Zobacz pełną wersję : D90 + SB900 dziwny problem!
Witam !!!
Nikon d90 + SB900
Mam bardzo dziwny problem z aparatem i lampa zewnetrzna.Pierwszy raz z czyms takim sie spotykam i nie mam zielonego pojecia o co chodzi.
Po podlaczeniu lampy do aparatu niby wszystko dziala tzn: aparat wykrwya lampe, a lampa pokazuje polaczenie z aparatem. W momencie kiedy robie zdjecie ( w trybie TTL ), blysk z lampy jest ale zdjecie wychodzi ciemne ( zdjecie nr 3 ). Resetowalem ustwienia aparatu w menu oraz naciskajac "+/-" i AF, oraz ustwienia lampy, niestety nic to nie pomoglo. Sprawdzalem lampe na innym apracie ( nikon d300s ) wszystko dzialalo bez zarzutu. Sprawdzlaem aprat z taka sama lampa ( SB900 ) i problem nie zniknal. Domyslam sie to cos z apratem. Moze ktos z was ma jakis pomysl co to moze byc?
Styki byly czyszczone.
Dodam, ze z wbudowana lampa aparat dziala poprawnie.
Dorzucam przykladowe zdjecia.
Zdjecie nr 1 - bez lampy, nr 2 - z lampa wbudowana, nr 3 - z lampa zewnetrzna
www.LinkDoFotki.pl/id/1203
www.LinkDoFotki.pl/id/1204
www.LinkDoFotki.pl/id/1205
P.S: zdarza sie ze aparat czasem przestaje widziec lampe tzn podczas robienia zdjecia nie emituje blysku ale aparat lampe widzi. Po wylaczeniu apratu i lampy i ponownym przymocowaniu do sanek problem znika.
Wrzuć te same fotki z EXIF
www.LinkDoFotki.pl/id/1206
www.LinkDoFotki.pl/id/1207
www.LinkDoFotki.pl/id/1208
Daj linka do zdjęć z pełnym EXIF, a nie przez jakiś dziwny serwis.
Bez tego nikt Ci nie powie dlaczego tak się dzieje, bo nie wiemy jakie masz ustawienia aparatu.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img221.imageshack.us/img221/2682/94059150.jpg)
źródło (http://img9.imageshack.us/img9/3199/62012203.jpg)
źródło (http://img23.imageshack.us/img23/6807/91691417.jpg)
mam nadzieje ze teraz dziala
mam identyczny problem! i wygląda na to że nie jest to wina lamp.
mój problem opiszę na 100% ustawieniach manualnych.
do diagnozowania problemu używałem dwóch lamp:
nissin Di688
nikon SB28
aparat nikon d90 miał następujące ustawienia iso200, f4, 1/100
nissin przestawiony byl w manual z ustawieniami 1/128, f4, 50mm
nikon przestawiony był w manual z ustawieniami 1/128, f4, 50mm iso 200
teraz następujaco: po wcisnieciu spustu migawki dla nissin + d90 natepował błysk podejrzewam że na pełnej mocy a po sekundzie lub trochę więcej otwierała sie migawka- w rezultacie zdjecie niedoświetlone.
po wciśnieciu spustu migawki dla nikon + d90 zapalała śię lampka wspomagająca autofokus (domyślnie wyłaczona a żeby było zabawnie pełne wciśnięcie spustu migawki nastąpiło po autofokusowaniu) następnie następował błysk z otwarciem migawki, ale zupełnie nie zsynchronizowanie ponieważ zdjęcie wyszło niedoświetlone.
po godzinie przełączania lamp problem ustąpił, wszystko wróciło do normy, ale taka sytuacja zdażyła sie nie pierwszy raz.
wasilewk
30-10-2012, 16:13
źródło (http://img23.imageshack.us/img23/6807/91691417.jpg)
mam nadzieje ze teraz dziala
Niestety ten EXIF jakiś dziwny: KUSO coś tam pokazuje ale ViewNX2 już nie.
travis69
30-10-2012, 19:01
To ja się podepnę, bo mam bardzo podobny problem, z tym że u mnie D80+SB900.
Nie wiem czy to może być jakaś przyczyna lub trop, ale jaki obiektyw masz podczepiony? Bo u mnie takie rzeczy zaczęły się dziać odkąd podpiąłem Tamrona 17-50. Wcześniej z Nikkorami błyskałem wiele razy i zawsze było ok. Natomiast teraz gdy lampa jest w TTL na sankach czasem działa poprawnie, a czasem jak u Ciebie... błysk jest, ale aparat go nie rejestruje, a w EXIFie wszystko prawidłowo. Zarówno dla zdjęcia z poprawnie złapanym błyskiem, jak i tym "ciemnym" exify są takie same.
Ostatnio wyglądało to tak, że po podpięciu lampy pierwsze zdjęcie było ok, a potem kolejne pięć już nie. Odpiąłem, podpiąłem, wyłączyłem, włączyłem i to samo. Przeczyściłem na szybko styki - dalej to samo. Odpiąłem, podpiąłem i nagle wszystko działa.
Po przestawieniu z TTL na M lampa zdaje się działać prawidłowo, ale nie robiłem tylu zdjęć, by mieć 100% pewności.
zdjecia kotore tutaj wrzuclem wykonane tez sa tamronem 17-50 F2.8, ale podpinalem tez Fisheye nikkor 10.5mm i efekt jest taki sam.
Wykonujac zdjecia z dwoma lampami czyli wewnetrzna i zewnetrzna podlaczona bezprzewodowo blysk na zdjeciu widoczny jest z dwoch lamp.
Zdjecia wrzucilem dokladnie tak jak jest opisane w tutorialu na stronie, a zmniejszylem je jedynie Lightroomie.
Ma ktos jakis inny sposob na wrzucenie ich tutaj tak zebyscie mogli odczytac exify? ewntualnie moge podeslac na maila ( adres na PW )
tez mam podpięty tamron 17-50 F2.8
tylko że u mnie nawet na manualnych ustawieniach takie wariacje, hmmmm.... ale żeby obiektyw był winny?
nie sadze, ja sprawdzalem na innym aparacie i ten sam obiektyw dzialal na innym aparacie z taka sama lampa bez zarzutu
nie sadze, ja sprawdzalem na innym aparacie i ten sam obiektyw dzialal na innym aparacie z taka sama lampa bez zarzutu
każdy miał taka przypadłość w łasnie z Tamronem 17-50 F2.8, u mnie teraz już też wszystko dobrze.
Nie pamiętam czy wcześniej pisałem, ale to nie był już pierwszy raz kiedy aparat miał ten problem, poprzednim razem też miałem założonego tamrona.
Jeśli ten problem pojawi sie ponownie, to napewno napisze.
Chętnie wysłucham innych użytkowników mających ten problem.
Może to być problem kontaktu lampy z aparatem i lampa wyzwala niezależnie tzw. problem stopki - radosna produkcja cyfrowych Nikonów.
travis69
30-10-2012, 21:29
Może to być problem kontaktu lampy z aparatem i lampa wyzwala niezależnie tzw. problem stopki - radosna produkcja cyfrowych Nikonów.
Też mi się tak wydaje. Bo problem u mnie nie jest powtarzalny. Może czasem po założeniu lampy coś nie kontaktuje i stąd te efekty. Dziwne tylko, że wcześniej z nikkorami mimo tysiąca zdjęć z lampą ani razu taki problem nie wystąpił, a z Tamronem po kilkudziesięciu zdjęciach takie rzeczy zaczęły się dziać.
Teraz podpiąłem lampę, zrobiłem kilka zdjęć i wszystko ok. Nie za bardzo mam ochotę zmieniać obiektywy i strzelać w ścianę, by sprawdzić różne konfiguracje z "nadzieją", że znowu wyjdzie źle;) Mimo, że podejrzewam obiektyw to nie mam pojęcia jakby on mógł wpływać na taką współpracę lampy z aparatem.
u mnie problem jest caly czas, bez znaczenia z jakim obiektywem z w/w.
Jezeli jest to wina stopki, ktos sie orientuje jaki moze byc koszt wymiany?
P.S: dodam ze u mnie na aparacie i na lampie pokazuje ze polaczenie jest. dziala tez dioda w lampie po nacisnieciu spustu do polowy.
u mnie problem jest caly czas, bez znaczenia z jakim obiektywem z w/w.
P.S: dodam ze u mnie na aparacie i na lampie pokazuje ze polaczenie jest. dziala tez dioda w lampie po nacisnieciu spustu do polowy.
spróbuj zmienic obiektyw, wkładaj i wyciagaj lampę, może coś zaskoczy. naładuj porządnie baterie
spróbuj zmienic obiektyw, wkładaj i wyciagaj lampę, może coś zaskoczy. naładuj porządnie baterie
poldaczylem jeszcze inny obiektyw Nikkor 55-300, nadal bez zmian. Nie zdazylo mi sie jeszcze nigdy aby "zaskoczylo" a potem znowu przestalo. Niestety poprostu nie dziala :(
masz może zdalny wyzwalacz?
mam cos takiego
http://www.foto-tip.pl/sklep/-p-2011.html
w exifie jest taka opcja jak: zrodla swiatla. Mimo tego ze zdjecie bylo robione z lampa zewnetrzna i byl blysk to pokazuje jako nieznane :/
travis69
30-10-2012, 23:34
w exifie jest taka opcja jak: zrodla swiatla. Mimo tego ze zdjecie bylo robione z lampa zewnetrzna i byl blysk to pokazuje jako nieznane :/
A sprawdź czy na poprawnie naświetlonym lampą zdjęciu też masz "nieznane"? Bo u mnie na tych dobrych i złych w tym polu jest wpisane "Unknown".
Czym sprawdzasz exif?
Na kazdym jest tak samo czyli "nieznany". Nawet na "orginalach" czyli przed zmniejszeniem rozmiaru.
travis69
30-10-2012, 23:46
Na kazdym jest tak samo czyli "nieznany". Nawet na "orginalach" czyli przed zmniejszeniem rozmiaru.
Bo zmniejszenie rozmiaru nie powinno nic zmieniać w exifie. Pytałem tylko czy na jakichś zdjęciach, które masz poprawnie naświetlone masz coś innego tam wpisane. Bo jak nie, to akurat ten wpis w exifie nie ma nic do rzeczy pewnie.
Możesz ściągnąć stąd program http://www.photome.de/home_en.html i aktualizację potem, to będziesz mógł bardzo szczegółowo exify oglądać. Tylko co to da? U mnie na dobrych i złych zdjęciach jest informacja, że flash był (i faktycznie fizycznie błyskał), czyli tak jakby to aparat złapał nie ten moment.
Sciagne i sprawdze, ale ja nie mam zdjec poprawnie naświetlonych z lampą zawenetrzna. To zdjęcie, które wrzuciłem tutaj jest wykonane z lampą wewnętrzną, ale tam tez pokazuje "nieznane".
travis69
31-10-2012, 00:20
A próbowałeś dać lampę w tryb M? Wtedy pewnie też będziesz miał w tym polu "nieznane", a zdjęcie może być poprawniej naświetlone. Dlatego tym co jest w tym polu bym się nie przejmował.
oto co mi pokazał ten program
zdjecie nr 1 ( bez lampy ) pokazuje : Lampa - Flash did not fire. Light source - unknown. Flash - Flash did not fire.
zdjecie nr 2 ( bez lampy ) pokazuje : Lampa -Internal flash, Flash fired, compulsory flash mode, return light detected. Light source - unknown. Flash - Flash fired, compulsory flash mode, return light detected.
zdjecie nr 3 ( bez lampy ) pokazuje : Lampa - Nikon SB-900, Flash fired, compulsory flash mode, return light detected. Light source - unknown. Flash -Flash fired, compulsory flash mode, return light detected.
Przegladajac "szczegolowo" exifa od zdjecia nr 3 natknalem sie na szczegolowe dane o lampie ( prawie na samym dole ).
nie probowalem bo " nie ogarniam " lampy w trybie M :/
mam cos takiego
powiedz mi czy ten wyzwalacz sczytuje impuls ze stópki czy przez ten kabel?
tak czy siak podłącz nadajnik do aparatu, odbiornik do lampy i zobacz czy wszystko działa poprawnie. sprawdz działanie na różnych trybach (auto, TTL, Manual)
Daj znać jak wypadła próba
travis69
31-10-2012, 00:54
nie probowalem bo " nie ogarniam " lampy w trybie M :/
Ustaw tryb M i wybierz 1/1 to lampa będzie strzelać pełną mocą. Wtedy na pewno na zdjęciu powinien być ślad po niej (o ile oczywiście wszystko dobrze działa).
No i odpowiednia przesłona i czas w aparacie, może być 2.8 i 1/100.
powiedz mi czy ten wyzwalacz sczytuje impuls ze stópki czy przez ten kabel?
tak czy siak podłącz nadajnik do aparatu, odbiornik do lampy i zobacz czy wszystko działa poprawnie. sprawdz działanie na różnych trybach (auto, TTL, Manual)
Daj znać jak wypadła próba
Sczytuje prze kabel.
Podlaczylem odbiornik do aparatu przez kabel ( pilot bezprzewodowo ), lampa na stopke. Cyknałem fotke w trybie : Aparat - A, M, Auto + lampa - TTL, M. Niestety bez zmian. Lampa w trybie M nie wyzwala blysku :/
Ustaw tryb M i wybierz 1/1 to lampa będzie strzelać pełną mocą. Wtedy na pewno na zdjęciu powinien być ślad po niej (o ile oczywiście wszystko dobrze działa).
No i odpowiednia przesłona i czas w aparacie, może być 2.8 i 1/100.
Zrobilem tak i zauważyłem ze w trybie M lampa nie wyzwala bysku :/
i jak ? nikt nie ma pomyslu co to moze byc ?
szymon708
02-11-2012, 10:42
Nie wiem czy może nie doczytałem, ale próbowałeś ustawić dłuższy czas i błyskać ? Jeżeli to jakikolwiek problem synchronizacji na długim czasie musi być błysk lampy.
Mowilem ze odezwe sie jesli problem powroci. Stalo sie, lampa padla, tzn di866 wali pelna moca nie zaleznie od tego jakie parametry nastawie.
Miała wymieniany palnik? Prawdopodobnie jest uszkodzony w niej tranzystor IGBT, który steruje właśnie mocą błysku palnika. Nie wiem jaki siedzi w di866, ale w SB900 jest to RJP5001APP
lampa nie miała wymienianego palnika, żeby przybliżyć problem powiem jeszcze tyle ze lampa strzela również maksymalnym błyskiem w ustawieniu automatycznym zanim aparat otworzy migawkę. czasami odnosiłem wrażenia tak jakby d90 czekał na wyzwolenie lampy a potem otwierał migawkę. Dodam że D90 + nikon sb-28 dziła bardzo dobrze.
puciek - czy nadal będziesz obstawiać tranzystor palnika?
Zdecydowanie upalony triak, którego zadaniem jest przerwać błysk w odpowiednim momencie.
Podjalbym sie wymiany palnika gdyz nie mam nic do stracenia. Czy tranzystor jest wbudowany w lampe? nie jestem elektronikiem ale jesli lampa jest cslym modulem to moglbym sprobowac to zrobic sam.
Palnik masz sprawny, skoro błyska. Elektroniki sam nie ruszaj.
Tranzystor IGBT ma właśnie za zadanie odciąć napięcie od palnika w zależności od ustawień długości błysku. Jeżeli lampa wali cały czas na maxa, to tranzystor jest prawdopodobnie kompletnie zwarty i niczym nie steruje. W iTTL objawia się to tak, że w momencie przedbłysku wyzwalana jest cała energia z kondensatora i na błysk właściwy nie ma już nic - efekt - zdjęcia totalnie niedoświetlone. W trybie manualnym bez względu na ustawieni mocy błysku lampa będzie wali pełna mocą i zdjęcia będą totalnie prześwietlone. Jeżeli lampa posiada tryb stroboskopowy, to będzie on działać tak samo jak tryb M - czyli pełna moc na pierwszy błysk, a na pozostałe 0 energii. W Białym mógłbym obejrzeć tą lampę ale nie wiem skąd jesteś.
Ps. Aby sprawdzić uwalony IGBT nie musisz zapinać lampy do sanek. Wystarczy ustawić lampę w M i najmniejszą wartość świecenie 1/32, 1/64 czy 1/128 mocy. Przyciskasz test i masz odpowiedź jak błyśnie na 100%, to uwalony IGBT.
Witam po dlugiej przerwie :)
Troche to trwało, ale juz jet problem rozwiazany tzn. naprawiony. Zawiozłem aparat do serwisu Nikona w W-wie. W mailu kontakowym z serwisu napisali "... wymiana górnej elektroniki..." ( cokolwiek to znaczy ). Na fakturze nazwa wymenionej czesci to "... top cover fpc unit...". Koszt calkowity naprawy razem z przesylka 440zl. Jak dla mnie osobiscie to bez dramatu :) .
Kontakt i komunikacja z serwisem tej firmy pozostawia wiele do zyczenia. W dwoch slowach mozna to okreslic : Opieszalość do potegi n-tej.
Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za wszelkie porady.
A mogłem Ci tą lampę naprawić za połowę ceny. Uszkodzony był tylko tranzystor IGBT RJP5001APP
paranoid
09-04-2013, 11:47
Witam mam problem - wymieniłem palnik w sb 800 i nadal nie wyzwala błysku.Palnik prawdopodobnie spalił się w wyniku
przegrzania Mam pytanie czy mogła paść tzn w wyniku przegrzania powstało zwarcie ? jak to sprzwdzić .
Pisz PM do kolegi puciek. Wiem, że ma zapas IGBT do SB900, może ma też do 800.
Do SB800 tranzystorów nie posiadam.