PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Patelnia

dem
30-10-2012, 12:25
Tak wiem, nie powinienem robić zdjęć w samo południe. Ale byłem wtedy na sporym, fotograficznym głodzie, no i nacisnąłem spust.

Uczciwie przyznam, że obróbka takich, południowych zdjęć, to dla mnie koszmar. Ale w końcu, po kilku miesiącach dłubania i niezliczonych podejściach do tego kadru, zakończyłem pracę.

Zatem...

...Wspomnienie lata

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img443.imageshack.us/img443/1064/dsc76471000.jpg)

Pozdrawiam

Wersja 1600pix (http://img10.imageshack.us/img10/4030/dsc76471600.jpg)

darkmajin
30-10-2012, 12:55
miesiące prób... powiadasz... gratuluje samozaparcia w każdym razie...

Robert_P
30-10-2012, 13:06
Miło się ogląda ten krajobraz,choć mam jakiś niedosyt... rozumiem że cienie też dodałeś ?

dem
30-10-2012, 13:20
Miło się ogląda ten krajobraz,choć mam jakiś niedosyt... rozumiem że cienie też dodałeś ?

Cienie namalowało południowe słońce, które dawało ostro "w palnik" ;)

hubik
30-10-2012, 14:53
Zasady są również po to by je łamać. Pozostaje jedynie pogratulować udanego "połamania" ;-) Malownicza ta "patelnia", podoba mi się.

Sebastianito
30-10-2012, 23:47
BVardzo ciekawie w kadrze rozlozone i jak zdjecie w samo poludnie to naprawde nie jest zle! Powroce do kadrowania: Swietnie wywazone, słomiane bele po prawej a jako kontra lasek w oddali, slabo widocznny ale zawsze jakias alternatywa. Podoba sie.

krzysztofz24
31-10-2012, 01:43
Bedac bardzo czepliwym co do obrobki, to widac ze swiatlo bylo bardzo ostre i za wszelka cene starales sie je zniwelowac. Czesciowo to wyszlo, a czesciowo nie, no ale tak to bywa ze zdjeciami w poludnie.
Gry cieni i swiatla typowych dla nisko polozonego sloneczka na pewno tu nie ma;-)...ale no calkiem przyjemnie mi sie na to patrzy:-).
A kadr to sie broni pelna geba. Swietnie to poukladales.
Podsumowujac, to fota na pewno mi sie podoba:-).

nimnull
31-10-2012, 09:18
A dla mnie to za dużo nadłubałeś, południe z ostrym słońcem a tu tylko mocne cienie to sugerują.
Sugerując się Twoimi wcześniejszymi odsłonami, to zdjęcie do mnie nie gada.
Pozdrawiam Mirek

dem
31-10-2012, 13:11
Dziękuje Panowie za opinię i krytykę również.

Zdaję sobie sprawę, że ten kadr nie jest ósmym cudem świata i że pokazywałem już ciekawsze. Plusem zapewne jest fakt, że następne będzie zapewne już tylko lepsze ;)

Tomek5657
31-10-2012, 19:46
Jestem nad tym forum od niedawna i nie widziałem twoich wszystkich poprzednich zdjęć, więc dla mnie te zdjęcie jest bardzo dobre. Fakt południe, ale jest przemyślane co owocuje dobrym kadrem. Ja jestem jak najbardziej za :)

Nikonozaur
31-10-2012, 20:34
Ja jakoś nie czuję tej panoramy, tu jest strasznie pusto. Widzę za to dwa tematy: rolosy po lewej (w zasadzie gotowe), i daleko po prawej kępa drzew (która aktualnie ginie na tle lasu). Obróbka zważywszy na porę wyszła Ci dość zgrabnie (łączenie lasu z niebem po lewej chyba ciut za ostro dałeś). ;)

dem
01-11-2012, 12:05
Gdzieś mam kadry samych rolosów i samego lasku. Ale w tej chwili nie jestem w stanie sprawdzić, bo komputer z rawami mam 200km na północ ;) W każdym razie też są wyjaranie południowym słońcem. Ale kto wie, może je kiedyś pokażę.