - ten ich system administrowania paczkami i zależności mnie dobijał. Za to Slackware okazał się być duuuużo przyjaźniejszy i wszystkie tego typu problemy przestały mnie dręczyć.

czy proboje uruchomic starszy sprzet np karte TV to zaczynaja sie problemy...

mi sie zawsze wydawalo, ze im starszy sprzet tym lepiej.

Kurtz
02-02-2013, 18:33
Za to Slackware okazał się być duuuużo przyjaźniejszy i wszystkie tego typu problemy przestały mnie dręczyć.
Umowmy, sie, ilosc paczek dostepna na slackware ne jest najwieksza. Slackbuildsy poszerzaja mozliwosci, ale nie musza byc wcale bezproblemowe - nie raz musialem kombinowac zeby wszystkie zaleznosci zainstalowac, czy poprawic slackbuilda, bo mialem nowsza wersje biblioteki ktorej nie wykrywal, etc.

mi sie zawsze wydawalo, ze im starszy sprzet tym lepiej.
Po pierwsze, sa pewne granice. Po drugie, nie do konca, czasem stare projekty tore rozwijaly oprogramowanie dzialajace z naszym starym sprzetem sa juz po prostu martwe - znajomy mial tak w przypadku karty TV, inny w przypadku karty dzwiekowej.
Oczywiscie problemy z nowym sprzetem sa nagminne - np z Realtek 8168B. Jeszcze nie ma sterownikow w paczkach systemowych a grzebanie samemu - no coz, nie jest dla przecietnego usera.

Bardzo duzo zalezy od distro. To jest niezaprzeczalne. Ale juz samo to oznacza problemy ;) Dla tego tez jak ktos mowi o linuxie czy linuxach to powinno sie go traktowac jakby mowil o samym kernelu.

Greg77
03-02-2013, 00:49
Powiedz to np. giercmanom, którzy od Visty, muszą uprawiać jakieś slalomy w trybach zgodności, co z pewnością do normalności zaliczyć nie sposób.

XP jeszcze długo, będzie miał swoich fanów i to nie bez powodu.

Przerobilem kazdy system MS od W95, bo na nim praca zaczela przypominac normalnosc...
XP mialem u siebie od premiery i system bardzo mi sie podobal, mialem jak na tamte czasy mocnego kompa i XP dawal rade, choc nasluchalem sie o niezgodnosci gier, o "wodotryskach", o braku stabilnosci systemu...coz z service packa na service pack bylo lepiej z aktualizacji na aktualizacje, ale co ja sobie wlosow nawyrywalem na widok bluescreenow w XP (wtedy mialem jeszcze wlosy). Viste tez mialem od premiery, ale moj komputer nie byl wystarczajaco wydajny na ten system, wiec kozystalem z mojego XPka, po zakupie nowego kompa przesiadlem sie na Viste, wtedy po SP1 i 64bit, bylem naprawde zadowolony, koniec instalowania sterownikow do kazdej bzdury, nowoczesny sytem ktory sie nie wywalal jak to czasami robil XP po instalacji nowych sterownikow.
Po SP2, skonczyly sie wszelakie problemy, system ladnie i sprawne dzialajacy roznil sie minimalnie od nowego W7, dlatego przesiadka na W7 odbyla sie gladko.
Co do gier, pierwsza gra ktora mi nie dzialala od czasow przesiadki na XP, bo wtedy bywaly problemy ktore zreszta byly naprawiane poprzez nakladki do gier, byla to Soldier of fortune II, gralem przez lata w multiplayera, problem jednak wystapil w W7 a nie Viscie.
Co do oprogramowania to kazdy soft wystarczylo uaktualnic lub sciagnac sobie nowa wersje.
Nigdy nie mialem problemu z trybami zgodnosci i nawet tobie powiem, ze nie wiem gdzie tego w tych systemach szukac;)

costi
03-02-2013, 19:29
To nie jest gadanie costi. W przypadku, który opisujesz najprawdopodobniej przyczyną problemu był dysk twardy. Z moich doświadczeń wynika, ze najczęściej przyczyną takich błędów jest albo wada fabryczna dysku albo słaba jakość prądu (czyli np kiepski zasilacz w komputerze, brak ups'a, amatorsko uziemiona sieć (z zerem) lub zupełny brak uziemienia w gniazdku, przepięcia w sieci (spawarka u sąsiada)) itd itp. Wniosek jest taki, że żaden system by sobie z tym nie poradził. Wady software'u to jedno, a usterki w działaniu spowodowane uszkodzeniem sprzętu to drugie.
Przewaga każdego Linuxa nad każdym domowym Windows jest taka, że bogactwo logów w Linuxie jest takie ze zawsze bardzo dokladnie mozna okreslic z czego wynika dany problem. W windows to jest z tym o wiele gorzej. Wydaje mi się, że z tego tez wynika stabilnosc Linuxa - kiedy wiaodmo co dokladnie sie psuje, to mozna wszystko dokladnie naprawic.

Ale na tym dysku równolegle stał Windows, który żadnych kłopotów nie miał, dysk nie miał badów, SMART ok, zresztą działał jeszcze dwa lata zanim poszedł do żyda, zasilacz podobnie. A linux po prostu wziął i zmarł, czego żaden Windows jak dotąd mi nie zrobił (nie miałem Millenium ;) )

BTW. Windows też ma bardzo dokładne logi, polecam kiedyś zajrzeć do Event Viewera ;)

irek6311
06-02-2013, 18:22

8-ka wg moich doświadczeń w "stabilności" nie różni się specjalnie od Windows 7, więc kto był zadowolony z 7-ki, będzie też z najnowszego.Używam tylko Windows od wersji 95 i Windows 7 jaki 8-ka to obecnie najlepsze systemy od Microsoft a awaryjność na poziomie Windows NT ,
lepszych systemów nie znam a w Firmie i w domu nie mam problemów sprzętowych czy z oprogramowaniem ,
stary sprzęt likwiduję więc problemów ze sterownikami nie ma a zarządzanie zasobami komputera najlepsze w Windows 8 ,
nie będę przekonywać do Windows 8 bo to już sprawa Microsoft ;)

karolt
07-02-2013, 17:48
Windows XP - mam nadal na netbooku, daje radę, żadnych problemów, po prostu działa.
Windows Vista - długo jej broniłem, w końcu ktoś mnie oświecił, że powodem zamulania mojego komputera jest Vista właśnie (laptop o podobnych bebechach z Win 7 śmigał i śmiga nadal jak złoto). Zmieniłem Vistę na 8 i po prostu bajka.
Windows 7 mam w laptopie. Jest "mniej fajny" od 8, ale śmiga aż miło. 7 i 8 polecam bez kozery.

Władca Pixeli
08-02-2013, 05:15
http://pclab.pl/news52333.html

Johanan
08-02-2013, 12:00
http://pclab.pl/news52333.html

Skoro więc tak się sprawy mają i pośród OS-ów królują W7 i XP, to szkoda czasu na pisanie bele czego w tym wątku, bo to i tak nie zaklnie rzeczywistości.

Co uwadze wszech Koleżanek i Kolegów polecam. ;)

irek6311
08-02-2013, 14:46
Johanan statystyki głównie z dużych firm więc logiczne że tam panuje Windows 7 i XP ,
w detalu sprzedaż dużo mniejsza więc bez ironii .

Johanan
08-02-2013, 18:35
Johanan statystyki głównie z dużych firm więc logiczne że tam panuje Windows 7 i XP ,
w detalu sprzedaż dużo mniejsza więc bez ironii .

Jeżeli masz inne dane statystyczne, to po prostu daj do nich linka, a z pewnością się do nich ustosunkuję.

irek6311
08-02-2013, 18:56
Pracowałem 2 lata temu w dużej Firmie i Windows XP tam był na 90% komputerów ,
jak znajdę link to dam ale to nic nie zmieni ,
Firmy niechętnie kupują nowy soft bo koszt wysoki a i Informatycy wolą systemy/ oprogramowanie znane od lat ,
ta statystyka z wcześniejszego linka jest obrazem małego parcia na nowe systemy w korporacjach (te mają najwięcej komputerów) ,
rynku detalicznego raczej w tej tabeli nie ma bo małe/średnie sklepy nie głosują w ankietach .

Mekano
08-02-2013, 19:16
niedlugo wyjdzie Windows Blue, chyba za pol roku? a potem moze za okolo 3 lata Windows 9 i bedzie kolejny temat wyzszosci i nizszosci jednej wersji, nad druga.. :)

eskimos
08-02-2013, 20:53
niedlugo wyjdzie Windows Blue, chyba za pol roku? a potem moze za okolo 3 lata Windows 9 i bedzie kolejny temat wyzszosci i nizszosci jednej wersji, nad druga.. :)

Tez mnie to nudzi, ciekawsze byly pogaduszki o wyzszosci Apple nad reszta swiata :mrgreen:

Johanan
08-02-2013, 20:59
... ciekawsze byly pogaduszki o wyzszosci Apple nad reszta swiata :mrgreen:

Nie wywołuj Szatana, bo gotów jest przybyć i będzie trzeba wzywać 120 egzorcystów funkcjonujących na urzędzie w Polsce. :D

Kurtz
09-02-2013, 11:24
Chyba o wyzszosci calego swiata nad Apple...

Władca Pixeli
12-02-2013, 04:18
Tak spieprzonego Windows jeszcze nie widziałem. Nie wiem czym się naćpali ale powinni zmienić dilera :mrgreen:
Microsoft musi zrozumieć, że firmy nie mają czasu, ochoty ani pieniędzy aby szkolić pracowników z czegoś co było stałe przez ponad 20 lat.
Ja chcą kafelki to niech zrobią jako dodatek a nie jako główną część Windows.

Przykład: kliknąłem na program Reader.
Na czarnym ekranie nazwa "Reader". Strzałka wstecz nieczynna. Na górze nie ma "Toolbar". Nie wiadomo jak zamknąć okno.

Albo Microsoft wprowadzi poprawki przywracające stary wygląd, albo wypuści następną wersję w poprzednim stylu albo będzie brnąć dalej ale nie przypuszczam aby to sukces finansowy.

KS
12-02-2013, 11:17
Classic Shell może pomóc przywrócić menu Start. Dziś instaluję Windows 8 Pro, jestem ciekawy jaka będzie różnica w działaniu vs Vista. :)

Johanan
12-02-2013, 11:30
... Przykład: kliknąłem na program Reader.
Na czarnym ekranie nazwa "Reader". Strzałka wstecz nieczynna. Na górze nie ma "Toolbar". Nie wiadomo jak zamknąć okno.
...

Zamyka się tak, jak większość okien, czy aplikacji w tych okienkach, a mianowicie poprzez skrót klawiaturowy "Alt+F4",
ale nikt mnie nie przekona, że jest to sposób elegancki, czy intuicyjny, i gdy to muszę w ciemno robić, to przypomina to swą przaśnością, ciepanie po nieogolonych pyskach na wiejskiej potańcówce.

Generalnie dali ciała z tym Metro i nie podlega to absolutnie żadnej dyskusji.

Oczywiście, że można ten problem obchodzić, poprzez modyfikację shella, zewnętrznymi pomocnikami, albo poprzez modyfikację rejestru, ale trzeba przyznać, że jeśli ktoś nie ma takiej wiedzy, a podejrzewam, że dotyczy to znacznej większości potencjalnych użytkowników, to po instalacji tego czegoś, po prostu ręce opadają pa szwam z "zachwytu".

T&T
12-02-2013, 12:13
Ja jestem już po reinstalacji W8. Najpierw był upgrade z w7. Ten upgrade nie przebiegł prawidłowo. Część kafli nie miało żadnych oznaczeń oprócz koloru. Było więc klikanie w ciemno. Kontaktowałem się z pomocą techniczną, serwisant dzwonił do mnie przez trzy dni polecając wykonać różne czynności, które niestety nie doprowadziły do naprawy systemu. Dlatego dostałem możliwość czystej instalacji i ponownej aktywacji. Skorzystałem z tego wczoraj. Najistotniejsze aplikacje (NX, PS,) już działają. Resztę zainstaluję wieczorem. Jedno co przegapiłem, to zapomniałem zanotować nazwy programiku, który wyświetlał bardzo fajne menu start. Czysta instalacja jest sporo "lżejsza" niż upgrade. Przy upgrade na dysku systemowym jest folder Windows Old. Jeśli ktoś nie potrzebuje starych ustawień można cały ten folder zlikwidować. Metoda jest tylko jedna - poprzez narzędzia administracyjne - czyszczenie dysku przy zaznaczeniu opcji "stare instalacje systemu". U mnie ten katalog ważył ok. 17GB. No ale teraz po czystej instalacji cała ta czynność odpadła.

Kurtz
12-02-2013, 12:55
@Władca Pixeli

Byla wczesniej w tym watku dyskusja o targetach systemow operacyjnych. Na pewno targetem Win8 nie sa korporacje. Biorac pod uwage unifikacje platformy z systemami mobile i wiele nowych rozwiazan wydaje mi sie, ze bedzie zupelnie inaczej niz mowis zi odniesi eon sukces. Dzisiaj coraz wiecej mamy urzadzen dotykowych, tabletow, komorek, laptopo-tabletow, etc.

Zamyka się tak, jak większość okien, czy aplikacji w tych okienkach, a mianowicie poprzez skrót klawiaturowy "Alt+F4",
A "rzucenie" oknem w dolna krawedz ekranu to juz nie dziala?

Generalnie dali ciała z tym Metro i nie podlega to absolutnie żadnej dyskusji.
Oczywiscie ze podlega. Niezrozumienie dzialania czegos nie jest najlepsza plaszczyzna do wyciagania takich wnioskow.
Ja zainstalowalem bez zadnych glupich dodatkow w stylu menu start czy barow do okienek, pracowalem z systemem i kiedy sie przyzwyczailem do nowego interface i dzialania aplikacji nie-metro to uwazam ze produktywnosc na tym systemi emoze wzrosnac, jezeli potrafimy go obslugiwac.

Johanan
12-02-2013, 13:07
...
Oczywiscie ze podlega. Niezrozumienie dzialania czegos nie jest najlepsza plaszczyzna do wyciagania takich wnioskow.
Ja zainstalowalem bez zadnych glupich dodatkow w stylu menu start czy barow do okienek, pracowalem z systemem i kiedy sie przyzwyczailem do nowego interface i dzialania aplikacji nie-metro to uwazam ze produktywnosc na tym systemi emoze wzrosnac, jezeli potrafimy go obslugiwac.

No, teraz to, jak to mówią hokeiści, pojechałeś po bandzie. :)

Ja, ja, ja, nie wydaje Ci się że świat nie składa się z samych Kurtz-ów, którzy czują się w światku IT, niczym ryba w krystalicznie czystej wodzie? ;)

Aż tak Twoje ego przesłania Ci rozsądny rzeczy ogląd?

Mnie też nie sprawiło kłopotu oswojenie W8, ale my dwaj i podejrzewam, że może jeszcze jakieś 10% populacji, posługującej się OS-ami z Redmond, to jeszcze nie wszyscy.

Jeśli system jest pisany z myślą o tabletach i ekranach dotykowych, to nie powinien być reklamowany, jako uniwersalny i do łatwego wykorzystania na pecetach.

irek6311
12-02-2013, 13:26
Johanan system Windows 8 jest tak samo intuicyjny jak Windows 7 ,
to że większość tylko wytyka niedogodności świadczy o zerowym podejściu do poznania systemu ,
w sieci jest masa publikacji na temat obsługi Windows 8 więc warto je przeczytać a nie tylko marudzić że metro w win8 to niewypał Microsoft .

Johanan
12-02-2013, 13:42
to że większość tylko wytyka niedogodności świadczy o zerowym podejściu do poznania systemu ,
w sieci jest masa publikacji na temat obsługi Windows 8 więc warto je przeczytać a nie tylko marudzić że metro w win8 to niewypał Microsoft .

Choć, moim zdaniem to bardzo głupie powiedzenie, to jednak funkcjonuje dość powszechnie i chętnie jest przez wielu cytowane i na potrzebę chwili również i ja, choć niechętnie je zacytuję:

Vox populi, vox Dei

Nie Ty, czy ja mamy rację, bo rację ma większość i tak trzeba sobie przekładać tą łacińską sentencję.

A co mówi większość? ;)

Kurtz
12-02-2013, 13:47
Przy ocenie tego biore pod uwage nie tylko swoje zdanie, ale tez, a moze glownie, ludzi ktorzy nie maj adoswiadczenia w IT, nie interesuja sie tym, sa zwyklymi uzytkownikami. Z resta, jak zetkneicie sie z praktycznie calkowicie nowym interface (metro) ma sie do doswiadczenia w IT?
Wez pod uwage, ze jakos obslugi androida nauczyly sie miliony osob, a byl to calkowicie nowy system z nowym interface. Czemu nie maja przyzwyczaic sie i nauczyc obslugi metro? Wszystko co nowe powoduje u ludzi sprzeciw i jest to naturalna reakcja.

irek6311
12-02-2013, 13:51
Większość znajomych chwali ten system ale musiałem im go wyłożyć na stół bo nie lubią czytać instrukcji obsługi ,
a z drugiej strony interfejs można zmodyfikować a dla mnie liczy się wydajność komputera która na Windows 8 jest lepsza od Windows 7 < żre mniej pamięci i procesor też nie obciąża bez potrzeby ,
młodzi szybko ogarniają takie nowości więc tu problemu nie widzę ,
Windows 8 nie jest zupełnie inny w obsłudze od innych produktów Microsoft więc nie trzeba być Informatykiem by go ogarnąć Kurtz .

Johanan
12-02-2013, 13:55
Przy ocenie tego biore pod uwage nie tylko swoje zdanie, ale tez, a moze glownie, ludzi ktorzy nie maj adoswiadczenia w IT, nie interesuja sie tym, sa zwyklymi uzytkownikami. Z resta, jak zetkneicie sie z praktycznie calkowicie nowym interface (metro) ma sie do doswiadczenia w IT?
Wez pod uwage, ze jakos obslugi androida nauczyly sie miliony osob, a byl to calkowicie nowy system z nowym interface. Czemu nie maja przyzwyczaic sie i nauczyc obslugi metro? Wszystko co nowe powoduje u ludzi sprzeciw i jest to naturalna reakcja.

Nie, nie, nie dajmy się zwariować i jeśli Metro jest na dotykowe ekrany, to niechaj MS sprzedaje w8 z Metro na urządzenia z takimi też ekranami, a nie również na pecety.

Każde narzędzie jest do czegoś, bo można przecież, używając dość absurdalnych przykładów, jeść zupę widelcem, ale powiedz Kolego, po kiego grzyba?

Przyzwyczaić można się nawet do czyraka na tyłku, tylko że to dość przykre doświadczenie.

Kurtz
12-02-2013, 14:06
Windows 8 nie jest zupełnie inny w obsłudze od innych produktów Microsoft więc nie trzeba być Informatykiem by go ogarnąć Kurtz .
Alez oczywiscie, o to mi chodzi.
Ciagle da sie uzywac normalnych "starych" aplikacji, z krzyzykami i wszystkim, wiele rzeczy jest podobnych. Roznica jest metro, ktore za skomplikowane nie jest.

To, ze celuja w interface ktory sprawdzi sie zarowno w urzadeniach dotykowych i w komputerach obslugiywanych gryzoniem i kawiatura nie jest dla mnie niczym zlym. To, ze cos ma dobrze dzialac na dotykowych ekranach nie znaczy, ze nie moze sie dobrze sprawowac w innych przypadkach. To zalezy od konkretnego rozwiazania.

Johanan
12-02-2013, 14:18
A nie zastanawia Was taka prawidłowość, że aplikacje Metro wymuszają na użytkowniku ciągłe bycie online?

Zresztą, napisano na ten temat dość sporo, więc nie będę tego powtarzał, bo jeszcze ktoś przyczepi mi etykietkę, fana teorii spiskowych.

Można oczywiście, całkowicie wykastrować Metro, co ja od razu po instalacji robię, ale szkoda, że MS zabrakło empatii, by zwyczajnie dać użytkownikowi systemu możliwość wyłączenia tej ciekawskiej "ślicznotki".

Kurtz
12-02-2013, 14:32
A nie zastanawia Was taka prawidłowość, że aplikacje Metro wymuszają na użytkowniku ciągłe bycie online?
W tej chwili wszystko zmierza do ciaglego bycia online, mnie to nie dziwi.

Johanan
12-02-2013, 14:40
W tej chwili wszystko zmierza do ciaglego bycia online, mnie to nie dziwi.

Za taki punkt widzenia, wszyscy ciekawscy zainteresowani, tacy, jak dla przykładu: działy marketingu wielkich korporacji, ale też inne podmioty, łącznie z tymi, które nie lubią, by o nich za wiele mówiono, ale również np. hackerzy, powinni Cię wespół w zespół zwyczajnie ozłocić. ;)

Kurtz
12-02-2013, 15:08
Alez oczywiscie, ze tak. Pytanie jaki masz wybor? Postawisz sie, wybudujesz drewniany domek w gorach, bez urzadzen elektronicznych, bez lacznosci, oprocz moze, krotkiej fali? Fajnie, chcialbym tak, ale trzeba jeszcze byc milionerem zeby nie zaprzatac sobie glowy innymi problemami.
Biorac pod uwage, ze dazy sie do przeniesienia jak najwiekszej liczby rzeczy w "chmure", ze internet staje sie glownym sposobem komunikacji zdalnej, ze potrzebujemy coraz szybszego dostepu do informacji, ze coraz wiecej udogodnien wymaga zasobow z internetu, to nie ma za bardzo czemu sie dziwic. Uzywasz google chrome? A moze GaduGadu? Moze jestes na facebooku? A moze po prostu wchodzis zna strony korzystajace z narzedzi google? Nie uzywasz wyszukiwarek? nie kupujesz nic w internecie?

Swoja droga, nie zgadzasz sie z tym co napisalem? Dziwi Cie to zjawisko? Mimo zagrozen ktore niesie za soba, co mozna zrobic? Albo zrezygnowac z bardzo wielu udogodnien, korzystania ze stron internetowych i paru innych rzeczy, albo godzic sie na to, ze na kazdym kroku jestesmy "szpiegowani". Z drugiej strony, trzeba mice na uwadze kto i jakie dane o nas zbiera i do czego wykorzystuje cyz moze wykorzystac :]

Johanan
12-02-2013, 17:52
Spokojnie, nie popadajmy w stany, przypominające psychozy, bo to nie o to chodzi. ;)

... ale powiedz, po jaką ... mam mieć w systemie w tle, włączonych naście aplikacji, które nieustannie mnie monitorują?

Mówmy o narzędziach w8, a nie o izolacji od obecnie wszechobecnej mody na inwigilowanie.

ps.
A tak prywatnie, powiem Ci, że internet traktuję dosyć nieufnie, dlatego robię w nim to, co jest akurat do zrobienia po czym wyłączam router, zakupy robię najczęściej, jak to się mówi z buta, a poważne rozmowy przeprowadzam osobiście, a nie przez telefon.

Ot, taki to ze mnie oryginał. :)

Kurtz
12-02-2013, 21:30
Mówmy o narzędziach w8, a nie o izolacji od obecnie wszechobecnej mody na inwigilowanie.
Jakie aplikacje Cie monitoruja w win8? :) W tej kwestii si eni ezmienilo. Aplikacje mozesz zamykac normalnie, starczy przeciagnac do dolnej krawedzi ekranu. Trzymanie processow aktywnych w pamieci podrecznej jednak nieaktywnych jest za to metoda na zwiekszanie plynnosci przelaczania sie miedzy programami.

Ot, taki to ze mnie oryginał.
Chcialbym zeby mnie bylo stac na taki luksus :]

zserty
12-02-2013, 21:52
Wracając do tematu.
Warto dopłacać do łapka z W8pro 200 zł, w porównaniu do unpro?
Laptop będzie używany głównie do zdjęć.
Zatrzymałem się na xp, stąd moje pytanie.

tomek102
12-02-2013, 23:02
Czym są te wszystkie statystyki czy wierzycie we wszystko co napiszą ? Ją 8 polecam wg mnie od 95 najlepszy system chociaż robiony z myślą o dotyku ale mimo to jest w porządku ..... Ale czy wierzycie mi na słowo ... ? Sprawdźcie sami :)

Wysłane z mojego HTC Desire C za pomocą Tapatalk

tomek102
12-02-2013, 23:05
Wracając do tematu.
Warto dopłacać do łapka z W8pro 200 zł, w porównaniu do unpro?
Laptop będzie używany głównie do zdjęć.
Zatrzymałem się na xp, stąd moje pytanie.

Mi laptop w 7 mylił lightrooma strasznie przy 8 nie ma tego problemu ... Serio serio. A czy dopłacać ... Hmm lepiej pójść na studia :) będziesz miał windowsa za free i to każdego :) pisze z autopsji :) a tak serio lepiej dołożyć i mieć spokój

Wysłane z mojego HTC Desire C za pomocą Tapatalk

skippy
13-02-2013, 10:51
Pytanie było o win8 pro i zwykły. Nic o 7mce. Jak nie wiesz po co, to nie warto dopłacać.

KS
13-02-2013, 11:30
Które te aplikacje w W8 wymuszają bycie on-line? Poczta? Wiadomości? Skydrive? - to się wiąże z połączeniem konta Live/Hotmail.

Wczoraj zainstalowałem W8 Pro i jestem zadowolony. Muszę się przyzwyczaić do nowego Menu, ale... jednym kliknięciem przerzucam się na Pulpit, mogę sobie programy poukładać jak chcę itp.
To, co mnie wkurzało, to wyłączanie programów połączonych z Metro - brak przycisku zamknięcia aplikacji itp. ale... trzeba poczytać i dowiedzieć się, że wystarczy klik i mycha w dół. Szkoda, że nie ma klasycznego "X", ale i tak większość tych programów odpiąłem z menu Start. No i niepotrzebnie schowali "Zamknij system" gdzieś w ustawieniach.

Jak mi się nie spodoba, to mam Classic Shell i opcję dodania "Start" jak w Vista/7.

karolt
13-02-2013, 12:04
Ja mam 8Pro, bo był upgade w promocji za śmieszne pieniądze (w moim przypadku z Visty) akurat do wersji "pro" chyba bez możliwości wyboru nawet.
Ale, jeśli sytuacja jest podobna jak w przypadku XP, Visty czy 7, to do niczego "pro" nie jest potrzebne komuś, kto używa komputer do "normalnych" rzeczy (np. do zdjęć).
Zawsze miałem wcześniej systemy "standardowe" czy tam "domowe".

Johanan
14-02-2013, 01:51
Jakie aplikacje Cie monitoruja w win8? :) ...
...

Mnie osobiście, żadne, i gdybyś zadał sobie trud uważnego odczytania tego co pisałem, wiedziałbyś o tym.

Po świadomym dostosowaniu w8, system jest tak samo przyjazny, jak w7, ale powiadam, że do tego potrzebne obycie z OS-ami.

Nie mówimy tu jednak o mnie, tylko o ok. 90% użytkownikach systemów Billa, którzy na widok w8, dostają torsji.

Kurtz
14-02-2013, 07:54
Pytajac jakie aplikacje monitoruja Ciebie, mialem na mysli to, jakie aplikacje moga monitorowac uzytkownika, co moznaby tez zrozumiec jako: jakie aplikacje monitorowalyby Ciebie gdybys uzywal tego systemu i nie zmienial nic w tej kwestii? Moze niezbyt precyzyjnie sie wyrazilem, ale takie rozumienie tego pytania w tym kontekscie powinno byc chyba dosc intuicyjne.

Nie mówimy tu jednak o mnie, tylko o ok. 90% użytkownikach systemów Billa, którzy na widok w8, dostają torsji.
Moze lepiej gdybysmy mowili o konkretnych, przypadkach, nawet o sobie, bo temat jednak jest pytaniem do nas, uzytkownikow systemu win8, niz podawali "dane statystyczne" wyssane z palca.
Ja jak narazie spotkalem sie tylko z jednym przypadkiem osoby, ktora po pewnym, stosunkowo krotkim czasie pracy z win8 nie przestala narzekac, a wrecz zaczela jeszcze bardziej. Dokladniej rzecz biorac powiedziala cos w stylu: KDE jest ladniejsze, xfce lzejsze, linux stabilniejszy, ide kompilowac nowego kernela bo nie dziala mi nowa karta sieciowa.
W tym watku rowniez, dosc sporo jest glosow osob ktore pracuja na Win8 i chwala ten system. W duzej czesci nawet bez modyfikacji. Czesc moich znajomych wylaczyla po pewnym czasie doinstalowane menu start. Nie narzekaja na kafelki, za to ciesza sie ze system "szybciej dziala"

Jezeli chodzi o to czy warto kupowac wersje pro w stosunku do Core, to trzeba samemu zdecydowac w zaleznosci od potrzeb. Na przyklad na podstawie tabelki zameiszczonej na wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_8_editions
Generalnie, jezlei nie potrzebuje sie remote desktop host ( na lapku zazwyczaj jednak sie nie potrzebuje ), a lapotp ma pracowac w zwyklym domowym srodowisku ( AD, windows server 2008 RC2, wszelkie VPNy i zaawansowane szyfrowanie systemu plikow to nie jest domowe srodowisko, gdyby ktos mial watpliwosci ) to zazwyczaj Win 8 core powinien wystarczyc w zupelnosci. Rowniez limit dostepnego RAM jest na tyle duzy, ze ciezko go osiagnac na sprzecie ponizej X79.

Johanan
14-02-2013, 10:52
Każda (czytaj: każda), niezablokowana w sposób świadomy aplikacja będąca online, która zawiera mechanizmy do kontaktowania się z zewnętrznymi serwerami, stanowi potencjalnie poważne zagrożenie i co do tego, mam nadzieję, nie masz żadnych zastrzeżeń.

Takich aplikacji w systemach windows, a już szczególnie w W8 jest dość sporo, zaczynając od regulacji zegara systemowego, poprzez pogodynki, serwisy informacyjne i inne wydawałoby się duperele bez znaczenia.

Wyciągnijmy jednak poważniejszy instrument:
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/windows-8-smartscreen-system-operacyjny-microsoft-usluga-szpiegowanie-dane.html
http://www.pcworld.pl/news/385034/Windows.8.nas.szpieguje.Microsoft.odpiera.zarzuty. html
który nie daje już cienia wątpliwości co do intencji.

Oczywiście, wszystkie te "ulepszenia" można powyłączać, albo całkiem unieszkodliwić, ale jak powiedziałem wcześniej, to nie jest zabawa dla greenhornów, a tacy stanowią większość.

skippy
14-02-2013, 13:43
Każda
Wyciągnijmy jednak poważniejszy instrument:
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/windows-8-smartscreen-system-operacyjny-microsoft-usluga-szpiegowanie-dane.html
http://www.pcworld.pl/news/385034/Windows.8.nas.szpieguje.Microsoft.odpiera.zarzuty. html
który nie daje już cienia wątpliwości co do intencji.

Jak dla mnie to całe to zamieszanie nie pozostawia cienia wątpliwości co do intencji Nadima, tego wielkiego eksperta dziedziny bezpieczeństwa IT.
Co do działań M$, nie byłbym takim paranoikiem. Od zawsze zarzucało mu się, że wszystko chce monitorować.

Kurtz
14-02-2013, 14:06
Johanan, ja nie mam nic przeciwko paranoi, ale szczerze mowiac te linki co podales to robienie afery z niczego. Kontrola i weryfikacja stron internetowych, aplikacji i innych udzialow dostepnych z poza sieci lokalnej jest dla mnie zjawiskiem pozytywnym, bo zagrozenia plynace z zainstalowanej samemu, zlosliwej aplikacji przechwytujacej znacznie wrazliwsze dane, czy wejscia na strone podstawiona nam przez phishera, badz wykonujacej atak na nasza przegladarke.
Nie jestesmy w stanie weryfikowac wszystkich programow i stron. Nie mamy mozliwosci i wiedzy zeby sprawdzic czy ten vlc media player to nie buduje ogromnego botnetu windowsowego, bo surce sourcem, ale binarki tez sa. Nie mamy czasu i mozliwosci zeby synchronizowac zegar samemu, dla tego uzywamy ntpd, nie mamy wiedzy, umiejetnosci i pieniedzy zeby miec wlasna stacje meteo i zebym samemu analizowac sobie pogode - od tego mamy "widget z pogoda czy inne zabawki".

Takie przedstawianie jak to nas spzieguja, na podstawie takich przykladow jest moim zdnaiem po prostu nieadekwatne. To jest nic w stosunku do tego co robi google, jak zbiera informacje przesylane w mailach, laczy je z danymi przegladania stron www, pobierania plikow, aplikacji i danych na smartphone z androidem, oraz youtube i innych. Jezeli jeszcze uzywasz google chrome, to juz szkoda gadac.

Oczywiście, wszystkie te "ulepszenia" można powyłączać, albo całkiem unieszkodliwić, ale jak powiedziałem wcześniej, to nie jest zabawa dla greenhornów, a tacy stanowią większość.
Tylko po co je wylaczac? Tu nie chodzi o zachowanie prywatnosci, bo akurat te wymieniane rzeczy to na prawde najmniejszy problem. ISP musza przechowywac tony logow z polaczen, przegladanych stron, wprowadzane sa ustawy ktore daja panstwu coraz wiekszy wglad w nasze prywatne dane, w coraz prostszy sposob, nawet bez informowania nas, mamy najwieksza aktywnosc sluzb specjalnych, najwiecej podsluchow i ujawnien logow od dekady. Ale problemem jest to ze windows robi uptade czasu z servera zewnetrznego, zeby miec w miare dokladny czas i jak uzywa sie kerberosa, zeby dalo sie szyfrowac, a nie byla "tylko" minuta odstepu...
Na prawde, z perspektywy tego co robi to panstwo i ta EU to produkty Microsoftu nie sa zadnym problemem. Bardziej bym sie bal google.

Ktos pewne rzeczy monitorowac musi. Kazdy program na naszym komputerze ktory uruchamiamy, moze byc potencjalnym zagrozeniem. Poczawszy od antywirusa, konczac na widgecie pokazujacym nam nasze chi. To tylko kwestia zaufania uzytkownika. Jak nie ufasz nikomu, to odetnij sie od wszelkich elektronicznych posobow lacznosci. Myslisz ze jak wylaczysz router jak nie korzystasz z neta to sie chronisz przed czyms? Aplikacje sobie zapisz ana dysku to co znalazly a pozniej wysla przez Twoje lacze internetowe jak zuyskasz dostep do sieci wifi, jezeli taka jest ich intencja. Prawdziwych przogramow szpiegujacych ni episza amatorzy i na prawde, tylko nie uzywanie komputera moze uchronic Cie przed "szpiegowaniem" bezposrednim.

Johanan
14-02-2013, 16:38
Sorry Kurtz, ale paranoja to się dopiero zaczyna, razem z takimi projektami jak CETA, TAFTA, czy działająca już EC3.

Jeszcze nie opadł kurz po ACTA, a już mamy zalew kolejnych szatańskich pomysłów.

Oczywistym jest, że jeśli komuś, jak Żeromskiemu śnią się szklane domy, bo sam jest transparentny, niczym optyczne szkło, to wówczas być może i zacytowane duże literki w takim ułożeniu nie robią na nim wielkiego wrażenia, niemniej, jeśli ktoś ma poczucie własnej prywatności, to będzie wolał inne metody ochrony OS-a, niż wścibstwo MS, czy kogokolwiek innego.

ps.
Wiadomo rozsądnym ludziom nie od dziś, że branie udziału w takich projektach, jak facebook, naszaklasa, czy wysyłanie niekodowanej poczty, to zwyczajny idiotyzm, bo odkrytymi danymi, różni ludzie dość swobodnie spekulują, a to przynieść musi ekshibicjonistycznym internautom jedynie kłopoty i żadnej absolutnie korzyści.
Powiedz mi tylko jeszcze, czy to Wasze pokolenie, to jakiś cybernetyczno-genetyczny miks, że wszystko musicie łowić siecią i to przy pomocy idiotycznych gadgetów do OS-ów?

irek6311
14-02-2013, 18:53
Jak się chce to można zablokować większości aplikacji dostęp do Internetu np Norton 360 czy NIS 2013 ...
w ustawieniach tych programów jest naprawdę dużo możliwych konfiguracji ,
z marszu z Windows zbędne aplikacje odinstalowuję a te aktywne blokuję by nie korzystały z netu ,
paranoikiem nie jestem i Internet cały czas mam włączony ,
pisanie o szpiegowaniu li hakerach mnie śmieszy bo masa ludzi u nas korzysta z pirackich wersji Windows czy innych aplikacji nafaszerowanych syfem który zagraża dużo mocniej niż aplikacje Microsoft ,
jak chce jakiś program przetestować do trial instaluję a nie piracki soft i wiem wtedy że dane na dysku są bezpieczne ,
Informatykę opanowałem w szkole więc Windows jakikolwiek nie jest dla mnie czarną magią i panuję nad jego działaniem :D
Windows 8 jest dużo bezpieczniejszy w sieci niż Windows 7 pomimo tych aplikacji co tak piętnujecie < 2/3 odinstalowałem ja z marszu bo mi zbędne .

Kurtz
14-02-2013, 19:09
to będzie wolał inne metody ochrony OS-a, niż wścibstwo MS, czy kogokolwiek innego.
Kazde oprogramowanie czy metoda ochrony naszego komputera wymaga udzielenia duzego kredytu zaufania jakiemus podmiotowi. Zeby efektywnie dbac o bezpieczenstwo, trzeba ludzi, ogromnej kasy, na to zeby ich oplacic ( bo to nie sa "programisci" robiacy oprogramowanie kasowe dla biedronki ). Nie jestesmy w stanie zapewnic tego samemu.

Nie mamy kolejnych szatanskich pomyslow? Ani one nowe, ani kolejne. To samo caly czas.

piotrromanowski
14-02-2013, 20:08
Używam NC/WC/TC znacznie krócej, ale potwierdzam. Przecież Eksterminator Windows to jakiś dramat jest...
Ja z kolei używalem MC na linuksie i zgadzam się. Dwupanelowe manadżery plików są znacznie wygodniejsze i szybsze od exploratorów czy jak to się nazywa

irek6311
14-02-2013, 20:16
piotrromanowski temat jest o Windows 8 więc na temat skreśl coś ;)
mnie ten Linuks nie porywa tak na marginesie i te wszystkie och/ach jaki to super system .

Johanan
14-02-2013, 23:46
Miałem już w tym wątku nie pisać, bo jak widać, brak jest zrozumienia dla zjawisk, które po prostu funkcjonują, a nie są jakimiś wyssanymi z brudnego palucha bajędami, ale powiem jednak jeszcze parę słów, jako że temat wymaga podsumowania.

Tak więc dla mnie osobiście, jakiekolwiek głupoty implementowane w OS-ach to żaden problem, ponieważ doskonale umiem sobie z nimi radzić, a mój głos przeciw w tej dyskusji o W8, był w obronie ludzi, którzy chcieliby wygodnie i bezpiecznie użytkować nowo nabyty system.

Tak między Bogiem a Prawdą, to nie istnieje obecnie użyteczny OS, który by nie posiadał elementów naruszających prywatność, więc w sumie sprawa jawi się jako dosyć poważna, choć oczywiście w środowiskach linuksowych, można OS dostosować dokładnie do swoich potrzeb, ale tego również nie uczyni ktoś z biegu, kto ledwo co liznął tego systemu.

Zresztą, dla kogoś, kto użytkował w7, spróbował w8, czy OS-X-a, każdy z linuksowych systemów, będzie się jawił, jako toporny i mało przyjazny, choć oczywiście nie dotyczy to osób, które same kompilują jądra i mają konkretne oczekiwania wobec operacyjnego systemu.

Cóż mogę dodać, używałem testowo W8 i sprawiał się nie najgorzej, ale tyle mechanizmów i usług musiałem wyciąć "siekierą", że rzeczywiście był już wówczas leciutki jak motylek, ;) problem polega jednak ciągle na tym, że znaczna większość użytkowników sobie z tym nie poradzi, więc skazana będzie na łaskę i niełaskę MS.

A doradzałbym jednak ograniczone zaufanie. ;)

costi
15-02-2013, 00:22

Skoro trzeba sięgać do publikacji, żeby zrozumieć jego obsługę, to nie jest intuicyjny.

Powiedz mi tylko jeszcze, czy to Wasze pokolenie, to jakiś cybernetyczno-genetyczny miks, że wszystko musicie łowić siecią i to przy pomocy idiotycznych gadgetów do OS-ów?
Nie jesteś w stanie tego napisać bez obrażania innych?

irek6311
15-02-2013, 00:42
Wszystko co kupisz wymaga poznania costi ,
mechaniczne klikanie w co popadnie w jakimkolwiek produkcie nie jest normalne i trzeba obsługę poznać ,
poprzednie wersje Windows były na jeden wzorzec klepane to nawyki mogły pomagać ,
ja lubię zmiany i odpowiada mi obecna szata 8-ki i intuicyjnie się go obsługuje .

Johanan
15-02-2013, 00:58
...
Nie jesteś w stanie tego napisać bez obrażania innych?

No niestety, jest w ostatnich dwóch pokoleniach tak pokaźna grupa osób, która, gdyby im zabrać ich smartfony, ipady,
netbooki, notebooki i inny elektroniczny sprzęt, niechybnie popadłaby w ciężką postać depresji.

To zjawisko jest zwyczajnie chore, bo czytelnictwo znanych od setek lat książek spada na łeb na szyję, za to można na każdym kroku spotkać pół ludzi, pół maszyny, wpatrzone w ekrany swoich cudeniek, co raczej nie napawa optymizmem.

Zresztą, zważ na kontekst zacytowanego przez Ciebie zdania i nawiązanie do MUSU bycia online i korzystania z wszystkich tego "dobrodziejstw".

Znak czasów, ale to źle rokuje.

costi
15-02-2013, 01:02
Ale skoro nie da się go ogarnąć bez manuala, to nie jest intuicyjny... Jasne, że klikanie na pałę nie jest metodą, ale problemem Win8 jest to, że tak naprawdę nic innego użytkownikowi nie zostaje, bo system nie daje żadnej sugestii, że w ogóle taką czynność jak np. pociągnięcie w dół da się wykonać. Np. w Androidzie zaraz po pierwszym uruchomieniu i konfiguracji wstępnej pojawia się na ekranie krótka instrukcja w stylu "tu kliknij, żeby dostać się do listy aplikacji, tu pociągnij w dół żeby dostać się do powiadomień, trzy kropki to menu, tu przesuń żeby przenieść się na sąsiedni pulpit a jak przytrzymasz palcem ikonkę to będziesz mógł ją przesunąć/usunąć". Proste, szybkie, czytelne i przedstawia użytkownikowi nie tylko najważniejsze czynności, ale też uczy go zasad interakcji z systemem.
W Win8 tego nie ma - na dzień dobry pojawiają się kafelki bez słowa komentarza, uruchamiasz na próbę jakąś aplikację i zaczyna się zabawa "gdzie jest X?" tudzież "jak to zamknąć?" i błądzenie po omacku. System ani nie informuje, że tak się to robi, ani też nie daje żadnej wizualnej podpowiedzi, że z górą ekranu można wejść w interakcję. To samo z Charms i aktywnymi rogami - jak sam na to przypadkiem nie wpadniesz, to system nie da znaku, że da się coś zrobić. Poszli w minimalistyczną stylistykę i brak wodotrysków, ale przegięli w drugą stronę i usunęli wszelkie podpowiedzi o możliwości interakcji (tym bardziej, że elementy interaktywne też często nie różnią się od nieinteraktywnych).

No niestety, jest w ostatnich dwóch pokoleniach tak pokaźna grupa osób, która, gdyby im zabrać ich smartfony, ipady,
netbooki, notebooki i inny elektroniczny sprzęt, niechybnie popadłaby w ciężką postać depresji.

To zjawisko jest zwyczajnie chore, bo czytelnictwo znanych od setek lat książek spada na łeb na szyję, za to można na każdym kroku spotkać pół ludzi, pół maszyny, wpatrzone w ekrany swoich cudeniek, co raczej nie napawa optymizmem.

Zresztą, zważ na kontekst zacytowanego przez Ciebie zdania i nawiązanie do MUSU bycia online i korzystania z wszystkich tego "dobrodziejstw".

Znak czasów, ale to źle rokuje.
Ale to nadal nie upoważnia Cię do obrażania kogokolwiek.
Zresztą, jak to szło - "radio zabije muzykę na żywo", "telewizja to śmierć kina" i pewnie im dalej w przeszłość, tym więcej takich (wynalazkowi druku też się srodze oberwało swego czasu ;) ). Świat się zmienia, wraz z nowymi wynalazkami zmieniają się też metody interakcji z tym światem.

Johanan
15-02-2013, 01:16
...
Ale to nadal nie upoważnia Cię do obrażania kogokolwiek.
Zresztą, jak to szło - "radio zabije muzykę na żywo", "telewizja to śmierć kina" i pewnie im dalej w przeszłość, tym więcej takich (wynalazkowi druku też się srodze oberwało swego czasu ;) ). Świat się zmienia, wraz z nowymi wynalazkami zmieniają się też metody interakcji z tym światem.

Nie mam nic przeciwko zdrowym formom komunikowania się za pomocą elektronicznych udogodnień, w końcu rozmawiamy za pośrednictwem takowych, ale tylko dopóty, dopóki mają jeszcze choć cień znamion normalności.

Jeśli natomiast kto powiada, że MUSI (bo inaczej się udusi), być online, to nie wypada nic innego, jak tylko wyrazić ubolewanie nad taką postawą.

Może to kwestia różnic wiekowych, ale jakoś tego nie umiem zaakceptować, więc toleruję (z trudem).

irek6311
15-02-2013, 01:23
costi trudno mi ocenić Windows 8 z poziomu kompletnego laika ale takowy myślę że przeczyta w sieci o obsłudze systemu ,
kiedyś z musu trzeba było książkę kupić by obsługi systemu się nauczyć a teraz krótko i treściwie jest to opisane w Internecie ,
w Windows 8 też jest krótka animacja obsługi systemu i działa ona w podobny sposób na większość aplikacji/programów systemowych ,
zaawansowane funkcje systemu są ukryte ale to i lepiej bo dzieciak tacie nie namiesza w systemie ;)
gpedit.msc (uruchom) ułatwia personalizację tak Windows 7 jaki i 8-kę tyle ode mnie .

costi
15-02-2013, 01:32
Laik to nie problem, on i tak się uczy od nowa. Problem jest z osobami, które się przesiadają i przez ostatnie 17 czy 20 lat przyzwyczaiły się już do pewnych standardów interakcji z Windowsem, a tu nagle owe standardy albo nie istnieją, albo są bezsensownie udziwnione (np. brak przycisku Start - skoro i tak kliknięcie w lewy dolny róg przywołuje ekran Metro, to czemu nie ma tam tego przycisku, który jednoznacznie kojarzy się z menu startowym Windowsa?), a do tego system nie bardzo daje informacje o tym co właściwie można zrobić.

Kurtz
15-02-2013, 01:43
SAmego przycisku start, osoby pracujace duzo z Win7 raczej nie uzywaly. W wieksozsci przypadkow uzywalo sie jedynie klawiatury -> windows btn, wpisanie nazwy aplikacji - sporo szybciej niz klikanie myszka. Ja nie odczulem nawet potrzeby posaidania takiego przycisku. Ale rozumiem, ze dla niektorych moze to byc rzecz niezbedna. Ale, serio? Jeden przycisk? ( tylko blagam, niech nikt tego nie przyrowna do samochodow i pedalu gazu... ).
Moze szkoda im bylo miejsca na przycisk bedacy de facto pro forma? Moze staraj sie zrobic jak najprostszy, najczytelniejszy interface, w ktorym liczy si ekazdy pixel?

Tak na prawde nie zostalo zmienione az tak duzo. Dodano metro, ktore jest interface raczej multimedialnym do prostszych aplikacji, ktory jest na prawde prostym rozwiazaniem. Jednoczesnie mamy normalne okienka, dla aplikacjie non-metro, normalne krzyzyki, frame okna, etc. Dla mnie akurat metro ma sporo zalete - wiecej przestrzeni na ekranie dla faktycznych danych, mniej dla paskow i czesci GUI niejako wymuszonych przez konwencje.

A ze startu czy tych kafelkow w metro i tak korzystam prawie tak samo - wpisuje nazwe aplikacji. Tu po przesaidce z win 7 nie mialem najmniejszych problemow, podobnie jak wiekszosc znajomych.

irek6311
15-02-2013, 01:49
costi prawie całe menu z paska start masz w metro to po co dublować ?
potrzebne aplikacje z metra można łatwo przenieś na pulpit i to nawet bratanica lat 15 potrafi ;)